Connect with us

ALEGERI EUROPENE 2019

Frans Timmermans, la Congresul PES de la Madrid: Dacă voi fi ales Președinte al Comisiei Europene, voi rescrie radical contractul social al Europei

Published

on

Frans Timmermans a promis la Congresul Partidului Socialiștilor Europeni (PES), de la Madrid, să rescrie radical contractul social al Europei, să transforme UE și să construiască o Europă corectă pentru toți, dacă va fi ales următorul președinte al Comisiei Europene.

Candidatul comun al socialiștilor europeni pentru alegerile europene din mai, Frans Timmermans, a declarat:

,,Sunt atât de mândru să intru în campanie electorală cu acest manifest – mișcarea noastră este mândră, optimistă și dornică de a crea schimbări progresive. Acesta este noul nostru contract social pentru Europa. Simt optimism aici, astăzi, și chiar în Europa – primăvara vine. Văd tinerii care se îndreaptă spre schimbările climatice, femeile care se confruntă cu inegalități și violență, văd că progresivii se luptă pentru schimbare pe continentul nostru. Primăvara vine – o văd în Madrid, o văd în Portugalia, în Germania, în Polonia, o văd în Pedro Sanchez. El este cheia viitorului progresist al Europei și suntem alături de el în aceste alegeri. Stăm împreună, în spatele acestui manifest, pentru un nou contract social pentru Europa”.

Familia PES a dezvăluit ieri, la Madrid, manifestul pentru alegerile pentru Parlamentul European din mai 2019, cu promisiunea de a acorda prioritate luptei împotriva schimbărilor climatice, depășirii inegalităților, luptei pentru justiție fiscală, valorificării revoluției digitale, asigurarării unei transformări agricole echitabile și securității pentru toți. PES consideră că numai această schimbare radicală va asigura un viitor în care să creadă toți europenii și din care să poată face parte.
 
Programul PES a fost adoptat la Congresul electoral al partidului de la Madrid și a fost aprobat de delegați ai partidelor social-democrate din UE care vor merge la alegerile europene din mai cu o platformă și un candidat comun.

Președintele PES, Serghei Stanishev, a declarat:

,,În astfel de momente turbulente, când naționaliștii și extrema dreaptă în multe țări europene sunt considerați parteneri potențiali de către conservatori, atunci când mișcarea tradițională de dreapta este aproape de a folosi retorica extremei drepte pentru a rămâne la putere, noi – social-democrații – suntem singura alternativă și vom proteja valorile europene ale egalității, dreptului omului și solidarității. Cu un manifest și un candidat puternic precum Frans Timmermans, suntem mândri să ne prezentăm drept alternativă.”

Pe baza unei serii de rezoluții politice adoptate la Congresul său de la Lisabona, de la sfârșitul anului trecut, Manifestul PES – Un nou contract social pentru Europa – stabilește angajamentele partidului european în șapte domenii-cheie:

  • O Europă liberă și democratică
  • O Europă a solidarității pentru mulți, nu pentru cei puțini
  • O Europă progresivă cu un plan de tineret
  • O Europă feministă cu drepturi egale pentru toți
  • O Europă durabilă care ne protejează planeta
  • O Europă a egalității și corectitudinii
  • O Europă puternică și unită care promovează o lume mai bună

Manifestul a fost generat în urma unei consultări ample cu partidele membre ale PES, ONG-uri și principalii gânditori progresiști.
 
Puteți citi întregul manifest aici: www.pes.eu/manifesto2019
Puteți ține pasul cu campania lui Frans Timmermans aici: www.frans4eu.eu

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ALEGERI EUROPENE 2019

Fostul lider al extremei drepte din Austria, Heinz-Christian Strache, implicat recent într-un scandal de corupție, nu își va prelua mandatul de europarlamentar

Published

on

©️ HC Strache Facebook

Fostul lider al extremei drepte din Austria, Heinz-Christian Strache, nu-şi va prelua mandatul în Parlamentul European, potrivit propriilor declaraţii făcute luni, el promiţând totodată să revină în politică imediat ce va descoperi cine i-a înregistrat pe ascuns în Ibiza (Spania) declaraţiile incriminatoare care au dus la demisia sa, luna trecută, transmite dpa, relatează Agerpres.

Vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache, liderul formaţiunii de extremă dreapta Partidul Libertăţii (FPO), care făcea parte din coaliţia de guvernământ, şi-a dat demisia din funcţie în urma difuzării unei înregistrări video compromiţătoare în care Strache oferă contracte guvernamentale în schimbul sprijinului politic, transmit dpa, AFP şi Reuters, relatează Agerpres

Potrivit rezultatelor și site-ului Parlamentului European, Partidul Libertății FPÖ (Freiheitliche Partei Österreichs) a obținut un procentaj de 17,20%, clasându-se pe locul 3. Acest partid ocupă 3 mandate în Parlamentul European, făcând parte din grupul ID (Identity and Democracy).

După destrămarea coaliţiei de guvernare formate din conservatori şi extrema-dreaptă în urma demisiei vice-cancelarului lider al extremei-drepte Heinz-Christian Strache, Sebastian Kurs, cancelarul conservator a anunțat sâmbătă că vor fi convocate alegeri anticipate, anunță agențiile Reuters și EFE, potrivit Agerpres.

Citiți și: Cancelarul conservator, Sebastian Kurz, a anunțat alegeri anticipate în Austria după scandalul de corupție în care a fost implicat vicecancelarul Heinz-Christian Strache: ”Prea mult este prea mult”

Scandalul a izbucnit când revista Der Spiegel şi ziarul Süddeutsche Zeitung au difuzat o înregistrare video în care Strache pare să ofere, în schimbul susţinerii politice, contracte în infrastructură unei femei care a pretins că este o potenţială donatoare bogată din Rusia. 

Citiți și:Liderul extremei drepte austriece, Heinz-Christian Strache, demisionează înaintea alegerilor europene, în urma unui scandal de corupție. Acesta guverna alături de cancelarul austriac Sebastian Kurz

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2019

Partidul lui Emmanuel Macron, ALDE și Alianța USR PLUS au decis: Grupul lor din Parlamentul European a fost denumit Renew Europe

Published

on

©️ Dacian Cioloș/ Facebook

Partidul președintelui francez Emmanuel Macron și liberalii europeni au ales denumirea pentru noul lor grup în Parlamentul European, al treilea cel mai puternic din hemiciclu și din care face parte și Alianța 2020 USR PLUS, numele noii grupări politice fiind Renew Europe.

Grupul reunește membri ai Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), ai partidului La République En Marche, ai Alianței 2020 USR PLUS și alții.

”Am decis, astăzi, ca numele noului grup din Parlamentul European pe care l-am fondat alături de partenerii noștri din ALDE  și En Marche să fie Renew Europe (Reînnoim Europa). Numele grupului reflectă exact intențiile noastre: vrem să construim o Europă modernă, mai puternică, mai aproape de cetățeni. Deviza noastră este: Hotărâți să construim împreună o Europă liberă și echitabilă”, a scris Dacian Cioloș, președintele PLUS și viitor eurodeputat din partea Alianței 2020 USR PLUS.

Potrivit Politico Europe, partidul lui Macron a dorit cu insistență să evite cuvântul “liberal”, care este adesea folosit negativ în Franța ca o reprezentare a ultra-capitalismului.

“Grupul ALDE din Parlamentul European a fost redenumit Renew Europe”, a scris pe Twitter Chris Davies, membru al liberalilor și democraților din Marea Britanie.

Renew Europe a fost printre cele patru nume luate în calcul, alături de The Europeans, Europe Forward și ceva care implică cuvântul “Europa”.

Grupul are un număr total provizoriu de 110 de locuri în noul Parlament – cu 41 mai mult decât vechiul grup ALDE, în mare parte datorită partidului lui Macron, a liberal-democraților din Regatul Unit și a Alianței USR PLUS din România.

Delegația franceză este cea mai mare din noul grup. În cadrul noului grup format în Parlamentul European delegația Alianței 2020 USR PLUS, cu opt eurodeputați, va fi a treia ca mărime după cele ale Franței și Marii Britanii, iar după retragerea Regatului Unit din UE va deveni a doua cea mai importantă forță politică din grupul Renew Europe.

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2019

Uniunea Salvați România a validat afilierea la grupul ALDE – Renaissance – USR PLUS din Parlamentul European, unde Alianța 2020 va fi a treia cea mai mare delegație

Published

on

© Guy Verhofstadt/ Facebook

Comitetul Politic al Uniunii Salvați România, reunit sâmbătă la Brăila, a validat afilierea europeană la grupul ALDE+Renaissance+USR PLUS din Parlamentul European, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Decizia de validare a afilierii europene a întrunit 84 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și trei abțineri.

„Avem o datorie uriașă față de cei peste 2 milioane de români care au votat Alianța 2020 USR PLUS la alegerile din 26 mai și care au făcut din Alianță un jucător pe scena politică la egalitate cu PSD și PNL. Îi vom reprezenta pe români cu fruntea sus în Europa și vom încerca să reparăm tot răul pe care l-au făcut PSD și ALDE în ultimii doi ani și jumătate în ceea ce privește imaginea și credibilitatea României. Europarlamentarii Alianței 2020 USR PLUS vor demonstra că locul României este în Europa și că Europa poate însemna o sursă de progres și de prosperitate pentru toți românii”, a declarat Dan Barna, președintele USR.

În cadrul noului grup format în Parlamentul European, al cărui nume definitiv va fi stabilit în curând, delegația Alianței 2020 USR PLUS va fi a treia ca mărime după cele ale Franței și Marii Britanii.

Citiți și
Au fost publicate rezultatele finale la europarlamentare: PNL – 10 mandate, PSD – 8+1, Alianța USR PLUS – 8 mandate. Toți eurodeputații români, așteptați să facă parte din cele mai puternice 3 grupuri politice din Parlamentul European
Cine sunt cei 32 de eurodeputați care vor reprezenta România în Parlamentul European

Alianța 2020 USR PLUS a dobândit opt mandate în Parlamentul European în urma alegerilor europene pentru legislatura 2019-2024, obținând un scor de 22,4%, cu 0,1% mai puțin decât PSD.

Potrivit listei Alianței, cei opt eurodeputați din partea USR PLUS vor fi: Dacian Cioloș, Cristian Ghinea, Dragoș Pîslaru, Clotilde Armand, Dragoș Tudorache, Nicolae Ștefănuță, Vlad Botoș și Ramona Strugariu.

Grupul ALDE + Renaissance + USR PLUS va avea 106 mandate în noul Parlament European, fiind al treilea cel mai mare grup politic din noul hemiciclu.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending