INTERNAȚIONAL
Foști lideri mondiali fac apel la o acțiune globală urgentă pentru a împiedica apariția unei ”generații COVID”: ”Nu putem permite ca aceşti tineri să fie privaţi de educaţie şi de șansa succesului în viață”
Published
5 years agoon
By
Teodora Ion
Foști lideri ai lumii au lansat marți un apel la o acțiune globală urgentă pentru a împiedica apariția unei ”generații COVID” din cauza coronavirusului, cu milioane de copii privați de educație și obligați să muncească sau să se căsătorească, anunță Reuters, citat de Agerpres.
”Nu putem sta şi permite ca aceşti tineri să fie privaţi de educaţie şi de o posibilă şansă de succes în viaţă”, se menţionează în scrisoarea semnată de 275 de foşti lideri mondiali, economişti şi specialişti în educaţie, între care fostul secretar general al ONU Ban Ki-Moon, fosta preşedintă irlandeză Mary Robinson, fostul premier neo-zeelandez Helen Clark şi foştii premieri britanici Gordon Brown, Tony Blair şi John Major.
Semnatarii acestei scrisori solicită astfel ca guvernele să investească în programe de recuperare pentru a evita daunele iremediabile asupra viitorului copiilor.
O îngrijorare deosebită o reprezintă cei circa 30 de milioane de copii care s-ar putea să nu mai revină niciodată la şcoală, în ciuda faptului că măsurile de carantină au început să fie relaxate.
”Pentru aceştia, pentru cei mai puţin favorizaţi copii din lume, educaţia este adesea singura ieşire din sărăcie – un drum care este în pericol de a se închide”, potrivit scrisorii care este adresată liderilor G20, guvernelor, Băncii Mondiale, Fondului Monetar Internaţional şi băncilor de dezvoltare. ”Mulţi (copii)… sunt fete adolescente pentru care a fi la şcoală este cea mai bună apărare împotriva căsătoriilor cu forţa şi cea mai bună speranţă pentru o viaţă de oportunităţi extinse”, continuă scrisoarea.
Experții ONU estimează ca la nivel mondial 12 milioane de fete sunt obligate să se căsătorească în fiecare an înaintea împlinirii vârstei de 18 ani, ceea ce înseamnă, în medie, o față la fiecare trei secunde. Din cauza coronavirusului s-ar putea înregistra 13 milioane de căsătorii în plus în rândul copiilor în deceniul următor.
Cheltuielile pentru educaţie în ţările cu venituri scăzute sau medii urmează să fie reduse cu 100-150 de miliarde de dolari, au mai avertizat foştii lideri în scrisoarea lor.
Aceștia le-au cerut şefilor G20, guvernelor naţionale şi instituţiilor financiare globale să sprijine un plan de urgenţă care să includă protejarea bugetelor de educaţie naţională, scutirea de datorii pentru ţările sărace şi creşterea ajutoarelor multilaterale.
Peste jumătate de miliard de copii nu se duc la şcoală din cauza măsurilor de carantină şi, deşi mulţi au beneficiat de cursuri online, lipsa accesului la internet i-a lăsat pe cei mai săraci dintre copii fără educaţie, se menţionează în scrisoare.
Închiderea şcolilor a dus şi la o recrudescenţă a foametei, peste 300 de milioane de copii pierzând mesele gratuite pe care le primeau când mergeau la cursuri.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

