Connect with us

U.E.

Fostul premier britanic, Tony Blair: Referendumul nu era necesar. Menținerea Marii Britanii în UE rămâne posibilă

Published

on

tony blairMenţinerea Marii Britanii în Uniunea Europeană este “posibilă”, a declarat joi premierul britanie Tony Blair, într-un interviu acordat Europe 1, potrivit News.ro.

Fostul şef al Guvernului a avertizat că o anulare a Brexit nu este probabilă.

Cu toate acestea, dezbaterea continuă, a adăugat fostul premier proeuropean. Guvernul britanic este profund divizat privind calendarul şi modalităţile de ieşire din UE.

“Nu am fost de acord cu organizarea referendumului, nu cred că era necesar”, a adăugat Blair, citat de Digi24.

Potrivit lui, rezultatului referendumului este consecinţa atmosferei generale din Europa. “Peste tot în Europa există o reacţie împotriva autorităţii, împotriva globalizării. Mai este şi problema migraţiilor”, a explicat el, încheie sursa citată.

Marea Britanie este așteptată să declanșeze procedura de retragere voluntară din Uniunea Europeană, însă oficialii britanici, în frunte cu premierul Theresa May, au anunțat că o activare a articolului cu pricina nu ar urma să aibă loc în acest an.

Totodată, peste două săptămâni șefi de stat și de guvern ale celorlalte 27 state membre UE se reunesc la Bratislava pentru a decide viitorul Uniunii, cancelarul german Angela Merkel anunțând că acest summit nu va trata Brexit-ul ca un subiect dominant. 

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CONSILIUL EUROPEAN

Antonio Costa îi convoacă pe liderii UE la summitul Consiliului European axat pe competitivitate, apărare și Ucraina. Va avea loc o primă dezbatere privind viitorul buget pe termen lung

Published

on

© European Union, 2025

Președintele Consiliului European, Antonio Costa, a prezentat vineri agenda viitoarei reuniuni a Consiliului European, subliniind competitivitatea ca temă centrală și abordând, de asemenea, apărarea, Ucraina și prioritățile economice. Într-o scrisoare adresată liderilor UE, Costa a subliniat necesitatea unei “Uniuni mai competitive” ca o condiție prealabilă pentru consolidarea poziției Europei pe plan mondial și asigurarea securității pentru cetățenii săi.

“Sprijinul nostru continuu pentru Ucraina, necesitatea de a investi în apărare și competitivitatea noastră sunt strâns legate. O Uniune mai competitivă va fi o Uniune mai puternică, mai capabilă să îmenține securitatea cetățenilor săi și să-și apere valorile pe scena globală”, a scris Costa în scrisoarea adresată liderilor europeni.

Reuniunea, programată să înceapă la 20 martie, va urma Consiliului European special desfășurat la începutul acestei luni, în special în ceea ce privește Ucraina și strategia de apărare. Liderii vor discuta următorii pași în politica europeană de securitate în lumina Cărții albe privind viitorul apărării europene, pe care Comisia Europeană o va prezenta în ajunul summitului. Discuțiile vor avea loc în contextul agresiunii continue a Rusiei și al presiunii tot mai mari ca Europa să își consolideze capacitățile de apărare independent de Statele Unite.

Competitivitatea ca piatră de temelie

Costa a subliniat trei domenii prioritare pentru competitivitate: simplificarea, energia și uniunea economiilor și investițiilor. Acestea, a susținut el, ar trebui să servească drept bază pentru consolidarea rezilienței economice a UE. În timp ce competitivitatea va fi în centrul atenției, vor fi abordate și alte aspecte structurale, cum ar fi politica industrială, piața unică și dezvoltarea talentelor. Liderii se vor concentra asupra planurilor de acțiune pentru sectoarele automobilelor, oțelului și metalurgiei, care se confruntă cu o presiune tot mai mare din partea concurenților mondiali.

Summitul euro, care va avea loc într-un format incluziv, va include discuții cu președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, și cu președintele Eurogrupului, Paschal Donohoe. Stabilitatea economică, controlul inflației și politicile de investiții se vor afla probabil pe primele locuri pe ordinea de zi.

O primă dezbatere privind bugetul pe termen lung al UE

Un aspect esențial va fi următorul cadru financiar multianual (CFM), bugetul pe termen lung al UE, pe marginea căruia liderii europeni vor dezbate pentru prima dată în perspectiva pregătirii de către Comisia Europeană a propunerii sale de buget.

Costa a îndemnat liderii să adopte o abordare “deschisă”, avertizând că UE trebuie să asigure resurse financiare suficiente pentru a-și îndeplini ambițiile. Un aspect-cheie al dezbaterii va fi rolul noilor resurse proprii, în special în contextul viitoarei rambursări a Next Generation EU, fondul de redresare din perioada pandemiei.

Costa a adresat liderilor două întrebări orientative: Cum poate fi finanțat bugetul UE în mod adecvat pentru a-și atinge obiectivele? Și cum ar trebui structurate noile fluxuri de venituri în cadrul următorului CFM?

Ucraina, migrația și tensiunile din Orientul Mijlociu

Consiliul European își va reafirma sprijinul continuu pentru Ucraina, președintele Volodimir Zelenski fiind așteptat să se adreseze liderilor. Dezbaterea se va extinde, de asemenea, la chestiuni de securitate mai largi, în special pe măsură ce capitalele europene sporesc cheltuielile pentru apărare și colaborarea industrială.

Migrația rămâne o prioritate-cheie, liderii urmând să evalueze progresele înregistrate în ceea ce privește returnările și gestionarea frontierelor pe baza unei informări din partea președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. În plus, rolul UE în gestionarea tensiunilor din Orientul Mijlociu va fi pe ordinea de zi, în special pe fondul eforturilor diplomatice recente de stabilizare a regiunii.

Un calendar imprevizibil

Summitul va începe cu tradiționalul schimb de opinii cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola. Deși Costa își propune să încheie discuțiile într-o singură zi, el a recunoscut că evoluțiile geopolitice în curs ar putea necesita prelungirea reuniunii până vineri dimineața.

Cu o agendă încărcată care cuprinde reforma economică, securitatea și provocările geopolitice, Consiliul European din martie este pregătit să fie un moment definitoriu în conturarea direcției strategice a UE pentru următorii ani.

Continue Reading

U.E.

“Germania s-a întors!”, exclamă Merz după acordul istoric privind creșterea datoriei pentru a finanța înarmarea: “Germania își aduce marea contribuție la apărarea libertății și păcii în Europa”

Published

on

© Friedrich Merz/ Facebook

Blocul conservator CDU/CSU al viitorului cancelar german Friedrich Merz și social-democrații (SPD) cancelarului în funcție Olaf Scholz au ajuns la un acord de principiu cu Verzii cu privire la un plan de investiții masive pentru a debloca sute de miliarde de euro pentru apărare și infrastructură.

Germania s-a întors. Germania își aduce marea contribuție la apărarea libertății și păcii în Europa”, a declarat Merz, vineri, la Berlin, într-o conferință de presă, citat de Deutsche Welle și Politico Europe.

Planul de reformă a datoriei, prezentat în comun de conservatori și social-democrați, ar excepta cheltuielile de apărare de la rigorile frânei constituționale a datoriilor țării și va crea un fond special extra-bugetar de 500 de miliarde de euro pentru finanțarea proiectelor de infrastructură.

 

Citiți și Germania: Friedrich Merz obține un acord istoric CDU-SPD-Verzi privind creșterea datoriei pentru a finanța înarmarea și un fond de 500 de miliarde de euro

Acordul cu Verzii deschide calea pentru ca măsurile să fie adoptate marți în Bundestag, înainte de finalul de mandat al actualului Parlament.

Merz a declarat, de asemenea, că se așteaptă ca țara să deblocheze 3 miliarde de euro în ajutor militar pentru Ucraina odată ce Parlamentul va aproba reforma datoriei.

Liderul creștin-democrat și viitor cancelar ca urmare a câștigării alegerilor din luna februarie propus ca cheltuielile de apărare de peste 1% din produsul intern brut să fie exceptate de la restricțiile impuse de frâna constituțională a Germaniei privind datoria, care limitează deficitul bugetar structural la 0,35% din produsul intern brut, cu excepția situațiilor de urgență.

Între timp, co-liderul social-democrat Lars Klingbeil a declarat că un impuls guvernamental major de împrumut și investiții a fost un “impuls puternic” pentru cea mai mare economie a Europei.

“Am pus bazele pentru ca Germania să se pună pe picioare și să se protejeze”, a declarat Klingbeil după ce SPD-ul a convenit cu conservatorii și Verzii asupra pachetului istoric de datorii.

Citiți și Schimbare tectonică la Berlin: Germania va excepta investițiile militare de la restricțiile constituționale și va investi 500 de miliarde de euro în infrastructura de apărare

Liderii conservatori și SPD au anunțat, de asemenea, propunerea unui fond special de 500 de miliarde de euro pentru finanțarea proiectelor de infrastructură în afara cheltuielilor bugetare normale în următorul deceniu – un plan care pare să vizeze legislatorii de stânga care altfel s-ar putea opune relaxării normelor privind datoria pentru a permite doar cheltuielile de apărare.

Verzii au refuzat inițial să susțină planul, care avea nevoie de sprijinul lor pentru a atinge majoritatea de două treimi necesară pentru un amendament constituțional în Bundestag, camera inferioară a parlamentului german.

Obiectivul lui Merz este de a asigura fondurile înainte de întrunirea noului Bundestag, la 25 martie, unde acestea riscă să fie blocate de un contingent extins de parlamentari de extremă dreaptă și de extremă stângă.

Bundestagul demisionar ar putea adopta pachetul marți. Acesta ar trebui apoi să fie aprobat de o majoritate de două treimi în camera superioară, Bundesrat.

Continue Reading

U.E.

