Connect with us

EVENIMENTE

Forumul “Exporturile – motor de creştere economică pentru România”

Published

on

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, dl. Mihai Daraban a participat joi, 19 iunie a.c., la Forumul Exporturile – motor de creştere economică pentru România.

Evenimentul a fost organizat de Intact Media Group şi s-a desfăşurat la Palatul Parlamentului, Sala Drepturilor Omului, în prezenţa Prim-ministrului României, dl. Victor Ponta, a Viceprim-ministrului, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, dl. Daniel Constantin, a Ministrului Economiei, dl. Constantin Niţă, dar şi a unor importanţi reprezentanţi ai companiilor exportatoar, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Forumul a fost deschis de Prim-ministrul României, dl. Victor Ponta care a declarat că rolul Camerei de Comerţ şi Industrie a României va fi mult mai important decât până acum în comunicarea planului Strategiei de Export şi nu doar pentru organizarea de târguri şi expoziţii. În ceea ce priveşte competitivitatea companiilor pe pieţe externe, Guvernul are în vedere următoarele direcţii: fiscalitate redusă, politică agricolă, scheme de ajutor de stat pentru companii mari dar şi pentru IMM-uri în vederea creării de noi locuri de muncă, legislaţia muncii şi reducerea preţului la energie. 

foto conferinta

Viceprim-ministrul, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, dl. Daniel Constantin a precizat că în 2013 România a înregistrat un succes economic, exporturile agricole fiind mai mari decât importurile. În anul 2013 s-au exportat produse agricole în valoare de peste 5 miliarde euro şi pentru prima dată după 20 de ani se înregistrează o balanţă pozitivă pentru România de 324 milioane euro faţă de un deficit de 745 milioane euro în 2012. Strategia ministerului în ceea ce priveşte exporturile vizează un amplu proces de investiţii în irigaţii, bugetul alocat pentru 2014 fiind de 140 milioane euro faţă de anul 2012 care a avut un buget de 25 milioane euro, iar pentru perioada 2014-2020 un buget de 370 milioane euro.

Ministrul Economiei, dl. Constantin Niţă a confirmat faptul că România este cea mai mare piaţă din Sud-Estul Europei. Ministrul Economiei a arătat că exporturile au atins în 2013 un nivel record de 49,6 miliarde euro iar importurile au totalizat 55,3 miliarde euro. La 30 aprilie 2014 exporturile au însumat 16,93 miliarde euro, cu o creşte de 8,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013. Sectoarele strategice şi pieţele ţintă pentru perioada următoare în ceea ce priveşte exporturile sunt maşini şi echipamente, IT&C, mobilă, confecţii şi încălţăminte, aeronautică şi tehnică militară, construcţii dar şi energie, precizând că este necesar ca România să exporte energie.

Priorităţile Ministerului Economiei în ceea ce priveşte strategia de export 2014-2020 sunt: diversificarea schimburilor de export, creşterea rolului Consiliului de Export şi crearea de noi centre regionale, dezvoltarea portalului de comerţ exterior, reorientarea activităţii de comerţ exterior, atragerea de fonduri structurale, înfiinţarea a cinci centre de promovare a produselor româneşti prin crearea unor agenţii economice, finalizarea strategiei de competitivitate şi a strategiei de reindustrializare a României.

La rândul său Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României a punctat aspectele care trebuie rezolvate în sprijinul agenţilor economici, în principal exportatori, aspecte care au fost precizate şi de reprezentanţii Guvernului, respectiv reducerea fiscalităţii, problematica energetică, în special diversificarea surselor de energie, exploatarea surselor convenţionale şi neconvenţionale – încurajarea exploatării gazelor de şist sau din Marea Neagră, dar şi aspecte legate de domeniul transporturilor precum finalizarea tronsonului Piteşti-Sibiu sau tronsonul 7 european ce deserveşte ţări din Europa Centrală precum Serbia, Ungaria, Slovacia şi Austria. În ceea ce priveşte navigabilitatea pe Dunăre, dl. Mihai Daraban a făcut referire la regularizarea malurilor Dunării şi asigurarea unui pescaj de 2,5 m astfel încât să fie posibilă o navigabilitate pe Dunăre de 365 zile/an, în beneficiul exportatorilor.

