Angela Merkel este un lider plin de compasiune și o femeie căreia nu îi este teamă să conducă, a afirmat miercuri fostul președinte american George W. Bush, primul lider de la Casa Albă care a colaborat cu cancelarul german, înainte de vizita pe care Merkel o va efectua joi la Washington, unde prima sa întâlnire cu președintele Joe Biden în Biroul Oval va fi atât o vizită inaugurală, cât și una de adio.
George W. Bush a vorbit într-un interviu în exclusivitate pentru Deutsche Welle despre profilul politic și imaginea de lider a Angelei Merkel, demersul fiind parte a unui documentar pe care postul german de radio și TV îl pregătește pentru a marca retragerea din politică a cancelarului german, care nu va mai candida la alegerile generale din 26 septembrie, urmând să pună capăt celor 16 ani de mandat în funcția de de cancelar după formarea noii coaliții guvernamentale.
“Merkel a adus clasă și demnitate într-o poziție foarte importantă. A luat decizii foarte dificile și a făcut ceea ce este mai bine pentru Germania și a făcut-o pe baza principiilor. Este un lider plin de compasiune, o femeie care nu se teme să conducă“, a spus Bush, cel care a primit-o pe Merkel la Casa Albă în 2006, la câteva luni după ce aceasta a ajuns cancelar al Germaniei, la 22 noiembrie 2005.
Pentru George W. Bush – ca și pentru mulți americani – Angela Merkel personifică “visul american”. O femeie care a crescut sub un regim comunist represiv, a ajuns la vârf în lumea liberă. Și nu oriunde, ci în Germania – țara care, din perspectiva americană, a fost eliberată de două ori de Statele Unite de o dictatură: mai întâi ca întreaga Germanie de regimul nazist, iar apoi ca Germania de Est din ghearele Kremlinului.
Mai ales în timpul celor patru ani ai administrației fostului președinte Donald Trump, Merkel a fost privită printre liderii stângii din America ca liderul lumii libere. Până atunci, acest statut îi aparținuse doar președintelui american. Iar în timp ce Uniunea Europeană și țările europene individuale erau zguduite de tulburări politice, Merkel era văzută ca o stâncă de stabilitate, o constantă de încredere într-o lume în continuă schimbare.
“Merkel a supraviețuit într-un mediu destul de dur timp de mai bine de opt ani. Este destul de uimitor când te gândești la asta“, a spus Bush, făcând aluzie la impresia că cetățenii americani par să se fi săturat de el după opt ani de mandat.
“Și asta reflectă încrederea alegătorilor germani“, a adăugat el.
Atunci când cancelarul Angela Merkel i-a strâns pentru prima dată mâna lui George W. Bush, în 2006, relațiile dintre Germania și SUA erau înghețate. Cu puțin timp înainte de sfârșitul mandatului său, Gerhard Schröder, predecesorul lui Merkel, îl criticase puternic pe Bush pentru intrarea în războiul cu Irakul.
George W. Bush a rememorat faptul că relația dintre SUA și Germania s-a îmbunătățit rapid, acest lucru având o mare legătură cu faptul că el și Merkel s-au înțeles excepțional de bine încă de la început. De altfel, caracterul apropiat al relațiilor dintre Bush jr. și Merkel a fost reliefat și în decembrie 2018, la moartea lui George H.W. Bush, tatăl lui George W. Atunci, Angela Merkel a afirmat că fără realizările politice ale lui Bush senior – căderea Cortinei de Fier și sprijinul pentru reunificarea Germaniei – ea nu ar fi putut ajunge cancelar al țării sale.
De atunci și până în 2021, Angela Merkel a dat mâna și a colaborat cu patru președinți americani, de la George W. Bush la Barack Obama și de la Donald Trump la Joe Biden.
Într-un material consacrat vizitei sale la Washington, Politico Europe sintetizează relațiile Angelei Merkel cu predecesorii lui Joe Biden, subliniind revirimentul relațiilor germano-americane post-Schröder în timpul lui George W. Bush, parteneriatul apropiat dintre Angela Merkel și Barack Obama în pofida scandalului interceptării telefonului liderului german de către serviciile americane și schimbarea la 180 de grade în relațiile cu Donald Trump, unde Merkel a avut de înfruntat critici fără precedent.
Președintele american Joe Biden și cancelarul german Angela Merkel s-au întâlnit pe 12 iunie, în marja summitului G7 din Marea Britanie, pentru prima dată de la inaugurarea lui Biden, într-o discuție menită să prefațeze vizita pe care Merkel o va efectua la Washington, la invitația liderului de la Casa Albă.
Premergător acestei întâlniri, Casa Albă a anunțat că Angela Merkel îl va vizita pe preşedintele american Joe Biden la Washington pe 15 iulie pentru a afirma “legăturile bilaterale profunde” dintre Washington și Berlin.
Joe Biden și Angela Merkel s-au mai întâlnit oficial în perioada în care liderul de la Casa Albă era vicepreședintele SUA. De asemenea, după instalarea lui Biden în Biroul Oval, cei doi au vorbit de două ori la telefon și au participat împreună la summit-urile G7 și NATO, precum și la ediția specială online a Conferinței de Securitate de la München.
În convorbirea din luna ianuarie, Merkel l-a invitat pe Biden în Germania, în timp ce liderul SUA a pledat pentru “o strânsă coordonare cu aliații în mai multe domenii de provocări globale, de la COVID-19 și schimbări climatice la China și Rusia”. Ulterior, cei doi au discutat în luna martie, pe fondul recentelor tensiuni dintre Rusia și Ucraina, context în care “și-au exprimat îngrijorarea față creşterea semnificativă a prezenţei trupelor militare ruse în Crimeea ilegal ocupată şi la frontiera de est a Ucrainei și a reafirmat sprijinul lor pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.
După discursul inaugural al lui Joe Biden la Conferința de la München, Angela Merkel a pledat pe aceeași scenă virtuală pentru o agendă comună transatlantică privind Rusia și China, iar în urma summit-urilor G7 și NATO a subliniat că venirea lui Joe Biden la Casa Albă a adus “un nou elan” în relațiile transatlantice.