EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
FOTO Peste 40.000 de semnături ale campaniei naționale ”România cere Schengen”, susținută de eurodeputatul Victor Negrescu, au fost depuse la Parlamentul European
Published
9 years agoon

Organizaţia PES activists România a depus în această săptămână, la Parlamentul European, peste 40.000 de semnături strânse în cadrul campaniei naţionale ”România Cere Schengen”.
Campania pentru aderarea României la Schengen a fost demarată pentru a sprijini demersurile autorităţilor române de a solicita integrarea ţării noastre în acest spaţiu european de liberă circulaţie la următorul Consiliu de Justiţie şi Afaceri Interne ce va avea loc în luna octombrie.
“Suntem bucuroşi de sprijinul primit peste tot în ţară pentru campania noastră menită să ilustreze încă o dată faptul că România are dreptul de a face parte din spaţiul Schengen. Petiţia noastră a fost semnată de foarte mulţi lideri din mai multe formaţiuni politice, chiar dacă în majoritatea lor vorbim de reprezentanţi ai Partidului Social Democrat, dar şi de un număr impresionant de persoane din toate colţurile lumii. Suntem convinşi că un sprijin primit din partea Comisiei pentru Petiţii din Parlamentul European va ajuta România în obţinerea statutului de membru Schengen”, explică demersul său, secretarul General al PES activists România, Janina Sitaru.
Inițiator și susținător al campaniei, eurodeputatul Victor Negrescu a scris pe pagina personală de Facebook: ”Felicit colegii din Pes Activists Romania pentru cele peste 40.000 de semnături strânse în cadrul campaniei ”România cere Schengen” prin care solicită integrarea ţării noastre în spaţiul Schengen”.
Europarlamentarul a ținut să precizeze faptul că România este pregătită tehnic să adere la acest spațiu de liberă circulație.
”Autorităţile române au depuse eforturi importante în a asigura securitatea frontierelor externe ale Uniunii Europene şi au capacitatea de a menţine siguranţa acestei zone de liberă circulaţie. În acest sens, demersul vine să susţină eforturile depuse de instituţiile din România şi decidenţii politici pentru integrarea țării noastre în spaţiul Schengen şi caută să reitereze explicit sprijinul Parlamentului European pentru aderarea României la această zonă europeană de liberă circulaţie”, a conchis eurodeputatul social-democrat.
Campania ”România cere Schengen” a fost lansată cu prilejul zilei Europei, de 9 mai, de către organizația PES Activists România, al cărei președinte este Victor Negrescu. Atunci, acesta declara că ”În acest an, le-am arătat celorlalte ţări membre ale UE solidaritatea noastră faţă de valorile europene şi am reiterat faptul că aderarea României la spaţiul Schengen este o prioritate pentru o adevărată integrare. De aceea, am lansat astăzi și campania noastră ”România cere Schengen!”, prin care vrem să subliniem că sărbătorirea celor 30 de ani de la înfiinţarea spaţiului Schengen trebuie să se concretizeze prin integrarea României în această zonă de liberă circulație”.
—
Victor Negrescu este membru în Comisia pentru Bugete a Parlamentului European și în delegația parlamentară UE – Grupul Țărilor din Africa, Caraibe și Pacific. Europarlamentarul face parte și din Comisia Juridică și cea de Afaceri Constituționale a PE, precum și din delegația pentru relațiile cu Canada. Acesta a fost ales, în septembrie 2014, în board-ul EU40, rețeaua eurodeputaților sub 40 de ani din Parlamentul European. Totodată, Victor Negrescu coordonează activitatea grupului S&D40, format din europarlamentarii social-democrați sub 40 de ani din actuala legislatură. Eurodeputatul este și președintele PES Activists Romania, organizație ce reunește peste 8000 de membri și coordonează campania ”România cere Schengen”. În acest an, Victor Negrescu a lansat alături de mai mulți tineri și intelectuali de stânga un nou proiect – Fundația Stânga Democratică.
.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România
La propunerea lui Victor Negrescu, Parlamentul European a aprobat deschiderea unui Birou de Legătură la Chișinău pentru a întări relațiile UE-Republica Moldova
Parlamentul European a aprobat înființarea unui birou de legătură în R. Moldova. Decizia, salutată de România prin președintele interimar Ilie Bolojan
Cătălin Predoiu evidențiază rolul activ al României în procesul de evaluare Schengen și angajamentul autorităților române pentru menținerea securității frontierelor externe
