Connect with us

ALEGERI EUROPENE 2019

Frans Timmermans, la Congresul PES de la Madrid: Dacă voi fi ales Președinte al Comisiei Europene, voi rescrie radical contractul social al Europei

Published

on

Frans Timmermans a promis la Congresul Partidului Socialiștilor Europeni (PES), de la Madrid, să rescrie radical contractul social al Europei, să transforme UE și să construiască o Europă corectă pentru toți, dacă va fi ales următorul președinte al Comisiei Europene.

Candidatul comun al socialiștilor europeni pentru alegerile europene din mai, Frans Timmermans, a declarat:

,,Sunt atât de mândru să intru în campanie electorală cu acest manifest – mișcarea noastră este mândră, optimistă și dornică de a crea schimbări progresive. Acesta este noul nostru contract social pentru Europa. Simt optimism aici, astăzi, și chiar în Europa – primăvara vine. Văd tinerii care se îndreaptă spre schimbările climatice, femeile care se confruntă cu inegalități și violență, văd că progresivii se luptă pentru schimbare pe continentul nostru. Primăvara vine – o văd în Madrid, o văd în Portugalia, în Germania, în Polonia, o văd în Pedro Sanchez. El este cheia viitorului progresist al Europei și suntem alături de el în aceste alegeri. Stăm împreună, în spatele acestui manifest, pentru un nou contract social pentru Europa”.

Familia PES a dezvăluit ieri, la Madrid, manifestul pentru alegerile pentru Parlamentul European din mai 2019, cu promisiunea de a acorda prioritate luptei împotriva schimbărilor climatice, depășirii inegalităților, luptei pentru justiție fiscală, valorificării revoluției digitale, asigurarării unei transformări agricole echitabile și securității pentru toți. PES consideră că numai această schimbare radicală va asigura un viitor în care să creadă toți europenii și din care să poată face parte.
 
Programul PES a fost adoptat la Congresul electoral al partidului de la Madrid și a fost aprobat de delegați ai partidelor social-democrate din UE care vor merge la alegerile europene din mai cu o platformă și un candidat comun.

Președintele PES, Serghei Stanishev, a declarat:

,,În astfel de momente turbulente, când naționaliștii și extrema dreaptă în multe țări europene sunt considerați parteneri potențiali de către conservatori, atunci când mișcarea tradițională de dreapta este aproape de a folosi retorica extremei drepte pentru a rămâne la putere, noi – social-democrații – suntem singura alternativă și vom proteja valorile europene ale egalității, dreptului omului și solidarității. Cu un manifest și un candidat puternic precum Frans Timmermans, suntem mândri să ne prezentăm drept alternativă.”

Pe baza unei serii de rezoluții politice adoptate la Congresul său de la Lisabona, de la sfârșitul anului trecut, Manifestul PES – Un nou contract social pentru Europa – stabilește angajamentele partidului european în șapte domenii-cheie:

  • O Europă liberă și democratică
  • O Europă a solidarității pentru mulți, nu pentru cei puțini
  • O Europă progresivă cu un plan de tineret
  • O Europă feministă cu drepturi egale pentru toți
  • O Europă durabilă care ne protejează planeta
  • O Europă a egalității și corectitudinii
  • O Europă puternică și unită care promovează o lume mai bună

Manifestul a fost generat în urma unei consultări ample cu partidele membre ale PES, ONG-uri și principalii gânditori progresiști.
 
Puteți citi întregul manifest aici: www.pes.eu/manifesto2019
Puteți ține pasul cu campania lui Frans Timmermans aici: www.frans4eu.eu

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ALEGERI EUROPENE 2019

Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE) a votat ”cu speranță pentru echilibru, pentru înțelepciune, pentru normalitate, pentru viitorul european al României”

Published

on

© Cristian Busoi/ Facebook

Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE) a votat, astăzi, ”cu speranță pentru echilibru, pentru înțelepciune, pentru normalitate, pentru viitorul european al României”.

Peste 18 milioane de români sunt așteptați duminică la urne pentru a alege președintele țării în următorii cinci ani. Ziua votului pentru românii din țară a început duminică la ora 7:00, în timp ce în străinătate continuă a treia zi la urne pentru românii din diaspora, fiind pentru prima dată când cetățenii din afara țării pot vota pe parcursul a mai multor zile.

Principalii candidați la funcția supremă în stat sunt actualul președinte Klaus Iohannis (PNL), fostul premier Viorica Dăncilă (PSD), deputatul Dan Barna (Alianța USR-PLUS), fostul europarlamentar Mircea Diaconu (independent susținut de ALDE și Pro România), diplomatul Theodor Paleologu (Partidul Mișcarea Populară) și Kelemen Hunor, din partea UDMR.

Primele rezultate ale alegerilor prezidențiale 2019 vor fi cele de tip exit poll, la ora 21:00, trei case de sondare fiind acreditate pentru acest scrutin: IRES, Curs și Avangarde.

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2019

Videoclipul care a mobilizat participarea record a cetățenilor la alegerile europene, premiat de mai multe ori la The Lovie Awards

Published

on

Videoclipul ”Alege-ți viitorul” realizat și promovat de Parlamentul European ca element central al campaniei de stimulare a prezenței cetățenilor la vot pentru alegerile din 23-26 mai 2019 a obținut mai multe premii la The Lovie Awards, o inițiativă care recunoaște și premiază excelența din mediul online și din comunitatea de internet europeană.

