Connect with us

U.E.

Frans Timmermans, ”scrisoare de dragoste” adresată Marii Britanii înainte de Brexit: ”Te iubesc pentru ceea ce ești și pentru ceea ce mi-ai dat. Mă consolează gândul că legăturile de familie nu pot fi niciodată cu adevărat rupte”

Published

on

Regatul Unit va fi ”mereu binevenit” în Uniunea Europeană, le-a transmis britanicilor vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, într-o ”scrisoare de dragoste”, publicată joi, cu mai bine de o lună inainte de producerea Brexit-ului, care ar urma să aibă loc la 31 ianuarie 2020, informează AFP, citat de Agerpres.

”Ca să fiu sincer, m-a durut mult atunci când aţi decis să plecaţi”, a menționat Timmermans în misiva sa publicată pe site-ul The Guardian, cotidian britanic eurofil. Şi la peste trei ani după ce 52% dintre britanici au votat în favoarea ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană, vicepreşedintele executivului comunitar se declară ”în continuare trist că unul dintre membrii familiei noastre vrea să rupă legăturile” după 47 de ani de viaţă tumultoasă în comun.

”Dar în acelaşi timp, mă consolează gândul că legăturile de familie nu pot fi niciodată cu adevărat rupte. Noi nu plecăm nicăieri, iar voi veţi fi întotdeauna bineveniţi dacă decideţi să vă întoarceţi”, a scris Frans Timmermans.

Într-o scrisoarea în care deplânge faptul că Regatul Unit a suferit inutil din cauza Brexitului, fostul ministru olandez de Externe și fostul prim-vicepreședinte în Comisia Juncker a spus că iubirea sa pentru Regatul Unit și pentru personalitatea oamenilor i-a fost cultivată pe când studia engleza la şcoala internaţională Saint George din Roma şi a mărturisit că acum se simte ca un ”fost iubit” respins, în urma rupturii.

”Te cunosc, acum. Şi te iubesc. Pentru ceea ce eşti şi pentru ceea ce mi-ai dat. Sunt ca un vechi îndrăgostit. Îţi cunosc punctele tari şi punctele slabe. Ştiu că poţi fi generoasă, dar şi parcimonioasă. Ştiu că tu crezi că eşti unică şi deosebită. Bineînţeles că eşti, în atât de multe privinţe, dar poate că mai puţin decât crezi tu. Nu vei înceta niciodată să te referi la noi ca la cei « de pe continent»”, a completat Timmermans, făcând trimitere la atitudinea britanicilor de-a lungul deceniilor privind statutul de membru UE.

”Asta te ajută să creezi distanţa de care crezi că ai nevoie. Dar asta te împiedică totodată să vezi că avem cu toţii nevoie de un pic de distanţă între noi. Toate naţiunile europene sunt unice. Diferenţele noastre sunt sursă de admiraţie, de surpriză, de disconfort, de neînţelegere, de ridicol, de caricatură şi, da, de iubire”, a mai spus Timmermans.

Aţi decis să plecaţi. Mi se rupe inima, dar respect această decizie. Aţi avut sentimente contradictorii în legătură cu aceasta, aşa cum întotdeauna aţi avut sentimente contradictorii faţă de UE. Mi-ar fi plăcut să fi continuat cu această atitudine, v-a fost de folos şi ne-a ţinut pe toţi în formă. Trebuia să forţaţi lucrurile? Absolut deloc. Dar aţi făcut-o. Şi ceea ce este şi mai trist e faptul că vă afectează şi pe voi. Pentru că sentimentele contradictorii nu vor dispărea, chiar şi după ce veţi fi plecat. Iar pe parcursul acestui proces aţi suferit inutil şi la fel şi noi ceilalţi. Şi mă tem că va urma” şi mai multă suferinţă după 31 ianuarie 2020, a scris Timmermans.

Camera Comunelor a aprobat la 20 decembrie proiectul de lege privind Acordul de Retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, pavând astfel calea producerii unui Brexit la 31 ianurie 2020.

Proiectul de lege a obținut 358 de voturi ”pentru” și 234 de voturi ”împotrivă”, trecând cu o majoritate de 124 de voturi, la doar o săptămână după ce Partidul Conservator a înregistrat o victorie răsunătoare în urma alegerilor generale.

Negocierile privind viitoarea relație între Londra și Bruxelles vor avea loc într-un mod serios și așezat începând cu luna martie, odată ce retragerea Regatului Unit se va fi produs, iar pozițiile de negociere ale celor două părți vor fi fost clarificate.

Boris Johnson și-a exprimat deja dorința de a nu prelungi perioada de tranziție post-Brexit, lucru pe care îl poate face printr-o notificare ce trebuie înaintată până, cel târziu, la 1 iulie 2020. Premierul britanic vrea să încheie cu blocul comunitar un acord de liber-schimb inspirat de cel încheiat între UE şi Canada.

Având în vedere termenul scurt, se așteaptă ca Uniunea Europeană să acorde prioritate sectoarelor legate de comerț, pescuit și securitate, lăsând domenii precum cooperarea privind schimbul de date, transportul, inclusiv drepturile transportatorilor britanici sau orice alte prevederi pentru domeniul serviciilor pentru perioada post-2020.

În eventualitatea în care nu va exista niciun acord între Regatul Unit și Uniunea Europeană privind relațiile post-Brexit, atunci Londra va face comerț cu celelate 27 de state în baza regulilor stabilite de Organizația Mondială a Comerțului, lucru ce ar presupune tarife importante la bunurile britanice ce intră pe piața europeană.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

U.E.

Eurostat: În 2021, statele membre au importat 173.400 de tone de miere naturală din afara UE, în valoare de 405,9 mil. euro

Published

on

© Calea Europeana - Zaim diana

Pentru a marca Ziua mondială a albinelor, Eurostat a publicat o noua statistică pentru a evidenția cele mai recente date privind comerțul internațional cu miere.

În 2021, statele membre ale UE au importat 173.400 de tone de miere naturală din țări din afara UE, în valoare de 405,9 milioane de euro. În schimb, în 2021, doar 25.500 de tone au fost exportate de către statele membre ale UE în afara UE. Aceste exporturi au avut o valoare de 146,6 milioane de euro.

Comparativ cu 2016, importurile de miere din afara UE au crescut cu 7% în greutate, în timp ce exporturile UE către țările din afara UE au scăzut cu 10%.

Continue Reading

SUA

Statele Unite vor livra gratis Republicii Cehe opt elicoptere militare Bell

Published

on

FOTO: bellhelicopter.com

SUA vor livra gratis Republicii Cehe opt elicoptere militare Bell, a anunţat ambasada Statelor Unite la Praga, ministrul ceh al apărării considerând că aceasta este o recunoaştere a ajutorului ceh pentru Ucraina, transmite vineri Reuters, citat de Agerpres.

Astfel, Republica Cehă va primi 6 elicoptere de atac Viper AH-1Z şi două elicoptere utilitare Venom UH-1Y.

Cehia doreşte să-şi modernizeze rapid armata, înlocuind echipamente din dotare care datează din perioada sovietică, inclusiv elicoptere.

„Se vede că poziţia noastră clară şi neclintită de la începerea invaziei ruse în Ucraina este răsplătită. Nu doar că am obţinut respectul aliaţilor noştri ca urmare a eforturilor noastre de a ajuta Ucraina, dar am primit şi sprijinul lor pentru modernizarea armatei noastre”, a declarat ministrul apărării ceh Jana Cernohova pentru cotidianul Hospodarske Noviny.

Citiți și: SUA pregătesc un nou ajutor militar de aproximativ 800 milioane de dolari pentru Ucraina

La 24 februarie, Rusia a declanşat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o „operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

Pentru a se putea apăra, Ucraina se bazează în prezent mai ales pe livrările de armament greu dinspre Occident. 

Continue Reading

U.E.

Estonia are în vedere să livreze Ucrainei arme suplimentare

Published

on

© MoD Estonia - Twitter

Estonia intenţionează să furnizeze Ucrainei arme suplimentare, mortare şi arme antitanc, pe care să le folosească în conflictul cu Rusia, conform unui anunţ făcut joi de guvernul de la Tallinn, transmit dpa și Agerpres

Estonia intenţionează, de asemenea, să sprijine o iniţiativă britanică de extindere a pregătirii forţelor armate ucrainene şi să doneze Ucrainei un al doilea spital de campanie, în cooperare cu Germania, a declarat într-un comunicat ministerul apărării de la Tallinn.

“Luptele din Ucraina continuă să fie intense. Deşi din ce în ce mai mult armament occidental ajunge pe linia frontului, responsabilitatea noastră morală este să continuăm să sprijinim Ucraina”, a afirmat ministrul apărării Hanno Pevkur.

Citiți și: Estonia face presiuni pentru o interdicție paneuropeană a vizelor pentru cetățenii ruși: Este un obiectiv rezonabil și permis de legislația UE

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA4 days ago

Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: Din 2023, vom face un efort pentru a crește bugetul Apărării de la 2% din PIB la 2,5%

ROMÂNIA1 week ago

România, solidară cu Franța în lupta cu incendiile. Țara noastră trimite 17 mijloace de intervenție și 77 de pompieri salvatori

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA2 weeks ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.3 weeks ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA3 weeks ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

Team2Share

Trending