Connect with us

INTERNAȚIONAL

Fostul președinte american George W. Bush o omagiază pe Angela Merkel înaintea ultimei sale vizite la Washington: Un lider plin de compasiune și o femeie care nu se teme să conducă

Published

on

© White House Photo (2006)

Angela Merkel este un lider plin de compasiune și o femeie căreia nu îi este teamă să conducă, a afirmat miercuri fostul președinte american George W. Bush, primul lider de la Casa Albă care a colaborat cu cancelarul german, înainte de vizita pe care Merkel o va efectua joi la Washington, unde prima sa întâlnire cu președintele Joe Biden în Biroul Oval va fi atât o vizită inaugurală, cât și una de adio.

George W. Bush a vorbit într-un interviu în exclusivitate pentru Deutsche Welle despre profilul politic și imaginea de lider a Angelei Merkel, demersul fiind parte a unui documentar pe care postul german de radio și TV îl pregătește pentru a marca retragerea din politică a cancelarului german, care nu va mai candida la alegerile generale din 26 septembrie, urmând să pună capăt celor 16 ani de mandat în funcția de de cancelar după formarea noii coaliții guvernamentale.

Merkel a adus clasă și demnitate într-o poziție foarte importantă. A luat decizii foarte dificile și a făcut ceea ce este mai bine pentru Germania și a făcut-o pe baza principiilor. Este un lider plin de compasiune, o femeie care nu se teme să conducă“, a spus Bush, cel care a primit-o pe Merkel la Casa Albă în 2006, la câteva luni după ce aceasta a ajuns cancelar al Germaniei, la 22 noiembrie 2005.

Pentru George W. Bush – ca și pentru mulți americani – Angela Merkel personifică “visul american”. O femeie care a crescut sub un regim comunist represiv, a ajuns la vârf în lumea liberă. Și nu oriunde, ci în Germania – țara care, din perspectiva americană, a fost eliberată de două ori de Statele Unite de o dictatură: mai întâi ca întreaga Germanie de regimul nazist, iar apoi ca Germania de Est din ghearele Kremlinului.

Mai ales în timpul celor patru ani ai administrației fostului președinte Donald Trump, Merkel a fost privită printre liderii stângii din America ca liderul lumii libere. Până atunci, acest statut îi aparținuse doar președintelui american. Iar în timp ce Uniunea Europeană și țările europene individuale erau zguduite de tulburări politice, Merkel era văzută ca o stâncă de stabilitate, o constantă de încredere într-o lume în continuă schimbare.

Merkel a supraviețuit într-un mediu destul de dur timp de mai bine de opt ani. Este destul de uimitor când te gândești la asta“, a spus Bush, făcând aluzie la impresia că cetățenii americani par să se fi săturat de el după opt ani de mandat.

Și asta reflectă încrederea alegătorilor germani“, a adăugat el.

Atunci când cancelarul Angela Merkel i-a strâns pentru prima dată mâna lui George W. Bush, în 2006, relațiile dintre Germania și SUA erau înghețate. Cu puțin timp înainte de sfârșitul mandatului său, Gerhard Schröder, predecesorul lui Merkel, îl criticase puternic pe Bush pentru intrarea în războiul cu Irakul. 

George W. Bush a rememorat faptul că relația dintre SUA și Germania s-a îmbunătățit rapid, acest lucru având o mare legătură cu faptul că el și Merkel s-au înțeles excepțional de bine încă de la început. De altfel, caracterul apropiat al relațiilor dintre Bush jr. și Merkel a fost reliefat și în decembrie 2018, la moartea lui George H.W. Bush, tatăl lui George W. Atunci, Angela Merkel a afirmat că fără realizările politice ale lui Bush senior – căderea Cortinei de Fier și sprijinul pentru reunificarea Germaniei – ea nu ar fi putut ajunge cancelar al țării sale

De atunci și până în 2021, Angela Merkel a dat mâna și a colaborat cu patru președinți americani, de la George W. Bush la Barack Obama și de la Donald Trump la Joe Biden.

Într-un material consacrat vizitei sale la Washington, Politico Europe sintetizează relațiile Angelei Merkel cu predecesorii lui Joe Biden, subliniind revirimentul relațiilor germano-americane post-Schröder în timpul lui George W. Bush, parteneriatul apropiat dintre Angela Merkel și Barack Obama în pofida scandalului interceptării telefonului liderului german de către serviciile americane și schimbarea la 180 de grade în relațiile cu Donald Trump, unde Merkel a avut de înfruntat critici fără precedent.

Președintele american Joe Biden și cancelarul german Angela Merkel s-au întâlnit pe 12 iunie, în marja summitului G7 din Marea Britanie, pentru prima dată de la inaugurarea lui Biden, într-o discuție menită să prefațeze vizita pe care Merkel o va efectua la Washington, la invitația liderului de la Casa Albă.

Premergător acestei întâlniri, Casa Albă a anunțat că Angela Merkel îl va vizita pe preşedintele american Joe Biden la Washington pe 15 iulie pentru a afirma “legăturile bilaterale profunde” dintre Washington și Berlin.

Joe Biden și Angela Merkel s-au mai întâlnit oficial în perioada în care liderul de la Casa Albă era vicepreședintele SUA. De asemenea, după instalarea lui Biden în Biroul Oval, cei doi au vorbit de două ori la telefon și au participat împreună la summit-urile G7 și NATO, precum și la ediția specială online a Conferinței de Securitate de la München.

În convorbirea din luna ianuarie, Merkel l-a invitat pe Biden în Germania, în timp ce liderul SUA a pledat pentru “o strânsă coordonare cu aliații în mai multe domenii de provocări globale, de la COVID-19 și schimbări climatice la China și Rusia”. Ulterior, cei doi au discutat în luna martie, pe fondul recentelor tensiuni dintre Rusia și Ucraina, context în care “și-au exprimat îngrijorarea față creşterea semnificativă a prezenţei trupelor militare ruse în Crimeea ilegal ocupată şi la frontiera de est a Ucrainei și a reafirmat sprijinul lor pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.

După discursul inaugural al lui Joe Biden la Conferința de la München, Angela Merkel a pledat pe aceeași scenă virtuală pentru o agendă comună transatlantică privind Rusia și China, iar în urma summit-urilor G7 și NATO a subliniat că venirea lui Joe Biden la Casa Albă a adus “un nou elan” în relațiile transatlantice.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERNAȚIONAL

Ambasada Israelului în România onorează memoria victimelor Holocaustului și reiterează obligația fiecăruia de a lupta împotriva urii, xenofobiei și antisemitismului

Published

on

© Ambasada Israelului în România - Facebook

Ambasadorul Israelului în România, Lior Ben Dor, a participat joi la un eveniment de comemorare a victimelor Holocaustului, organizat de către Complexul Educational Laude-Reut, alături de Goethe-Institut București, pentru a marca Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, ce are loc pe 27 ianuarie.

„Prezervarea memoriei este sursa rezilienței noastre. Nu putem uita Holocaustul și nici ceea ce a fost săvârșit împotriva noastră pe 7 octombrie. Poporul evreu a supraviețuit Holocaustului și suntem siguri că ne vom reface după acest război și îi vom învinge pe toți cei care amenință să ne distrugă”, a declarat Lior Ben Dor.

La evenimentul comemorativ au participat, de asemenea, elevi de liceu care au avut ocazia să asculte tulburătoarea poveste de viață a lui Octavian Fulop, ultimul supraviețuitor din București al lagărelor naziste. Octavian Fulop a fost deportat la Auschwitz-Birkenau când avea 13 ani și jumătate și a vorbit publicului despre experiențele terifiante pe care le-a trăit în lagăr.

„Libertatea nu vine de la sine, trebuie să lupți pentru ea. Fără libertate, nu există democrație, nu există educație”, a subliniat Octavian Fulop.

Ambasada Israelului în România a transmis că onorează memoria victimelor Holocaustului și reiterează obligația fiecăruia dintre noi de a lupta împotriva urii, xenofobiei, antisemitismului.

„Numai prin educație și prin consolidarea eforturilor comune în combaterea acestor fenomene distructive putem evita repetarea greșelilor trecutului, construind un viitor sigur pentru generațiile viitoare”, subliniază Ambasada Israelului în România.

Luna trecută, într-un interviu acordat CaleaEuropeană.ro, Octavian Fulop a povestit momentele cumplite prin care a trecut, de la restricții pentru comunitatea evreiască la deportarea în lagărul de la Auschwitz și de la tăcerea societății la manipularea acesteia de către diverși oameni, precum și faptul că a fost martor la exterminarea romilor care au fost „forțați cu câini, cu bâte și cu ciomage ca să intre în camioane să fie duși la crematoriu”.

„În România acum sunt alte condiții istorice. Suntem în NATO, în Uniunea Europeană. Alte valori, deocamdată“, a spus el, cu o voce lucidă, îmbrăcată deopotrivă în optimism și îngrijorare.

Citiți și: Olaf Scholz asigură comunitatea evreiască că Geramnia va menține vie memoria Holocaustului: Mă opun oricărui „cu mult timp în urmă”

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Uniunea Europeană ar putea lua în considerare ca Regatul Unit să se alăture unui acord comercial european, anunță Maros Sefcovic

Published

on

© European Union, 2023/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, a declarat că Uniunea Europeană ar putea lua în considerare ca Regatul Unit să se alăture unui acord comercial european, după ce premierul britanic Keir Starmer și-a exprimat intenția de a relansa relațiile cu UE, informează EFE, potriviti Agerpres.

Sefcovic, care a fost responsabil de negocierile post-Brexit, a declarat miercuri seară pentru BBC că aderarea Regatului Unit la Convenția paneuromediteraneană (PEM) este „ceva ce am putea lua în considerare”.

Convenția PEM a fost adoptată în 2012 în vederea stabilirii unor reguli de origine comune și a cumulului între cele 25 de părți contractante PEM și UE pentru a facilita comerțul și a integra lanțurile de aprovizionare din zonă. Normele comune care permit aprovizionarea cu piese, ingrediente și materiale pentru lanțurile de producție din zeci de țări din Europa și Africa de Nord pentru a fi utilizate în comerțul fără taxe vamale.

Conservatorii nu au inclus PEM în acordul lor post-Brexit, dar unele întreprinderi au afirmat că acesta va ajuta Regatul Unit să se reintegreze în lanțurile de aprovizionare complexe care au fost afectate de barierele vamale.

În declarațiile pentru BBC, în marja Forumului Economic Mondial de la Davos, Sefcovic a spus că ideea nu este încă „formulată cu precizie” și că „mingea este în terenul Regatului Unit”.

Guvernul britanic a început să consulte companiile cu privire la beneficiile schemei PEM și la modul în care aceasta ar putea ajuta la reducerea birocrației și la îmbunătățirea comerțului, potrivit BBC.

Comisarul european pentru comerț a spus că relațiile dintre Regatul Unit și UE traversează în mod clar o perioadă mai bună după venirea la putere a laburiștilor în iulie anul trecut.

Sefcovic a declarat, de asemenea, că ar trebui revizuit un acord veterinar la scară largă care a contribuit la reducerea fricțiunilor în comerțul cu produse agricole și alimentare.

Tratarea exporturilor de produse alimentare și agricole ale Regatului Unit în cadrul pieței unice ar însemna „să avem aceleași reguli și să le actualizăm simultan, noi numim acest lucru aliniere dinamică”, a spus el.

Pe lângă relațiile cu Regatul Unit, Sefcovic a recunoscut că UE trebuie să fie „extrem de prudentă și responsabilă” în abordarea comerțului cu administrația Trump de la Washington, dar a declarat că este dispus să negocieze.

Prim-ministrul britanic are programat să participe luna viitoare la un summit UE axat pe apărare și securitate.

În noiembrie, premierul Keir Starmer menționa că Marea Britanie dorește să aibă relații bune cu toți aliații săi, fie că este vorba de UE, fie că este vorba de SUA conduse de Donald Trump.

De altfel, oficialul britanic și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au semnat de curând o declarație comună pentru întărirea cooperării strategice UE – Marea Britanie, inclusiv prin organizarea de summituri bilaterale.

Obiectivul lui Starmer este mai conturat, și anume acela de a relansa relațiile cu Uniunea Europeană, inclusiv printr-un pact de securitate.

Continue Reading

NATO

Criticat la Davos de omul lui Trump că Europa și Olanda nu plătesc pentru apărare, Mark Rutte admite că “problema este Europa”: NATO nu se poate apăra în 4-5 ani dacă rămânem la 2% din PIB

Published

on

© NATO/ Flickr

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a admis că președintele american Donald Trump are dreptate absolută atunci când solicită aliaților europeni să cheltuiască mai mult pentru apărare, însă s-a confruntat cu critici din partea unuia dintre cei mai apropiați oameni din anturajul liderului de la Casa Albă.

