Connect with us

MAREA BRITANIE

Fostul președinte al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker cere UE și Regatului Unit să pună capăt ”războiului stupid privind vaccinurile”: Este loc pentru dialog. Suntem aliați

Published

on

© audiovisual.ec.europa.eu

Fostul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a criticat modul în care Uniunea Europeană și Regatul Unit au gestionat disputa privind exporturile vaccinurilor și a făcut apel la ”încetarea acestui război stupid”.

”Cred că este loc pentru dialog, pentru discuții, pentru argumente de ambele părți ale Canalului. Nimeni în Regatul Unit, nimeni în Europa nu înțelege de ce asistăm, potrivit știrilor, la un război stupid al vaccinurilor … suntem aliați”, a precizat Juncker într-un interviu pentru BBC, citat de EUObserver și The Gurdian

Acesta a critiat, în egală măsură, mecanismul de autorizare a exporturilor de vaccinuri împotriva COVID-19 care ar putea aduce prejudicii majore ”reputației Uninii Europene, ce obișnuia să fie campioană la nivel global privind comerțul liber”.

Comisia Europeană a luat miercuri măsuri suplimentare pentru consolidarea mecanismului de transparență și autorizare pentru exporturile de vaccinuri anti-COVID-19, asigurându-se astfel că UE are acces la seruri la timp pentru a atinge obiectivul de imunizare a 70% din populația adultă până la finalul verii

Astfel, au fost introduse principiile reciprocității și proporționalității, care vor contribui semnificativ la transparența asupra exporturilor de vaccinuri.

Potrivit unui comunicat al Executivului european, noile reglementări aduc două modificări la mecanismul de autorizare existent.

Pe lângă impactul exporturilor provenind de la companii cu care UE a încheiat acorduri preliminare de achiziție (APA), statele membre și Comisia Europeană vor lua în calcul:

1. principiul reciprocității – țara către care se îndreaptă exporturile restricționează exporturi de vaccinuri sau de materii prime, prin lege sau prin alte mijloace?

2. principiul proporționalității – condițiile care prevalează în țara de destinație sunt mai bune sau mai rele decât cele impuse de UE, în special în ceea ce privește situația epidemiologică, rata de vaccinare și accesul la vaccinuri.

Statele membre și Comisia Europeană ar trebui să evalueze dacă exporturile solicitate nu reprezintă o amenințara la adresa securității și aprovizionării cu vaccinuri în Uniunea Europeană.

La scurtă vreme, premierul britanic, Boris Johnson, a amenințat Uniunea Europeană cu blocarea investițiilor dacă blocul comunitar va decide impunerea unor ”blocade arbitrare” asupra exportului de vaccinuri împotriva COVID-19.

”Aș sugera cu blândețe tuturor celor care se gândesc la blocade sau la întreruperea lanțurilor de aprovizionare că este posibil ca firmele și companiile să se uite la astfel de acțiuni și să se gândească de două ori dacă se investească în țări în care se impun aceste măsuri”, a adăugat Johnson, sugerând că Europa ar putea rămâne fără investiții dacă va decide să blocheze exporturile de vaccin.

”Cred că blocarea vaccinurilor sau a ingredientelor pentru vaccinuri constituie un subiect sensibil”, a spus Johnson, reiterând că vaccinurile sunt rezultatul unei cooperări la nivel internațional.

Dispuntele aprinse între Bruxelles și Londra vizează serul produs de AstraZeneca, companie care a semnalat probleme în ceea ce privește livrarea, la timp, a numărului de doze la care s-a angajat prin contractul încheiat cu Uniunea Europeană.

Nemulțumirile au fost alimentate cu atât mai mult cu cât presa italiană a relatat că au fost descoperite 29 de milioane de doze produse de această companie, blocate în Italia care ar fi avut destinație alte țări decât cele din UE. În realitate, lotul era destinat Belgiei.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

G7

Boris Johnson îl avertizează pe Emmanuel Macron asupra negocierii unei soluții „acum” cu Rusia: Nu va face decât să provoace o instabilitate de durată

Published

on

© No. 10/ Flickr

Premierul britanic Boris Johnson i-a spus duminică președintele francez Emmanuel Macron că orice încercare de a negocia „acum” o soluție cu Rusia nu va face decât să provoace o instabilitate de durată și îi va da lui Vladimir Putin ocazia de a manipula țările suverane și piețele internaționale la nesfârșit, informează Downing Street

În cursul unei întâlniri în marja summitului G7, cei doi lideri au discutat despre criza din Ucraina și au convenit că acesta este „un moment critic pentru evoluția conflictului și că există o oportunitate de a schimba cursul războiului”.

Atât prim-ministrul britanic, cât și președintele Macron au subliniat necesitatea de a sprijini Ucraina pentru a-și întări poziția atât în război, cât și în orice negocierile viitoare.

Președintele Macron a lăudat sprijinul militar continuu acordat de Regatul Unit Ucrainei, iar liderii au convenit să intensifice această activitate. 

De asemenea, cei doi au decis să continue și să consolideze colaborarea strânsă dintre Regatul Unit și Franța în domenii precum apărarea și securitatea.

Reamintim că Boris Johnson le-a cerut sâmbătă liderilor G7 să nu „abandoneze” Ucraina după mai bine de patru luni de invazie rusă, avertizând asupra oricărei „oboseli” în sprijinirea Kievului şi anunţând ajutor economic suplimentar

El a precizat că guvernul Marii Britanii „este pregătit să ofere 525 de milioane de dolari” Ucrainei sub formă de garanţii pentru împrumuturi de la Banca Mondială. Astfel, sprijinul financiar şi umanitar total al Londrei a ajuns la aproximativ 1,8 miliarde de dolari.

Continue Reading

G7

Marea Britanie, SUA, Canada și Japonia vor interzice importurile de aur rusesc: Trebuie să tăiem finanțarea regimului Putin

Published

on

© European Union, 2022/Source: EC - Audiovisual Service

Marea Britanie, SUA, Canada și Japonia vor interzice importurile de aur rusesc  în cadrul unor noi sancțiuni impuse ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, a anunțat duminică Downing Street, în prima zi a summitului G7. 

„Aceste măsuri îi vor lovi direct pe oligarhii ruşi şi vor ataca inima maşinii de război a lui Putin. Vladimir Putin își risipește resursele din ce în ce mai puține pe acest război inutil și barbar. El își finanțează ego-ul pe seama poporului ucrainean și a celui rus. Trebuie să tăiem finanţarea regimului Putin. Asta facem cu aliaţii noștri”, a declarat premierul britanic Boris Johnson.

De asemenea, președintele american Joe Biden a transmis că SUA i-au impus lui președintelui rus Vladimir Putin costuri fără precedent, pentru a-l lăsa „fără sursele de care are nevoie pentru finanțarea războiului împotriva Ucrainei”.

„G7 va anunța că vom interzice importurile de aur rusesc, un export major care aduce zeci de miliarde de dolari pentru Rusia”, a transmis Joe Biden înainte de reuniunea G7 din Germania.

 

Potrivit Downing Street, aurul este un export important al Rusiei, cu o valoare de 12,6 miliarde de lire sterline pentru economia rusă în 2021. Valoarea sa pentru elita rusă a crescut, de asemenea, în ultimele luni, oligarhii grăbindu-se să cumpere lingouri de aur în încercarea de a evita impactul financiar al sancțiunilor occidentale.

Citiți și: Boris Johnson le-a cerut liderilor G7 să nu „abandoneze” Ucraina: Regatul Unit va continua să sprijine Kievul la fiecare pas

Londra este un important centru global de tranzacționare a aurului, iar sancțiunile britanice, care vor fi primele de acest fel aplicate împotriva Rusiei oriunde în lume, vor avea un impact uriaș asupra capacității lui Vladimir Putin de a strânge fonduri.

Având în vedere rolul central al Londrei în comerțul internațional cu aur și acțiunile paralele ale SUA, Japoniei și Canadei, această măsură va avea o acoperire globală, excluzând această marfă de pe piețele internaționale oficiale.

În cadrul summitului G7, prim-ministrul britanic va îndemna alți lideri să se alăture acestei inițiative pentru a izola și mai mult Rusia de sistemul financiar internațional.

Continue Reading

G7

Boris Johnson le-a cerut liderilor G7 să nu „abandoneze” Ucraina: Regatul Unit va continua să sprijine Kievul la fiecare pas

Published

on

© No. 10/ Flickr

Premierul britanic Boris Johnson le-a cerut sâmbătă liderilor G7 să nu „abandoneze” Ucraina după mai bine de patru luni de invazie rusă, avertizând asupra oricărei „oboseli” în sprijinirea Kievului şi anunţând ajutor economic suplimentar, relatează presa internațională și Agerpres.

Guvernul Marii Britanii „este pregătit să ofere 525 de milioane de dolari” Ucrainei sub formă de garanţii pentru împrumuturi de la Banca Mondială, a indicat Downing Street într-un comunicat, în ajunul un summitului G7. 

Astfel, sprijinul financiar şi umanitar total al Londrei a ajuns la aproximativ 1,8 miliarde de dolari.

„Ucraina poate câştiga şi va câştiga, dar ea are nevoie de sprijinul nostru pentru a face acest lucru. Nu este momentul să abandonăm Ucraina. Regatul Unit va continua să sprijine Ucraina la fiecare pas, deoarece știm că securitatea lor este securitatea noastră, iar libertatea lor este libertatea noastră”, a insistat Boris Johnson.

Potrivit Downing Street, Boris Johnson intenţionează să profite de intervenţia de luni a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la summit pentru a „încuraja toate ţările G7 să sprijine Ucraina pe termen lung”.

