Connect with us

U.E.

Fostul lider al Cataloniei, Carles Puigdemont, poziție retractilă: Este posibilă o “altă soluție” decât independența

Published

on

Fostul lider regional, Carles Puigdemont a precizat că este deschis unei soluții privind criza catalană, alta decât independența de Spania, informează Le Soir, citat de Politico Europe.

Foto: Facebook/ Carles Puigdemont

În cadrul unui interviu acordat pentru publicația belgiană, Puigdemont a afirmat că “am pledat pentru independență întreaga mea viață, am lucrat timp de 30 de ani pentru a obține o altă ancorare a Cataloniei în Spania”, a afirmat acesta.

Acesta a completat că “sunt în continuare pentru un acord”, indicând astfel că sprijină acordul între fostul guvern spaniol socialist și Executivul catalan, care implica o autonomie lărgită acordată regiunii, dar care a fost eliminată în urma unei decizii a Curții Constituționale spaniole, dată în 2010, după ce Partidul Popular, aflat în opoziție la acea vreme, a înaintat o petiție împotriva acestei idei.

Carles Puigdemont se află în prezent în exil auto-impus, în capitala Belgiei, Bruxelles. Pe numele lui s-a emis un mandat de arestare de către justiția spaniolă care implică mai multe capete de acuzare, printre care folosirea abuzivă a fondurilor publice, rebeliune și rolul jucat în organizarea referendumului privind independența Cataaloniei, desfășurat luna trecută.

Fostul lider regional, împreună cu alți foști oficiali catalani au votat la 27 octombrie în favoarea declarării independenței, cu doar câteva ore înainte ca premierul spaniol Mariano Rajoy să dizolve guvernul catalan și să anunțe organizarea alegerilor regionale, la 21 decembrie.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

REPUBLICA MOLDOVA

Liderii instituțiilor UE consideră că “este timpul să accelerăm integrarea R. Moldova în piața unică a Uniunii Europene”

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP & EC

Uniunea Europeană și Republica Moldova vor lucra pentru a accelera integrarea acestei țări în piața unică a UE, au transmis luni președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și șefa Parlamentului European, Roberta Metsola, după întrevederi bilaterale cu Natalia Gavrilița, premierul R. Moldova. 

Oficialul de la Chișinău efectuează luni și marți o vizită la Bruxelles pentru a co-prezida alături de șeful diplomației UE, Josep Borrell, a 7-a reuniune a Consiliului de asociere UE-Republica Moldova. Aceasta este însă prima reuniune a Consiliului de asociere de când Moldovei i-a fost acordat statutul de țară candidată la UE.

“Moldova poate conta în continuare pe UE”, este mesajul pe care șefa CE, Ursula von der Leyen, i l-a transmis premierului Natalia Gavrilița.

Chiar săptămâna trecută am propus o nouă finanțare de 145 de milioane de euro și continuăm să vă sprijinim economia și securitatea energetică. Pe măsură ce Moldova avansează pe calea reformei către UE, lucrăm acum pentru a vă apropia de piața noastră unică“, a precizat von der Leyen.

Și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a transmis un mesaj similar după o întâlnire bilaterală “excelentă” cu premierul Gavrilița.

Pe măsură ce Republica Moldova avansează cu reformele în domeniul democrației, al statului de drept și al drepturilor omului, vom continua să vă sprijinim pe calea spre aderare. Este timpul să accelerăm integrarea Moldovei în piața unică a UE, inclusiv în ceea ce privește roamingul“, a transmis Metsola.

Piața unică a UE, care împlinește anul acesta 30 de ani la înființare, ajută Europa să navigheze printre tensiunile geopolitice actuale, să îmbunătățească competitivitatea UE și să sprijine tranzițiile ecologice și digitale ale economiei europene, relevă un raport recent difuzat de Comisia Europeană.

Semnalele liderilor instituțiilor UE vin în contextul în care Comisia Europeană a publicat săptămâna trecută rapoartele privind capacitatea Ucrainei, R. Moldova și Georgiei de a-și asuma obligațiile de stat membru UE. Niciunul dintre cele trei state nu se află la un nivel “avansat”, în vreme ce doar Ucraina înregistrează un “nivel bun de pregătire” la anumite capitole, iar pentru Republica Moldova și Georgia cel mai înalt nivel de pregătire este cel “moderat”.

În ceea ce privește Republica Moldova, Chișinăul înregistrează un nivel “moderat pregătit” pentru capitolele știință și cercetare, relațiile externe și politica externă și de securitate comună. La majoritatea celorlalte capitole, R. Moldova se află la “un anumit nivel de pregătire” sau la “un stadiu incipient de pregătire”.

Potrivit unui comunicat al Consiliului UE, la reuniunea Consiliului de asociere UE – Moldova, reprezentanții UE și ai Republicii Moldova vor discuta despre relațiile UE-Republica Moldova în contextul statutului de țară candidată la UE al Republicii Moldova, punând accentul pe dialogul politic și reformele, cooperarea economică și sectorială, în special în sectorul energetic, comerțul și aspectele legate de comerț, precum și cooperarea și convergența în domeniul politicii externe și de securitate.

Consiliul de asociere va face, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la provocările globale și regionale, inclusiv la impactul negativ al agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și la soluționarea conflictului transnistrean.

La Bruxelles, Natalia Gavrilița a mai avut întrevederi luni cu vicepreședinții executivi ai Comisiei Europene Margrethe Vestager și Valdis Dombrovskis și cu comisarul european pentru energie Kadri Simson.

Continue Reading

SCHENGEN

Bogdan Aurescu, convorbire telefonică cu omologul slovac: Slovacia, între cele 21 de state Schengen care și-au reconfirmat sprijinul pentru aderarea României

Published

on

© MAE

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut luni o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe al Republicii Slovace, Rastislav Káčer, cu accent pe procesul de aderare al României la spațiul Schengen, precum și privind stadiul relațiilor bilaterale și o serie de teme de actualitate aflate pe agenda europeană, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a transmis aprecierea deosebită pentru sprijinul constant al Republicii Slovace pentru aderarea României la spațiul Schengen și a prezentat demersurile desfășurate pe plan diplomatic de către România de la începutul anului în vederea atingerii obiectivului de aderare la spațiul Schengen, în dialogul cu partea austriacă, cu președinția suedeză a Consiliului UE și cu omologii din majoritatea statelor membre – până în prezent ministrul român de externe având discuții cu miniștri de externe/afaceri europene și respectiv primind mesaje din partea acestora prin care a fost reconfirmat sprijinul activ din partea a 21 de state membre UE și totodată ale spațiului Schengen.

Ministrul Rastislav Káčer a reiterat susținerea fermă și pe deplin solidară a Republicii Slovace pentru aderarea României la spațiul Schengen și a asigurat că partea română poate să conteze pe întreaga disponibilitate a țării sale, inclusiv printr-un dialog constant și activ cu ceilalți parteneri europeni pe acest subiect.

Discuția celor doi miniștri a reconfirmat şi substanţa relaţiei bilaterale pe toate dimensiunile sale, bazate pe abordările şi interesele convergente în plan regional şi european, precum şi pe afinităţile culturale şi istorice care unesc cele două state. Astfel, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat consistența și intensitatea dialogului bilateral, dar și dinamica pozitivă a schimburilor comerciale bilaterale, exporturile românești pe piața slovacă înregistrând o creștere de peste 20% față de perioada similară a anului precedent.

Totodată, șeful diplomației române a evocat rolul pozitiv jucat de minoritatea slovacă din România și de comunitatea românească din Slovacia în consolidarea relaţiei bilaterale.

Cei doi demnitari au agreat aprofundarea consultărilor în cadrul unei vizite a ministrului român de externe la Bratislava. Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat și invitația adresată omologului slovac de a efectua o vizită în România, care să includă și vizitarea minorității slovace din țara noastră, aceasta fiind acceptată cu plăcere de către oficialul slovac.

În aceeași zi, ministrul Bogdan Aurescu a avut o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe și europene al Marelui Ducat al Luxemburgului, Jean Asselborn, pe tema procesului de aderare a României la spațiul Schengen, șeful diplomației luxemburgheze reafirmând sprijinul solid pentru aderarea României la Schengen

Șeful diplomației române a avut la acest început de an o serie de convorbiri și întrevederi bilaterale care au reconfirmat faptul că România poate conta pe implicarea constructivă și activă a partenerilor din UE pentru susținerea activă a obiectivului legitim al României privind aderarea la spațiul Schengen: cu ministrul afacerilor externe al Suediei, cu ministrul pentru afaceri externe, Uniunea Europeană și cooperare al Spaniei, cu ministrul afacerilor externe al Danemarcei, cu ministrul afacerilor externe al Portugaliei, cu ministrul afacerilor externe al Poloniei, cu ministrul afacerilor externe al Cehiei, cu ministrul afacerilor externe al Sloveniei, cu ministrul afacerilor externe al Slovaciei, cu miniștrii afacerilor externe ai LituanieiLetoniei și Estoniei cu ministrul afacerilor externe al Maltei, precum și primirea la București a ministrului afacerilor europene și proprietății de stat al Finlandei, respectiv participarea la evenimentul de lansare a Președinției suedeze a Consiliului Uniunii Europene.

De asemenea, la prima reuniune din acest an a miniștrilor de externe din UE, Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu omologii săi din ItaliaBelgiaCroațiaGermaniaPolonia și Olanda. Mai mult, ministrul român de externe i-a găzduit în România pe omologii săi din Franța și din Olanda, alături de care a semnat o declarația comună trilaterală privind politica externă și securitatea, în care miniștrii de externe olandez și francez afirmă că așteaptă cu nerăbdare aderarea României la Schengen.

În egală măsură, Aurescu s-a întâlnit în marja Forumului Economic Mondial de la Davos cu omologul său austriac, Alexander Schallenberg, căruia i-a propus un plan de lucru pentru a debloca aderarea la Schengen

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană intenționează să ofere Macedoniei de Nord un împrumut de 100 milioane de euro pentru stabilitatea financiară a țării în contextul războiului din Ucraina

Published

on

© European Union, 2022

Comisia Europeană a propus, luni, acordarea unei asistențe macrofinanciare (AMF) în valoare de până la 100 milioane de euro pentru Macedonia de Nord, care ar contribui la acoperirea nevoilor de finanțare ale țării în 2023 și 2024, sprijinind atât sustenabilitatea fiscală, cât și reformele structurale, se arată într-un comunicat.

Prin această propunere, Comisia este alături de Macedonia de Nord în vremuri dificile, deoarece, în urma războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, balanța externă a țării s-a deteriorat rapid din cauza dependenței sale ridicate de importurile de combustibil și energie electrică. De asemenea, Macedonia de Nord se confruntă cu nevoi mari de rambursare a datoriei externe în 2023, în contextul unor condiții de finanțare dificile.

Suntem alături de Macedonia de Nord în aceste vremuri dificile. Astăzi, propunem acordarea unei asistențe macrofinanciare de până la 100 de milioane de euro pentru a sprijini economia țării, contribuind la acoperirea nevoilor sale de finanțare pentru următorii doi ani”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Propunerea de astăzi însoțește un program de sprijin pe 24 de luni încheiat cu Fondul Monetar Internațional (FMI), în valoare de până la 530 milioane de euro.

Asistența ar urma să vină sub formă de împrumuturi, care vor fi plătite în două tranșe. Aceste două plăți ar fi condiționate de punerea în aplicare a unor măsuri de politică care trebuie convenite între Macedonia de Nord și UE într-un memorandum de înțelegere.

Potrivit Comisiei, Memorandumul de înțelegere se va axa probabil pe reformele politice în domeniile guvernanței fiscale, politicii fiscale, gestionării investițiilor publice, parteneriatelor public-privat, mediului de afaceri, transparenței ajutoarelor de stat, eficienței energetice, reformei sistemului judiciar și luptei împotriva corupției. Plățile vor fi, de asemenea, condiționate de un bilanț pozitiv în ceea ce privește punerea în aplicare a programului FMI. Aceste reforme vor sprijini Macedonia de Nord pe drumul său către aderarea la UE.

