Connect with us

INTERNAȚIONAL

Fostul președinte al SUA, Barack Obama, intervievat de prințul Harry. Dialogul între cei doi s-a concentrat pe interesul comun de formare „a viitoarei generații de lideri tineri”

Published

on

Prințul Harry l-a intervievat pe fostul președinte al Statelor Unite, Barack Obama, a anunțat prin intermediul unei postări pe pagina sa de Twitter Palatul Kesington. Interviul va fi difuzat pe BBC Radio 4 în dimineaţa zilei de 27 decembrie, anunță ABC News.

Dialogul dintre cei doi s-a concentrat pe interesul comun privind construirea unor platforme pentru „viitoarea generaţie de lideri tineri”. Potrivit Palatului Kesingon, Barack Obama vorbește în cadrul interviului și despre volumul de memorii care parcurge perioada post-prezidențială, și speranțele sale de viață.

Interviul se concentrează, de asemenea, și pe planurile familiei Obama de forma noua generație de lideri prin activitatea întreprinsă de Obama Foundation, fundație înființată de Barack și Michelle Obama.

Prinţul Harry, al cincilea în ordinea succesiunii la tronul Marii Britanii, şi preşedintele Barack Obama sunt prieteni de mulţi ani, iar, în septembrie, au fost fotografiaţi râzând împreună în timp ce participau la jocurile Invictus din Canada, dedicate veteranilor de război.

Familia Obama au efectuat o vizită de stat în Marea Britanie în 2011. Prințul William și soția acestuia, Ducesa de Camabridge, împreună cu prințul Harry i-au primit în aprilie 2016 pe soții Obama la Palatul Kesington, aspect care reflectă strânsa prietenie.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INTERNAȚIONAL

Acțiune rarisimă de cooperare între SUA și Iran: Cele două țări au făcut un schimb de prizonieri. Reacția lui Donald Trump: ”Vedeţi, putem ajunge la o înțelegere!”

Published

on

Statele Unite și Iranul au făcut sâmbătă schimb de prizonieri, un chinez-american deținut de trei ani, acuzat de spionaj, și un iranian încarcerat, o acțiune rarisimă de cooperare între cele două țări ale căror relații au devenit din ce în ce mai tensionate de când Donald Trump a devenit președinte al SUA, informează Reuters, citat de Adevărul.ro.

Trump a declarat că Xiyue Wang, un chinez-american, se întoarce în SUA. Un oficial Iranian a afirmat, la rândul său, că iranianul Massoud Soleimani a fost eliberat din detenţia în SUA.

Xiyue Wang, cercetător la Universitatea Princeton, era încarcerat de trei ani în Iran, iar Massoud Solemani fusese arestat la Chicago în urmă cu peste un an.

Schimbul a fost facilitat de Elveția, care reprezintă interesele diplomatice ale Statelor Unite în Iran, de când Washingtonul a decis să rupă relațiile diplomatice, la scurt timp după revoluția din 1979 din Iran.

”Bucuros că profesorul Massoud Soleimani şi domnul Xiyue Wang se vor alătura familiilor lor în scurt timp. Mulţumiri tuturor celor care s-au implicat, în special guvernului elveţian”, a notat Javad Zarif pe Twitter, postând şi o fotografie.

Donald Trump a menționat într-un comunicat al Casei Albe că ”eliberarea americanilor ţinuţi captivi este de o importanţă vitală pentru administraţia mea şi vom munci în continuare din greu pentru a ne aduce acasă cetăţenii ţinuţi captivi pe nedrept în străinătate.”

Ulterior, într-un mesaj postat pe Twitter, președintele american a mulțumit Iranului ” pentru o negociere foarte corectă. Vedeţi, putem ajunge la o înțelegere!”, a spus Trump.

În aceeaşi postare, liderul de la Casa Albă a scris că Wang a fost ”luat în timpul Administraţiei Obama (în ciuda unui cadou de 150 miliarde de dolari) şi remis în timpul Administraţiei Trump”.

Tensiunile dintre Teheran și Washington s-au înrăutățit de când Trump a retras SUA din acordul nuclear din 2015 și a reimpus sancțiunile asupra economiei iraniene.

Continue Reading

NEWS

Premierul Ludovic Orban, mesaj cu prilejul Zilei Constituției României: Nu putem tolera sub nicio formă încălcarea Constituției. Vrem să menținem în siguranță drumul european pe care România s-a înscris după căderea comunismului

Published

on

© Guvernul României

Premierul Ludovic Orban a transmis duminică un mesaj cu ocazia Zilei Constituției României, prin intermediul căruia subliniază că schimbările prin care a trecut societatea românească, în ultimii 28 de ani, evidențiază nevoia de îmbunătățire în plan constituțional și legislativ, potrivit Agerpres.

”Se împlinesc, astăzi, 28 de ani de când românii au aprobat, prin referendum, în 1991, prima Constituţie a ţării de după căderea comunismului. Ziua de 8 Decembrie, în care marcăm Ziua Constituţiei României, are putere de simbol al garanţiei că legea fundamentală a ţării pune în centru interesul şi drepturile cetăţenilor, statul de drept şi idealurile Revoluţiei din Decembrie 1989. Schimbările prin care a trecut de atunci societatea românească evidenţiază nevoia continuă de adaptare la prezent şi, mai ales, de îmbunătăţire în plan constituţional şi legislativ. Ceea ce toţi am trăit însă în ultimii câţiva ani, din păcate, ne-a demonstrat că valorile Constituţiei au nevoie să fie permanent vegheate, pentru ca derapaje de orice natură de la democraţie, de la principiile statului de drept, să nu mai fie posibile”, a spus Orban, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

Ludovic Orban i-a asigurat pe români că ”vom cultiva respectul pentru lege”, spunând că ”așteptările și interesul cetățenilor trebuie să fie o prioritate pentru puterea decizională și administrativă din România”.

Legea este una pentru toți și îi asigur pe români că vom cultiva respectul pentru lege. Așteptările și interesul cetățenilor trebuie să fie prioritare pentru puterea decizională și administrativă din România. Să le respectăm, să lucrăm pentru oameni, luând, la timp, cu bună credință și nepărtinitor, deciziile necesare pentru progres și binele comun.”, a subliniat șeful Guvernului.

Premierul României a punctat că ”nu putem tolera sub nicio formă încălcarea Constituției, pentru că vrem să menținem în siguranță drumul european pe care România s-a înscris după căderea comunismului.”

”Consider în egală măsură util să luăm în calcul chiar reexaminarea sistemului constituțional şi legislativ, atunci când vom avea momentul politic oportun, astfel încât democrația să fie întărită.”, a conchis Ludovic Orban.

Continue Reading

NEWS

Ziua Constituției României. Președintele Klaus Iohannis: Constituția este un angajament pentru democrație, dă sens comunității politice, sancționează derapajele, limitează puterea și menține echilibrul ei

Published

on

Constituția este mai mult decât o Lege fundamentală, este un angajament pentru democrație, dă sens comunității politice, sancționează, derapajele, limitează puterea și menține echilibrul ei, a transmis președintele Klaus Iohannis cu prilejul Zilei Constituției României.

Șeful statului a mai punctat că procesul revizuirii Legii fundamentale trebuie făcut cu maximă responsabilitate pentru a avea o Constituție modernizată.

”Căderea regimului comunist în decembrie 1989 şi adoptarea prin referendum naţional a Constituţiei din anul 1991 reprezintă momentele care au marcat decisiv tranziţia României către democraţie şi stat de drept autentic. În tot acest proces de maturizare a democraţiei noastre, interiorizarea valorilor constituţionale, crearea unei culturi a constituţionalismului reprezintă, de fapt, cel mai important proces. Actorii statali, învestiţi cu putere de Legea Fundamentală, sunt cei care transformă construcţia constituţională într-o realitate practică. Înţelegerea profundă a semnificaţiei şi spiritului textelor constituţionale, buna-credinţă şi loialitatea constituţională presupun un ataşament autentic faţă de principiile Legii Fundamentale”, a spus Klaus Iohannis printr-un comunicat transmis de Administrația Prezidențială.

Șeful statului a mai punctat că a existat un cadru constituțional solid în România timp de 28 de ani, care a răspuns aspirațiilor poporului român, funcționând ca un liant al societății în jurul valorilor noastre comune.

”Constituția este mai mult decât o Lege Fundamentală, este un angajament pentru democrație. Constituția dă sens comunității politice, sancționează derapajele, limitează puterea și menține echilibrul ei. Dimensiunea sa simbolică este aceea de a se constitui într-un reper pentru desfășurarea activității instituțiilor statului în asigurarea unei guvernări responsabile, în care drepturile și libertățile cetățenești sunt efectiv garantate.”, a mai precizat președintele României.

Klaus Iohannis a transmis că va rămâne ”profund dedicat rolului constituțional de a veghea la respectarea Legii Fundamentale și la buna funcționare a autorităților publice.”

”A trăi sub protecția unei constituții democratice este, poate, unul dintre cele mai de preț privilegii pe care o societate le poate cunoaște, iar de înțelegerea literei și spiritului său depinde, în mod direct, viitorul acestei națiuni.”, a comchis șeful statului, Klaus Iohannis.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending