Frank-Walter Steinmeier deschide calea spre o nouă coaliție CDU-SPD la conducerea Germaniei: Președintele se va întâlni săptămâna viitoare cu Angela Merkel, Martin Schulz și Horst Seehofer

Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, va avea săptămâna viitoare o întâlnire comună cu cancelarul Angela Merkel (CDU), cu liderul SPD, Martin Schulz, și cu șeful CSU, Horst Seehofer, în speranța că va deschide calea pentru o nouă mare coaliție, potrivit președinției germane, relatează agențiile DPA și Reuters, citate de Agerpres.

FOTO: FW Steinmeier/ Facebook

”După ce s-a întâlnit separat în această săptămână cu liderii CDU, CSU și SPD, președintele federal a convenit să aibă o întâlnire comună cu ei la Schloss Bellevue. Întâlnirea va avea loc săptămâna viitoare. Data exactă a întâlnirii va fi comunicată ulterior”, a afirmat purtătorul de cuvânt al președinției într-un comunicat.

Precizarea survine după întâlnirile separate ale președintelui Steinmeier cu liderii partidelor menționate, reuniuni determinate de eșecul negocierilor pentru formarea unui nou guvern între conservatorii cancelarului Merkel — Uniunea Creștin-Democrată (CDU) și ramura sa bavareză Uniunea Creștin-Socială (CSU)—, Partidul Liber-Democrat (FDP, liberalii) și Verzii (ecologiștii).

Citiți și Criză politică în Germania. După o reuniune de opt ore, social-democrații se declară deschiși la discuții

Discuțiile comune cu cele trei formațiuni ar putea determina continuitatea unei mari coaliții în fruntea guvernului federal german. CDU/CSU a guvernat împreună cu SPD într-o ”mare coaliție” începând din 2013 și guvernul lor interimar rămâne în funcție după alegerile din septembrie. O coaliție CDU/CSU – SPD a mai funcționat și în perioada 2005-2009, atunci când Angela Merkel, aflată la primul mandat de cancelar, l-a avut coleg de coaliție pe Frank-Walter Steinmeier.

Până în prezent, Martin Schulz a declarat că SPD nu dorește să intre într-o nouă coaliție cu partidul Angelei Merkel, însă presiunea este tot mai mare în rândul social-democraților pentru schimbarea poziției, în special după ce președintele Steinmeier, el însuși un social-democrat, a spus că vrea să evite un nou scrutin și a făcut apel la toate partidele să dea dovadă de deschidere.  

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.