Preşedintele francez Francois Hollande a declarat într-un interviu difuzat luni că ezită să îl primească pe preşedintele Vladimir Putin în cursul vizitei sale la Paris, ce va avea loc pe 19 octombrie, din cauza “crimelor de război” de la Alep, ai căror autorii vor trebui să răspundă în justiţie, “inclusiv în faţa Curţii Penale Internaţionale”, relatează Le Nouvel Observateur, citat de News.ro.
”Mi-am pus întrebarea (…). Este util? Este necesar? Ar putea fi un instrument de presiune? Am putea face încă în aşa fel încât el să pună capăt la ceea ce comite împreună cu regimul sirian, adică susţinerea forţelor aeriene ale regimului, care trimit bombe asupra populaţiei Alepului? Deci, ar trebui să îl primesc pe Vladimir Putin, îmi pun încă întrebarea”, a spus Hollande în interviul acordat sâmbătă, notează Digi24.
“Dacă îl voi primi, îi voi spune că este inacceptabil. Că este grav chiar şi pentru imaginea Rusiei”, a adăugat el.
Întrebat ce ar vrea să le transmită civililor care trăiesc în cartierele din Alep controlate de rebeli şi vizate de bombardamente intense, liderul de la Elysee a răspuns: “Le spun că această populaţie este o populaţie care în prezent este victimă a crimelor de război. Iar cei care comit aceste crime vor trebui să plătească, inclusiv în faţa Curţii Penale Internaționale”, încheie sursa citată.
Vladimir Putin urmează să participe pe 19 octombrie la inaugurarea unui nou “Centru spiritual şi cultural ortodox rus”, construit în centrul capitalei franceze. Moscova a anunţat luni că nu se pune problema anulării vizitei liderului de la Kremlin şi că pregătirile continuă.
Citiți și Ministrul de externe francez cere Curții Internaționale de Justiție anchetarea Moscovei pentru crime de război în Siria
Șeful diplomației franceze, Jean-Marc Ayrault, a anunțat că va cere Curții Internaționale de Justiție să intervină ca urmare a veto-ului exprimat de Rusia împotriva rezoluţiei propuse de Franţa la ONU pentru încetarea bombardamentelor în Siria.
Citiți și Siria, la mâna veto-urilor de la ONU: Rusia s-a opus unei rezoluții din partea Franței. SUA, Marea Britanie și Franța au respins proiectul de rezoluție concurent al Moscovei
Rusia a votat sâmbătă împotriva rezoluţiei propuse de Franţa la ONU pentru încetarea bombardamentelor în Siria şi a prezentat un alt text concurent prin care solicită încheierea ostilităţilor, fără însă a cere în mod specific oprirea bombardamentelor din Alep.
Dintre cei 15 membri ai Consiliului de Securitate, doar Rusia şi Venezuela au votat împotriva propunerii Franţei, iar China şi Angola s-au abţinut. Celelalte 11 state, printre care SUA şi Marea Britanie, au susţinut textul.
Federația Rusă, care a utilizat pentru a 5-a oară dreptul său de veto cu privire la conflictul din Siria a prezentat apoi un proiect de rezoluţie concurent în care solicită, la modul general, oprirea ostilităţilor, dar fără a cere specific stoparea bombardamentelor care au loc în acest moment în oraşul Alep, proeict care a fost respins de Consiliul de Securitate al ONU.
Nouă dintre cele 15 state au votat împotriva textului, inclusiv Franţa, Statele Unite şi Regatul Unit, iar Venezuela, China şi Egiptul au votat pentru Rusia şi pentru susţinerea propunerii venite de la Moscova, în vreme ce Angola şi Uruguay s-au abţinut.
.