Cătălin Predoiu, înainte de Consiliul JAI: Am demonstrat că putem gestiona pe deplin sistemul Schengen. România și Bulgaria sunt capabile să facă față tuturor reglementărilor
Vicepreședintele PE Victor Negrescu, demersuri pentru facilitarea accesului României la resurse europene pentru întărirea industriei de apărare
PARLAMENTUL EUROPEAN
Eurodeputatul Dan Motreanu se opune utilizării fondurilor Politicii de Coeziune pentru cheltuielile de apărare ale UE
Published
20 hours agoon
March 14, 2025By
Diana Zaim
Europarlamentarul român Dan Motreanu se opune utilizării fondurilor Politicii de Coeziune pentru cheltuielile de apărare ale Uniunii Europene. Acesta a semnat, alături de mai mulți europarlamentari, o scrisoare în acest sens adresată Comisiei Europene.
„Politica de Coeziune a fost concepută pentru a promova solidaritatea și pentru a reduce discrepanțele economice și sociale între regiunile UE”, a subliniat Dan Motreanu în mesajul său.
În răspunsul primit de la Raffaele Fitto, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru Coeziune și Reforme, se afirmă că posibila mobilizare a programelor politicii de coeziune pentru a stimula apărarea nu va afecta obiectivele pe termen lung ale coeziunii economice, sociale și teritoriale din Uniunea Europeană.
Dan Motreanu informează că o serie de investiții pentru apărare pot deja să fie realizate în cadrul programelor Politicii de Coeziune, cum ar fi utilizarea dublă (civilă și militară) pentru infrastructură, sprijin pentru IMM-uri și cercetare și dezvoltare, dacă contribuie la dezvoltarea regională.
Potrivit acestuia, următoarea revizuire a programelor Politicii de Coeziune va oferi statelor membre posibilitatea de a evalua progresul în implementarea acestora: „Acolo unde este cazul, autoritățile de management pot propune ajustări ale alocărilor bugetare pentru investiții, inclusiv măsuri legate de apărare și de protecție civilă. Astfel, fondurile nu ar fi redirecționate, vor rămâne disponibile pentru regiuni, în special pentru cele mai puțin dezvoltate, contribuind la realizarea obiectivelor politicii de coeziune, se afirmă în răspunsul primit de la Raffaele Fitto.”
Europarlamentarul liberal reamintește că investițiile realizate din fondurile Politicii de Coeziune au vizat, în anumite regiuni, dezvoltarea infrastructurii rutiere și a transportului public, modernizarea școlilor și a spitalelor, renovarea clădirilor, sprijinirea dezvoltării IMM-urilor și antreprenoriatului precum și crearea de noi locuri de muncă, accesul la servicii, cercetarea aplicată și a inovării, echipamente, software și active necorporale.
Toate investițiile cuprinse în Politica de Coeziune sunt stabilite pe baza analizei decalajelor și a rezultatului procesului de cartografiere a infrastructurii, serviciilor și nevoilor, inclusiv la nivel microregional, și cuprind domenii precum ocupărea forței de muncă, infrastructură, educație, locuințe, sănătate, servicii sociale și pentru îngrijire de lungă durată.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
De la pupitrul democrației europene, Gabriela Firea pledează pentru egalitate de șanse: Femeile sunt suficient de bine pregătite și motivate să facă față oricărei provocări
Published
2 days agoon
March 13, 2025By
Teodora Ion
Este necesar să răspundem nevoilor urgente ale femeilor din Uniunea Europeană și să garantăm progresul continuu în domeniul egalității de șanse, a subliniat eurodeputatul Gabriela Firea, membru al Comisiei pentru Cultură și Educație și al Comisiei pentru drepturile femeilor și egalitate de gen.
Aceasta a participat la dezbaterea din Parlamentul European privind ”foaia de parcurs pentru drepturile femeilor”, document-cheie care prevedere:
- Eliminarea violenței bazate pe gen
- Accesul egal la sănătate
- Egalitatea salarială și independență economică
- Echilibrul între viața profesională și viața privată
- Oportunități egale de angajare și condiții de muncă adecvate pentru femei
- Acces egal la educație de calitate
- Participare politică și reprezentare egală pentru femei
- Mecanisme instituționale care garantează drepturile femeilor
”Le-am transmis tuturor eurodeputaților că noi, femeile, ne-am obișnuit deja să auzim lucruri mărețe în jurul zilei de 8 martie. Din păcate, însă, majoritatea ideilor generoase exprimate în această zi rămân doar pe hârtie, mult prea puține ajung să se concentreze și mult prea târziu. Problemele cu care se confruntă femeile din Uniunea Europeană sunt reale și au impact în viața familiilor, deci și a bărbaților sau copiilor noștri. Pare ireal, dar, în 2025, încă vorbim despre protecția drepturilor femeilor”, a semnalat Firea de la pupitrul democrației europene.
Eurodeputatul deplânge faptul că încă există ”probleme de reprezentate” și că ”femei de pe întreg continentul au acces dificil la servicii medicale dedicate lor”.
”Prea puține femei iau parte la deciziile importante și avem nevoie să impunem cote de gen pentru accesul femeilor în poziții de conducere, politice și administrative. Femei de pe întreg continentul au acces dificil la servicii medicale dedicate lor. Aici ne izbim de problema accesului la avort, tratamente de infertilitate sau chiar servicii medicale pe timpul sarcinii. Spun din start ca femeia trebuie să poată decide asupra propriului corp, după ce este complet informată și consiliată. Avem multe mame minore. E nevoie de și mai multă educație pentru ca tinerii să știe ce înseamnă o sarcină, un copil, cum e să devină părinți în adolescență. Orele de educație pentru sănătate în școli și fondurile europene investite în acest sens pot fi o soluție”, a arătat Firea.
Aceasta a atras atenția că ”femeile sunt încă agresate, hărțuite sau abuzate în familie sau la locul de muncă” sau sunt ”marginalizate pe criterii etnice”.
”De prea multe ori, femeile de etnie romă, de exemplu, nu au avut acces la servicii medicale, educație, protecție socială sau la locuri de muncă și s-au confruntat cu stereotipuri extrem de nocive pentru întreagă societate”, a spus eurodeputatul.
Gabriela Firea le-a transmis colegilor din Parlamentul European că ”noi, femeile, nu cerem compasiunea cuiva, ci suntem suficient de bine pregătite și motivate să facem față oricărei provocări am avea de trecut”.
”Sigur că nu vom putea concura cu bărbații la muncă fizică sau în meserii preponderent bărbătești, dar sunt convinsă că putem găsi un echilibru prin care să avem locul nostru. Documentul dezbătut în parlament trebuie să devină o busolă pentru drepturile femeilor și pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați”, a conchis Gabriela Firea.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România
Published
3 days agoon
March 12, 2025By
Teodora Ion
Eurodeputatul Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European, a prezentat succint în legislativul european eforturile pe care le-a depus pentru ”a aduce mai mulți bani în România” și a descris avantajele apartenenței la Uniunea Europeană.
”ProEuropean vs Extremist: Peste 100 de miliarde de euro investiți în viitorul nostru vs Sclavi la ruși! Din 2007, de când suntem parte a Uniunii Europene, România a atras 100,65 miliarde de euro din fonduri europene nerambursabile! 15 milioane de euro pe zi. Contribuția noastră? De trei ori mai mică – doar 32,87 miliarde de euro. Nicio bancă nu îți oferă o dobândă atât de mare”, a subliniat membrul Comisiei pentru Bugete din Parlamentul European și negociatorul-șef al legislativului european pentru bugetul UE pentru 2024.
Victor Negrescu a explicat că ”aceste fonduri nu sunt doar cifre pe hârtie”, ci ”ele au însemnat investiții reale care au schimbat fața României”, regăsindu-se în: școli și spitale modernizate, infrastructură construită, fermieri sprijiniți și locuri de muncă mai bine plătite.
”Acest rezultat nu a venit de la sine. A fost nevoie de un efort național și în continuare sunt lucruri de îmbunătățit”, a arătat Negrescu, prezentând lucrurile concrete pe care le-a făcut pentru a pune la dispoziția României mai multe fonduri:
- a propus fazarea proiectelor europene în regulamentele UE, salvând astfel 10 miliarde de euro din fondurile neutilizate,
- a simplificat procedurile de accesare a fondurilor europene pentru a încuraja investițiile,
- a amendat bugetul UE pentru a asigura mai multe resurse pentru România.
”Dar să nu ne oprim aici. Trebuie să privim înainte, să creștem absorbția, să avem mai multă flexibilitate și o strategie clară pentru viitor. Aceste 100 de miliarde de euro sunt un succes, dar și o mare responsabilitate! Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale! Aceste ideologii ne pot duce doar la sărăcie și izolare”, a evidențiat Victor Negrescu.
El a dat asigurări că va continua să se asigure că ”fiecare euro european ajunge acolo unde contează pentru români”.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Ilie Bolojan participă sâmbătă la videoconferinţa convocată de premierul britanic Keir Starmer după discuțiile SUA – Ucraina de la Jeddah

Canada: Mark Carney a preluat mandatul de premier de la Justin Trudeau cu mesajul că țara “nu va face parte niciodată din SUA”

Antonio Costa îi convoacă pe liderii UE la summitul Consiliului European axat pe competitivitate, apărare și Ucraina. Va avea loc o primă dezbatere privind viitorul buget pe termen lung

Secretarul general NATO deschide ușa normalizării “pas cu pas” a relațiilor cu Rusia după încheierea războiului: Să nu fim naivi cu privire la ruși, dar Rusia este acolo, nu va dispărea

“Germania s-a întors!”, exclamă Merz după acordul istoric privind creșterea datoriei pentru a finanța înarmarea: “Germania își aduce marea contribuție la apărarea libertății și păcii în Europa”

Trump anunță că SUA au avut “discuții foarte bune și productive” cu Putin: Este o șansă foarte bună ca acest război să se încheie

UE salută finalizarea negocierilor pentru Tratatul de Pace dintre Armenia și Azerbaidjan

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

Bolojan se va consulta cu Guvernul înainte de summitul Consiliului European: Vor fi două categorii de fonduri pentru apărare, unele gestionate la nivel național și altele integrat european

Raport Comisia Europeană: 70% dintre consumatorii europeni au încredere că drepturile lor sunt respectate de comercianți, însă riscurile online persistă

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

Ilie Bolojan, după primul său Consiliu European: Am stabilit ca prioritară întărirea flancului estic, de la Baltică la Marea Neagră. Prioritățile militare ale României vor fi stabilite în comun cu NATO

Ilie Bolojan: România nu va trimite trupe în Ucraina, ci poate fi un hub logistic pentru alte trupe; România va participa la reuniunea șefilor apărării de la Paris

Premierul Marcel Ciolacu: Când românii mai aud vreun mistic care le spune că nu avem nevoie de banii europeni, să se gândească cum ar fi arătat astăzi România fără această sursă importantă de finanțare
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Emil Boc, primarul orașului Cluj-Napoca, a fost numit raportor pentru „Uniunea Competențelor” în cadrul Comitetului European al Regiunilor
- INTERNAȚIONAL1 week ago
Înfrângere pentru Trump la o zi după discursul din Congres: Curtea Supremă a respins decizia liderului SUA de a opri ajutoare externe de 2 miliarde de dolari prin USAID
- BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII1 week ago
CEO Renault, Luca de Meo, semnalează: Centrul de greutate al industriei auto s-a transferat în China. Este timpul ca Europa să renunțe la reglementările ce constrâng capacitatea de inovare a companiilor
- ROMÂNIA1 week ago
Marcel Ciolacu îi va transmite Ursulei von der Leyen că este de acord cu alocarea suplimentară de fonduri pentru armament: „Cu condiția ca banii să ajungă la fabrici din industria românească de apărare”
- ROMÂNIA1 week ago
INTERVIU Directorul general Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță: Proiecte americane de 15 miliarde de dolari implementate în România în parteneriat cu SUA. Continuăm proiectele începute în primul mandat al președintelui Donald Trump