Connect with us

EVENIMENTE

LIVE VIDEO&TEXT Forumul transfrontalier România – Bulgaria: Biroul de Informare al Parlamentului European în România organizează dezbaterea ”De zece ani în UE: Calea de urmat”

Published

on

Biroul de Informare al Parlamentului European în România a organizat vineri, 20 octombrie 2017, dezbaterea “De zece ani în UE: Calea de urmat”. Evenimentul este un forum transfrontalier de dezbateri România – Bulgaria, organizat în colaborare cu Biroul de Informare al Parlamentului European în Bulgaria şi a avut loc în localitatea RUSE (Bulgaria), în intervalul orar 11:00 – 13:45. Acesta și-a propus să stimuleze o dezbatere între deputați din Parlamentul European și autorități din cele două țări, pe marginea impactului aderării asupra economiei și societății.

Evenimentul a fost transmis LIVE în format VIDEO și TEXT de CaleaEuropeana.ro, atât pe pagina web www.caleaeuropeana.ro, cât și pe pagina de Facebook.

Foto: CaleaEuropeana

LIVE VIDEO:

LIVE TEXT: 

Mihai Roșioru, Biroul de Informare al Parlamentului European în România:

Foto: CaleaEuropeana.ro.

-Ne dorim să aducem în fața unui public din duă țări discuții interesante cu europarlamentari, experți internaționali

-Vă invit să avem o discuție uitându-ne la cei 10 ani pe care România și Bulgaria i-au petrecut în UE și ce lecții am învățat; dar și spre viitor, când România va deține președinția UE și chiar mai departe

Hristo Beloev, Universitatea “Angel Kanchev” din Ruse:

-Peste 80% din investițiile publice din perioada 207-11 arată că orașele se dezvoltă. Acestea au beneficiat foarte mult ca urmare a fondurilor europene.

-Investiții se fac și în educație, avem proiecte transfrontaliere.

-Nu trebuie să avem doar o imagine roz a integrării europene, de aceea discutăm astăzi aici, trebuie să discutăm și despre crize, reforme. Împreună trebuie să rezolvăm aceste probleme.

-Nu trebuie să ne gândim doar la ce putem primi din partea UE, ci și ce putem noi să oferim.

Georgi PIRINSKI (BG, S&D):

-Aș menționa la început că un rezultat evident al aderărilor la UE este dezvoltarea și intensificarea legăturilor dintre România și Bulgaria.

-Peste un milion de turiști din România au vizitat Bulgaria anul trecut.

-În Varna s-a decis să se construiască două noi poduri între cele două țări.

-PIB-ul a crescut în perioada 2007-2016, cu aproape 50 de procente.

Maria GRAPINI (RO, S&D):

Foto: CaleaEuropeana.ro

-Mă bucur că facem o analiză a celor 10 de ani de când cele două țări au intrat în UE.

-Sunt o persoană pro-europeană și am argumente care să susțină de ce suntem aici.

-Nu există drum pe care să nu ai și minusuri. După 10 ani în uniunea Europeană am înețeles că nu poți fi puternic singur. Mai ales în contextul global, avem nevoie ca UE să existe.

– România și Bulgaria au multe lucruri în comun – istorie, tradiție, cultură.

– Acum este momentul ca România și Bulgaria să facă mai mult, avem priorități comune: strategia Dunării, o macro-regiune la Marea Neagră, dezvoltarea de căi ferate

-PIB-ul a crescut de la 97 de miliarde de euro, în 2006, a ajuns la aproape 200 de miliarde

-Rata inflației de la 6,5 în 2007, e 1,2, acum e foarte bine mediul de afaceri.

Trebuie să muncim să ajungem la media europeană.

Exporturile României în UE au crescut cu aproape 50%, deci o mai bună accesibilitate

-Rata șomajului a scăzut, România are nevoie de forță de muncă

– Absorbția fondurilor structurale: 27 de miliarde de euro în primul exercițiu, acum 40 de miliarde. Este nevoie de stabilitate politică, interesele trebuie să fie naționale.

-Din 40 de miliarde am atras doar 1,5 miliarde.

-În Comisia LIBE s-a votat schimbarea sistemului de intrări-ieșiri în UE și România și Bulgaria ar fi putut fi excluse, dar ne-am luptat să fim incluși.

Andrey NOVAKOV (BG, PPE):

-În spatele cifrelor stau oameni, rezultatele României și Bulgariei în UE au în spate  eforturi ale cetățenilor noștri.

-Mi-am propus să nu fiu excesiv de optimist, dar nici pesimist cum este tipic în regiunea noastră.

-Există mitul câți bani dăm Uniunii Europene și cât obținem noi: 400 de milioane de euro dăm și obținem 2 miliarde de euro.

-Dar sunt și alte beneficii: programul Erasmus pentru studenți, de exemplu.

-E foarte important că am aderat la Uniunea Europeană.

-Suntem două țări sărace, dar suntem două țări sărace din clubul cel mai bogat din lume

-Consider că finanțarea UE pentru coridoarele de transport trebuie crescută cu 100%, este important să fie o prioritate. Nu putem aștepta să facem asta din bugetul local, nu sunt bani pentru aceste proiecte.

-2020 va fi despre bugetul UE, despre cum va continua finanțarea. Trebuie să ne asigurăm că finanțarea pentru regiunile sărace să continue

-Politica de coeziune trebuie să fie baza Uniunii Europene, un instrument care să ne compenseze poziția mai slabă de pe piață

Victor BOȘTINARU (RO, S&D):

Foto: CaleaEuropeana.ro

-Am început anii 90 cu utopia că UE va rezolva toate problemele noastre și noi nu vom avea nimic de făcut

-Acum, zece ani mai târziu este vorba despre ce au făcut țările noastre la 10 ani de la aderare

-Există criticile ”Bruxellesul este de vină”, toate eșecurile au părinți anonimi la Bruxelles- e convenabil, aduce voturi ieftine, dar nu rezolvă niciuna dintre probleme

-Să ne aducem aminte ce au pățit balcanii de Vest în anii 90 și ce am avut noi de câștigat după ce am avut luciditatea politică de a alege calea europeană.

-Europa este înainte de toate un proiect despre pace și pe baza acestui fundament au fost posibile reușite economice și sociale.

-Aș face și niște comentarii politice legate de insuccesele Româneii și Bulgariei, ce a mers prost în ultimii zece ani ca să nu le mai repetăm.

-Polonia- un exemplu de ce am fi putut fi, indiferent de guverne este țara care a reușit o performanță în modernizarea unei țări care are un trecut ca al nostru.

-Avem nevoie de o strategie în cadrul UE: dacă nu știi unde te îndrepți, nu știi ce să faci:

– o capacitate administrativă slabă: să știi cum să faci proiecte, să implementezi, ca banii investitiți sp se transofrme în dezvoltare sustenabilă

-Aș aminti și capacitatea nostră de negociere: românii și bulgarii au colaborat puțin în acești ani, printr-o falsă concurență am pierdut amândoi. Trebuie să știm să negociem împreună.

-Din fiecare euro, 80 de eurocenți se întorc la statele net contributoare, către cei care vând minciuna că noi trăim datorită contribuțiilor lor. 

-Ar mai fi vorba despre lipsa de coordonare a noastră pe MCV și Schengen. Am crezut că dacă vom prelua de la Bruxelles o formulă fast food despre cum să funcționeze sistemul nostru judiciar, am greșit.

-Noi ne facem datoria cu onestitate în apărarea frontierelor, când e să intrăm, sunt alegeri în Germania, Austria, Olanda și apoi o luăm de la capăt.

-Româania și Bulgaria dacă nu vor apăra ferm aceste lcururi, nu vom avea alți avocați mai buni decât noi. 

-Trebuie să ne pregătim pentru președinția bulgară și pentru cea română.

Cristian Pîrvulescu, Membru al Comitetului Economic şi Social European:

-Chiar dacă suntem acum în aceeași barcă cu MCV și Schengen, avem realități semnificativ diferite

-Despre Parlemeter: 57% dintre europeni cred că apartenența la UE e un lucru bun

-Datele pentru România:48% cred că apartenența la UE a  fost un lucru bun. Ceva a afectat percepția cetățenilor. Aici vorbim de opinie, nu de adevăr.

-Tendința este de a critica liberalismul și democrația europeană, o tendință antieuropeană promovată de Viktor Orban, o tendință patriotică, ca și cum identitatea europeană și cea națională ar fi în contradicție. 

-Politicienii au discurs antieuropean, iar populismul face voturi, așa că politicienii sunt tentați de acest discurs.

-Mai sunt și diferențele nord-sud în Europa.

-Nu avem șomaj în Româania nu pentru că guvernele au fost eficiente, ci pentru că UE a fost mai eficientă și a oferit soluții, locuri de muncă

-Sunt unul dintre cei care cred că MCV a fost folositor, trebuie extins și altor state, precum Ungaria și Polonia. mă aștept ca și Cehia să intre în această zonă. Drepturile omului și statul de drept trebuie supravegheate și în alte state UE.

Mimi KORNAZHEVA, Director al Centrului European Interuniversitar Româno- Bulgar (BRIE): 

-25 de procente din cuvintele din bulgară și română sunt comune: a iubi, vreme, grijă, vină, prieten

-Frontierele noastre sunt și interne, ca membri ai UE dar și externă a UE, deci suntem țări foarte importante. Această regiune trebuie protejată mai bine, inclusiv financiar.

-Frontiera a arătat posibilitatea de a uni.

-Un proiect mare: Brains – o analiză a identității oamenilor care lucreză în această regiune, o capacitate de coordonare a oamenilor 

-Este foarte important să vedem cum va arăta bugetul UE, la acest moment sunt prezentate idei radicale. 

-Vor exista noi politici, dar sunt sigură că va exista posibilitatea de finanțare a regiunilor mai sărace.

Lect. Univ. Dr. Miruna Butnaru-Troncotă, Școala Națională de Studii Politice și Administrative

-Aș vrea să conturez o perspectivă a cetățeanului. Dacă ne uităm la punctul de start al României și Bulgariei și comparăm cu foștii vecini din vechea Iugoslavie, putem cădea într-o capacană.

-Nu putem face comparații clare, România și Bulgaria au demonstrat că se poate face reformă și că pot avea un impact pozitiv.

-România și Bulgaria au depășit complexul balcanic de a fi european

-Mie îmi place să spun că sunt o pro-europeană critică

-Sunt state unde a putea să gândești critic și să ieși din captivitatea știrilor false a devenit aproape imposibil.

-Absența vocii tinerilor din dezbateri aduce un deserviciu legitimității Uniunii Europene

Sesiune de întrebări

Victor Boștinaru: Ca urmare a inițiativelor noastre, sunt în elaborare două directive: una dintre el va obliga marile companii să își plătească impozitele în țara în care își realizează veniturile. Dar guvernele de la Sofia și București trebuie să îl susțină pe Pierre Moscovici în această inițiativă și să înceapă de la începutul anului viitor. A doua, ”Equal pay”, o directivă care cere că același loc de muncă, la aceeași muncă, să fie același salariu. 

Întrebare: Tinerii încă nu se fac auziți în UE. Cum procedăm ca politicile de tineret să fie mai coerente și să ajungă la masa rotundă a UE? 

Maria Grapini: În țările noastre, și mulți oameni din mediul privat sunt incorecți. Vă recomand să negociați. Pentru tineri vă recomand să cunoașteți reglementările, să fiți informați. În România există programe pentru tineri neaccesate. Rolul societății civile trebuie să fie de presiune spre guverne. Trebuie să găsim canale de informații pentru dumneavoastră, la nivelul UE susținem cu toții tinerii.

Foto: CaleaEuropeana

Panelul 2

Melania Gabriela CIOT, Secretar de stat, Ministerul Afacerilor Externe al României:

-Mă bucur că preocupăriloe tinerilor vizează modul în care implementăm politicile europene

-Alături de statul bulgar vom trece prin acest exercițiu dificil – președinția Consiliului UE, un proiect național, cel mai important după aderarea la UE și NATO.

Contextul este unul dificil, marcat de dezbateri privind Brexit, viitorul european și de schimbările în Parlamentul European și formarea unei noi Comisii Europene

-Urmărim consolidarea UE.

-Președinția României va avea sarcina importantă de a asigura continuitatea și menținerea unității UE.

Smilena KOSTOVA, Consilier al Ministrului bulgar pentru pregătirea Președinției Bulgare a Consiliului Uniunii Europene

-Avem posibilitatea de a pune pe agendă întrebări pe care le avem cu toții.

-Mottoul nostru este ”împreună suntem mai puternici”, asta e și lozinca președinției bulgare, trebuie să fim uniți pentru a ne putea îndeplini ce ne-am propus.

Propunem trei linii: consensul (să fim uniți), concurența (să putem realiza piețe concurențiale corecte, să creăm locuri de muncă) și coeziune, care nu este doar un cadru financiar pentru un număr de ani, ci eliminarea frgmentării a decalajelor regiunilor din UE.

-Sperăm după 15 decembrie să prezentăm programul național cu prioritățile noastre

-E foarte important să avem stabilitate, frontiere sigure, o altă prioritate o reprezintă inovațiile, concurența

-Printre prioritățile noastre se numără și perspectiva europeană a Balcanilor de Vest.

Georgi PIRINSKI (BG, S&D), despre Europa cu două viteze:

-Atunci când am intrat în UE am acceptat și responsabilitatea de a intra în zona euro. Pentru a face acest lucru, sunt necesare cerințe economice. Chiar dacă le-am îndeplinit, acestea nu îți garantează intrarea, mai sunt necesare unele limite pentru salarii, investiții în știință… să fim responsabili. 

-Trebuie să vedem ce trebuie să facem și cum putem atinge acest scop să realizăm aceste cerințe. Dar să fim sinceri și asupra riscurilor, suntem pregătiți sau nu? Acum nu suntem încă și nu spun doar eu asta, ci și partenerii noștri, nu am ajuns încă la acest nivel. 

-Este clar că la diferite dosare, atunci când vom prelua președinția, trebuie să discutăm dosare importante. În timpul președinției române, acestea trebuie deja rezolvate, președințiile noastre să meargă în sincron.

-20 de drepturi sociale au fost discutate în ultimii ani și au făcut subiectul unor rezoluții ale UE. Noi, cei de stânga cere un anumit plan, iar cei de dreapta cer alt plan. 

Victor Boștinaru:

-Având MCV și fără să intrăm Schengen, calitatea de membru va fi de facto ”second class”

– Juncker a spus un lucru simplu: UE trebuie să fie gata să garanteze accesul la zona euro statelor care doresc să facă acest lucru (ceea ce nu se întâmplă acum, tate precum Austria nu doresc extinderea zonei euro) și este esențial ca UE să creeze un sistem de asistență pentru statele care vor să adere – asistență tehnică și financiară.

-Zona euro nu trebuie să aibă un parlament și un buget separat, a mai transmis Juncker, ceea ce ar însemna oficializarea acestui fapt

-Trebuie să vedem practica altora, altfel ne vom plânge nesfârșit de starea de ”second class” pe care uneori ne-o impunem. 

-Uniunea egalilor este exact despre acest lucru

Maria Grapini: 

-Nu sunt de acord cu buget separat pentru  zona euro.

-Mi se pare anormal ca Bulgaria să conducă UE în timpul președinției fără să intre în spațiul Schengen.

– Ar fi absurd să nu recunoaștem că a fost ameliorat fenomenul corupției;

– Vrem să avem legi mai clare;

Victor Boștinaru:

– Este oficial și e cert: cele două delegații au hotărât că se vor întâlni în format complet, europarlamentari români și bulgari;

– Ne vom întâlni să discutăm lucrătorii detașați, viitorul Europei, cele două președinții și interesele legitime ale României și Bulgariei; 

Cristian Pîrvulescu:

– Revenim la valori: România și Bulgaria sunt pregătite să intre în Schengen, dar sunt țări care se opun pe motive de corupție;

– Atunci întreb: ofițerii de poliție de frontieră sunt pregătiți să refuze să fie corupți cu sume mai mari decât salariile lor?

Georgi Pirinski:

– Când venitul este foarte mic, atunci corupția este una dintre posibilități;

– Când vorbim de zona euro să nu le luăm pe baza care e mai național sau care este mai corect politic;


La eveniment vor participa ”Victor Boștinaru şi Maria Grapini (deputaţi în Parlamentul European, grupul S&D), Melania Gabriela Ciot (Secretar de stat, Ministerul Afacerilor Externe) şi Cristian Pîrvulescu (Membru al Comitetului Economic şi Social European), alături de deputaţi în Parlamentul European, experți şi reprezentați ai autorităților naţionale din Bulgaria”, informează BIPE într-un comunicat de presă.

România și Bulgaria aniversează anul acesta un deceniu de la accederea lor în Uniunea Europeană, un proces de integrare marcat de numeroase evoluții și în cadrul căruia cele două țări se pregătesc pentru a prelua în perioada următoare, pentru prima dată, președinția rotativă la Consiliul UE (Bulgaria – de la 1 ianuarie la 30 iunie 2018 și România – de la 1 ianuarie 2019 la 30 iunie 2019).

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

EVENIMENTE

ICI București participă la primul workshop regional privind energia regenerabilă offshore în domeniul apărării, organizat de Agenția Europeană de Apărare la București

Published

on

© ICI București

Primul workshop regional din cadrul proiectului Symbiosis (Offshore Renewable Energy for Defence) este organizat la București de Agenția Europeană de Apărare (EDA), asistată de ICI București și Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență, informează un comunicat.

Evenimentul se desfășoară în perioada 30-31 mai 2024, reunind experți, cercetători și reprezentanți ai MAPN-urilor europene și ai industriei pentru a discuta și explora soluțiile inovatoare în domeniul energiei regenerabile offshore în domeniul apărării.

Adrian-Victor Vevera, directorul general al institutului, a vorbit în deschiderea workshop-ului, menționând cooperarea cu EDA în cadrul Forumului Consultativ pe Energie Sustenabilă în Sectoarele de Apărare și Securitate, subliniind importanța securității cibernetice în ecosistemele furnizorilor și lanțurile de aprovizionare și mulțumind reprezentanților EDA pentru participarea la Digital Innovation Summit Bucharest.

În cadrul evenimentului, reprezentanții ICI București vor modera două paneluri, contribuind la discuțiile privind integrarea acestor tehnologii în contextul strategic european și la identificarea celor mai bune practici și soluții inovatoare.

Pe parcursul workshop-ului, participanții vor avea ocazia să participe la sesiuni de prezentări și discuții interactive, având astfel posibilitatea de a-și împărtăși cunoștințele și experiențele, dar și de a crea noi oportunități de colaborare.

Proiectul Symbiosis, coordonat de EDA, are drept scop dezvoltarea și implementarea tehnologiilor avansate de energie regenerabilă offshore pentru a sprijini infrastructurile și operațiunile de apărare. Totodată, este explorată coexistența dintre forțele navale și proiectele de energie regenerabilă offshore. Acest proiect reprezintă o oportunitate unică pentru colaborarea între țările europene în vederea creșterii capacităților de apărare prin utilizarea surselor de energie durabile și ecologice.

Continue Reading

COMUNICATE DE PRESĂ

Festivalul “Aici-Acolo”, organizat cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni sub înaltul patronaj al președintelui României, are loc la București în perioada 24-26 mai

Published

on

© Ziua Românilor de Pretutindeni

În perioada 24-26 mai 2024 are loc la București cea de-a VII-a ediţie a Festivalului ”Aici-Acolo”, cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni, sărbătorită în ultima duminică din luna mai—anul acesta, pe 26 mai. Evenimentul, aflat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, cuprinde o serie de activități organizate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Evenimentul aduce împreună artiști români din ţară şi din străinătate, de ’aici’ şi de ’acolo’, din diverse domenii de creație: artă, design, muzică, film, etc. dar și reprezentanți ai mediului asociativ, academic și de afaceri din comunitățile românești din afara granițelor.

Evenimentul se bucură de colaborarea unor importante instituţii cum ar fi: Parlamentul României, Patriarhia Română, Filarmonica ”George Enescu” din București, Opera Națională București, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Național de Istorie a României, Romanian Design Week (un proiect al The Institute), Transilvania Film și al unor artiști precum prestigioasa pianistă Elisabeth Sombart din Elveția, strănepoata cercetătorului Nicolae Leon – fratele vitreg al lui Grigore Antipa și discipolă directă a maestrului Sergiu Celibidache, naista Mariana Preda (Olanda), pianista Lavinia Dragoș (Germania) etc.

Programul evenimentelor din cadrul Zilei Românilor de Pretutindeni – Festivalul ”Aici-Acolo” se desfășoară astfel:

În după-amiaza zilei de vineri, 24 mai, de la ora 12:00, Patriarhia Română (Aleea Dealul Mitropoliei nr.25) găzduieşte în Catedrala Patriarhală deschiderea și binecuvântarea seriei de evenimente dedicate ”Zilei Românilor de Pretutindeni – Festivalul Aici – Acolo”. În aceeași locație, în Sala Aula Magna ”Teoctist Patriarhul” a Patriarhiei, de la ora 12:30, vor fi transmise mesajele de bun venit ale organizatorilor.

Manifestările continuă în după-amiaza aceleiași zile (vineri, 24 mai) la Muzeul Național al Țăranului Român (Şos. Pavel D. Kiseleff nr.3) unde, începând cu ora 16.00, participanții vor avea prilejul unui tur al Muzeului și al târgului de tradiții românești organizat în curtea interioară a Muzeului. De la ora 18.00 va avea loc proiecția filmuluiParking”, în regia lui Tudor Giurgiu, la Cinema Muzeul Țăranului, Studioul Horia Bernea (Strada Monetăriei, nr. 3). Filmul este bazat pe romanul ”Apropierea” de Marin Mălaicu-Hondrari, unde Adrian, un imigrant român fără acte care lucrează în Spania, se confruntă cu prejudecățile celorlalți dar și cu cele provocate de el însuși.

Ziua de sâmbătă, 25 mai, debutează la ora 09:00, la Palatul Parlamentului (Str. Izvor 2-4, Intrarea S1) unde, în Sala “C.A. Rosetti” are loc Deschiderea oficială a sesiunii de comunicare. Momentul va începe cu Imnul Național susținut de naista Mariana Preda (stabilită în Olanda) și va continua cu acordarea oficială a Înaltului Patronaj al Președintelui României pentru această a VII-a ediție a Festivalului „Aici-Acolo”. Sesiunea de comunicare va cuprinde apoi câteva paneluri unde cei peste 500 de participanți, români din străinătate, vor avea prilejul unui dialog direct cu reprezentanții statului pentru a le transmite preocupările, nevoile și dificultățile cu care confruntă în țările gazdă și la întoarcerea în țară, dar și oportunitatea de a se cunoaște între ei, a împărtăși experiențe, bune practici și a planifica proiecte comune.

În seara aceleiași zile (sâmbătă, 25 mai), la Ateneul Român (Str. Benjamin Franklin nr. 1-3), de la ora 19:00, va avea loc un concert de muzică clasică al celebrei pianiste Elizabeth Sombart și al Orchestrei New Hope. Participanții la Festival se vor bucura și de alte prezențe artistice importante cum este pianista Lavinia Dragoș, care profesează în Germania, violonista Alexandra Tîrșu din Viena, alături de muzicieni consacrați ai scenelor naționale și internaționale (violoncelistul Octavian Lup, fondatorul orchestrei New Hope, Mihaela Cesa Goje, dirijorul acestui concert) și viitoare speranțe (Radu Török, Carina Tănase-Ene, Sofia Antal și Petru Burcea).