Un anunț în acest sens a fost făcut de Jaume Duch, directorul general pentru comunicare și purtătorul de cuvânt al Parlamentului European, într-un mesaj publicat pe Twitter.

”Spot-ul Parlamentului European #Chooseyourfuture pentru alegerile europene a primit mai multe premii prestigioase la The Lovie Awards: un premiu de aur pentru pentru cea mai bună campanie publică și de activism, două de bronz pentru cea mai virală și integrată campanie și premiul ”People’s choice” la mai multe categorii”, a scris Duch, pe Twitter.

 

Într-o postare ulterioară, Jaume Duch i-a felicitat pe toți cei care au fost implicați în ”procesul creativ și de producție al acestui spot cu un puternic impact emoțional și de succes care a ajutat la mobilizarea cetățenilor pentru alegerile europene”.

La 23 mai, ziua în care au debutat alegerile pentru Parlamentul European, videoclipul dedicat promovării scrutinului înregistra un număr record de 132 de milioane de vizualizări.

Lansat pe 25 aprilie, videoclipul se apleacă asupra momentelor intense, frumoase și fragile legate de venirea pe lume a copiilor. Toate femeile care apar în film au născut în perioada februarie – martie 2019. Unii dintre cei care apar alături de ele (rude) au fost aleşi pentru a reflecta diversitatea familiilor europene. ”Din secunda în care venim pe această lume, suntem împreună. (…) Fiecare dintre noi poate lăsa o amprentă, dar împreună putem face diferenţa cu adevărat. Alege Europa în care vrei să cresc”, este mesajul pe care fiecare imagine din videoclip dorește să o transmită.

Alegerile europene din 2019, desfășurate la 40 de ani distanță de la primele alegeri pentru Parlamentul European, s-au încheiat cu cea mai mare prezență la vot din ultimii 20 ani în UE – 50,6%, înregistrând totodată și cea mai ridicată prezență națională la europarlamentare din istoria apartenenței României la Uniunea Europeană.

Per total, potrivit unui Eurobarometru publicat de Parlamentul European după scrutinul din luna mai, participarea la alegerile europene din 2019 a crescut cu 8%, până la 50,6%, cea mai semnificativă creştere a participării la vot fiind înregistrată în Polonia (+ 22%), România (+19%), Spania (+17%), Austria (+15%) şi Ungaria (+14 %).

Pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, cetățenii români au votat în proporție de 51% la alegerile pentru Parlamentul European, după ce la alegerile din 2007, 2009 și 2014, s-au prezentat la urne între 27,67% și  32,44% dintre cetățeni. Pentru prima dată, România a înregistrat o prezență la vot peste media europeană.

Din 1979 și până în 2014, prezența la vot pentru alegerile europene scăzuse de la 61,99% (1979) la 42,61% (2014), tendința fiind regresivă cu fiecare scrutin din anii 1984, 1989, 1994, 1999, 2004 și 2009.

 

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2019

Fostul lider al extremei drepte din Austria, Heinz-Christian Strache, implicat recent într-un scandal de corupție, nu își va prelua mandatul de europarlamentar

Published

on

©️ HC Strache Facebook

Fostul lider al extremei drepte din Austria, Heinz-Christian Strache, nu-şi va prelua mandatul în Parlamentul European, potrivit propriilor declaraţii făcute luni, el promiţând totodată să revină în politică imediat ce va descoperi cine i-a înregistrat pe ascuns în Ibiza (Spania) declaraţiile incriminatoare care au dus la demisia sa, luna trecută, transmite dpa, relatează Agerpres.

Vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache, liderul formaţiunii de extremă dreapta Partidul Libertăţii (FPO), care făcea parte din coaliţia de guvernământ, şi-a dat demisia din funcţie în urma difuzării unei înregistrări video compromiţătoare în care Strache oferă contracte guvernamentale în schimbul sprijinului politic, transmit dpa, AFP şi Reuters, relatează Agerpres

Potrivit rezultatelor și site-ului Parlamentului European, Partidul Libertății FPÖ (Freiheitliche Partei Österreichs) a obținut un procentaj de 17,20%, clasându-se pe locul 3. Acest partid ocupă 3 mandate în Parlamentul European, făcând parte din grupul ID (Identity and Democracy).

După destrămarea coaliţiei de guvernare formate din conservatori şi extrema-dreaptă în urma demisiei vice-cancelarului lider al extremei-drepte Heinz-Christian Strache, Sebastian Kurs, cancelarul conservator a anunțat sâmbătă că vor fi convocate alegeri anticipate, anunță agențiile Reuters și EFE, potrivit Agerpres.

Citiți și: Cancelarul conservator, Sebastian Kurz, a anunțat alegeri anticipate în Austria după scandalul de corupție în care a fost implicat vicecancelarul Heinz-Christian Strache: ”Prea mult este prea mult”

Scandalul a izbucnit când revista Der Spiegel şi ziarul Süddeutsche Zeitung au difuzat o înregistrare video în care Strache pare să ofere, în schimbul susţinerii politice, contracte în infrastructură unei femei care a pretins că este o potenţială donatoare bogată din Rusia. 

Citiți și:Liderul extremei drepte austriece, Heinz-Christian Strache, demisionează înaintea alegerilor europene, în urma unui scandal de corupție. Acesta guverna alături de cancelarul austriac Sebastian Kurz

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending