Fostul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a criticat modul în care Uniunea Europeană și Regatul Unit au gestionat disputa privind exporturile vaccinurilor și a făcut apel la ”încetarea acestui război stupid”.
”Cred că este loc pentru dialog, pentru discuții, pentru argumente de ambele părți ale Canalului. Nimeni în Regatul Unit, nimeni în Europa nu înțelege de ce asistăm, potrivit știrilor, la un război stupid al vaccinurilor … suntem aliați”, a precizat Juncker într-un interviu pentru BBC, citat de EUObserver și The Gurdian.
Acesta a critiat, în egală măsură, mecanismul de autorizare a exporturilor de vaccinuri împotriva COVID-19 care ar putea aduce prejudicii majore ”reputației Uninii Europene, ce obișnuia să fie campioană la nivel global privind comerțul liber”.
Comisia Europeană a luat miercuri măsuri suplimentare pentru consolidarea mecanismului de transparență și autorizare pentru exporturile de vaccinuri anti-COVID-19, asigurându-se astfel că UE are acces la seruri la timp pentru a atinge obiectivul de imunizare a 70% din populația adultă până la finalul verii.
Astfel, au fost introduse principiile reciprocității și proporționalității, care vor contribui semnificativ la transparența asupra exporturilor de vaccinuri.
Potrivit unui comunicat al Executivului european, noile reglementări aduc două modificări la mecanismul de autorizare existent.
Pe lângă impactul exporturilor provenind de la companii cu care UE a încheiat acorduri preliminare de achiziție (APA), statele membre și Comisia Europeană vor lua în calcul:
1. principiul reciprocității – țara către care se îndreaptă exporturile restricționează exporturi de vaccinuri sau de materii prime, prin lege sau prin alte mijloace?
2. principiul proporționalității – condițiile care prevalează în țara de destinație sunt mai bune sau mai rele decât cele impuse de UE, în special în ceea ce privește situația epidemiologică, rata de vaccinare și accesul la vaccinuri.
Statele membre și Comisia Europeană ar trebui să evalueze dacă exporturile solicitate nu reprezintă o amenințara la adresa securității și aprovizionării cu vaccinuri în Uniunea Europeană.
La scurtă vreme, premierul britanic, Boris Johnson, a amenințat Uniunea Europeană cu blocarea investițiilor dacă blocul comunitar va decide impunerea unor ”blocade arbitrare” asupra exportului de vaccinuri împotriva COVID-19.
”Aș sugera cu blândețe tuturor celor care se gândesc la blocade sau la întreruperea lanțurilor de aprovizionare că este posibil ca firmele și companiile să se uite la astfel de acțiuni și să se gândească de două ori dacă se investească în țări în care se impun aceste măsuri”, a adăugat Johnson, sugerând că Europa ar putea rămâne fără investiții dacă va decide să blocheze exporturile de vaccin.
”Cred că blocarea vaccinurilor sau a ingredientelor pentru vaccinuri constituie un subiect sensibil”, a spus Johnson, reiterând că vaccinurile sunt rezultatul unei cooperări la nivel internațional.
Dispuntele aprinse între Bruxelles și Londra vizează serul produs de AstraZeneca, companie care a semnalat probleme în ceea ce privește livrarea, la timp, a numărului de doze la care s-a angajat prin contractul încheiat cu Uniunea Europeană.
Nemulțumirile au fost alimentate cu atât mai mult cu cât presa italiană a relatat că au fost descoperite 29 de milioane de doze produse de această companie, blocate în Italia care ar fi avut destinație alte țări decât cele din UE. În realitate, lotul era destinat Belgiei.