“Are dreptate, desigur, că problema nu este SUA și că problema este Europa”, a declarat Rutte, joi, la un mic dejun de discuție despre Ucraina la Forumul Economic Mondial de la Davos, după ce unul dintre apropiații lui Trump, Richard Grenell, l-a criticat cu privire la cheltuielile de apărare ale Olandei și la propriul său bilanț când era prim-ministru olandez, relatează Politico Europe.

© US State Department

Grenell, în prezent trimisul prezidențial al lui Trump pentru “misiuni speciale” și fost ambasador al Statelor Unite în Germania, a declarat joi că NATO nu ar trebui să accepte Ucraina în alianța militară transatlantică decât dacă membrii săi încep să atingă țintele de cheltuieli de apărare.

“Secretarul general al NATO vorbește despre aderarea Ucrainei la NATO. Poporul american este cel care plătește pentru apărare. Nu puteți cere poporului american să extindă umbrela NATO atunci când membrii actuali nu își plătesc partea lor echitabilă, iar acest lucru include olandezii, care trebuie să se implice”, a declarat Grenell în cadrul panelului de la Davos, într-o intervenție video din Los Angeles Los Angeles.

“Și astfel, când […] avem lideri care vor vorbi despre tot mai mult, trebuie să ne asigurăm că acei lideri cheltuiesc suma corectă de bani”, a adăugat el.

Ucraina, care este atacată de ani de zile de forțele președintelui rus Vladimir Putin, a presat fără succes NATO pentru a fi admisă în grup.

Atunci când Rutte era prim-ministru olandez, Țările de Jos nu reușeau în mod regulat să îndeplinească obiectivul NATO de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare. Aceasta nu este singura critică adusă noului secretar general al Alianței. O investigație semnată de Reuters publicată săptămâna trecută arată că guvernul olandez exclude din raportările publice miliarde de euro din vânzările companiei tehnologice ASML către China, o decizie luată în perioada în care Mark Rutte încă era prim-ministru al Olandei. NATO definește China, încă din 2019 când Trump era la Casa Albă, drept “provocare sistemică”, iar limbajul diplomatic al Alianței la adresa Beijing-ului a căpătat accente grave mai departe.

Imediat după inaugurarea celui de-al doilea mandat al lui Trump la Casa Albă, Mark Rutte a precizat că aliații vor crește “turația cheltuielilor și producției de apărare”

Totuși, fostul premier olandez a fost unul dintre puținii lideri europeni care au menținut o relație bună cu Trump în primul mandat prezidențial al acestuia, mulți considerându-l “șoptitorul lui Trump” și utilizând acest aspect ca argument pentru numirea sa în fruntea Alianței după un deceniu cu Jens Stoltenberg la cârmă.

Vorbind la Davos, Mark Rutte i-a dat dreptate lui Trump. 

“El a simțit că, practic, SUA primește o afacere proastă și că Europa, practic, își finanțează modelul social, sistemul de sănătate, sistemul de pensii în timp ce noi suntem subfinanțați în domeniul apărării. Problema, desigur, este că nu suntem încă toți la acel 2 %. Aceasta este problema nr. 1. Problema nr. 2 este că 2 % nu este nici pe departe suficient. În ceea ce vă privește, nu este aproape suficient. (…) Acum suntem în siguranță, dar NATO nu este capabil să se apere în 4 sau 5 ani dacă rămânem la 2% acum”, a spus Rutte.

Afirmațiile sale sunt un propriu ecou a ceea ce a declarat în fața Comisiei pentru afaceri externe și Subcomisiei pentru securitate și apărare ale Parlamentului European, unde a pledat ca statele europene membre ale Alianței Nord-Atlantice să investească în domeniul apărării “o mică parte” din fondurile pe care le alocă bugetelor pentru pensii, sănătate sau asistență socială, pentru a garanta securitatea generațiilor viitoare

În prima conferință de presă din acest an, Donald Trump a declarat că ţările NATO trebuie să-şi crească bugetele pentru apărare la 5% din PIB-ul lor, însă Rutte consideră că obiectivul final al cheltuielilor NATO ar putea fi în jur de 3,6 sau 3,7 % din PIB. 

O eventuală decizie de creştere a acestei ţinte este aşteptată la următorul summit al NATO, care va avea loc la Haga în iunie 2025, şi se desfăşoară în prezent discuţii pe acest subiect, dar multe state membre sunt reticente să-şi crească cheltuielile militare în contextul dificultăţilor bugetare. În ceea ce o privește, România alocă 2,5% din PIB pentru apărare.

Polonia și Lituania sunt primele țări care și-au asumate ținte de aproximativ 5% din PIB pentru apărare.

Între timp, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene pentru prosperitate și strategie industrială, Stéphane Séjourné, a declarat luni, în ajunul ceremoniei de învestire a celui de-al 47-lea președinta al SUA, că este de acord că Europa trebuie să investească mai mult în capacitățile sale de apărare, dar a susținut că ar fi imposibil să facă acest lucru dacă Donald Trump lansează un război comercial cu Europa.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
U.E.7 hours ago

Olaf Scholz: Vom aminti fiecărei noi generații responsabilitatea sa permanentă de a nu accepta nicio relativizare a tragediei istorice a Holocaustului

ROMÂNIA7 hours ago

Ministrul Tanczos Barna trasează prioritățile de finanțare pentru fiecare domeniu în parte: Investițiile vor depăși 7% din PIB pentru a susține creșterea economică și dezvoltarea țării

ROMÂNIA7 hours ago

Președintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților: În România, Strategia de digitalizare în sănătate va reduce timpul de așteptare pentru pacienți

ROMÂNIA7 hours ago

UE a aprobat înscrierea vinului Jidvei în Registrul denumirilor de origine protejată

U.E.8 hours ago

Franța, Germania, România și alte opt state UE denunță interferențele Rusiei și ale actorilor pro-Kremlin: Trebuie să le expunem, să furnizăm fapte și adevărul și să sprijinim presa independentă

ROMÂNIA8 hours ago

MApN: Presa rusă dezinformează cu privire la atacurile executate de propriile forțe în proximitatea granițelor României cu Ucraina

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI8 hours ago

Cine sunt eurodeputații români care vor activa în cele patru noi Comisii ale PE pentru securitate, sănătate, democrație și criza locuințelor

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE8 hours ago

Secretariatul General al Guvernului a găzduit evaluarea OCDE privind modul în care România a implementat recomandările organizației în domeniul guvernanței corporative

PARLAMENTUL EUROPEAN8 hours ago

PE condamnă utilizarea de către Rusia a dezinformării pentru a-și justifica războiul din Ucraina

U.E.9 hours ago

Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene Roxana Mînzatu pledează pentru o inteligență artificială ”centrată pe om, bazată pe egalitate, drepturi sociale” și ancorată în ”valorile europene”

PARLAMENTUL EUROPEAN1 day ago

Donald Tusk le reamintește europenilor că au descoperit America și îl parafrazează pe Kennedy: Întrebați-vă ce poate face Europa pentru securitatea ei, nu SUA. Pentru a evita repetarea istoriei, trebuie să fim înarmați

INTERVIURI1 day ago

INTERVIU | La 62 de ani de la Tratatul de la Élysée, ambasadorii Franței și Germaniei asigură că motorul franco-german pentru Europa nu va eșua și au încredere că România va rămâne un partener și aliat valoros în NATO și UE

INTERNAȚIONAL2 days ago

Noul șef al diplomației SUA, Marco Rubio, promite “o politică externă a interesului național” și a păcii prin forță. Primele întâlniri, în format “Quad”, cu omologii din Australia, India și Japonia, pentru securitatea indo-pacifică

CHINA2 days ago

Vicepreședintele Chinei subliniază la Forumul Economic de la Davos că ”protecționismul nu duce nicăieri”: Multilateralismul este ”calea corectă pentru menținerea păcii mondiale”

SUA3 days ago

Donald Trump proclamă debutul “epocii de aur” în discursul inaugural: Declinul Americii a luat sfârșit. Am fost salvat de Dumnezeu pentru a face America măreață din nou

SUA3 days ago

Donald Trump a depus jurământul solemn și a devenit oficial cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii

ROMÂNIA1 week ago

Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie

SUA1 week ago

În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”

ROMÂNIA1 week ago

Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%

SUA1 week ago

Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin

Trending