S&D
Fostul premier al Suediei, Stefan Löfven, a fost reales în fruntea Partidului Socialiștilor Europeni (PES)
Published
2 years agoon

Fostul prim-ministru social-democrat al Suediei, Stefan Löfven, a fost reales vineri în funcția de președinte al Partidului Socialiștilor Europeni (PES), informează un comunicat.
Delegații PES au votat în prima zi a Congresului PES 2023, care are loc între 10-11 noiembrie la Malaga, Spania, în cooperare cu Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE).
Adresându-se Congresului înainte de realegerea sa, președintele PES, Stefan Löfven, a declarat:
„În momentul în care ne întâlnim pentru a ne stabili calea de urmat până la alegerile europene, trebuie să le oferim cetățenilor speranță. Trebuie să punem Europa în frunte. Pentru a aborda criza climatică și a crea oportunități pentru cetățeni. Pentru a apăra dreptul internațional și democrația. Pentru a crea societăți prospere în care oamenii trăiesc în demnitate. Și o putem face împreună. Pentru că suntem împreună, ca un singur continent. Astăzi, mă aflu în fața voastră cu determinarea mea întărită, cu hotărârea mea consolidată.”
Mandatul lui Stefan Löfven în funcția de președinte al PES a început anul trecut, când a fost ales de Congresul PES din 2022 de la Berlin. Președintele Löfven a fost prim-ministru al Suediei în perioada 2014-2021 și lider al Partidului Social-Democrat în perioada 2012-2021. Angajamentul lui Löfven față de democrație, valorile europene și drepturile omului este bine cunoscut în Suedia, în Europa și în lume. Pilonul social european a fost instituit prin conducerea sa politică și rămâne un moment definitoriu pentru o Europă mai socială, mai echitabilă și mai durabilă.
Congresul a votat, de asemenea, pentru a primi Coaliția Democratică (DK Ungaria) ca partid membru cu drepturi depline al PES și următoarele partide ca membri observatori ai PES: Levizja Vetevendosje (LVV Kosovo), Partidul Social Democrat din Belarus – Hramada (BSDP Hramada Belarus), Partidul Social Democrat din Belarus – Narodnaya Hramada (BSDP Narodnaya Hramada Belarus) și Partidul Libertății și Justiției (SSP Serbia).
Înainte de deschiderea plenarei Congresului, președinția PES s-a reunit pentru a discuta subiecte cheie de pe agenda social-democrată. Președinția a aprobat rezoluția și a recomandat adoptarea acesteia de către Congresul PES, în vederea pregătirii viitorului manifest al PES și a alegerilor europene.
Președinția a avut un schimb de opinii privind afacerile internaționale și a discutat despre situația actuală din Orientul Mijlociu și despre calea de urmat pentru a reduce tensiunile, a asigura securitatea și a susține demnitatea umană pentru toți. Membrii Președinției și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea față de blocada de luni de zile a Azerbaidjanului asupra Nagorno-Karabah și față de criza umanitară din regiune. Președinția PES a îndemnat comunitatea internațională să ofere ajutor umanitar urgent populației armenești strămutate și încurajează toate eforturile diplomatice pentru a asigura drepturile și siguranța populației armene din Nagorno-Karabah.
Noua conducere a PES
Președinția viitoare a PES a salutat noua echipă de conducere a PES:
- Președintele PES: Stefan Löfven (SAP Suedia)
- Vicepreședinții PES:
- Prim-vicepreședinte: Iratxe García (PSOE Spania și președintele S&D)
- Vicepreședinte executiv: Katarina Barley (SPD Germania)
- Vicepreședinte executiv: Francisco André (PS Portugalia)
- Vicepreședinte: Tanja Fajon (SD Slovenia)
- Vicepreședinte: Victor Negrescu (PSD România)
- Vicepreședinte: Kati Piri (PvdA Olanda)
- Vicepreședinte: Andrzej Szejna (Lewica Polonia)
- Vicepreședinte: Radmila Šekerinska (SDSM Macedonia de Nord)
- Trezorier: Caroline Gennez (Vooruit Belgia)
- Secretarul general al PES: Giacomo Filibeck (PD Italia)
- Secretarul general adjunct al PES:
- Yonnec Polet (PS Belgia)
- Saar Van Bueren (PvdA Olanda)
- Thomas Vaupel (SPD Germania)
Candidatul comun al PES pentru alegerile europene din 2024
Președinția a demarat procesul de alegere a candidatului comun al PES – cunoscut și sub numele de spitzenkandidat. Candidații au fost invitați să își depună candidaturile începând cu 13 noiembrie 2023 până la 17 ianuarie 2024.
Peste 800 de delegați și invitați din Uniunea Europeană și nu numai participă la Congres – cel mai înalt forum politic al PES – sub deviza “Europa în frunte”.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