În perioada următoare, Parlamentul European și Consiliul trebuie să examineze și să adopte prezenta propunere de acordare de asistență macrofinanciară Macedoniei de Nord. Odată adoptată, propunerea va intra în vigoare și vor putea urma plățile, cu condiția îndeplinirii condițiilor de politică antemenționate.

Continue Reading

Facebook

REPUBLICA MOLDOVA42 seconds ago

Liderii instituțiilor UE consideră că “este timpul să accelerăm integrarea R. Moldova în piața unică a Uniunii Europene”

MAREA BRITANIE1 hour ago

Cutremure în Turcia: SUA sunt gata să ofere ”orice fel de asistență necesară”. Marea Britanie, Grecia și Israel trimit echipe de salvare și ajutor umanitar

SCHENGEN2 hours ago

Bogdan Aurescu, convorbire telefonică cu omologul slovac: Slovacia, între cele 21 de state Schengen care și-au reconfirmat sprijinul pentru aderarea României

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Comisia Europeană intenționează să ofere Macedoniei de Nord un împrumut de 100 milioane de euro pentru stabilitatea financiară a țării în contextul războiului din Ucraina

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Papa Francisc își exprimă ”profunda întristare” pentru ”enormele pierderi de vieți omenești” cauzate de cutremurele din Turcia

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Turcia mulțumește României pentru echipele de salvare trimise după seismele devastatoare: “Nu vom uita niciodată ajutorul vostru prețios”

U.E.3 hours ago

Grecia consideră că UE ar trebui să fie ”francă şi deschisă” și să recunoască faptul că ”gardurile funcţionează” în protejarea frontierelor externe

ROMÂNIA3 hours ago

Raed Arafat: Echipa de salvare RO-USAR care va pleca în Turcia este autorizată de ONU și va fi însoțită de trei avioane militare ale Forțelor Aeriene Române

NATO4 hours ago

Turcia cere ajutorul NATO după cutremurele devastatoare soldate cu cel puțin 1300 de morți

INDIA4 hours ago

UE și India își consolidează relația de parteneri strategici prin înființarea unui nou Consiliu pentru comerț și tehnologie care va stimula inovarea și va plasa oamenii în centrul acțiunilor

ROMÂNIA3 hours ago

Raed Arafat: Echipa de salvare RO-USAR care va pleca în Turcia este autorizată de ONU și va fi însoțită de trei avioane militare ale Forțelor Aeriene Române

ROMÂNIA22 hours ago

Nicolae Ciucă a invitat companiile egiptene să contribuie la dezvoltarea cooperării economice bilaterale avansate în sectorul digital, al infrastructurii, energiei sau agriculturii

ROMÂNIA1 day ago

Nicolae Ciucă și Abdel Fattah el-Sisi au convenit să dezvolte cooperarea dintre România și Egipt la nivel politic și tehnic

U.E.2 days ago

Cancelarul german apără planul UE de relaxare a normelor privind ajutoarele de stat, încercând să risipească îngrijorările premierului italian, care a avertizat că riscă să distorsioneze piața unică a UE

ENERGIE4 days ago

De la Baku, Klaus Iohannis afirmă că “România și Azerbaidjan vor dezvolta legătura dintre Europa și Caucazul de Sud”. Romgaz și Socar semnează un nou acord de livrare de gaze azere în România

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Ucraina: UE și partenerii din Comunitatea Energetică Europeană vor aloca 150 milioane de euro pentru achiziționarea de echipamente energetice esențiale

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Pentru a marca un an de la invadarea Ucrainei, UE va pune în aplicare cel de-al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei până la 24 februarie

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Comisia Europeană prezintă Planul Industrial pentru Pactul Verde. Ursula von der Leyen: Europa este hotărâtă să conducă revoluția tehnologiilor curate

REPUBLICA MOLDOVA6 days ago

De la Chișinău, premierul danez anunță că ”noi, în cadrul UE, suntem hotărâți să creştem asistenţa macrofinanciară pentru Republica Moldova”

NATO1 week ago

Ungaria se alătură Cehiei și Poloniei în misiunile de protejare a spațiului aerian al Slovaciei

Team2Share

Trending