Fost consilier al lui Obama: Criza din zona euro s-ar putea transforma într-un război

Fostul consilier economic al lui Barack Obama a declarat că Europa trebuie să-şi recapitalizeze băncile imediat pentru a evita riscul unui colaps financiar, anunta site-ul adevarul.ro
Austan Goolsbee consideră că actuala criză a datoriilor din zona euro reprezintă o ameninţare foarte mare pentru economia şi exporturile Statelor Unite, însă băncile centrale încearcă să prevină o contagiune. Problema datoriilor suverane va continua să afecteze capitalul băncilor, nefiind exclusă ipoteza falimentului acestora. Liderii europeni vor fi nevoiţi, într-un final, să recapitalizeze aceste bănci, spune Goolsbee, într-un interviu acordat pentru Der Spiegel. Deşi admite că recapitalizarea sistemului bancar va avea un cost ridicat atât din punct de vedere economic, cât şi politic, economistul susţine că această măsură este vitală pentru a preveni prăbuşirea sistemului financiar.
Va fi, într-adevăr, costisitoare. Cu toţii am văzut cât de nepopulară a fost măsura în Statele Unite şi în celelalte ţări în care a fost aplicată. Dar recapitalizarea este vitală. Fiecare guvern şi-ar putea recapitaliza băncile în mod direct sau Europa ar putea oferi Băncii Centrale Europene bani pentru a crea un fond pentru a sprijini statele datoare şi pentru a acoperi golurile băncilor cu probleme. Ţările mai bogate ar putea oferi ajutor ţărilor cu probleme şi să impună anumite condiţii pentru acordarea respectivelor fonduri. Oricare dintre aceste variante va stârni nemulţumirea oamenilor obişnuiţi, dar două lucruri sunt sigure. În primul rând, cu cât aşteptăm mai mult, cu atât costurile vor fi mai mari. În al doilea rând, în lipsa unei strategii de dezvoltare pentru sudul Europei, aceste probleme vor apărea din nou“, a avertizat Goolsbee.

Preşedintele american i-a criticat recent pe liderii europeni că sunt prea lenţi în combaterea crizei. Fostul economist de la Casa Albă susţine că motivul pentru care Obama îşi pierde răbdarea este riscul imediat al crizei financiare şi posibilele efecte de contagiune. “Sistemul american financiar a fost la un pas de colaps, dar prin intermediul testelor de stres şi a recapitalizării forţate am reuşit să evităm o prăbuşire. Nu consider că administraţia Obama vrea să le facă morală europenilor. Încearcă doar să spună că şi americanii au fost în aceeaşi situaţie şi că europenii ar face bine să rezolve rapid această problemă, înainte ca lucrurile să scape de sub control“, a explicat Goolsbee.
Der Spiegel i-a atras atenţia economistului că în 2009, la Summitul G20 de la Londra, Obama îşi cerea scuze că Statele Unite au provocat criza financiară, pentru ca acum să condamne Europa pentru situaţia actuală.
Aceasta este o criză financiară diferită de cea din 2008. Este una creată de Europa, nu de Statele Unite, iar dacă Europa nu rezolvă problema bancilor subcapitalizate, situaţia poate deveni explozibilă şi se poate transforma într-un război la nivel global“, a încheiat fostul consilier economic al lui Barack Obama.

Articolul poate fi accesat pe site-ul adevarul.ro.

Sursa foto: zimbio.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.