You may like
Suedia face presiuni la vârful UE pentru sancționarea miniștrilor israelieni care incită la ură împotriva palestinienilor
Eurodeputatul Gabriela Firea: Femeile cu dizabilități din UE trebuie să beneficieze de servicii accesibile și de drepturi egale
Comisia pentru Bugete din PE a aprobat amendamentele propuse de Victor Negrescu pentru sprijinirea României: Politica de coeziune trebuie apărată
Eurodeputatul Gabriela Firea cere Comisiei Europene ”eforturi comune pentru prevenirea și combaterea cazurilor de violență domestică”: Victimele trebuie protejate cu orice preț
Suedia declară război giganților chinezi ai comerțului electronic, Shein și Temu, pentru încălcarea normelor UE: Trebuie să plătească prentru costurile cauzate
Vicepreşedintele PE Victor Negrescu a cerut Comisiei Europene sprijin de urgenţă pentru Salina Praid şi comunităţile afectate de inundaţii
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Vicepreședintele PE, Victor Negrescu, sprijină alianța regională pentru reconstrucția Ucrainei creată de 12 consilii județene din nordul țării: Județele de graniță nu trebuie să mai fie la periferia Europei
Published
1 day agoon
June 13, 2025By
Teodora Ion
Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, anunță că s-au pus bazele unei alianțe pentru viitorul Nordului României.
”12 consilii județene din Nord-Vestul și Nord-Estul României au făcut ceva care trebuie să devină un exemplu de bună practică: au decis să lucreze împreună. Au pus pe masă idei, proiecte, soluții și au format o alianță pentru dezvoltare cu impact direct în comunitățile lor. Este vorba despre o platformă de cooperare regională care să pună România în prim-planul fondurilor destinate reconstrucției Ucrainei”, a anunțat Negrescu într-un mesaj publicat pe platforma de socializare Facebook.
Acesta a explicat că finanțarea europeană poate genera:
- investiții în infrastructură și logistică,
- parteneriate economice și transfrontaliere,
- proiecte comune pe fonduri europene,
- mai multe oportunități pentru administrațiile locale, universități și antreprenori.
Primul pas este reprezentat de podul peste Tisa, construit de CJ Maramureș cu o companie românească, pentru care Uniunea Europeană a alocat circa 50 de milioane de euro.
”Am fost onorat să susțin acest demers și să fiu alături de colegii mei, președinții consiliilor județene, care dau un semnal clar: dezvoltarea nu ține cont de granițe politice, ci de viziune și curaj. Am fost bucuros să contribui cu patronajul Comitetului European al Regiunilor și cu mesajul de sprijin al Comisarului European pentru Extindere, Marta Kos. Județele de graniță nu trebuie să mai fie la periferia Europei, ci pot să fie acum în centrul unui proiect european de reconstrucție care se poate ridica la peste 450 de miliarde de euro”, a subliniat vicepreședintele Parlamentului European.
Victor Negrescu a transmis felicitări pentru inițiativă și pentru ”modul în care au reușit să aducă împreună atâtea administrații locale”.
”Este un exemplu de leadership local cu impact național”, a mai spus eurodeputatul.
El a evidențiat impactul pozitiv pe care îl poate avea această alianță asupra României.
”În contextul reconstrucției regionale și al fondurilor europene disponibile, această alianță poate transforma Nordul României într-un pol de stabilitate, cooperare și dezvoltare, o zonă de oportunitate care să facă regiunea atractivă pentru tânăra generație. România are nevoie de mai multe astfel de inițiative. De lideri locali care gândesc pe termen lung și construiesc în echipă”, a conchis Negrescu.
PARLAMENTUL EUROPEAN
Eurodeputatul Gabriela Firea: Femeile cu dizabilități din UE trebuie să beneficieze de servicii accesibile și de drepturi egale
Published
4 days agoon
June 10, 2025By
Diana Zaim
Europarlamentarul Gabriela Firea a semnat, alături de colegii săi din Comisia pentru Drepturile Femeii și Egalitatea de Gen (FEMM) din Parlamentul European, o serie de amendamente esențiale care vizează Strategia post-2024 a Uniunii Europene privind drepturile persoanelor cu dizabilități.
Aceste propuneri urmăresc să răspundă nevoilor urgente ale persoanelor cu dizabilități, în special ale femeilor, în ceea ce privește accesul la servicii de bază și participarea activă în societate.
„Femeile cu dizabilități se confruntă cu bariere semnificative în privința accesului la servicii de sănătate, educație, piața muncii și implicarea în viața politică. Este datoria noastră să corectăm aceste inegalități”, a declarat Gabriela Firea.
Potrivit datelor oficiale ale Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, în România, la sfârșitul anului trecut erau înregistrate 960.428 de persoane cu dizabilități, dintre care peste 53% erau femei.
Amendamentele susținute de eurodeputați vizează:
- Furnizarea de servicii de asistență medicală, sprijin psihologic și consiliere pentru persoanele cu dizabilități;
- Asigurarea resurselor adaptate nevoilor specifice ale femeilor și bărbaților cu dizabilități; Interzicerea practicii sterilizării forțate;
- Includerea persoanelor cu dizabilități în Agenda „Femei, Pace și Securitate”;
- Îmbunătățirea colectării datelor privind impactul pierderii capacității juridice asupra autonomiei decizionale;
- Asigurarea accesibilității procesului electoral pentru toți cetățenii.
„Trebuie să garantăm un progres continuu în domeniul egalității de șanse în Uniunea Europeană și să asigurăm o societate incluzivă pentru toți cetățenii, indiferent de abilitățile lor”, a mai adăugat eurodeputatul social-democrat Gabriela Firea.
Inițiativa face parte din eforturile mai largi ale Parlamentului European de a consolida protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități și de a promova o abordare bazată pe echitate și acces universal în toate politicile UE.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Comisia pentru Bugete din PE a aprobat amendamentele propuse de Victor Negrescu pentru sprijinirea României: Politica de coeziune trebuie apărată
Published
1 week agoon
June 5, 2025By
Teodora Ion
Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, raportor alternativ din partea grupului social-democrat în Comisia pentru Bugete privind opinia pentru simplificarea politicii de coeziune, a obținut aprobarea unor amendamente esențiale pentru ca România să continue să se transforme cu ajutorul fondurilor europene prin reducerea disparităților dintre regiuni.
”Politica de coeziune trebuie apărată! România are nevoie, în continuare, de sprijin european pentru a reduce discrepanțele dintre regiuni, a crea locuri de muncă și a stimula dezvoltarea locală. Fără această susținere, multe comunități riscă să rămână în urmă”, a subliniat eurodeputatul Victor Negrescu.
Propunerile acestuia care au primit undă verde din partea Comisiei pentru Bugete vizează următoarele:
- simplifică procedurile și mențin politica de coeziune ca prioritate în viitorul buget multianual al UE;
- protejează instrumente precum Investițiile Teritoriale Integrate (ITI), Grupurile de Acțiune Locală și Urbană;
- întăresc rolul partenerilor sociali și angajamentul UE pentru reducerea sărăciei;
- permit salvarea fondurilor necheltuite, care altfel s-ar fi pierdut, inclusiv a unor proiecte din PNRR.
Acesta a transmis și un mesaj viitorului guvern.
”În contextul negocierilor pentru formarea noului guvern, este esențial ca salvarea fondurilor de coeziune și a celor destinate dezvoltării rurale să fie tratată ca obiectiv de interes național. Este vorba despre bani care pot transforma comunitățile noastre. Nu avem voie să-i pierdem”, a conchis Victor Negrescu.
În perioada 2021-2027, Romania beneficiază prin Politica de Coeziune de 44 de miliarde de euro, din care 30,9 miliarde de euro reprezintă fonduri oferite de UE.
Pentru viitorul cadru financiar multianual 2028-2034, Parlamentul European a adoptat deja prioritățile sale, care sunt menite să contribuie la propunerea Comisiei, care urmează să fie publicată în iulie 2025.
În rezoluția adoptată la începutul lunii mai, Parlamentul European a reafirmat rolul Politicii de Coeziune în aprofundarea pieței unice, în reducerea inegalităților și în combaterea sărăciei.
Statele membre care susțin inițiativa prezentată Consiliului de către România sunt: Bulgaria, Cipru, Cehia, Estonia, Grecia, Spania, Croația, Ungaria, Italia, Lituania, Letonia, Malta, Portugalia, Slovenia și Slovacia.
Documentul comun al celor 16 țări europene cu privire la viitorul politicii de coeziune subliniază importanța continuării unui sprijin puternic și echilibrat pentru toate regiunile Uniunii, în vederea consolidării coeziunii economice, sociale și teritoriale.
Cele 16 state membre au solicitat Comisiei Europene să propună un buget pentru politica de coeziune în cadrul viitorului Cadrului Financiar Multianual care să fie cel puțin egal, în termeni reali, cu cel alocat pentru perioada de programare 2021-2027, pentru a preveni reducerea drastică a alocărilor pentru regiunile sau statele membre mai puțin dezvoltate.
De asemenea, a fost subliniată importanța menținerii PIB-ului regional pe cap de locuitor ca principal criteriu de clasificare a regiunilor.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Guvernul României, ”pregătit” să intensifice cooperarea cu SUA în domeniul apărării și securității