You may like
Stefano Scarpetta (OCDE): Îmbunătățirea productivității este esențială pentru întoarcerea românilor din diaspora, iar educația și formarea continuă sunt cheia pentru viitorul pieței muncii din România
Ministrul Daniel David va prezenta în luna mai un „diagnostic” al sistemului de educație, bazat pe datele furnizate de OCDE: „Aderarea la OCDE este un proiect de țară”
Eurodeputatul Dan Motreanu a solicitat Comisiei Europene să precizeze ce măsuri are în vedere pentru asigurarea unor servicii de educație și îngrijire timpurie de înaltă calitate pentru toți copiii din UE
Vicepreședintele PES, Victor Negrescu, le propune liderilor UE cinci direcții esențiale în contextul ”actualelor provocări europene și globale”: Vor contribui la consolidarea poziției României în cadrul UE
Roxana Mînzatu: CE va lansa Agenda cadrelor didactice și Alianța școlilor europene, inițiative esențiale ale Uniunii Competențelor
România participă la inițiativa ”Educația 2030”, un proiect global al OCDE care sprijină dezvoltarea unor sisteme educaționale adaptate viitorului
NATO
70 de ani de la aderarea Germaniei la NATO: A trecut vremea când Alianța dorea să “țină Germania la pământ”. Acum “germanii s-au ridicat”, exact ceea ce ne trebuie în fața unui pericol mai mare
Published
9 hours agoon
April 28, 2025
Germania a marcat luni, la sediul NATO din Bruxelles, 70 de ani de la aderarea sa la Alianța Nord-Atlantică, evenimentul solemn fiind celebrat printr-o ceremonie oficială la care au participat secretarul general al NATO, Mark Rutte, președintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, și ministrul german al apărării, Boris Pistorius.
Ceremonia a început într-o atmosferă solemnă, acompaniată de fanfara militară a Bundeswehr-ului, care a interpretat marșul “Viribus Unitis” – “Cu forțe unite”, o expresie care reflectă în mod simbolic spiritul Alianței Nord-Atlantice.
Secretarul general Mark Rutte a subliniat importanța acestei devize pentru NATO în prezent. “Suntem 32 de națiuni unite în angajamentul nostru de a proteja toți cetățenii noștri”, a spus el.
În discursul său, Rutte a rememorat momentele istorice cheie ale implicării Germaniei în NATO: de la aderarea din 1955, într-o Europă încă marcată de distrugerile celui de-Al Doilea Război Mondial, la rolul de lider pe care Germania și l-a asumat în cadrul Alianței în deceniile ce au urmat.
“Germania a fost în centrul apărării colective a NATO în timpul Războiului Rece. După reunificare, a promovat construcția de punți și integrarea noilor democrații din Europa Centrală și de Est în Alianță”, a declarat Mark Rutte.
La doar un deceniu după cel mai devastator conflict din istoria modernă, Germania de Vest devenea al 15-lea membru al NATO, în contextul consolidării frontului vestic împotriva amenințării sovietice. Aderarea a reprezentat un pas fundamental în integrarea europeană și o reafirmare a angajamentului german pentru pace și cooperare internațională.
În deceniile care au urmat, Germania s-a transformat într-un pilon esențial al securității euro-atlantice. De la participarea la misiuni NATO în Balcani și Afganistan, la angajamentele actuale în Europa de Est și în Marea Baltică, contribuțiile Berlinului au fost decisive.
“Astăzi, Germania are trupe desfășurate în partea estică a Alianței, avioane de luptă care patrulează cerul baltic și nave care protejează liniile de aprovizionare și infrastructura critică din Marea Baltică”, a subliniat secretarul general.
În actualul context geopolitic, marcat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, Germania a devenit cel mai mare contributor european de ajutor militar pentru Kiev.
Secretarul general Rutte a evidențiat că sprijinul oferit de Berlin ajută Ucraina să reziste și să lupte pentru un viitor liber și suveran. “O Ucraină puternică este cea mai bună garanție pentru o pace justă și durabilă”, a insistat el.
Mai mult decât atât, Germania a realizat progrese semnificative în privința angajamentelor bugetare pentru apărare. Pentru prima dată în ultimele trei decenii, Germania alocă 2% din PIB-ul său pentru apărare, în conformitate cu obiectivele stabilite de NATO.
“Parlamentul german a modificat recent Constituția pentru a permite o creștere masivă a cheltuielilor de apărare. Aceasta este o demonstrație remarcabilă de leadership și responsabilitate într-o perioadă marcată de pericole tot mai mari”, a declarat Mark Rutte.
În discursul său emoționant, Mark Rutte a amintit cum, în perioada fondării NATO, ideea era de a “ține Germania la pământ” – o formulare celebră a primului secretar general al Alianței, Lord Ismay.
“A fost o vreme când NATO dorea “să îi țină pe germani la pământ”, după cum a spus, în mod celebru, primul secretar general al NATO. Acum nu mai este așa… Germanii s-au ridicat. Este exact ceea ce ne trebuie în fața unui pericol mai mare”, a adăugat el.
“Germania poate conta pe sprijinul a 31 de aliați și prieteni. Și noi putem conta pe Germania”, a încheiat Rutte.
După ceremoniile de la sediul NATO, Președintele Federal Frank-Walter Steinmeier a efectuat o vizită oficială la Palatul Laeken, unde s-a întâlnit cu Regele Philippe al Belgiei. Această întrevedere simbolică a evidențiat nu doar legăturile strânse dintre Germania și Belgia, ci și importanța cooperării europene într-un context internațional complex.
Discuțiile au vizat atât cooperarea bilaterală, cât și provocările regionale și globale actuale, inclusiv sprijinul pentru Ucraina și consolidarea securității europene.
SUA
UE salută criticile lui Trump cu privire la atacurile Rusiei în Ucraina și afirmă că sprijinul Coreei de Nord acordat Moscovei arată disperarea Kremlinului
Published
15 hours agoon
April 28, 2025By
Teodora Ion
Uniunea Europeană salută comentariile președintelui american Donald Trump care recunosc că atacurile necontenite ale Rusiei asupra Ucrainei nu pot fi acceptate și a descris sprijinul acordat de Coreea de Nord Moscovei drept o dovadă a disperării Kremlinului.
”Președintele Zelenski a adoptat în mare măsură poziția UE și viceversa. Am adoptat în mare măsură poziția președintelui Zelenski privind pacea și negocierile referitoare la un acord de încetare a focului, în care poziția Ucrainei este absolut determinantă. De asemenea, am auzit, într-adevăr, comentariile președintelui Trump după aceste discuții și salutăm aceste comentarii care recunosc, de asemenea, că atacurile Rusiei asupra Ucrainei, care, apropo, au continuat în weekend, nu pot fi acceptate”, a declarat Paula Pinho, purtător de cuvânt-șef al Comisiei Europene, răspunzând unei întrebări legate de întâlnirea dintre liderul ucrainean și cel american, ce a avut loc cu ocazia participării acestora la ceremonia de adio dedicată Papei Francisc, trecut în neființă în a doua zi de Paști.
Anita Hipper, purtătoarea de cuvânt a Comisiei pentru politică externă, a venit cu o completate și a declarat că ”intensificarea cooperării militare dintre Rusia și Coreea de Nord … transmite un mesaj foarte clar: Rusia nu este interesată de pace, dimpotrivă. Obiectivul Rusiei rămâne suprimarea Ucrainei, iar Rusia caută cu disperare orice ajutor pe care îl poate obține pentru a continua această agresiune ilegală”, informează The Guardian.
Hipper a calificat acest ajutor drept un semn al ”disperării” Rusiei, care arată ”cât de izolați sunt”.
Președintele american Donald Trump i-a solicitat duminică omologului rus Vladimir Putin ”să înceteze să mai tragă” și să încheie un acord cu privire la Ucraina, sugerând în același timp că liderul ucrainean Volodimir Zelenski a fi de acord să renunțe la Peninsula Crimeea, ocupată de Moscova în 2014.
“Vreau să înceteze să mai tragă. Stați jos și semnați acordul”, a declarat Trump pe pista aeroportului Morristown din Bedminster, statul New Jersey.
Sâmbătă, Trump a dezvăluit că atacurile necontenite ale lui Putin asupra Ucrainei îl fac să se gândească că ”poate nu vrea să oprească războiul, ci doar mă trage pe sfoară și că trebuie să fie tratat diferit”, făcând trimitere la sancțiuni suplimentare solicitate și de Zelenski.
Luni, Coreea de Nord a confirmat pentru prima dată că a trimis trupe să lupte alături de forțele ruse în războiul Kremlinului împotriva Ucrainei, arătând încă o dată intențiile Moscovei cu privire la acest conflict pe care l-a pornit în februarie 2022, conform Politico Europe.
Într-o declarație transmisă prin intermediul agenției de presă de stat KCNA, Comisia militară centrală nord-coreeană a susținut că soldații săi au ajutat forțele ruse să ”elibereze complet” regiunea de frontieră Kursk, în urma unui ordin dat de dictatorul nord-coreean Kim Jong Un.
Anterior, Vladimir Putin le-a mulțumit lui Kim Jong-Un și trupelor nord-coreene pentru ”solidaritatea” și ”eroismul lor”.
Potrivit oficialilor serviciilor de informații americane, sud-coreene și ucrainene, Coreea de Nord a trimis aproximativ 10 000 până la 12 000 de soldați în Rusia toamna trecută. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat anterior că aproximativ 4 000 de soldați nord-coreeni au fost uciși sau răniți, în timp ce oficialii americani au oferit o cifră mai mică, de aproximativ 1 200 de victime.
INTERNAȚIONAL
Vladimir Putin anunță un armistițiu de trei zile în Ucraina, între 8 și 10 mai
Published
15 hours agoon
April 28, 2025By
Andreea Radu
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat luni un armistițiu de trei zile în conflictul din Ucraina, cu ocazia aniversării a 80 de ani de la victoria aliată împotriva Germaniei naziste în cel de-al doilea război mondial, transmit agențiile internaționale de presă și Agerpres.
Încetarea focului va intra în vigoare la miezul nopții de miercuri, 7 mai (joi 8 mai, ora 0.00) și va dura 72 de ore, până la miezul nopții de sâmbătă (10 mai, ora 24.00), precizează un comunicat al Kremlinului.
Președinția de la Moscova a avertizat că dacă partea ucraineană nu respectă armistițiul, forțele ruse vor răspunde „adecvat și eficient”.
Președintele american Donald Trump i-a cerut duminică omologului său rus, Vladimir Putin, „să înceteze să mai tragă” și să încheie un acord privind Ucraina, în timp ce a sugerat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski este dispus să renunțe la recuperarea Peninsulei Crimeea ocupată de Rusia, lucru în contradicție totală cu ceea ce susține liderul de la Kiev.
Volodimir Zelenski a anunțat că țara sa este pregătită „să acționeze diplomatic, cât mai rapid posibil” și a solicitat, din nou, sancțiuni împotriva Rusiei, pentru a-l convinge pe Vladimir Putin să oprească acest război.
Sâmbătă, după ce a avut o întâlnire simbolică în interiorul Bazilicii Sfântul Petru de la Vatican cu Zelenski, Trump a declarat că Putin l-ar putea păcăli după ultimele atacuri asupra Ucrainei, în timp ce Statele Unite încearcă să pună capăt războiului și să aducă Moscova și Kievul în fața unui armistițiu de încetare a focului și a unui acord de pace.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

70 de ani de la aderarea Germaniei la NATO: A trecut vremea când Alianța dorea să “țină Germania la pământ”. Acum “germanii s-au ridicat”, exact ceea ce ne trebuie în fața unui pericol mai mare

Viitorul cancelar german avertizează că „Europa unită este amenințată” atât de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, cât și de ascensiunea electorală a extremei drepte pe plan extern

Comisia Europeană este în contact cu autoritățile din Spania și Portugalia pentru ”a înțelege cauza principală și impactul” întreruperii majore de curent

Angel Tîlvăr, întrevedere cu comisarul european pentru apărare: „Investițiile în apărare reprezintă nu doar o necesitate de securitate, ci și o oportunitate de consolidare a solidarității europene”

Ministrul energiei, după întreruperile majore de curent în Spania și Portugalia: România nu are nicio problemă în sistemul energetic național

UE salută criticile lui Trump cu privire la atacurile Rusiei în Ucraina și afirmă că sprijinul Coreei de Nord acordat Moscovei arată disperarea Kremlinului

Vladimir Putin anunță un armistițiu de trei zile în Ucraina, între 8 și 10 mai

Spania, Portugalia și regiuni din Franța, afectate de o pană majoră de curent. Cauza producerii, neclară

Ministrul Burduja, prima întâlnire cu omologul din SUA, la summitul celor Trei Mări din Varșovia: România şi SUA deschid un nou capitol în parteneriatul nostru strategic în energie

Eurostat: Țările UE au exportat în 2024 băuturi alcoolice în valoare de 29,8 mld. euro. SUA, principalul partener comercial

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară
Trending
- POLITICĂ7 days ago
Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”
- ROMÂNIA7 days ago
Ilie Bolojan va participa la funeraliile Papei Francisc, al doilea Suveran Pontif din istorie care a vizitat România. Acestea vor avea loc sâmbătă la Basilica Sfântul Petru
- COMISIA EUROPEANA7 days ago
Președinta Comisiei Europene avertizează X, Meta, Apple și TikTok să respecte regulile în Europa: Suntem pregătiți să punem în aplicare toate normele digitale de care dispunem
- EDITORIALE7 days ago
Iulian Chifu: Rusia victorioasă, maximalistă, ofensivă în fața Ucrainei condiționată de America lui Trump. Cât vor asuma europenii din apărarea propriului continent
- ROMÂNIA4 days ago
Astăzi în istorie: 20 de ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României la UE. Câteva rezultate ale unei integrări istorice