Connect with us

INTERNAȚIONAL

Fost CEO Google: Europa are nevoie de ajutorul SUA dacă dorește să concureze cu China în ceea ce privește inteligența artificială

Published

on

© European Parliament

Tehnologia europeană „nu este suficient de mare” pentru a concura doar cu China, avertizează Eric Schmidt, fost CEO al companiei Google și actual președinte al Comisiei pentru securitate națională a SUA în domeniul Inteligenței Artificiale (NSCAI), informează Politico.eu.

Acesta face apel la o colaborare transatlantică mai strânsă în domeniul inteligenței artificiale pentru a contracara Beijing-ul. Potrivit fostului CEO al Google, Europa are nevoie de ajutorul SUA dacă dorește să concureze cu China în ceea ce privește inteligența artificială.

 „Europa pur și simplu nu este suficient de mare în ceea ce privește platforma pentru a concura. Va trebui să colaboreze cu statele Unite pe aceste platforme cheie”, a declarat Schmidt într-un interviu acordat Politico, referindu-se la marile companii de tehnologie pe care guvernul SUA se bazează pentru a dezvolta tehnologii AI. 

Uniunea Europeană a transmis Statelor Unite intenția de a colabora într-o serie de probleme, inclusiv AI, după alegerea președintelui american Joe Biden, însă nu a precizat modul în care intenționează să își stabilească strategia de suveranitate tehnologică cu colaborarea strânsă pe care o caută, mai arată sursa citată.

Chiar dacă Schmidt a recomandat administrației de la Washington să lucreze cu Europa în domeniul AI în cadrul mai multor forumuri internaționale, inclusiv OECD și Consiliul Europei, el a spus că nu a auzit prea multe despre propunerea președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru un „Acord transatlantic AI” (n.r. AI – inteligență artificială).

La sfârșitul lunii februarie, Schmidt a estimat că SUA sunt în urma Chinei în ceea ce privește dezvoltarea tehnologiilor de inteligență artificială.

În acest scop, NSCAI a fost înființată în 2018 pentru a consilia guvernul cu privire la modul de dezvoltare AI și de a spori securitatea națională pentru a învinge adversarii. Ceilalți membri ai NSCAI includ directori executivi de la Microsoft, Google și Oracle, precum și directorul executiv al Amazon, Andy Jassy.

Una dintre recomandările cheie într-un raport pe care l-a emis luni a subliniat necesitatea ca SUA să caute parteneriate care să fie în concordanță cu „valorile democratice” pentru a găsi un aliat contra Beijingului. Acesta ar trebui să fie Europa. 

Amintim că Executivul european a propus la mijlocul lunii decembrie a anului trecut o reformă ambițioasă a spațiului digital și un set cuprinzător de norme noi pentru toate tipurile de servicii digitale, printre care platformele de comunicare socială, piețele online și alte platforme online care operează în Uniunea Europeană: Actul legislativ privind serviciile digitale și Actul legislativ privind piețele digitale.

Pentru a stimula colaborarea multilaterală, NSCAI dorește să creeze o „Coaliție tehnologică emergentă” care să dezvolte standarde și norme globale. „Ar trebui să lucrăm mână în mână pentru a promova democrația și drepturile omului, explorând modalități de a facilita schimbul de date între toți aliații și partenerii, promovând și protejând inovația”, a declarat Robert Work, vicepreședintele și fostul secretar adjunct al apărării al NSCAI. 

„În prezent există bariere care sunt stabilite între Europa și Statele Unite din diverse motive complicate, inclusiv confidențialitatea, restricțiile comerciale, securitatea națională. Nu sugerăm să le eliminăm. Încercăm să le eficientizăm, după caz”, a spus Schmidt.

Tot în acest sens, eurodeputatul Dragoș Tudorache, președinte al Comisiei speciale pentru inteligență artificială din Parlamentul European  a afirmat că „parteneriatul transatlantic și coordonarea UE-SUA în instituțiile multilaterale sunt o piatră de temelie pentru a trasa regulile viitorului în era digitală conform valorilor noastre comune, cu respect pentru libertatea individuală, drepturile omului, democrație și domnia legii”.

SUA

Statele Unite vor oferi Republicii Cehe un ajutor militar de peste 100 milioane de dolari

Published

on

©USEmbassyKyiv/Twitter

Republica Cehă urmează să primească o finanţare militară de 106 milioane de dolari de la Statele Unite, potrivit unor anunţuri făcute joi, relatează DPA, potrivit Agerpres.

