Forumul Mondial pentru Democraţie 2013, 27-29 noiembrie, Strasbourg

internetRetelele sociale, blogurile si mass-media online ofera cetatenilor un acces fara precedent la viata democratica. Revolutioneaza Internetul conceptul nostru de democratie? Aceasta intrebare va fi ridicata in acest an in cadrul Forumului Mondial Pentru Democratie, organizat de Consiliul Europei.

Un studiu realizat pentru Consiliul Europei invita guvernele si societatea civila sa profite de avantajul internetului ca instrument pentru democratie participativa.

Studiul indica declinul ratei de participare la alegeri, scaderea numarului membrilor de partid cat si a altor forme de exprimare democratica. Studiul recunoaste recentele “asteptari exagerate” privind utilitatea Internetului in promovarea democratiei. Se observa, de asemenea, riscul folosirii cenzurii web sau supravegherea acestuia pentru a submina democratia.

Pregatit pentru Forumul Mondial pentru Democratie, editia a II-a, studiul propune noi cai de urmat in practica democratiei digitale.

Spre exemplu, studiul “ Exploatarea web ca instrument al democratiei: noi cai de urmat in studiul si practica democratiei digitale” sugereaza ca Parlamentele si Guvernele acorda mai multa atentie initiativelor pornite pe Internet si evita folosirea unor instrumente depasite.

Reconectarea democraţiei: consolidarea legăturilor între instituţii şi cetăţeni în era digitală

Forumul 2013 se va axa pe noile măsuri practice care pot încuraja şi intensifica participarea cetăţenilor în procesele democratice.

Forumul este organizat în parteneriat cu primăria oraşului Strasbourg, Guvernul francez şi regiunea Alsacia şi se va desfăşura la Consiliul Europei în perioada 27 – 29 noiembrie. Evenimentele şi dezbaterile destinate publicului larg vor începe la 23 noiembrie.

Studiul este disponibil AICI.

Mai multe detalii despre Forumul Mondial pentru Democratie, aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.