Connect with us

CONSILIUL EUROPEAN

FOTO Klaus Iohannis și liderii europeni au comemorat doi ani de la atentatele de la Bruxelles, purtând o panglică albă în memoria celor 32 de victime

Published

on

La doi ani de la atentatele de la Bruxelles, șefii de stat sau de guvern reuniți în cadrul Consiliului European poartă în piept o panglică albă în memoria celor 32 de persoane nevinovate ucise la aeroportul Zaventem și la stația de metrou Maelbeek din capitala Belgiei.

”Amintirea victimelor atrocităților teroriste la Bruxelles și la Londra. La reuniunea Consiliului European de astăzi, liderii UE vor purta o panglică albă în memoria lor”, a anunțat președintele Consiliului European, Donald Tusk, pe pagina sa de Facebook.

FOTO

FOTO: Administrația Prezidențială

Klaus Iohannis (președintele României, stânga), Angela Merkel (cancelarul Germaniei, dreapta), Jean-Claude Juncker (președintele Comisiei Europene, dreapta) / FOTO: Administrația Prezidențială

FOTO: Administrația Prezidențială

Urmăriți și FOTO&VIDEO Corespondență CaleaEuropeana.ro de la Bruxelles (22 martie 2016): Capitala Uniunii Europene în ziua atentatelor și după acestea

Urmăriți și VIDEO Corespondență CaleaEuropeana.ro din Bruxelles (22 martie 2016). Capitala Uniunii Europene la cel mai ridicat nivel de alertă teroristă după atentatele care au ucis 32 de persoane

La 22 martie 2016, doi teroriști și-au detonat centurile explozive în terminalul aeroportului Zaventem la ora locală 07.58, ei fiind inițial însoțiți de un al treilea terorist care a fugit și a fost capturat două săptămâni mai târziu. Apoi, la ora locală 09:11, un alt jihadist a lansat un atac sinucigaș în stația de metrou Maelbeek.

Atentatele au fost comise de trei atacatori sinucigaşi – Ibrahim El Bakraoui şi Najim Laachraoui, la aeroportul Bruxelles-Zaventem, şi Khalid El Bakraoui, în staţia de metrou Maelbeek. Atacurile au fost revendicate de gruparea jihadistă Stat Islamic.

 

 

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community în cadrul World Economic Forum și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute.

COMISIA EUROPEANA

UE reacționează la votul de la Londra privind extinderea articolului 50 în cazul Brexit: Aveți nevoie de unanimitatea celor 27 de state membre

Published

on

© EC Audiovisual

Extinderea articolului 50 din Tratatul UE, activat de Marea Britanie la 29 martie 2017 pentru retragerea sa din UE, are nevoie de unanimitatea celor 27 de state membre, a declarat, joi, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, drept reacție la votul din Parlamentul britanic privind extinderea articolului 50 până la data de 30 iunie 2019.

”O solicitare de extindere a articolului 50 necesită acordul unanim al tuturor celor 27 de state membre. Consiliul European în format articolul 50 este cel care trebuie să decidă, acordând prioritate necesității de a asigura funcționarea instituțiilor UE și luând în considerare motivele și durata unei posibile prelungiri”, a afirmat purtătorul de cuvânt.

Parlamentarii britanici au votat joi seară extinderea articolului 50 privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană până la data de 30 iunie 2019, legiuitorii de la Londra agreând asupra acestui text cu o majoritate covârșitoare: 412 pentru, 202 împotrivă, determinând o majoritate de 210 voturi.

Propunerea adoptată înseamnă că Theresa May va cere acum Uniunii Europene să prelungească articolul 50 până la 30 iunie 2019.

Dacă liderii Uniunii celor 27 vor fi de acord, atunci Marea Britanie nu va părăsi Uniunea Europeană la 29 martie, o decizie în acest sens fiind așteptată la Consiliul European din 21-22 martie.

Pe de altă parte, în propunerea votată reiese și faptul că membrii Consiliului European vor avea nevoie de un motiv clar pentru a valida o extindere a articolului 50, precizându-se că ”orice prelungire care depășește data de 30 iunie 2019 ar impune Regatului Unit să organizeze alegeri pentru Parlamentul European în mai 2019”.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Președintele Klaus Iohannis participă săptămâna viitoare la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles. Brexit-ul, combaterea dezinformării și schimbările climatice, printre subiectele aflate pe agendă

Published

on

Președintele României, Klaus Iohannis va participa în perioada 21-22 martie la summitul Consiliului European de la Bruxelles.

