Connect with us

U.E.

Frans Timmermans: UE trebuie să convingă europenii că tranziția verde va fi echitabilă, altfel rezistența cetățenilor va fi masivă 

Published

on

© European Parliament

Comisia Europeană a adoptat ieri un pachet de propuneri care să pregătească politicile UE în domeniul climei, al energiei, al exploatării terenurilor, al transporturilor și al impozitării, astfel încât, până în 2030, emisiile nete de gaze cu efect de seră ale Uniunii să scadă cu cel puțin 55 %, comparativ cu nivelurile din 1990.

Realizarea acestor reduceri ale emisiilor în următorul deceniu vor reprezenta un șoc pentru mai multe state membre, dar și pentru mai multe industrii, precum cea auto. De asemenea Pachetul de măsuri pentru atingerea obiectivelor de mediu prezentat miercuri de Comisia Europeană ar putea antrena creşterea facturilor la carburanţi şi încălzire pentru populaţie.

Astfel, imaginea Pactului Verde European, comisarul european Frans Timmermans susține că Uniunea Europeană trebuie să fie convingătoare asupra faptului că acest pachet este „echitabil şi solidar”, altfel „rezistenţa” va fi „masivă”, a avertizat vicepreşedintele Comisiei Europene, potrivit Agerpres.

Comisia Europeană trebuie să dovedească faptul că planul său conduce la o tranziţie echitabilă şi solidară (…) Dacă vom eşua în a convinge, rezistenţa va fi masivă”, a spus Timmermans. Extinderea pieţei certificatelor de poluare, una dintre măsurile propuse de executivul comunitar, provoacă temeri privind viitoare nemulţumiri sociale şi un efect al ”vestelor galbene”, notează AFP, făcând referire la protestele declanşate în Franţa după o mică scumpire a carburanţilor auto.

La lansarea Pachetului „verde” Frans Timmermans a mai declarat că „acesta este un deceniu hotărâtor în lupta împotriva crizei climatice și a biodiversității. Uniunea Europeană și-a fixat obiective ambițioase și astăzi prezentăm modul în care le putem îndeplini. Pentru a avea parte de un viitor verde și sănătos pentru toți, fiecare sector și fiecare stat membru va trebui să facă eforturi considerabile. Împreună, propunerile noastre vor face posibile schimbările necesare, vor permite tuturor cetățenilor să se bucure de beneficiile acțiunilor climatice cât mai curând posibil și vor oferi sprijin gospodăriilor celor mai vulnerabile. Tranziția Europei va fi echitabilă, verde și competitivă.”

Citiți și: Comisia Europeană a adoptat pachetul de măsuri pentru reducerea cu 55% a emisiilor de CO2 până în 2030

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

MAREA BRITANIE

Germania și Regatul Unit avertizează: O nouă agresiune militară în Ucraina „va avea costuri ridicate” pentru Rusia

Published

on

Photo collage © PES/ Flickr and © No. 10/ Flickr

Germania și Regatul Unit au avertizat că o nouă agresiune militară în Ucraina „va avea costuri ridicate” pentru Rusia, după apelul telefonic de joi între premierul britanic Boris Johnson și cancelarul german Olaf Scholz, informează Downing Street.

Potrivit sursei citate, liderii au discutat despre evoluțiile îngrijorătoare de la granița ucraineană și au convenit că o nouă agresiune militară ar avea un cost ridicat pentru Rusia.

Aceștia și-au împărtășit îngrijorarea profundă față de acțiunea destabilizatoare în curs de desfășurare a Rusiei în Ucraina și au declarat că orice invazie în Ucraina ar fi o gravă greșeală strategică.

De asemenea, cu ocazia unei vizite în Australia, ministrul de externe britanic Liz Truss l-a îndemnat pe președintele rus Vladimir Putin „să renunțe și să se retragă din Ucraina înainte de a face o greșeală strategică masivă”. Kremlinul, a spus aceasta, „nu a învățat lecțiile istoriei”, iar o „invazie va duce doar la un impas teribil și la pierderi de vieți omenești, așa cum o știm din războiul sovieto-afgan și din conflictul din Cecenia”.

În context, Boris Johnson a subliniat importanța colaborării aliaților din NATO pentru un răspuns coordonat.

Liderii britanic și german au convenit să rămână în contact strâns pe această temă, iar premierul Boris Johnson a declarat că așteaptă cu nerăbdare să colaboreze îndeaproape cu cancelarul Scholz pe parcursul președinției G7, deținută de Regatul Unit. 

Rusia a masat 140.000 de trupe la granița cu Ucraina, sub pretextul unei mobilizări defensive în raport cu apropierea prea mare a NATO de teritoriul său, însă aliații occidentali acuză Moscova că pregătește o nouă incursiune militară în Ucraina, după anexarea Crimeei în 2014. 

De asemenea, forţe şi echipamente militare ruse au început să sosească în Belarus în această săptămână pentru a participa la exerciţiile ‘Allied Resolve’, care se vor desfăşura în apropierea frontierei fostei republici sovietice cu Polonia şi Lituania, state membre ale NATO.

Continue Reading

U.E.

Ungaria consideră Rusia un partener de importanță strategică în domeniul cooperării economice, al asigurării securității energetice și al combaterii COVID-19

Published

on

© Szijjártó Péter/ Facebook

Ungaria consideră Rusia un partener de importanță strategică în domeniul cooperării economice, al asigurării securității energetice și al combaterii pandemiei de coronavirus, a declarat joi ministrul ungar al Afacerilor Externe și Comerțului, Péter Szijjártó, informează MTI, preluat de Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe, ministrul a participat la anunțarea primei investiții în Ungaria de către Arnest Group, finanțat de Rusia.

Fabrica de containere metalice şi încărcătoare de aerosoli din Alsózsolca va fi construită până la sfârșitul anului 2024. Proiectul are o valoare de 17 miliarde de forinți, la care statul va contribui cu un total de șapte miliarde de forinți, inclusiv subvenții pentru formare, pentru a ajuta la crearea a 256 de noi locuri de muncă.

În discursul său, ministrul de externe de la Budepesta a subliniat că investițiile din Est joacă un rol din ce în ce mai important în economia maghiară, ceea ce confirmă succesul politicii de de deschidere către Est.

Szijjártó a subliniat că această dezvoltare a trebuit să fie convenită în ciuda sancțiunilor împotriva Rusiei și a criticilor privind cooperarea bilaterală pragmatică. El a spus că, în timp ce mulți actori internaționali au dorit să blocheze cooperarea, guvernul a fost interesat de un parteneriat bazat pe respect reciproc, din care ambele părți să beneficieze în mod egal.

„Este ironic faptul că țările din Europa de Vest caută același tip de cooperare, dar din cauza cătușelor corectitudinii politice, preferă să recurgă la critici, la un limbaj ostil, în timp ce fac afaceri uriașe în sau cu Rusia”, a spus el.

Pentru a ilustra acest aspect, Péter Szijjártó a subliniat că, de când UE a introdus restricții în 2015, comerțul dintre statele membre ale UE și Rusia a crescut cu 16%, exporturile germane au crescut cu 21%, iar cele franceze cu 44%.

„Critici zgomotoase, afaceri mari. Aceasta pare să fie abordarea vest-europeană din acest punct de vedere”, a spus șeful diplomației ungare, adăugând că Ungaria duce o politică onestă și în această privință.

De asemenea, Szijjártó a subliniat că, dacă guvernul nu ar fi adoptat o politică externă bazată pe interesul național și ar fi cedat presiunilor, ar fi avut mai puțin succes în lupta împotriva pandemiei, ar fi fost mai puțin capabil să garanteze securitatea energetică și nu ar fi reușit să obțină anumite succese economice.

Ministrul a mai precizat că cifra de afaceri comercială dintre Ungaria și Rusia a crescut cu 51% anul trecut, în timp ce exporturile maghiare au crescut cu 15%, depășind două miliarde de dolari.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Deputații europeni solicită includerea dreptului la avort legal și sigur în Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene

Published

on

© European Commission Twitter

Deputații europeni au făcut presiuni pentru a include dreptul la avort legal și sigur în Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, la o zi după ce președintele francez Emmanuel Macron s-a angajat să deschidă o astfel de dezbatere în cadrul Consiliului UE.

Organizația Mondială a Sănătății consideră avorturile în condiții de risc o “pandemie care poate fi prevenită” și care provoacă moartea a mii de femei în fiecare an, informează EUobserver.

În Uniunea Europeană, Malta este singura țară în care avortul este complet interzis. Însă Polonia a impus în 2020 o interdicție aproape totală, declanșând proteste masive în întreaga țară.

Citiți și: Eurodeputații condamnă noua lege a avortului din Polonia: UE trebuie să reacționeze la ”prăbușirea statului de drept”

De asemenea, în multe state membre UE există bariere juridice în calea avortului, cum ar fi consilierea obligatorie sau perioadele de așteptare. UE nu are un cuvânt de spus în ceea ce privește drepturile sexuale și reproductive, inclusiv avortul, deoarece politicile de sănătate sunt de competența statelor membre.

Însă Emmanuel Macron, a cărui țară deține în prezent președinția semestrială a Consiliului UE, dorește să discute includerea dreptului la avort în Carta drepturilor fundamentale a UE, o măsură care ar necesita un acord între toate statele membre.

Invocând împlinirea a 20 de ani de la proclamarea Cartei noastre a drepturilor fundamentale, care a consacrat, în special, abolirea pedepsei cu moartea în întreaga Uniune, liderul francez a insistat  miercuri în plenul Parlamentului European asupra actualizării acestei Carte.

„În special pentru a fi mai expliciți în ceea ce privește protecția mediului sau recunoașterea dreptului la avort”, a precizat el, de la tribuna Parlamentului European, în prezența noi șefe a legislativului european, Roberta Metsola, cunoscută pentru opoziția sa față de avort. 

Drepturile sexuale și reproductive au devenit un subiect important în timpul ședinței plenare din această săptămână, în care eurodeputata malteză Roberta Metsola a fost aleasă în funcția de președinte al Parlamentului European. Deși s-a angajat să reprezinte “vocea majorității” în ceea ce privește problemele legate de drepturile reproductive, unii eurodeputați sunt îngrijorați de istoricul votului ei în ceea ce privește drepturile sexuale și avortul.

„Dacă trăim pe un continent al drepturilor și libertăților, atunci trăim pe un continent în care drepturile și libertățile pot evolua și se pot dezvolta în continuare. Știu că nu va fi ușor, dar este o discuție care merită”, a transmis ministrul francez pentru afaceri europene, Clément Beaune, în fața deputaților europeni.

Unii legislatori conservatori ai UE au cerut președinției franceze să retragă această propunere, argumentând că țări precum Polonia și Ungaria nu vor face niciodată parte dintr-o Uniune care nu respectă dreptul la viață.

„Femeile nu ar trebui să fie forțate să aibă copii. O interzicere a avortului nu înseamnă că se nasc mai puțini copii, ci înseamnă că mor mai multe femei”, a declarat joi președinta Grupului S&D din Parlamentul European, Iratxe García Pérez, în timpul unei dezbateri în plen.

Continue Reading

Facebook

NATO21 mins ago

Rusia cere retragerea forțelor SUA și NATO din România și Bulgaria, în timp ce Statele Unite afirmă că au “o obligație sacră” de a apăra România și țările de pe flancul estic

MAREA BRITANIE31 mins ago

Germania și Regatul Unit avertizează: O nouă agresiune militară în Ucraina „va avea costuri ridicate” pentru Rusia

INTERVIURI33 mins ago

INTERVIU Patriciu Achimaș-Cadariu: Noul Plan Național de Combatere a Cancerului este echivalentul unui ”PNRR al cancerului”. Există proiecte destinate finanțărilor europene

INTERNAȚIONAL36 mins ago

Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție prin care le cere statelor să respingă orice negare sau deformare a Holocaustului ca eveniment istoric

U.E.2 hours ago

Ungaria consideră Rusia un partener de importanță strategică în domeniul cooperării economice, al asigurării securității energetice și al combaterii COVID-19

PARLAMENTUL EUROPEAN2 hours ago

Deputații europeni solicită includerea dreptului la avort legal și sigur în Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene

SUA2 hours ago

SUA și Germania subliniază importanța relațiilor transatlantice pentru securitatea globală și transmit Rusiei pe o singură voce că va suporta ”costuri severe” în cazul escaladării agresiunii împotriva Ucrainei

Eugen Tomac3 hours ago

Eugen Tomac a susținut în plenul PE necesitatea unui pachet legislativ care să reglementeze piața online: Actul privind Serviciile Digitale este esențial în acest sens

MAREA BRITANIE3 hours ago

Șefa diplomației britanice îl îndeamnă pe Vladimir Putin „să renunțe și să se retragă din Ucraina înainte de a face o greșeală strategică masivă”

Corina Crețu3 hours ago

Corina Crețu a fost numită membru al Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European

INTERVIURI33 mins ago

INTERVIU Patriciu Achimaș-Cadariu: Noul Plan Național de Combatere a Cancerului este echivalentul unui ”PNRR al cancerului”. Există proiecte destinate finanțărilor europene

Daniel Buda19 hours ago

Parlamentul European a adoptat cu largă majoritate rapoartele lui Daniel Buda prin care este asigurată bunăstarea animalelor în timpul transportului, protejând în același timp interesele fermierilor

COMISIA EUROPEANA22 hours ago

Ursula von der Leyen, la Forumul Economic Mondial: Vom propune o Lege Europeană privind Cipurile în februarie

PARLAMENTUL EUROPEAN2 days ago

Liderul Renew Europe îndeamnă președinția franceză la Consiliul UE să fie foarte „îndrăzneață” în ceea ce privește sprijinirea tinerilor și egalitatea de gen

CONSILIUL UE2 days ago

De la pupitrul democrației europene, Emmanuel Macron pledează pentru o perspectivă clară de aderare la UE pentru țările din Balcanii de Vest, regiune ”aflată în inima continentului european”

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Emmanuel Macron promite că Parlamentul European va dobândi drept de inițiativă legislativă și cere apărarea statului de drept, al cărui sfârșit ar însemna o întoarcere la regimuri autoritare și la bâlbâiala istoriei

U.E.2 days ago

Emmanuel Macron subliniază urgența abordării schimbărilor climatice pentru ca UE să poată asigura progresul economic promis

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Emmanuel Macron cere o propunere comună europeană împreună cu NATO pentru “o nouă ordine de securitate” care “să fie negociată cu Rusia”

CONSILIUL UE2 days ago

Emmanuel Macron face apel la fermitate din partea UE în relația cu Regatul Unit: Pentru a rămâne prieteni, acordurile încheiate trebuie respectate

U.E.2 days ago

Emmanuel Macron: Provocarea UE este de a construi o piață unică digitală care să genereze inițiative emblematice și campioni europeni

Advertisement

Team2Share

Trending