Fostul premier britanic Tony Blair, apel la unitate: Dacă Europa nu are America de partea sa, națiunile sale vor fi îndepărtate de alte forțe geopolitice

Fostul prim-ministru britanic, Tony Blair, a avertizat că, dacă SUA nu sprijină Uniunea Europeană, statele „vor fi deconectate unul câte unul” de către puterile rivale. Donald Trump trebuie să liniștească Europa și să își declare în mod ferm sprijinul pentru valorile democratice și supraviețuirea UE, dacă nu își dorește să aibă de suferit de pe urma faptului că națiunile europene vor fi „deconectate” de puteri rivale cum ar fi Rusia și China, a transmis Blair, înainte ca liderul SUA să efectueze o vizită de lucru în Londra, luna viitoare.

Într-un interviu publicat în duminică în The Guardian, Blair a cerut SUA să ofere „o articulare foarte clară” că, la final „America înțelege atașamentul profund pe care îl are un set de valori democratice”.

El a adăugat că „dacă Europa nu simte că are America într-adevăr de partea sa, atunci riscul pentru Europa este ca națiunile individuale să fie îndepărtate de alte forțe geopolitice importante și acest lucru este rău pentru America. Uniunea Europeană este suficient de puternică pentru a rezista presiunilor care provin din fiecare țară”.

Comentariile lui Blair vin în urma escaladării tensiunilor dintre SUA și UE în privința unor probleme cum ar fi comerțul, schimbările climatice și securitatea. Vineri, președintele american Donald Trump a amenințat că va impune taxe de 20 la sută pentru autovehiculele europene, având deja deja taxe de import asupra oțelului și a aluminiului european.

Blair a avut o relație strânsă cu fostul președinte american George W. Bush, când a fost premier și este un puternic susținător al alianței transatlantice.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.