Potrivit unui comunicat Administraţiei Prezidenţiale, pe agenda reuniunii se află subiecte care se referă, în principal, la aspecte legate de ocupare, creştere şi competitivitate, combaterea schimbărilor climatice, relaţiile externe ale Uniunii Europene, dar şi la aspecte legate de combaterea dezinformării în contextul alegerilor pentru Parlamentul European din perioada 23 – 26 mai. De asemenea, liderii europeni vor discuta în format UE27 despre procesul de retragere a Marii Britanii din UE.

Liderii statelor membre UE vor face şi o evaluare a situaţiei economice actuale, iar discuţiile referitoare la Piaţa Unică se vor axa pe aspecte legate de domeniul digital, industrie şi comerţ în contextul provocărilor globale, tehnologice şi de securitate.

”În acest context, Președintele României va pleda pentru continuarea eforturilor statelor membre în direcția consolidării și aprofundării Pieței Unice în toate dimensiunile sale. De asemenea, ținând cont de dezvoltarea accentuată a domeniului digital, președintele Klaus Iohannis va sublinia că o piață digitală puternică este esențială pentru menținerea poziției Europei ca una dintre cele mai importante economii din lume”, este precizat în cadrul sursei amintite mai sus.

Referitor la schimbările climatice, liderii statelor membre vor reitera angajamentele asumate prin Acordul de la Paris şi vor aborda aspecte legate de strategia Uniunii pe termen lung privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Liderii europeni vor discuta şi despre relaţiile UE – China în pregătirea summitului din 9 aprilie.

De asemenea, liderii europeni vor discuta despre relaţiile Uniunii Europene cu China, în pregătirea Summitului UE – China din 9 aprilie.

În ceea ce priveşte combaterea dezinformării, preşedintele României va evidenţia faptul că lupta împotriva acestui fenomen este esenţială în contextul apropiatelor alegeri pentru Parlamentul European. În acest sens, Klaus Iohannis va pleda pentru intensificarea eforturilor la nivelul statelor membre pentru combaterea acestui fenomen, în vederea asigurării unui proces electoral european liber şi corect.

”Liderii europeni vor aborda, de asemenea, cele mai recente evoluţii privind procesul de retragere a Marii Britanii din UE, precum şi opţiunile pentru perioada viitoare. Preşedintele României va sublinia că obiectivul comun este acela de a se evita o retragere dezordonată a Marii Britanii din Uniune, iar ţara noastră, în calitatea de Preşedinţie la Consiliul UE, va acţiona pentru finalizarea pregătirilor pentru orice scenariu posibil legat de procesul Brexit. În acest context, Preşedintele Klaus Iohannis va reitera necesitatea menţinerii unităţii UE27 în cadrul acestui proces”, arată sursa citată.

Comunicatul Administrației Prezidențiale amintește că ”joi, 21 martie, președintele României va participa la Conferinţa anuală transatlantică organizată de Camera de Comerţ Americană din Uniunea Europeană (AmCham EU). Cu acest prilej, Preşedintele Klaus Iohannis va sublinia importanţa deosebită a cooperării transatlantice în promovarea libertăţii şi prosperităţii pe cele două continente. Alături de componenta de securitate, cooperarea strategică dintre UE şi SUA, la nivel economic, comercial, dar şi tehnologic, reprezintă un element esenţial al sustenabilităţii creşterii economice, precum şi baza consolidării competitivităţii internaţionale a ţărilor noastre”.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Un Brexit prelungit. Președintele Consiliului European Donald Tusk: Voi cere liderilor europeni să fie deschiși la o prelungire extinsă a ieșirii Marii Britanii din UE dacă Londra consideră necesar

Published

on

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunțat că le va solicita statelor membre ale Uniunii Europene să ia în considerare o amânare extinsă a ieșirii Londrei din blocul comunitar, ”dacă Marea Britanie consideră necesar”, cu doar o săptămână înainte ca liderii europeni să discute acest subiect în cadrul summitului european care va avea loc săptămâna viitoare la Bruxelles, anunță DPA, citat de Agerpres.

”În consultările mele înainte de (summitul UE), voi face apel la UE-27 să fie deschisă la o prelungire extinsă dacă Marea Britanie consideră necesar să îşi regândească strategia privind Brexit-ul şi să obţină consens asupra acesteia”, a scris Tusk pe Twitter.


Liderii din Uniunea Europeană ar urma să ia o hotărâre privind orice solicitare de prelungire a Brexit-ului din partea Marii Britanii la summitul lor din 21-22 martie, dacă va fi înaintată o astfel de cerere după votul de joi din Camera Comunelor.

Poziționarea lui Tusk poate fi privită ca o încercare a președintelui Consiliului European de a o ajuta pe Theresa May să îi convingă pe cei care sprijină o ieșire a Regatului Unit din UE să ofere votul de încredere acordului de retragere, dar reflectă și îngrijorarea că o extindere cu doar câteva luni a Articolului 50 al Tratatului Uniunii Europene nu va soluționa problemele cu care se confruntă Westminster, prefigurând o prelungire a agoniei a cărei finalitate va rămâne tot incertă.

Premierul britanic Theresa May se pregătește să le ceară parlamentarilor săi să voteze din nou asupra acordului de ieșire din Uniunea Europeană, pe care l-au respins deja de două ori, înainte de dața stabilită, și anume 29 martie. Camera Comunelor urmează să voteze joi dacă va solicita o prelungire a perioadei de negociere privind Brexit-ul până la 30 iunie, după ce miercuri seara Legislativul de la Londra a decis, ce-i drept, cu o diferență mică, un scenariu al unui Brexit fără acord.

Propunerea este amendabilă, premierul britanic avertizând că există posibilitatea ca perioada să fie extinsă dincolo de 30 iunie, în cazul în care acordul convenit cu Bruxelles-ul este respins în urma unui al treilea vot, care probabil va fi organizat până pe 20 martie.

Cei 27 de șefi de stat și de guvern nu sunt în favoarea prelungirii Articolului 50, dar aceștia trebuie să ajungă la o poziție unanimă în cadrul summitului Consiliului European care va avea loc în perioda 21-22 martie, în eventualitatea unei solicitări în acest sens din partea Guvernului britanic.

De altfel, The Guardian anunța într-un articol că mai mulți eurosceptici britanici încearcă să convingă guvernele din Europa să-și exercite dreptul de veto în privința unei posibile solicitări a extinderii Brexit-ului pentru a se asigura că Regatul Unit părăsește Uniunea Europeană la finalul lunii martie fără un acord.

Este dificil de crezut că aceste demersuri vor avea sorți de izbândă, având în vedere că state precum Italia, Ungaria sau Polonia au alte lupte de purtat cu Bruxelles-ul.

Mai multe capitale europene sunt îngrijorate că euroscepticii de pe continent ar putea folosi această prelungire a Brexit-ului drept argument în alegerile europene ce vor avea loc în luna mai, acuzând Uniunea Europeană că menține Regatul Unit captiv.

În acest sens, o respingere a ideii lui Tusk a venit din partea liderului ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, care a precizat în cadrul unui mesaj postat pe pagina sa de Twitter că nu acceptă o prelungire a Articolului 50 ”dacă nu există o majoritate în Camera Comunelor pentru ceva precis. Nu există niciun motiv ca Consiliul European să accepte o prelungire. Până și moțiunea depusă în această seară (n.r. miercuri seară) de către guvernul britanic recunoaște acest lucru”.


Trebuie amintit în acest context și avertismentul transmis de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker care a spus după întâlnirea pe care a avut-o luni la Strasbourg cu premierul Theresa May că, în cazul în care Regatul Unit nu va părăsi Uniunea Europeană până la data de 23 mai, ziua în care încep alegerile pentru Parlamentul European, atunci Marea Britanie va trebui să organizeze un scrutin.

Într-o scrisoare adresată președintelui Consiliului European după o întâlnire avută cu premierul britanic Theresa May, Juncker a spus că ”retragerea Regatului Unit ar trebui să fie finalizată înainte de alegerile europene care vor avea loc între 23 şi 26 mai anul acesta“.

Cetățenii sunt așteptați la urne pentru a alege un Parlament European compus din 705 membri, în condițiile în care Parlamentul European a decis ca după ieșirea Marii Britanii din UE 46 de mandate să fie păstrate de rezervă. În baza aceleiași decizii, cetățenii români vor vota pentru a trimite în Parlamentul European 33 de deputați europeni, cu unul mai mult decât în legislatura 2014-2019.

În cazul în care Marea Britanie nu va părăsi UE până la 23 mai și va trebui să participe la alegeri, atunci este de așteptat ca actuala configurație să se păstreze: 751 de mandate în total, dintre care 73 pentru deputații din Regatul Unit. În această situație, fiecare stat membru care a dobândit noi locuri în PE în contextul Brexit, nu va mai primi aceste mandate.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending