Connect with us

NEWS

Fostul premier rus Evgheni Primakov a decedat

Published

on

Evgheni Primakov, fost premier și șef al diplomației ruse, a decedat, vineri, la Moscova, la vârsta de 85 de ani, informează agențiile de presă ruse, citate de Agerpres.

‘Astăzi (vineri) a încetat din viață, după o suferință îndelungată, Evgheni Maksimovici Primakov’, a anunțat o sursă apropiată familiei fostului premier, potrivit Interfax.

primakov

Evgheni Primakov a fost director al serviciilor de informații externe din 1991 până în 1996, an în care a devenit șef al diplomației ruse, înainte ca președintele Boris Elțin să-l numească prim-ministru, funcție pe care o ocupă timp de câteva luni, din septembrie 1998 până în mai 1999.

Președintele rus Vladimir Putin a fost informat în legătură cu decesul lui Evgheni Primakov și a transmis ‘profunde condoleanțe familiei, apropiaților și tuturor celor care l-au cunoscut’, după cum a indicat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de RIA Novosti. ‘A fost un om de stat, om de știință, om politic, a lăsat în urma lui o mare moștenire’, a adăugat Peskov, subliniind că Vladimir Putin acorda o mare importanță opiniei lui Evgheni Primakov, ‘mai ales în această perioadă’.

Născut la 29 octombrie 1929 la Kiev, Primakov a fost un apreciat om de stat, diplomat, academician al Academiei de Științe a Rusiei, un bun cunoscător al situației din Orientul Mijlociu. El a condus în anii ’80 Institutul de Studii Orientale și Institutul de Economie și Relații Internaționale de la Moscova. În politica externă a fost inițiatorul ‘multipolarității’, notează newsru.com. În calitate de ministru de externe a negociat cu secretarul general al NATO, Javier Solana, Acordul de Parteneriat NATO-Rusia din 1997.

În perioada în care a deținut funcția de premier, Primakov a marcat într-un mod foarte simbolic ruptura dintre Rusia și SUA, ordonând în martie 1999 piloților avionului ce îl transporta la Washington, pentru o vizită în SUA, să facă, deasupra Atlanticului, cale întoarsă spre Moscova, după ce i s-a comunicat că NATO a început bombardarea Iugoslaviei.

Ales deputat al Dumei în 1999, Primakov s-a aliat cu primarul Moscovei, Iuri Lujkov, pentru a forma o coaliție de opoziție de centru-stânga și a candida la prezidențiale, dar în cele din urmă el s-a retras, lăsând cale liberă lui Vladimir Putin.

În 2011, Primakov a abandonat toate funcțiile și s-a retras din viața publică. Cu toate acestea, la începutul anului 2015, el s-a pronunțat în privința situației din Rusia, în contextul crizei economice cu care se confruntă această țară. Evgheni Primakov sublinia la acea dată că principalele mijloace de ieșire a Rusiei din criză sunt, între altele, descentralizarea puterii, un real federalism, diversificarea rapidă a economiei. În același timp, Primakov cerea autorităților ruse să dezvolte relații cu toate țările, și din Vest, și din Est. El aprecia totodată că, în pofida sancțiunilor occidentale, nu trebuie să fie vorba de nicio izolare a Rusiei.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community în cadrul World Economic Forum și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute.

INTERNAȚIONAL

Președintele american Donald Trump a devenit bunic pentru a zecea oară

Published

on

Președintele american Donald Trump a devenit bunic pentru a zecea oară, a anunțat luni seara unul dintre fiii președintelui american, Eric Trump, a cărui soție a născut o fetiță, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Eu şi soţia mea, Lara Trump, suntem încântaţi să o primim în această lume pe Carolina Dorothy Trump. Te iubim deja!”, a declarat prin intermediul unui mesaj publicat pe Twitter Eric Trump, al doilea fiu al liderului de la Casa Albă.


Bebeluşul este cel de-al zecelea nepot al preşedintelui american, în vârstă de 73 de ani, care are cinci copii cu trei soţii diferite.

Primii doi copii din prima sa căsătorie, Donald Junior şi Ivanka, au deja cinci respectiv trei copii, iar Eric şi Lara au la rândul lor încă un fiu.

Eric Trump conduce, alături de fratele său mai mare, Donald Junior, Trump Organization, societatea care administrează investiţiile familiei Trump în Statele Unite şi în străinătate, în al cărei portofoliu se află bunuri imobiliare, hoteluri şi cluburi de golf.

Continue Reading

NEWS

Premierul italian, Giuseppe Conte, și-a anunțat demisia: “Acest guvern se termină aici”

Published

on

Premierul Italiei Giuseppe Conte și-a anunțat astăzi demisia: “Acest guvern se termină aici”, realtează Politico.

În mod normal, senatul italian, reunit în formulă completă, trebuia să stabilească astăzi data la care se poate vota asupra moțiunii de cenzură împotriva guvernului său, după ce liderii politici nu au reușit să convină în unanimitate cu privire la un program, relatează POLITICO și The Guardian

Partidul de extremă dreaptă Liga, al vicepremierului și ministrului de interne, Matteo Salvini, a lansat o moțiune împotriva premierului Giuseppe Conte săptămâna trecută, după ce și-a retras sprijinul pentru coaliția guvernamentală cu Mișcarea Cinci Stele (M5S),  și a cerut organizarea de alegeri anticipate. Salvini,  a amenințat, de asemenea, să-și retragă cei șapte miniștri pentru a răsturna o administrație despre care spune că nu mai este viabilă.

Înainte de a-și anunța demisia, Giuseppe Conte a spus că decizia lui Mateo Salvini “are consecințe majore asupra țării și economiei”.

Demisia premierului nu va declanșa automat alte alegeri. Președintele Italiei Sergio Mattarella va decide în privința aceasta.  Mateo Salvini solicită noi alegeri, această cerință fiind susținută și de partidul Forza Italia, condus de Silvio Berlusconi și de partidul de extremă dreaptă – Frații din Italia.

Între timp, este cunoscut faptul că cei din Mișcarea Cinci Stele – actualii parteneri de coaliție ai Ligii – discută cu Partidul Democrat de centru-stânga pentru a forma un nou guvern. O astfel de legătură ar elimina partidul Salvini de la guvernare. 

Dacă o majoritate parlamentară alternativă devine o posibilitate, președintele Sergio Mattarella ar putea decide să instaleze un nou guvern fără alegeri noi.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Gest lipsit de protocol la prima vizită a unui premier israelian în Ucraina după 20 de ani. Soția lui Benjamin Netanyahu a aruncat bucata de pâine cu care a fost întâmpinată la sosirea pe aeroportul din Kiev

Published

on

Sara Netanyahu, soția premierului israelian Benjamin Netanyahu, a aruncat bucățica de pâine din colacul cu care au fost întâmpinați, ea și soțul său, la sosirea pe aeroportul din Kiev, chiar în fața celor care au primit cuplul israelian, informează Agerpres, care citează Ukrainska Pravda.

Soţii Netanyahu au început luni o vizită de o zi în Ucraina, sosind încă de duminică seara la Kiev. Ei au fost întâmpinaţi, conform obiceiului, cu pâine şi sare.


Premierul israelian a gustat o bucăţică din colac şi i-a întins o feliuţă şi soţiei sale, care însă, în văzul tuturor, a aruncat pâinea.

Confrom analiștilor, această vizită în Ucraina, prima a unui prim-ministru israelian în ultimii 20 de ani, are o importanță strategică pentru Benjamin Netanyahu, care se va afla în fața unui test electoral la 17 septembrie, în contextul în care numeroși cetățeni israelieni provin din Ucraina.

”Putem cuceri viitorul separat, dar o putem face mai bine împreună”, a declarat Netanyahu în cursul întrevederii cu noul preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit AFP.

Şeful guvernului israelian l-a felicitat personal cu această ocazie pe Zelenski pentru alegerea în funcţia de preşedinte în luna martie şi l-a invitat într-o vizită în Israel.

Președintele ucrainean, el însuși evereu, a cărui țară este afectată de un conflict cu rebelii separatiști proruși, care a intrat deja în cel de-al cincelea an și care s-a soldat până în prezent cu peste 13.000 de morți, a precizat că Ucraina ”poate să înveţe de la Israel, în special, în domeniile securităţii şi apărării”.

Cei doi s-au recules apoi la memorialul Babi Iar din Kiev, locul celui mai important masacru prin împuşcare produs în perioada Holocaustului.

Peste 33.00 de evrei ucraineni au fost executaţi acolo în aprilie 1941.

Continue Reading

Cum pot vota românii din diaspora la alegerile prezidențiale

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending