Connect with us

U.E.

”Franța anului 2030 se pregătește astăzi”. Emmanuel Macron a prezentat un plan de investiții de 30 de miliarde de euro menit să sprijine inovarea și viitorul industrial al țării

Published

on

© captură video/ Elysee

Președintele francez, Emmanuel Macron, a prezentat marți un plan de investiții pe cinci ani, în valoare de 30 de miliarde de euro, destinat să stimuleze inovarea și domeniul industrial, anunță Reuters, citat de Agerpres.

Strategia pe termen lung, construită sub mottoul ”Franța anului 2030 se construiește astăzi” și bazată pe 10 obiective majore, va acorda o atenție aparte micilor star-up-uri care contribuie la viitorul industrial al țării, alături de giganții renumiți. Prin acest plan, Macron dorește să construiască o țară în care ”se trăiește mai bine și se produce mai bine”, urmărind ca până în 2030: 

  • Obiectivul 1: Dezvoltarea în Franța a unor reactoare nucleare mici și inovatoare, cu o mai bună gestionare a deșeurilor;
  •  Obiectivul 2: Să devenim lider în domeniul hidrogenului verde;
  •  Obiectivul 3: Decarbonizarea industriei noastre;
  •  Obiectivul 4: Producerea a aproape 2 milioane de vehicule electrice și hibride;
  •  Obiectivul 5: Producerea primei aeronave cu emisii reduse de carbon;
  •  Obiectivul 6: Investiți în alimente sănătoase, durabile și cu trasabilitate;
  •  Obiectivul 7: Producerea a 20 de biomedicamente împotriva cancerelor, a bolilor cronice, inclusiv a celor legate de vârstă și crearea dispozitivelor medicale de mâine;
  •  Obiectivul 8: plasarea din nou a Franței în fruntea producției de conținut cultural și creativ;
  •  Obiectivul 9: Participați din plin la noua aventură spațială;
  •  Obiectivul 10: Investiți în domeniul mărilor adânci.

”Trebuie să purtăm lupta inovării şi industrializării în acelaşi timp. Avem nevoie de o ţară care produce mai mult”, a precizat liderul francez într-o întâlnire cu un grup de antreprenori și cu șase luni înainte de alegerile prezidențiale.

Acesta a dat drept exemplu penuria de măști, provocată la începutul pandemiei de COVID-19 de blocarea lanțurilor de aprovizionare și rapacitatea unor state, care a scos la iveală vulnerabilitățile și nevoia de a aduce producția industrială aproape de casă.

”Trebuie să refacem cadrul pentru independenţa productivă a Franţei şi Europei”, a completat Macron într-o declarație ce amintește de precedentele luări de poziție de la începutul lunii aprilie a anului trecut, când anunța că Franța își propune să crească rapid producția internă de măști și de ventilatoare medicale. 

De altfel, și fostul comisar european pentru comerț, Phil Hogan, și-a exprimat sprijinul pentru o ”autonomie strategică”, argumentând căUniunea Europeană trebuie să-și diversifice lanțurile de aprovizionate pentru a reduce dependența de o sigură țară.

Opinia acestora este secondată de pledoaria cancelarului Angela Merkel din luna aprilie a anului 2020, în care sublinia nevoia unei  Europe mai ”suverane” în producţia de măşti sanitare, în timp ce cererea de aceste produse în combaterea COVID-19 a devenit o concurenţă mondială dură.

”Deşi această piaţă se află în prezent în Asia, este important să învăţăm din această pandemie că avem nevoie şi de o anumită suveranitate, sau cel puţin de un pilon pentru a realiza propria producţie”, în Germania sau în Europa, a menţionat cancelarul german.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

U.E.

Emmanuel Macron cere Norvegiei ”să lupte împotriva creşterii preţurilor la energie în Europa”

Published

on

©️ Soazig de la Moissonnière / Présidence de la République

Președintele francez, Emmanuel Macron, a solicitat miercuri Norvegiei, țară care acum este cel mai mare furnizor de gaze din Europa, să își consolideze acțiunea pentru a combate creșterea prețurilor la gaze ca urmare a războiului din Ucraina, anunță AFP, citat de Agerpres.

Liderul de la Palatul Elysee a avut o discuție telefonică cu prim-ministrul  Jonas Gahr Store în care ”a salutat eforturile Norvegiei de a-și creşte exporturile şi de a contribui astfel la reducerea dependenţei Europei de hidrocarburile ruseşti”.

Emmanuel Macron ”a solicitat Norvegiei să continue şi să îşi consolideze acţiunea pentru a lupta împotriva creşterii preţurilor la energie în Europa”, a precizat Administrația Prezidențială franceză.

Norvegia, ţară care nu este membră UE, dar care face parte din Spațiul Economic European, a devenit cel mai mare furnizor de gaze al blocului european după ce Rusia şi-a redus livrările ca urmare a războiului din Ucraina, ceea ce aduce ţării scandinave venituri record de pe urma industriei petroliere pe măsură ce preţurile au crescut foarte mult.

Citiți și:
România, Franța, Spania și alte 12 țări UE cer o plafonare a prețului la gaze naturale pentru a ține în frâu inflația. Comisia Europeană: Implică riscuri pentru securitatea energetică
Norvegia respinge ideea plafonării prețului gazelor naturale: ”Nu va rezolva problema fundamentală”

Țara produce în prezent la capacitate maximă. Potrivit previziunilor oficiale, exporturile sale de gaze ar putea atinge un nivel record de 122 miliarde metri cubi anul acesta. Comparativ, Rusia furniza Uniunii Europene înainte de război aproximativ 150 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Emmanuel Macron și Jonas Gahr Store au discutat, în egală măsură, și despre ”ce face Norvegia pentru a asigura alimentarea cu gaz a platformei continentale norvegiene în lumina evenimentelor din Marea Baltică”, a informat biroul premierului norvegian.

Guvernele danez și suedez au raportat zilele trecute scurgeri semnificative la gazoductele Nord Stream 1 și 2, care riscă să nu mai poată fi folosite niciodată dacă nu se efectuează lucrări de reparație pentru a nu permite apei sărate din Marea Baltică să inunde conductele odată cu evacuarea completă a gazului, fapt ce ar duce la o coroziune ireversibilă a acestora. 

În acest context, Norvegia a anunțat o întărire a securității instalațiilor sale de petrol și gaze, considerate o potențială țintă.

 

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Președinta Parlamentului European: Ucraina are nevoie de tancuri, iar Europa trebuie să o ajute

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a susținut un discurs la Berlin în cadrul evenimentului „Noaptea ideilor europene”, prilej cu care a pledat pentru continuarea sprijinului acordat Ucrainei: „Este nevoie de tancuri. Trebuie să fim capabili să facem următorul pas.”

„Ne aflăm la un punct de cotitură. Ucraina are nevoie de arme pentru a supraviețui. Cea mai mare parte a industriei sale de apărare a fost decimată, dar multe dintre statele noastre membre au intervenit, motiv pentru care Kievul a rezistat în martie. Dar în această următoare fază a războiului, va fi nevoie de armament greu. Este nevoie de tancuri și trebuie să fim capabili să facem acest următor pas”, a precizat oficialul european în discursul său.

Potrivit liderului Legislativului European se discută de planuri concrete în acest sens: „Există planuri pe masă. Unul dintre acestea este inițiativa privind tancurile Leopard pentru a furniza Ucrainei o brigadă de aproximativ 90 de tancuri Leopard 2 din cele aproximativ 2000 de tancuri Leopard 2 aflate în diferite state membre. Știm că și cele care nu sunt pregătite pentru luptă pot fi restaurate relativ repede. Acest lucru ar putea însemna un tanc modern-standard pus la dispoziție rapid. Țările care furnizează tancurile ar putea fi rambursate prin intermediul fondurilor europene, cum ar fi Facilitatea pentru pace, ceea ce înseamnă că toți vor putea contribui la acest efort.”

„Este nevoie de o Europă curajoasă și nouă. Asta înseamnă că trebuie să trecem de la soluții ad-hoc la o adevărată Uniune de securitate și apărare, care să completeze NATO, mai degrabă decât să concureze cu această alianță”, a conchis aceasta în discursul său. 

Continue Reading

U.E.

Suedia a descoperit o a patra scurgere de gaze la conducta Nord Stream 2

Published

on

© Nord Stream 2 Corp/ Twitter

Paza de coastă suedeză a declarat că a descoperit a patra scurgere de gaze la Nord Stream 2, foarte aproape de o scurgere mai mare descoperită anterior la Nord Stream 1, relatează BBC.

Danemarca și Suedia au raportat anterior scurgeri de gaz în conductele Nord Stream 1 și 2, alertând autoritățile cu privire la posibilitatea unui atac deliberat.

UE a declarat că scurgerile au fost cauzate de sabotaj, blocul acuzând anterior Rusia că folosește livrările de gaze ca armă împotriva Occidentului din cauza sprijinului acordat Ucrainei. De asemenea, UE a avertizat că orice atac deliberat asupra infrastructurii energetice a continentului va fi întâmpinat cu „cel mai puternic răspuns posibil”.

Citiți și UE va sprijini orice investigație privind scurgerile din gazoductele Nord Stream după ce Guvernul danez a evaluat că ar fi rezultatul unui act deliberat

Însă, Rusia a respins insinuările făcute de alte părți potrivit cărora și-ar fi atacat propriile conducte, ca fiind „previzibile și stupide”.

Niciuna dintre cele două conducte nu transportă gaze în acest moment, deși ambele sunt pline cu gaz.

Gazoductul Nord Stream 1 – care este format din două ramuri paralele – nu a mai transportat gaze din august, când Rusia l-a închis, spunând că are nevoie de întreținere.

Aceasta se întinde pe o distanță de 1 200 km pe sub Marea Baltică, de pe coasta rusă de lângă Sankt Petersburg până în nord-estul Germaniei. Conducta sa geamănă, Nord Stream 2, a fost oprită după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie.

Seismologii au raportat explozii subacvatice înainte de apariția scurgerilor. Comandamentul Apărării din Danemarca a publicat imagini de la scurgeri care arată bule – cea mai mare are un diametru de 1 km – la suprafața Mării Baltice.

„Nu există nicio îndoială că acestea au fost explozii”, a declarat Bjorn Lund, de la Centrul Național de Seismologie din Suedia.

Între timp, Norvegia a declarat că își va desfășura armata pentru a proteja instalațiile de petrol și gaze.

Continue Reading

Facebook

JUSTIȚIE2 days ago

Klaus Iohannis: DNA, un model la nivel european, a contribuit decisiv ca România să fie un pol de stabilitate și un partener strategic pentru partenerii din NATO și UE

ROMÂNIA3 days ago

Nicolae Ciucă, din Japonia: Componenta de securitate și apărare, unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părți

NATO5 days ago

Klaus Iohannis, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu. Românii nu trebuie să intre în panică

ROMÂNIA5 days ago

Klaus Iohannis, către antreprenorii români din Silicon Valley: Poate aveți unele lecții care ne-ar folosi în România

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă: Salutăm interesul manifestat de Banca Japoneză de Cooperare Internațională pentru susținerea marilor proiecte de infrastructură de transport și de producere a energiei verzi

U.E.6 days ago

Ministrul ungar de externe, singurul din UE care s-a întâlnit cu Lavrov la ONU: Există o singură soluție la inflația de război și la prețurile epuizante ale energiei: pacea. Ungaria vrea pace

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Ursula von der Leyen îndemnă tânăra generație să apere democrația în fața autocrației: Trebuie să lucrăm la consolidarea acesteia pentru că știm cât de repede se poate schimba istoria

DIASPORA6 days ago

Klaus Iohannis, întâlnire cu românii din SUA: România merge bine şi economia creşte, deși suntem într-o situație complicată din cauza războiului Rusiei în Ucraina

ONU1 week ago

Joe Biden, la ONU: SUA nu caută un război rece cu China, dar vom fi neîngrădiți în a promova o lume liberă, deschisă, sigură și prosperă

INTERNAȚIONAL1 week ago

De la tribuna ONU, Biden denunță încălcarea Cartei Națiunilor Unite de către Rusia: Un membru permanent al Consiliului de Securitate a încercat să șteargă de pe hartă un stat suveran

Team2Share

Trending