Connect with us

ROMÂNIA

Fostul ministrul al fondurilor europene punctează ,,progrese remarcabile” în scrisoarea de bilanț către succesorul său: Guvernului PNL preia de la PSD o Românie cu aproape 10 miliarde euro fonduri europene rambursate

Published

on

© Ministerul Fondurilor Europene

Fostul ministru al fondurilor europene, Roxana Mînzatu, îi transmite succesorului său în fruntea Ministerului, Marcel Boloș, o scrisoare de bilanț privind moștenirea pozitivă pe care o lasă guvernarea social-democrată noului Guvern liberal, după mandatele miniștrilor PSD din perioada 2017 – octombrie 2019, potrivit unei postări pe Facebook.

Potrivit fostei șefe de la Fonduri Europene, în raport sunt punctate și procesele aflate în derulare la această dată.

Astfel, Roxana Mînzatu constată, la final de mandat, că progresele făcut de coaliția de guvernare PSD-ALDE în aproximativ 3 ani sunt remarcabile:

,,Guvernul PSD-ALDE a preluat, în 1 ianuarie 2017, o Românie cu 100 milioane euro cerute la rambursare Comisiei Europene, fără autorități de management acreditate si, deci, fără posibilitatea de a rambursa bani de la C.E. și lasă, la 4 noiembrie 2019. Dupa 2 ani și 10 luni, Guvernul PNL preia de la PSD o Românie cu aproape 10 miliarde Euro fonduri europene rambursate. Aceste miliarde înseamnă peste 32 % rata absorbției FESI dar și a șaptea sumă absolută, ca stat, contribuție la absorbția generală la nivelul UE. Deși rămâne o muncă susținută de făcut în continuare, zi de zi, progresele în acești 2 ani și 10 luni sunt de remarcat”, scrie aceasta pe Facebook.

Având în vedere performanța pe care România a demonstrat-o în acești 2 ani și 10 luni, dar și faptul că mai avem la dispoziție 4 ani și 2 luni pentru a absorbi fondurile disponibile pentru exercițiul 2014-2020, mai spune Mînzatu, ,,sunt convinsă că putem asuma absorbția 100% a banilor europeni, la finalul perioadei n+3”.

În mesajul pe care fostul ministru îl transmite lui Marcel Boloș, este cuprinsă și o enumerare a realizărilor din propriul mandat, care a durat doar cinci luni, dintre care o lună de interimat, în perioada iunie-noiembrie 2019.

Printre succesele menționate se numără semnarea unor contracte de finanțare de peste 200 milioane euro vizând digitalizarea administrației și a educației, accelerarea ,,masivă” a plăților în cadrul POCU, aprobarea Comisiei Europene pentru proiectul podului de la Brăila, transmiterea aplicației pentru fonduri POIM pentru autostrada Sibiu – Pitești (loturile 1, 4 și 5) precum și pentru spitalul regional Iași, implementarea de măsuri pentru simplificarea și debirocratizarea utilizării fondurilor europene, recuperarea întârzierilor la pregătirea și aprobarea proiectelor de apă și apă uzată finanțate prin POIM sau îmbunătățirea comunicării cu beneficiarii de fonduri europene.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA

Custodele Coroanei, Margareta: În momentul în care am ajuns în România, în urmă cu 30 de ani, pentru prima dată în viaţa mea m-am simţit o persoană întreagă, până atunci am fost ca o persoană fără umbră

Published

on

© Familia Regală a României

Custodele Coroanei Române, Margareta, a declarat sâmbătă că înainte să ajungă prima data în România, în urmă cu 30 de ani, se simțea ”ca o persoană fără umbră”, nefiind întreagă departe de țara sa, informează Agerpres.

”Îmi amintesc foarte bine momentul în care am ajuns în România, în urmă cu 30 de ani – pentru prima dată în viaţa mea m-am simţit o persoană întreagă, până atunci am fost ca o persoană fără umbră şi când am pus picioarele aici, am devenit o persoană întreagă”, a spus Majestatea Sa Margareta la finalul unui eveniment aniversar organizat la Teatrul Naţional, organizat de Fundaţia Regală Margareta a României, pentru a sărbători 30 de ani de la înfiinţarea organizaţiei.

Aceasta a vorbit și despre proeictele de viitor ale Fundației, printre acestea numărându-se crearea a peste o sută de Centre ”Generații”, care reunesc personae din mai multe generații.

”Este emoţionant şi sunt foarte mândră şi mulţumesc tuturor celor care ne-au ajutat, pentru că singură nu se poate, dar ce este important este că am avut un semnal pentru viitor şi (…) vrem să creăm sute de centre inter-generaţionale şi mergem înainte. Avem nevoie de susţinere pentru asta”, a afirmat Custodele Coroanei.

La evenimentul aniversat, la care a participat și Principele Radu Duda, au venit pe scenă voluntari și membri implicați în activitatea Fundației Regale Margareta a României, în vreme ce un duet a interpretat mai multe piese clasice la violoncel.

De asemenea, a fost proiectat un film documentar dedicat activității Principesei Margareta în România.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Ministrul de externe Bogdan Aurescu participă mâine la reuniunea ministerială a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului, defășurată la Bruxelles

Published

on

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va participa duminică la reuniunea ministerială a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), desfășurată la Bruxelles, unde va susține o intervenție și va participa la un schimb de opinii cu omologii săi pe tema creșterii numărului manifestărilor de antisemitism şi discriminare, dar şi a modalităţilor concrete de contracarare a acestor tendinţe.

Conform unui comunicat al MAE, evenimentul este organizat de Preşedinţia luxemburgheză a organizaţiei şi are drept obiectiv principal adoptarea unui mesaj politic semnificativ prin care să fie reafirmate principiile Declaraţiei de la Stockholm, documentul fondator al IHRA din anul 2000.

Ministrul român al afacerilor externe va susține o intervenție în deschiderea evenimentului și va participa la un schimb de opinii cu omologii săi pe tema creșterii numărului manifestărilor de antisemitism și discriminare, precum și despre modalitățile concrete de contracarare a acestor tendințe. Reuniunea ministerială se va încheia prin semnarea unei Declarații ministeriale.

Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului (IHRA) este o organizație internațională cu sediul la Berlin, care numără 31 de state membre, 11 state observator și 7 parteneri internaționali permanenți.

IHRA a fost fondată în anul 1998 și își desfășoară activitatea pe baza Declarației de la Stockholm, acționând în scopul consolidării memoriei, cercetării și educației despre Holocaust.

România a deținut în perioada martie 2016 – martie 2017 Președinția-în-exercițiu a IHRA. Cele trei priorități ale României au fost consolidarea educației despre Holocaust, încurajarea cercetării academice și combaterea antisemitismului, rasismului, xenofobiei și discriminării.

Cel mai semnificativ rezultat obținut de Alianță pe durata Președinției României a constat în adoptarea Definiției de lucru a antisemitismului, în cadrul reuniunii plenare a organizației de la București, din luna mai 2016.

Continue Reading

ROMÂNIA

Fonduri europene: 4,7 milioane de pachete cu produse de igienă vor ajunge, până în 2021, la persoanele defavorizate din România

Published

on

© Ministerul Fondurilor Europene

Ministerul Fondurilor Europene a demarat procesul de distribuire a pachetelor conținând produse de igienă destinate persoanelor defavorizate, prin proiectul cu fonduri europene „Acordarea de produse de igienă în cadrul POAD 2018-2020”, informează un comunicat

Scopul acestui proiect, a cărui valoare este de 141,2 mil. lei alocați prin FEAD și implementat la nivel național, este acordarea de sprijin persoanelor aflate în risc de sărăcie și excluziune socială.

„Până anul viitor vom asigura, în etape, distribuirea a peste 4,7 milioane pachete conținând produse de igienă personală și produse de curățenie și îngrijire a locuinței. La finalul acestei luni, vom avea deja peste 1 milion de pachete distribuite în toată țara, adaptate beneficiarilor direct vizați, mulți dintre ei copii. Vorbim despre un program care contribuie la îndeplinirea obiectivelor privind incluziunea socială și reducerea sărăciei”, a declarat ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș

Categoriile de persoane care vor beneficia de asistență materială de bază acordate în cadrul proiectului finanțat din POAD sunt:

– persoanele cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;

– familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

– persoane aflate temporar în situații critice de viață, respectiv victime ale calamităților, persoane dependente și în alte situații asemănătoare stabilite prin anchetele sociale şi care se află în situații deosebite de vulnerabilitate, în anumite condiții.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending