Frans Timmermans: Aștept la venirea în România explicații de la guvernanți cu privire la propunerea de revocare a procurorului-șef al DNA

Corespondență din Bruxelles. Dan Cărbunaru

Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, a declarat pentru Calea Europeană faptul că așteaptă ca autoritățile de la București să îi ofere explicații cu privire la propunerea de revocare a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

Foto: EC – Audiovisual Service

“Voi fi informat joi despre asta. Mă voi întâlni cu ea (procurorul-șef) și cu ministrul justiției și le voi asculta argumentele. Dar știți poziția Comisiei. Trebuie să lăsăm independența judiciară să își facă treaba. Asta este cel mai bine pentru toate statele membre.”

Oficialul european a făcut aceste declarații după o conferință comună de presă susținută cu alături de președinția bulgară a Consiliului UE după reuniunea Consiliului Afaceri Generale ce a avut loc astăzi în Bruxelles.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, se va întâlni pe 1 martie cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi cu membrii Comisiei speciale pentru legile Justiţiei.

La 23 februarie, purtătorul de cuvânt al prim-vicepreședintelui Comisiei Europeane a declarat în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro că urmărește îndeaproape și cu îngrijorare ultimele evoluții după anunțul făcut de ministrul Justiției, Tudorel Toader, care a decis să declanșeze procedura de revocare a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, în contextul în care Frans Timmermans  va efectua o vizită la București în perioada 28 februarie – 1 martie.

”Independența sistemului judiciar al României și capacitatea sa de a lupta eficient împotriva corupției reprezintă piatra de temelie a unei Românii puternice în Uniunea Europeană. Comisia va urmări îndeaproape evoluția procedurilor în curs împotriva procurorului șef al DNA”, se arată în răspunsul transmis CaleaEuropeana.ro.

”În rapoartele MCV anterioare, faptul că Direcția Națională Anticorupție și-a menținut parcursul în fața presiunii au fost receptate ca un semn de durabilitate”, a completat purtătorul de cuvânt.

 

5 Responses to Frans Timmermans: Aștept la venirea în România explicații de la guvernanți cu privire la propunerea de revocare a procurorului-șef al DNA

 1. Daniel 27/02/2018 at 16:39

  Fostul Preşedinte al României (Traian Basescu) comite o infracţiune de coluziune/conivenţă (Înțelegere secretă între două părți, în complicitate pentru prejudiciul unei a treia), pe care Sebastian Ghiţă a făcut-o publică intr-o emisiune înregistrată ce constituie probă. El a ştiut, a încurajat prin lipsa de atitudine, a participat la coluziune şi subminarea autorităţii în stat, a celor 3 puteri asupra cărora avea datoria constituţională să le vegheze independenţa. Kovesi (Ministerul Public), Coldea (SRI) şi Bogdan (Ministerul Justiţiei)/Stanciu (Curtea Constituţională) ca reprezentanţi ai autorităţii publice, au subminat 2 puteri în stat Executivul si Justiţia, care în conivenţa între ele şi cu SRI au încalcat drepturile unui cetăţean (în cazul de faţă Voiculescu, Sârbu, Ghiţă, Păcuraru, pentru controlul media – dar multiplicat la alţi 10-15.000 patroni, cărora prin interceptari nelegale le-au arestat administratorii şi contabilii, au poprit conturile şi le-au distrus firmele. Au promovat interese obscure de închidere de firme, cu eliminare de pe piaţă, dar creare de culoare pentru alte firme favorizate direct sau indirect, când rolul statului este să colecteze creanţele fiscale de la contribuabili. Prin conivenţă au subminat autoritatea 3 – Legislativul şi au permis Preşedintelui să şantajaze/obţină o pârghie asupra celei de-a treia putere în stat (prin urmăriri penale asupra membrilor Parlamentului). Cam aşa reiese din înregistrarea video marca Ghiţă.

  Reply
 2. yatouhama 28/02/2018 at 13:28

  Dar ce,noi nu suntem in stare sa ne rezolvam treburile interne?DE CE SA NI LE REZOLVE ALTII,CACI TOT NU VOR INTELEGE adevarul!

  Reply
 3. yatouhama 28/02/2018 at 13:30

  PAI, DACA OAMENII NU SUNT IN STARE SA PRICEAPA SI SA DISCEARNA RAUL DE BINE, NEDREPTATEA de DREPTATE. NU VEDETI,cat de clar si corect a prezentat Ministrul Justitiei cele nelegiuiri ale lui Kovesi,si a acolitilor ei,cat de frumos le-a explicat notiuni juridice,care trebuiau sa le stie..des
  igur….mbm…hmm…si lumea e oarba.E de acord cu Zdreanta …si cu procurorii care au facut falsuri…PAI, IATA DE CE O DUCEM ASA BINE!!!tI SE EXPLICA SI TI SE ARATA CLAR NISTE LUCRURI SI CHIAR …niste intelectuali care se dau rotund nu p ricep,obtuzi si ignoranti…iar de Presedinte ,ce sa mai zicem…greuuuu!

  Reply
  • vlad t 01/03/2018 at 11:44

   ,,Oamenii e prosti si nu pricep”,de unde ai iesit, din ,,masina de spalat creiere” a3??!!

   Reply
 4. emma 28/02/2018 at 15:03

  Monsieur Frans Timmermans, faites bien de ne nous traiter pas comme des gens inferieurs,de pays coloniaux,parce que nous savons aussi de resoudre nos problemes.Voila,ce que se passera:Voue serez entourez de Ms President et Madame Keveshi de qui…toutefois,vous apprendrez leur verite…qui n’est pas LA VERITE et ils …eux ne vous direz comment Kovechi et ses procureurs falsifient des fichiers ou créent des dossiers pour se venger ,..et qu’ils ne vous direz leurs erreurs multiples presentes tres bien ,correctement dans le Rapport DU MONSIEUR MINISTRE de la Justice etc.Vous n’apprendrez jamais la Verite …comment ils ne respectent pas les lois,les gens,le peuple;ils font tout ce qu’ils veulent,…d’apres l’exemple de Kovechi.Demendez ,qui est PORTOCALA et qu’a lui fait bc d’annees! Nous croyons,en fait,que vous connaissez tout cela…mais vous quoi ferez? Mamma mia…la verite en Roumanie,qui la trouve???

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.