„Înţelegem acest dar ca pe o expresie a aprecierii pentru modul în care Republica Cehă a ajutat Ucraina încă de la începutul conflictului”, a declarat ministrul apărării, Jana Cernochova, la Praga.

Ambasada SUA în Republica Cehă a confirmat că cele 100 de milioane de dolari vin din Programul Washingtonului de Finanţare Militară Externă care permite doar achiziţionarea de echipamente militare americane.

O finanţare suplimentară de 6 milioane de dolari este destinată echipării unui centru de protecţie cibernetică.

De asemenea, însărcinatul cu afaceri al SUA în Republica Cehă, Christina Agor, a mulţumit ţării pentru „leadership-ul extraordinar” în sprijinirea Kievului de când Rusia a atacat Ucraina în februarie.

Oficialii cehi spun că ţara a furnizat Ucrainei arme şi muniţie în valoare de peste 160 de milioane de euro (155 milioane de dolari). Aceasta a inclus tancuri, elicoptere de luptă şi tunuri, potrivit unor rapoarte, în timp ce guvernul nu oferă astfel de detalii.

Luna trecută, Statele Unite au livrat gratis Republicii Cehe opt elicoptere militare Bell. Astfel, Cehia a primit șase elicoptere de atac Viper AH-1Z şi două elicoptere utilitare Venom UH-1Y.

Cehia doreşte să-şi modernizeze rapid armata, înlocuind echipamente din dotare care datează din perioada sovietică, inclusiv elicoptere

Continue Reading

SUA

Senatul SUA a adoptat fonduri suplimentare de 12 miliarde de dolari pentru Ucraina. Pachetul cuprinde și o importantă componentă militară

Published

on

© U.S. Department of State/ Flickr

Senatul Statelor Unite a votat joi noi fonduri de peste 12 miliarde de dolari pentru Ucraina, cu ocazia adoptării unei prelungiri a bugetului federal al SUA până în decembrie, anunță AFP, citat de Agerpres.

Textul a primit undă verde din partea senatorilor din ambele tabere și conține o componentă militară importantă pentru Kiev, în contextul în care președintele rus, Vladimir Putin, se pregătește să oficializeze anexarea a patru teritorii ucrainene.

Așadar, trei miliarde de dolari vor fi direcționate de SUA către antrenarea, echiparea și plătirea trupelor ucrainene.

Citiți și:
De la începutul invaziei ruse, SUA au acordat Ucrainei un ajutor militar de 16,2 miliarde de dolari: Noul sprijin de 1,1 miliarde include 18 sisteme HIMARS

Alte 4,5 miliarde de dolari vor merge către asigurarea ”continuității guvernării” ucrainene și pentru a veni în întâmpinarea nevoilor macrofinanciare ale Kievului.

De asemenea, mai multe miliarde de dolari vor fi alocate armatei americane, care îi va folosi în special pentru a finanţa desfăşurarea de trupe în ţările vecine şi pentru a-şi reface stocurile de armament.

Noul pachet ar ridica ajutorul acordat de SUA Ucrainei, de la începutul anului, la peste 65 de miliarde de dolari.

Acesta trebuie să treacă și de votul Camerei Reprezentanților înainte de a ajunge pe masa președintelui american, Joe Biden, pentru a fi promulgat.

Continue Reading

ONU

Secretarul general al ONU condamnă anexarea a patru regiuni ucrainene de către Rusia: Încalcă principiile Naţiunilor Unite. Nu-şi are locul în lumea modernă

Published

on

© https://www.president.gov.ua/

Anexarea a patru regiuni ucrainene de către Rusia, care ar urma să fie finalizată vineri, ”nu-și are locul în lumea modernă”, a subliniat joi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în fața presei, conform AFP, citat de Agerpres.

”Așa-numitele <<referendumuri>> din Ucraina au fost organizate în zone aflate sub ocupație rusească. Nu pot fi numite o exprimare autentică a voinței poporului. Orice decizie a Rusiei de a merge mai departe va periclita perspectivele de pace”, a subliniat Guterres care și-a făcut ”datoria de secretar general de a susține Carta ONU”, citând din aceasta: ”orice anexare a teritoriului unui stat de către un alt stat care rezultă din amenințarea sau utilizarea forței reprezintă o încălcare a principiilor Cartei și a dreptului internațional”.

”Această situaţie este în contrast cu tot ceea comunitatea internaţională se presupune că reprezintă. Aceasta încalcă scopurile şi principiile Naţiunilor Unite. Este o escaladare periculoasă. Nu-şi are locul în lumea modernă. Acest lucru nu trebuie acceptat. A venit timpul să ne îndepărtăm de prăpastie”, a declarat secretarul general al Naţiunilor Unite.

SUA și Albania pregătesc o rezoluție care condamnă ”referendumurile” din Ucraina, pe care Occidentul le-a denunțat deja, calificându-le drept ”parodie”.

Textul va fi mai întâi prezentat Consiliului de Securitate al ONU, unde va fi blocat fără nicio îndoială printr-un veto rusesc, urmând apoi să fie prezentat Adunării Generale, unde niciunul dintre cele 193 de state membre nu are drept de veto.

După semnarea decretelor prezidențiale prin care recunoaște independența regiunilor ucrainene, este așteptat ca Vladimir Putin să finalizeze acest proces printr-o ceremonie oficială ce va avea loc vineri după-amiază.

Continue Reading

Facebook

Daniel Buda3 mins ago

Eurodeputatul Daniel Buda: Indicațiile geografice reprezintă un certificat de calitate pentru produsele de pe piața UE

SUA5 mins ago

Statele Unite vor oferi Republicii Cehe un ajutor militar de peste 100 milioane de dolari

SUA8 mins ago

Senatul SUA a adoptat fonduri suplimentare de 12 miliarde de dolari pentru Ucraina. Pachetul cuprinde și o importantă componentă militară

ONU53 mins ago

Secretarul general al ONU condamnă anexarea a patru regiuni ucrainene de către Rusia: Încalcă principiile Naţiunilor Unite. Nu-şi are locul în lumea modernă

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Biden, înainte ca Putin să anexeze ilegal patru regiuni din Ucraina: SUA nu vor recunoaşte “niciodată, niciodată, niciodată” revendicările Rusiei în Ucraina

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

Ursula von der Leyen evocă “promisiunea democrației” în războiul declanșat de autocrații: În democrație, oamenii sunt stăpânii propriului viitor. În autocrație, oamenii sunt blocați într-un trecut fără sfârșit

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Premierul britanic Liz Truss va participa la primul summit al Comunității Politice Europene de la Praga și se oferă să-l găzduiască pe următorul la Londra

ENGLISH13 hours ago

MEP Vasile Blaga: EPP Group adopted a position paper on solutions to fight inflation and rising energy prices

ROMÂNIA14 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă participă sâmbătă la inaugurarea gazoductului Bulgaria-Grecia, care va asigura inclusiv aprovizionarea României

INTERNAȚIONAL16 hours ago

Victorie diplomatică a SUA în fața Rusiei, la București: O americancă a fost aleasă secretar general al Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, poziție deținută în ultimii opt ani de China

JUSTIȚIE3 days ago

Klaus Iohannis: DNA, un model la nivel european, a contribuit decisiv ca România să fie un pol de stabilitate și un partener strategic pentru partenerii din NATO și UE

ROMÂNIA4 days ago

Nicolae Ciucă, din Japonia: Componenta de securitate și apărare, unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părți

NATO6 days ago

Klaus Iohannis, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu. Românii nu trebuie să intre în panică

ROMÂNIA6 days ago

Klaus Iohannis, către antreprenorii români din Silicon Valley: Poate aveți unele lecții care ne-ar folosi în România

ROMÂNIA7 days ago

Nicolae Ciucă: Salutăm interesul manifestat de Banca Japoneză de Cooperare Internațională pentru susținerea marilor proiecte de infrastructură de transport și de producere a energiei verzi

U.E.7 days ago

Ministrul ungar de externe, singurul din UE care s-a întâlnit cu Lavrov la ONU: Există o singură soluție la inflația de război și la prețurile epuizante ale energiei: pacea. Ungaria vrea pace

COMISIA EUROPEANA7 days ago

Ursula von der Leyen îndemnă tânăra generație să apere democrația în fața autocrației: Trebuie să lucrăm la consolidarea acesteia pentru că știm cât de repede se poate schimba istoria

DIASPORA7 days ago

Klaus Iohannis, întâlnire cu românii din SUA: România merge bine şi economia creşte, deși suntem într-o situație complicată din cauza războiului Rusiei în Ucraina

ONU1 week ago

Joe Biden, la ONU: SUA nu caută un război rece cu China, dar vom fi neîngrădiți în a promova o lume liberă, deschisă, sigură și prosperă

INTERNAȚIONAL1 week ago

De la tribuna ONU, Biden denunță încălcarea Cartei Națiunilor Unite de către Rusia: Un membru permanent al Consiliului de Securitate a încercat să șteargă de pe hartă un stat suveran

Team2Share

Trending