„Fără sprijin internațional, guvernul ucrainean ar fi forțat să urmeze căi care îi compromit stabilitatea macroeconomică și securitatea economică pe termen lung. Astfel de politici ar duce direct la inflație în masă și la o catastrofă umanitară în țară”, a subliniat Boris Johnson.

Anterior acestui moment, premierul britanic și-a exprimat îngrijorarea că Ucraina ar putea fi obligată să încheie cu Rusia o pace neconvenabilă, spunând că urmările economice ale războiului creează o presiune asupra Kievului.

Reuniunea la nivel înalt a G7 reprezintă o oportunitate de a transmite un semnal puternic de unitate în aceste vremuri dificile, solidaritatea și cooperarea strânsă fiind necesare pentru a atenua impactul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. 

Cele șapte sesiuni de lucru ale summitului se vor axa pe diverse subiecte: economia globală, parteneriatele pentru țările în curs de dezvoltare, politica externă și de securitate, durabilitatea, securitatea alimentară, multilateralismul și transformarea digitală.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA2 hours ago

Nicolae Ciucă: Decizia SUA de a finanța cu 14 milioane de dolari studiile pentru reactoare modulare în România confirmă soliditatea Parteneriatului Strategic

ROMÂNIA4 hours ago

Klaus Iohannis salută anunțul lui Joe Biden de la summitul G7: SUA vor aloca 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a dezvoltării unui reactor nuclear modular în România

G74 hours ago

Liderii G7 au lansat Parteneriatul pentru infrastructură globală. Construirea unui reactor nuclear modular în România, printre proiectele emblematice ce vor fi finanțate

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Președinta Comisiei Europene anunță că „impactul global negativ al războiului Rusiei în Ucraina” este în centrul discuțiilor de la summitul G7

G76 hours ago

Boris Johnson îl avertizează pe Emmanuel Macron asupra negocierii unei soluții „acum” cu Rusia: Nu va face decât să provoace o instabilitate de durată

G77 hours ago

Summit G7: Franța se pronunță în favoarea stabilirii unui „preț maxim al petrolului” la nivelul „țărilor producătoare”

G79 hours ago

Ucraina cere țărilor G7 mai multe arme și sancțiuni împotriva Moscovei după un atac asupra Kievului

CONSILIUL EUROPEAN9 hours ago

Președintele Consiliului European: UE și țările G7 împărtășesc aceleași obiective – „oprirea mașinăriei de război a Rusiei și protejarea economiilor noastre”

G710 hours ago

Summit G7: Joe Biden îi mulțumește lui Olaf Scholz pentru „leadership-ul” de care a dat dovadă în criza legată de Ucraina

G710 hours ago

Marea Britanie, SUA, Canada și Japonia vor interzice importurile de aur rusesc: Trebuie să tăiem finanțarea regimului Putin

CONSILIUL EUROPEAN3 days ago

Klaus Iohannis: Îmi doresc să ajungem la ce am descris în prima mea campanie prezidențială, ca România și Moldova să fie împreună în UE

CONSILIUL EUROPEAN3 days ago

Klaus Iohannis, despre amânarea aderării României la spațiul Schengen: “Și pentru noi reprezintă o frustrare”

CONSILIUL EUROPEAN3 days ago

Klaus Iohannis, despre renunțarea la votul în unanimitate la nivelul UE: Este de dorit o arhitectură decizională “mai suplă”, dar acest lucru implică multe “complicații procedurale”

CONSILIUL EUROPEAN3 days ago

Klaus Iohannis este de acord cu comunitatea politică europeană propusă de Macron: Nu creăm un înlocuitor la aderare, dar nici așteptarea falsă că un stat va deveni automat membru UE

CONSILIUL EUROPEAN3 days ago

Klaus Iohannis, optimist că R. Moldova și Ucraina vor deveni candidate la UE: Acest statut este o “garanție că integrarea europeană se va întâmpla”

Cristian Bușoi3 days ago

Dosarul Stocării Gazelor: Acordul negociat de eurodeputatul Cristian Bușoi asigură că depozitele de gaze din UE vor fi umplute la cel puțin 80% din capacitate până în noiembrie

PARLAMENTUL EUROPEAN4 days ago

Din plenul PE, Andrej Plenković transmite sprijinul „de neclintit” al Croației pentru ca Ucraina să devină țară candidată la UE

INTERNAȚIONAL6 days ago

Într-un discurs adresat Uniunii Africane, Volodimir Zelenski acuză Rusia că ține Africa ”ostatică”: Pentru a elimina riscul de foamete, ”războiul de colonizare” împotriva Ucrainei trebuie să înceteze

INTERNAȚIONAL6 days ago

Declarația Summitului celor Trei Mări de la Riga: Klaus Iohannis și ceilalți lideri regionali au acordat Ucrainei statutul de “țară parteneră participantă” la Inițiativă

Eugen Tomac1 week ago

Ședință comună a Parlamentelor României și R. Moldova. Eugen Tomac: Suntem două state cu aceeași istorie, vorbim aceeași limbă. Trebuie să ne gândim la viitorul comun

Team2Share

Trending