Fost comandant al Armatei SUA în Europa întărește mesajul NATO: Avem nevoie ca România să își îmbunătățească infrastructura

România trebuie să îşi îmbunătăţească infrastructura de autostrăzi sau căi ferate pentru a asigura eficienţă operaţiunilor NATO și pentru a permite, la nevoie, o desfășurare rapidă a forțelor, a declarat fostul comandant al Armatei SUA în Europa, Ben Hodges, într-un interviu acordat Agerpres.

Hodges, cel care a condus forțele SUA în timpul celui mai mare exercițiu terestru al NATO din 2017 – Saber Guardian (găzduit în România) – a vorbit despre nevoia ca infrastructura din ţara noastră să fie îmbunătăţită, întărind mesajele aliate pe această linie. De altfel, într-un răspuns pentru CaleaEuropeana.ro, astăzi, secretarul general al NATO a spus că viitorul summit aliat ar putea determina decizii privind creșterea prezenței forțelor pe întreg flancul estic al Alianței și asigurarea unei mobilități militare care să permită, la nevoie, desfășurarea rapidă a forțelor militare.

Chiar aş vrea să văd îmbunătăţiri în privinţa infrastructurii aici, pentru că forţele armate române, Ministerul Apărării fac tot ce se poate pentru ca soldaţii români să fie echipaţi şi antrenaţi bine. Aici sunt scutul antirachetă, centre de instruire foarte bune. (…) Ce trebuie făcut acum este îmbunătăţirea infrastructurii – căi ferate, autostrăzi, pentru ca restul Alianţei să vină aici“, a susţinut Hodges în interviul citat.

Generalul american a punctat că, în cazul în care apare o criză, forţele NATO trebuie să aducă multe echipamente şi trupe pe calea ferată, pe autostrăzi, inclusiv peste Carpaţi.

Citiți și 

Infrastructura de transport a României devine ”temă-zero” pentru securitatea și mobilitatea militară în Europa (Analiză & hartă interactivă)

Între timp, ambiția mobilității militare a fost asumată la nivelul NATO prin adaptarea structurii de comandă în acest sens și la nivelul UE printr-un proiect sub egida PeSCo. Atât secretarul general al NATO, printr-o declarație acordată CaleaEuropeana.ro la 6 decembrie 2017, cât și Comisia Europeană, printr-un plan de acțiune în acest sens, au arătat că proiectul mobilității militare, dincolo de chestiunile legale și birocratice, este dependent de calitatea infrastructurii.

Ben Hodges a vorbit despre rolul României în cadrul NATO în regiunea Mării Negre.

“În primul rând, vrem să vedem regiunea Mării Negre fiind abordată din punctul de vedere al securităţii, să o punem pe agenda Summit-ului NATO, să găsim moduri de a asigura stabilitatea în regiune. Cred că România este lider în regiune, cu siguranţă face tot ce îi stă în putinţă pentru securitatea şi stabilitatea de aici, pentru modernizare. Este o parte importantă din securitatea NATO”, a declarat acesta.

General-locotenent în rezervă Ben Hodges este în prezent coordonator pentru studii strategice în cadrul Center for European Policy Analysis (CEPA) şi a fost la Bucureşti, săptămâna trecută, la un eveniment care a abordat rolul României în NATO, găzduit de Administraţia Prezidenţială.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.