Premierul Cătălin Predoiu, la aniversarea a 40 de ani de la Acordul Schengen: România se bucură acum de apartenența la acest cadru esențial al integrării europene

145 de ani de relații diplomatice România – SUA. Nicușor Dan: Sunt pregătit să colaborez cu președintele Trump pentru a atinge întregul potențial al parteneriatului nostru

Ministrul Emil Hurezeanu: România și SUA, un parteneriat de 145 de ani, în care ”voința noastră comună rămâne neschimbată”

Apelul premierului Poloniei: Europa și SUA trebuie să-și unească eforturile pentru a opri escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu

Poziția Franței privind situația din Orientul Mijlociu: Susținem pacea și stabilitatea, dar nu vrem un Iran dotat cu arme nucleare

Într-un apel cu președintele Israelului, Ursula von der Leyen a îndemnat toate părțile să acționeze cu ”maximă reținere”

Comisar european: Energia nucleară are un rol de jucat în construirea unui sistem energetic mai rezilient și mai curat

În preambulul summitului G7, Ucraina primește din partea Comisiei Europene o nouă tranșă de un miliard de euro, parte din contribuția UE la inițiativa G7

Burduja, la inaugurarea parcului fotovoltaic de la Albina, unul dintre cele mai mari din România: Adăugăm încă 60 MW pentru producția energetică verde, locală și accesibilă

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat
Trending
- EDITORIALE1 week ago
“Noi suntem Oceanul” – Ambasadorul Nicolas Warnery: Franța găzduiește Conferința ONU care ar putea lansa un pact global pentru salvarea Oceanelor
- BUSINESS1 week ago
eMAG anunță afaceri în creștere cu 12% și investiții record de peste 1,2 miliarde de lei pentru anul următor în tehnologie, logistică și antreprenoriat
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
Miniștrii OCDE ai finanțelor, economiei, afacerilor externe și comerțului au stabilit direcțiile către o prosperitate durabilă și încluzivă în 2025
- ROMÂNIA1 week ago
Șase organizații îi solicită lui Nicușor Dan numirea unui consilier prezidențial dedicat transformării digitale și crearea unui Consiliu Prezidențial pentru Transformare Digitală
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
Luca Niculescu, către secretarul general al OCDE: La conferința ministerială de anul viitor, sperăm să fim extrem de aproape de aderarea efectivă