Ultima zi a seriei de evenimente din cadrul Zilei Românilor de Pretutindeni – Festivalul ”Aici-Acolo” începe duminică, 26 mai, când, de la ora 10:00, participanții sunt invitați să aleagă între multiple evenimente printre care vizitarea expoziției multidisciplinare de design și industrii creative Romanian Design Week” (Str. Benjamin Franklin 10), vizitarea Muzeului Național de Artă al României (Calea Victoriei nr. 49-53), Muzeului Național de Istorie a României (Calea Victoriei nr. 12) și/sau a Muzeului Colecțiilor de Artă (Calea Victoriei nr. 111), etc.

Ziua se va încheia cu un moment cultural organizat la Opera Națională (Bd. Mihail Kogălniceanu nr. 70-72), începând cu ora 19:00, care va include un concert dirijat de Maestrul Daniel Jinga și mesajele Președintelui României și ale organizatorilor cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni.

Festivalul „Aici-Acolo” a fost inițiat în 2017 de către Administrația Prezidențială, din dorința de a crea punţi de legătură între românii din ţară şi cei din străinătate, dezvoltând comunităţi şi reţele care să permită schimbul de idei şi de proiecte şi contribuind astfel la dezvoltarea unei Românii care se afirmă în plan european.

În acest an, la Ziua Românilor de Pretutindeni – Festivalul ”Aici-Acolo” sunt așteptați peste 500 de români de pretutindeni din diaspora și din comunitățile istorice, din 34 de țări.

Toate evenimentele sunt gratuite iar participarea se face pe baza înscrierii prealabile și a prezentării ecusonului de participant la Ziua Românilor de Pretutindeni – Festivalul “Aici-Acolo”.

Continue Reading

EVENIMENTE

New Strategy Center organizează cea de-a 8-a ediție Black Sea and Balkans Security Forum. Nouriel Roubini, David Petraeus și Phillip Breedlove, printre experții de renume care participă

Published

on

© New Strategy Center

În perioada 23-24 mai 2024, New Strategy Center va organiza cea de-a opta ediție a „Black Sea and Balkans Security Forum”, eveniment dedicat problemelor de apărare, securitate și relații internaționale privind regiunea extinsă a Mării Negre și a Balcanilor, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Forumul este organizat în parteneriat cu Ministerul Apărării Naționale, având ca partener instituțional Ministerul Afacerilor Externe, iar ca partener academic Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterină din București și beneficiază de sprijinul Diviziei de Diplomație Publică a NATO. Evenimentul va avea loc în București, la Athénée Palace Hilton.

Cu o agendă ambițioasă și invitați de prestigiu, „Black Sea and Balkans Security Forum” se afirmă ca cel mai important eveniment dedicat securității în regiunea Mării Negre. Forumul va include 41 de paneluri și 161 de vorbitori, reunind oficiali, diplomați, militari și analiști de renume din statele membre ale Uniunii Europene și NATO, precum și din țări partenere.

Temele centrale ale acestei ediții vor aborda securitatea în regiunea Mării Negre, amenințările de tip hibrid care se manifestă pe multiple planuri, aspecte ce țin de securitatea energetică, securitatea alimentară, combaterea dezinformării, reziliența cibernetică, securitatea Balcanilor de Vest și alte subiecte prioritare pe agenda publică. 

În mai multe paneluri se va discuta despre lecțiile învățate pe frontul din Ucraina, iar reconstrucția Ucrainei este o altă temă avută în vedere.

Întregul eveniment se dorește a fi o pledoarie pentru securitate și prosperitate la Marea Neagră, un spațiu deschi și liber pentru comerț, conectivitate și exploatarea resurselor energetice.

Ediția din acest an are drept invitați experți de renume mondial, precum economistul Nouriel Roubini , Generalul (rez) David Petraeus, fostul șef la CIA sau fostul Comandant al Forțelor NATO în Europa, Generalul (rez) Phillip Breedlove.

CaleaEuropeană.ro este partener media al Black Sea and Balkans Security Forum.

Lista completă a vorbitorilor și moderatorilor evenimentului poate fi consultată aici.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA3 mins ago

Marcel Boloș: Vedem o eficientizare reală a activităților de control fiscal și control antifraudă, ce sunt îndreptate față de operatorii economici cu risc fiscal ridicat

ROMÂNIA14 mins ago

Eurostat: Copiii din România sunt cei mai expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială din UE

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI29 mins ago

În ce comisii și subcomisii ale Parlamentului European au intrat cei 33 de eurodeputați români în cea de-a zecea legislatură europeană 2024-2029

ROMÂNIA1 hour ago

Poliția Română recuperează un iconostas valoros în cadrul Operațiunii Europol ”Pandora VIII” împotriva traficului de artă

INTERNAȚIONAL2 hours ago

O primă victorie pentru Macron după alegerile legislative din Franța. Yaël Braun-Pivet, reprezentanta partidului său, a fost realeasă președintă a Adunării Naționale

ROMÂNIA2 hours ago

Proiect ambițios al ICI București: Cercetări Avansate în Inteligență Artificială pentru aplicații biomedicale și vedere artificială

CONSILIUL UE3 hours ago

Slovacia nu se va alătura niciunei tentative sau acţiuni care vizează boicotarea preşedinţiei ungare a Consiliului UE, transmite preşedintele Peter Pellegrini la Budapesta

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Von der Leyen cere statelor membre să desemneze atât un bărbat, cât și o femeie drept candidați pentru funcția de comisar european

ROMÂNIA4 hours ago

România și Turcia își consolidează cooperarea în domeniul muncii și securității sociale. Simona Bucura-Oprescu: Asigurarea egalității de tratament, unul dintre principiile după care se ghidează coordonarea noastră

SĂNĂTATE6 hours ago

Secretarul de stat Alexandru Rogobete: România va beneficia de cele mai înalte tehnologii pentru digitalizarea sistemului medical

COMISIA EUROPEANA23 hours ago

Ursula von der Leyen, realeasă președintă a Comisiei Europene de Parlamentul European, după un prim mandat de “cinci ani ca niciun altul din istoria UE”

PARLAMENTUL EUROPEAN1 day ago

Președinta Grupului S&D din PE îi cere Ursulei von der Leyen să pună Europa socială în centrul acțiunilor viitoarei Comisii Europene: Avem nevoie de un buget consolidat și de o capacitate de investiții mai mare

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Vicepreședintele PPE Siegfried Mureșan echivalează votul pentru Ursula von der Leyen la șefia CE cu un vot pentru democrație și valori europene

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Strategia de securitate economică va deveni pilon al politicii externe UE. von der Leyen: Cursa cu rivalii sistemici a început. Europa trebuie să schimbe viteza și să aprofundeze piața unică

COMISIA EUROPEANA1 day ago

UE are nevoie de o schimbare a tratatului, transmite Ursula von der Leyen în plenul Parlamentului European: Reformele devin indispensabile pentru extinderea UE

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Ursula von der Leyen propune crearea unui panel al cetățenilor europeni care să recomande politici Comisiei: “Ne aflăm într-o perioadă de anxietate profundă pentru europeni”

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Von der Leyen propune pentru următorii cinci ani în fruntea CE consolidarea competitivității UE printr-un Acord Industrial Ecologic și un Fond European pentru Competitivitate

COMISIA EUROPEANA1 day ago

O “veritabilă UE a apărării” cu “NATO pilon al apărării”: Către un nou mandat, Ursula von der Leyen propune o “piață unică pentru apărare” și un “scut aerian european”

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Din casa democrației europene, Ursula von der Leyen promite că nu va permite ca “polarizarea” și “extremiștii” să distrugă UE: Alegerile sunt balamalele destinului. Destinul Europei depinde de ce vom face mai departe

COMISIA EUROPEANA1 day ago

În aplauzele eurodeputaților, von der Leyen îl ia la țintă pe Viktor Orban: Rusia mizează că Europa se înmoaie, iar unii îi fac jocul printr-o “misiune de aliniere”

Trending