Forumul Economic Mondial de la Davos. Premierul indian Narendra Modi: Izolaţionismul, schimbările climatice şi terorismul, cele trei mari ameninţări globale de astăzi

Protecţionismul în creştere şi lipsa eforturilor de a combate schimbările climatice reprezintă cele mai mari ameninţări la adresa lumii de astăzi, a declarat marţi prim-ministrul indian Narendra Modi, în discursul de deschidere a Forumului Economic Mondial de la Davos, transmite dpa, potrivit Agerpres.

„Se pare că ceea ce se întâmplă este opusul globalizării”, a afirmat Modi în faţa Forumului de la Davos, la care participă peste 3.000 de oameni politici, şefi de mari companii, intelectuali de prestigiu şi activişti sociali.

„Forţele protecţionismului îşi înalţă capetele împotriva globalizării”, a mai spus Modi, făcând referire la impunerea de noi tarife, la impasul eforturilor de încheiere a unor acorduri comerciale multilaterale, precum şi la scăderea investiţiilor transfrontaliere.

Declaraţiile premierului indian sunt în opoziţie puternică cu politicile preşedintelui american Donald Trump, aflate sub semnul sloganului „America First”, şi ale administraţiei sale, care a introdus luni taxe sporite asupra importurilor de maşini de spălat şi de panouri solare, notează dpa.

Referindu-se la combatarea schimbărilor climatice, Modi a subliniat că, deşi toată lumea vorbeşte despre reducerea emisiilor de dioxid de carbon, puţine guverne sunt dispuse să împartă cu ţări în curs de dezvoltare tehnologii prietenoase cu mediul.

În acelaşi discurs, premierul indian a indicat terorismul drept cea de-a treia mare ameninţare globală de astăzi.

Forumul Economic de la Davos debutează marți – ”Crearea unui viitor comun într-o lume fracturată”: Depășirea diviziunilor

Cei peste 340 de lideri invitați la Davos se vor concentra pe găsirea unor modalități de reafirmare a cooperării internaționale în ceea ce privește interesele comune cruciale, precum securitatea internațională, mediul și economia globală.

”Întâlnirea vine într-un moment în care concurența geostrategică dintre state este, în general, văzută a fi în creștere”, argumentează cei de la World Economic Forum, care au intitulat ediția din acest an ”Crearea unui viitor comun într-o lume fracturată”.

”Pe lângă cooperarea internațională, o prioritate suplimentară a întâlnirii va fi depășirea diviziunilor în interiorul țărilor. Acestea au fost adesea cauzate de defalcări ale contractului social ca urmare a eșecului de a proteja societățile de impactul transformării unei succesiuni de șocuri, de la globalizare la proliferarea social media și de la nașterea celei de-a patra revoluții industriale. În mod colectiv, aceste șocuri au cauzat o pierdere de încredere în instituții și au afectat relația dintre business și societate”, spun organizatorii.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.