UE salută finalizarea negocierilor pentru Tratatul de Pace dintre Armenia și Azerbaidjan

Published

on

© European Union, 2025

Uniunea Europeană a salutat anunțurile făcute de Armenia și Azerbaidjan privind finalizarea negocierilor asupra Acordului de Pace și Stabilire a Relațiilor Interstatale, potrivit unui comunicat al Serviciului European de Acțiune Externă.

„Apreciem eforturile susținute ale ambelor părți în ultimii ani pentru a ajunge la acest moment, atât prin negocieri bilaterale, cât și cu sprijinul comunității internaționale”, a transmis Kaja Kallas, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate. „Acest anunț reprezintă un pas decisiv către o pace durabilă și securitate în regiune”, a adăugat ea.

Ministerul de Externe al Armeniei a confirmat joi că acordul este gata de semnare, după ce Erevanul a acceptat propunerile din partea Baku pe două articole anterior disputate. Armenia și Azerbaidjanul urmează să stabilească locul și data semnării tratatului, relatează DW.

Pe de altă parte, Ministerul de Externe al Azerbaidjanului a declarat că negocierile s-au încheiat, dar a subliniat că Armenia trebuie să își modifice constituția și să renunțe la orice pretenție teritorială asupra Azerbaidjanului. Baku cere eliminarea din Constituția Armeniei a oricărei referințe la Declarația sa de Independență, care conține referiri la Nagorno-Karabah. Orice astfel de modificare a constituției armene ar necesita organizarea unui referendum.

Un conflict de peste trei decenii asupra regiunii Nagorno-Karabah

Armenia și Azerbaidjanul au purtat două războaie pentru controlul regiunii Nagorno-Karabah, unul la începutul anilor ’90, după prăbușirea Uniunii Sovietice, și altul în 2020. În septembrie 2023, Azerbaidjanul a preluat controlul total asupra regiunii într-o ofensivă de 24 de ore, determinând peste 100.000 de armeni să fugă în Armenia, temându-se de represalii. Erevanul a acuzat Baku de epurare etnică.

De-a lungul anilor, ambele state au declarat în repetate rânduri că un acord de pace este aproape, însă discuțiile anterioare nu au reușit să ducă la un consens final.

UE, pregătită să sprijine implementarea acordului

Șefa diplomației UE, Kaja Kallas, a subliniat că este esențial ca cele două părți să mențină acest impuls pozitiv și să finalizeze procesul cu același spirit de compromis și orientare către viitor.

„UE sprijină pe deplin procesul de normalizare dintre Armenia și Azerbaidjan și este pregătită să ofere sprijin suplimentar și expertiză, dacă părțile vor solicita acest lucru”, a afirmat Kallas.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
MAREA BRITANIE11 hours ago

Ilie Bolojan participă sâmbătă la videoconferinţa convocată de premierul britanic Keir Starmer după discuțiile SUA – Ucraina de la Jeddah

G712 hours ago

Canada: Mark Carney a preluat mandatul de premier de la Justin Trudeau cu mesajul că țara “nu va face parte niciodată din SUA”

CONSILIUL EUROPEAN13 hours ago

Antonio Costa îi convoacă pe liderii UE la summitul Consiliului European axat pe competitivitate, apărare și Ucraina. Va avea loc o primă dezbatere privind viitorul buget pe termen lung

NATO15 hours ago

Secretarul general NATO deschide ușa normalizării “pas cu pas” a relațiilor cu Rusia după încheierea războiului: Să nu fim naivi cu privire la ruși, dar Rusia este acolo, nu va dispărea

U.E.16 hours ago

“Germania s-a întors!”, exclamă Merz după acordul istoric privind creșterea datoriei pentru a finanța înarmarea: “Germania își aduce marea contribuție la apărarea libertății și păcii în Europa”

RUSIA17 hours ago

Trump anunță că SUA au avut “discuții foarte bune și productive” cu Putin: Este o șansă foarte bună ca acest război să se încheie

U.E.17 hours ago

UE salută finalizarea negocierilor pentru Tratatul de Pace dintre Armenia și Azerbaidjan

ROMÂNIA17 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

CONSILIUL EUROPEAN18 hours ago

Bolojan se va consulta cu Guvernul înainte de summitul Consiliului European: Vor fi două categorii de fonduri pentru apărare, unele gestionate la nivel național și altele integrat european

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

Raport Comisia Europeană: 70% dintre consumatorii europeni au încredere că drepturile lor sunt respectate de comercianți, însă riscurile online persistă

ROMÂNIA17 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL1 day ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 days ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ4 days ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII1 week ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

NATO1 week ago

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Ilie Bolojan, după primul său Consiliu European: Am stabilit ca prioritară întărirea flancului estic, de la Baltică la Marea Neagră. Prioritățile militare ale României vor fi stabilite în comun cu NATO

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Ilie Bolojan: România nu va trimite trupe în Ucraina, ci poate fi un hub logistic pentru alte trupe; România va participa la reuniunea șefilor apărării de la Paris

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu: Când românii mai aud vreun mistic care le spune că nu avem nevoie de banii europeni, să se gândească cum ar fi arătat astăzi România fără această sursă importantă de finanțare

Trending