De asemenea a precizat că împreună cu Direcţia Generală Comerţ şi Relaţii Internaţionale din cadrul Ministerului Economiei, Camerele de Comerţ şi Industrie Judeţene au promovat permanent oferta de export a României şi în acest sens consideră necesar crearea unui ghid local care să prezinte ofertele companiilor şi proiectele de investiţii din fiecare judeţ.

 

 

.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

EVENIMENTE

ADR Nord-Est, motorul dezvoltării regionale din Moldova, aniversează 20 de ani de activitate (LIVE, 16 aprilie, ora 12:30)

Published

on

Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est aniversează anul acesta 20 de ani de existență, perioadă în care a activat ca principal motor al dezvoltării regionale și creșterii economico-sociale în Moldova.

Cele două decenii de activitate vor fi celebrate marți, 16 aprilie, într-un eveniment organizat la Rubik Hub, în Piatra Neamț, și la care vor lua parte invitați importanți din domeniul administrației publice, din mediul privat și din mediu privat, precum și invitați de la nivel european, inclusiv o echipă a DG Regio din cadrul Comisiei Europene, delegație condusă de Carsten Rasmussen, Șeful Unității pentru România.

Evenimentul ”ADR Nord-Est – de 20 de ani motorul dezvoltării regionale din Moldova” va fi transmis LIVE pe www.caleaeuropeana.ro și pe pagina de Facebook Calea Europeană marți, 16 aprilie, începând cu ora 12:30.


Peste 1.000 de proiecte implementate în Regiunea Nord-Est de la aderarea României  la UE

Înființată în 1999 printr-un acord al administrațiilor publice județene din Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui și influențată de perspectivele politice și preocupările socio-economice ale momentului, ADR Nord-Est și-a crescut considerabil atribuțiile odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007. Din 2007 și până în prezent, Agenția a sprijinit implementarea a 1.115 proiecte finanțate cu peste 935 de milioane de euro, sumă nerambursabilă, proiecte ce și-au pus amprenta asupra dezvoltării regiunii.

De altfel, proiectele implementate prin Programul Operațional Regional au contribuit la consolidarea viziunii care stă la baza funcționării Agenției, aceea de a transforma Regiunea de Nord-Est a România într-un loc unde cetățenii ”să trăiască, să învețe, să muncească și să investească”, după cum susține directorul organizației.

 Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est: ”Vom rămâne fideli viziunii ca Regiunea de Nord-Est a României să devină unul din locurile preferate din Europa în care să vrei să trăiești”

”Pe lângă eforturile echipei ADR Nord-Est, devenirea noastră se datorează în mare parte partenerilor, beneficiarilor și colaboratorilor noștri, în care am regăsit deseori repere de profesionalism, surse de inspirație și un imbold permanent pentru perfecționarea activității. Pentru toți cei care ne-au fost alături și ne împărtășesc bucuria ceasului aniversar, avem un gând de recunoștință, o invitație de a continua călătoria noastră împreună și o promisiune: aceea că vom rămâne fideli viziunii noastre ca Regiunea de Nord-Est a României să devină unul din locurile preferate din Europa în care să vrei să trăiești, să înveți, să muncești și să investești”, a declarat, în acest context aniversar, Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est.

ADR Nord-Est – apartenență la rețele europene și birou de reprezentare la Bruxelles

ADR Nord-Est este o organizație neguvernamentală de utilitate publică, cu personalitate juridică, ce contribuie la diminuarea disparităților regionale prin stimularea dezvoltării economice, sociale și culturale a Regiunii Nord-Est. Toate demersurile întreprinse de această organizație converg către sporirea nivelului de prosperitate a Regiunii și creșterea calității vieții în rândul locuitorilor.

Activitățile pe care le desfășoară în prezent Agenția pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est vizează: planificarea si programarea regională, implementarea de programe cu finanțare europeană, facilitarea parteneriatelor strategice și cooperării externe, elaborarea și operaționalizarea strategiei regionale de specializare inteligentă, managementul inovării și internaționalizarea afacerilor, dezvoltarea ecosistemului antreprenorial regional, atragerea de investiții private, formare profesională și informare europeană.

ADR Nord-Est este afiliat la rețele profesionale prestigioase precum Asociația Europeană a ADR – EURADA, Rețeaua Regiunilor Europene Inovative – ERRIN, Enteprise Europe Network, Europe Direct Network. Totodată, Agenția deține un Birou de reprezentare la Bruxelles, prin intemediul căruia s-au concretizat în proiecte de cooperare valoroase, menite să conducă la dezvoltarea socio-economică a Regiunii.

Ce urmează?

În perioada următoare, munca în calitate de Organism Intermediar pentru Implementarea Programului Operațional Regional 2014-2020 va continua cu și mai multă ambiție și motivare, dar va fi completată prin implicarea mai consistentă în activitățile inițiate de ADR a reprezentanților administrației publice locale, a mediului academic, a sectorului privat și a societății civile, pentru a găsi noi forme de a lansa inițiative antreprenoriale, de a încuraja atragerea de investitori și de a promova noi proiecte împreună cu parteneri din Europa.

Continue Reading

EVENIMENTE

#dedataastavotez: Biroul Parlamentului European în România organizează conferința ”EU’re here to stay: EU Vs. Dezinformare – O Europă în care poți avea încredere” la Craiova (LIVE, 17 aprilie, ora 10:30)

Published

on

Biroul Parlamentului European în România continuă seria de conferințe ”EU’re here to stay”, evenimente ce reunesc povești de viață impresionante, povești de succes, povești cu care nu te întâlnești în fiecare zi, povești care merită spuse și ascultate, dar și discuții despre teme și valori europene și despre importanța implicării civice și, nu în ultimul rând, a votului.

După conferințele de la Iași, din 7 aprilie, de la Cluj-Napoca, din 9 aprilie, de la Oradea, din 11 aprilie, de la Brașov, din 15 aprilie, seria dezbaterilor continuă la Craiova. Având tematica ”EU Vs. Dezinformare – O Europă în care poți avea încredere”, conferința de la Craiova are loc la 17 aprilie de la ora 10:30 și este transmisă LIVE pe www.caleaeuropeana.ro și pe pagina de Facebook Calea Europeană.


Evenimentul este organizat sub umbrela #DeDataAstaVotez și este al cincilea din seria de evenimente EU’re here to stay.

Printre temele ce vor fi dezbătute se numără creșterea gradului de conștientizare în privința dezinformării, în rândul cetățenilor, modalități de identificare a ştirile false, efectul asupra cetăţenilor şi cum poate fi combătută dezinformarea, „fact-checking” ca antidot pentru dezinformare, demontarea miturilor despre Uniunea Europeană şi Parlamentul European, social media şi „fake news”, love-hate relationship și implicarea societăţii civile în protejarea drepturilor cetăţenilor.

 

Continue Reading

EVENIMENTE

#dedataastavotez: Biroul Parlamentului European în România organizează conferința ”EU’re here to stay: Ce face UE pentru TINEri?” la Brașov (LIVE, 15 aprilie, ora 10:30)

Published

on

Biroul Parlamentului European în România continuă seria de conferințe ”EU’re here to stay”, evenimente ce reunesc povești de viață impresionante, povești de succes, povești cu care nu te întâlnești în fiecare zi, povești care merită spuse și ascultate, dar și discuții despre teme și valori europene și despre importanța implicării civice și, nu în ultimul rând, a votului.

După conferințele de la Iași, din 7 aprilie, de la Cluj-Napoca, din 9 aprilie, de la Oradea, din 11 aprilie, seria dezbaterilor continuă la Brașov. Având tematica ”Ce face UE pentru TINEri?”, conferința de la Brașov are loc la 15 aprilie de la ora 10:30 și este transmisă LIVE pe www.caleaeuropeana.ro și pe pagina de Facebook Calea Europeană.


Evenimentul este organizat sub umbrela #DeDataAstaVotez și este al patrulea din seria de evenimente EU’re here to stay.

Temele principale de discuție vor viza oportunitățile create la nivel local de politicile europene care promovează sprijinirea învățământului, a calității locurilor de muncă, a competențelor și a incluziunii sociale în rândul tinerilor.

Potrivit organizatorilor, între subiectele dezbaterii se numără și oportunități pentru tineri oferite de Uniunea Europeană (traineeship-uri, granturi, educație, etc.); Strategia de internaționalizare a Universității Transilvania din Brașov în perioada 2016 – 2020; Sprijinirea calității locurilor de muncă pentru tineri; Proiectul ”Innovation for Youth Employability & Self-employment” finanțat prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene; Sprijinirea competențelor; Prezentarea proiectului StartUp @Centru (proiect finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) în cadrul liniei de finanțare „România Start Up Plus”).

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending