Connect with us

U.E.

Franța anunță că una dintre prioritățile președinției sale la Consiliul UE este reconstruirea unui ” tratat de pace şi prietenie cu Africa”

Published

on

© European Union, 2021

Președintele francez, Emmanuel Macron, a subliniat că unul dintre obiectivele președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene, care va debuta la începutul anului viitor, este acela de a ”reconstrui un tratat de pace și prietenie cu Africa” pentru prevenirea migrației, informează AFP, citat de Agerpres.

”Unul din obiectivele mele sub preşedinţia franceză (a Consiliului Uniunii Europene) este să încerc să reconstruiesc un tratat de pace şi prietenie cu Africa, în care unul din elemente va fi modul în care europenii oferă posibilitatea tineretului african de a avea oportunităţi pe continentul său”, a pledat Emmanuel Macron în cadrul unei cine caritabile organizate la Paris de o reţea de antreprenori protestanţi.

”Trebuie să gândim împreună cu statele de origine o politică migratorie mult mai bine organizată, în special cu Africa”, a spus preşedintele Franţei, care a cerut o mai bună protecţie împotriva migraţiei ilegale, întoarcerea sistematică a migranţilor ilegali în ţările de origine şi o reformă a spaţiului Schengen.

Miniștrii și reprezentanții statelor membre UE și ai țărilor Uniunii Africane s-au întâlnit în perioada 25-26 octombrie la Kigali, Rwanda pentru a evalua angajamentele asumate până în prezent pentru consolidarea cooperării dintre Europa și Africa și pentru a dezbate principalele repere ale viitorului Summit UE – Uniunea Africană, care se va desfășura în februarie 2022.

Franța, prin ministrul său de externe, Jean-Yves Le Drian, a profitat de acest moment pentru a întări mesajul transmis de președintele Macron, potrivit AFP, citat de Agerpres

”Avem un interes comun să continuăm să transformăm interdependenţa care există între societăţile şi economiile noastre, în tot atâta solidaritate pentru a construi viitorul împreună. Un viitor ai cărui actori vrem să fim şi pe care nu vrem să-l scrie altcineva în locul nostru, un viitor care respectă (…) suveranitatea fiecăruia”, a subliniat Le Drian care, alături de omologii săi din Germania, Portugalia și Slovenia, trioul președințiilor Consiliului UE, a semnat un articol referitor la caracterul indispensabil al parteneriatului UE-Africa.

Nevoia de a împărtăși ”ambiția comună” a fost punctată și de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell.

”Trebuie să clarificăm neînțelegerile și să discutăm sincer unii cu alții pentru a căuta soluții, pentru că asta fac prietenii și partenerii”, a subliniat oficialul european, potrivit unui comunicat al Serviciului European de Acțiune Externă.  

Borrell a subliniat că există trei domenii asupra cărora UE și Africa trebuie să se aplece: răspunsul la pandemie, combaterea schimbărilor climatice printr-o creștere globală sustenabilă și asigurarea păcii și securității.

Aceste obiective se regăsesc și în noua stategie pentru relația Uniunii Europene cu Africa, lansată la începutul lunii martie a anului trecut, bazată pe cinci domenii-cheie: tranziția către o economie verde, transformarea digitală, creșterea și locurile de muncă durabile, pacea și guvernanța și migrația și mobilitatea.

Uniunea Europeană și-a propus astfel să stabilească parteneriate cu Africa în privința următoarelor acțiuni:

1. Valorificarea la maximum a beneficiilor tranziției către o economie verde și reducerea la minimum a amenințărilor la adresa mediului, respectând pe deplin Acordul de la Paris;

2.Promovarea transformării digitale pe întregul continent;

3. Creșterea semnificativă a investițiilor durabile din punct ecologic, social și financiar și reziliente la schimbările climatice; promovarea oportunităților de investiții prin utilizarea pe scară mai largă a mecanismelor de finanțare inovatoare și promovarea integrării economice regionale și continentale, în special prin intermediul Acordului de liber schimb continental african;

4. Atragerea investitorilor prin sprijinirea statelor africane să adopte politici și reforme în materie de reglementare care să îmbunătățească mediul de afaceri și climatul investițional, inclusiv prin crearea de condiții de concurență echitabile între întreprinderi;

5. Consolidarea rapidă a învățării, cunoștințelor și competențelor, precum și a capacităților de cercetare și inovare, în special în rândul femeilor și tinerilor, protecția drepturilor sociale și îmbunătățirea acestora, precum și eradicarea muncii copiilor;

6. Adaptarea și aprofundarea sprijinului acordat de UE pentru eforturile de pace depuse de țările africane prin intermediul unei forme de cooperare mai structurate și mai strategice, care să pună acceptul în special pe regiunile care se confruntă cu cele mai mari vulnerabilități;

7. Integrarea bunei guvernanțe, a democrației, a drepturilor omului, a statului de drept și a egalității de gen în cadrul acțiunilor și al cooperării desfășurate;

8. Asigurarea rezilienței prin corelarea intervențiilor umanitare, în materie de dezvoltare, de pace și de securitate în toate etapele ciclului conflictelor și crizelor;

9. Asigurarea unor parteneriate echilibrate, coerente și cuprinzătoare în materie de migrație și mobilitate;

10. Consolidarea ordinii internaționale bazate pe norme și a sistemului multilateral, în centrul căruia se află Organizația Națiunilor Unite.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ROMÂNIA

Eurostat: În 2020, România s-a aflat pe ultimul loc din UE privind cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare

Published

on

© European Union, 2011/ Source: EC - Audiovisual Service

În 2020, statele membre UE au cheltuit aproximativ 311 miliarde de euro pentru cercetare și dezvoltare (R&D), înregistrându-se astfel o scădere de 1 miliard de euro în comparație cu 2019, arată datele  prezentate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat). 

Cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare ca procent din PIB, s-a situat la 2,3 % în 2020, față de 2,2 % în 2019. Pe ultimul loc din Uniunea Europeană se află România, care anul trecut a alocat pentru acest domeniu doar 0,47% din PIB. 

În cadrul întreprinderilor s-au înregistrat cele mai mari cheltuieli pentru cercetare și dezvoltare, reprezentând 66 % din totalul cheltuielilor pentru cercetare în 2020, urmat de sectorul învățământului superior (22 %), sectorul guvernamental (12 %) și sectorul privat non-profit . 

Conform Eurostat, Belgia și Suedia s-au aflat pe primul loc anul trecut, cu 3,5% din PIB pentru cercetare, urmate de Austria (3,2%) și Germania (3,1%). Șase state membre UE au alocat mai puţin de 1% din PIB pentru cercetare şi dezvoltare: Cipru, Bulgaria şi Slovacia (toate cu aproximativ 0,9% din PIB), Malta şi Letonia (ambele cu 0,7% din PIB) şi România (0,47% din PIB).

© Eurostat

În ultimii zece ani, intensitatea cercetării și a dezvoltării a crescut în 24 de state membre, cea mai mare creștere fiind înregistrată în Belgia (+1,5 puncte procentuale), Grecia (+0,9 puncte procentuale), Polonia și Cehia (ambele +0,7 puncte procentuale). În contrast, singurele scăderi au fost înregistrat în Finlanda, Irlanda şi Luxemburg.

Continue Reading

U.E.

Donald Tusk consideră că decizia Angelei Merkel de a construi gazoductul Nord Stream 2 reprezintă ”cea mi mare greșeală”

Published

on

© European Union, 2017

Donald Tusk, fost președinte al Consiliului European și al Partidului Popular European, a calificat decizia de a construi gazoductul Nord Stream 2 drept ”cea mai mare greșeală” a cancelarului german demisionar, Angela Merkel.

”Din perspectiva intereselor Uniunii Europene, Nord Stream 2 este un proiect păgubos”, a declarat Tusk într-o conferintă de presă ce a avut loc duminică, potrivit Deutsche Welle, care citează publicația poloneză PAP.

Liderul principalei forțe de opoziție din Polonia a afirmat că Merkel a recunoscut lucrul acesta într-o discuție pe care cei doi au avut-o. El a completat că Angela Merkel a fost ”neputincioasă” în fața lobby-ului exercitat de mediul de afaceri german.

”Am făcut to ce am putut pentru ca Uniunea Europeană să fie mai puțin dependentă de gazul rusesc, inclusiv prin crearea unei Uniuni energetice”, a mai spus Tusk, amintind de opoziția sa din trecut față de acest proiect

Gazoductul cu o lungime de 1230 de kilometri ce trece prin Marea Baltică este menit să transporte gaz din Rusia spre Germania, ocolind Ucraina. Construcţia lui s-a încheiat, însă vanele gazoductului rămân închise în aşteptarea avizelor de funcţionare.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a opus vehement acestui proiect, pe care l-a calificat de mai multe ori drept ”o armă geopolitică periculoasă a Kremlinului”, privând Ucraina de taxele de tranzit.

Polonia a fost printre cei mai vocali critici europeni, argumentând că Moscova va folosi conducta pentru a-și crește influența asupra țărilor din Europa Centrală și de Est.

Recent, premierul Mateusz Morawiecki și-a exprimat speranța că viitorul guvern al Germaniei își va schimba poziția cu privire la contestatul proiect Nord Stream 2 și a acuzat Rusia că îl folosește ca armă împotriva Ucrainei și a Republicii Moldova.

Acest gazoduct a devenit ”un instrument pentru a şantaja Ucraina şi Republica Moldova. El este de asemenea un instrument de manipulare a preţurilor la energie”, a adăugat premierul polonez.

Berlinul a anunțat la 16 noiembrie că suspendă procesul de autorizare a Nord Stream 2, deoarece consorțiul deținut de gigantul rus Gazprom ce are sediul în Elveția și care se află în spatele gazoductului trebuia să înființeze o filială în Germania pentru a obține o licență de operare.

Noua coaliție din Germania, formată din Partidul Social-Democrat (SPD), Verzi şi Democraţii Liberi (FDP), nu menționează direct în acordul de guvernare, dezvăluit miercuri, Nord Stream 2, însă stipulează că ”legislaţia europeană în materie de energie se aplică şi proiectelor de politică energetică ale Germaniei”.

În luna mai, Administrația Biden a renunțat la ideea de a sancționa operatorul conductei, precum și pe directorul general german, președintele SUA afirmând atunci că Rusia va finaliza oricum acest proiect, indiferent de sancțiunile economice impuse. În plus, liderul de la Casa Albă a subliniat că nu dorește să tensioneze relațiile pe care le are cu Germania.

Pentru a veni în sprijinul Ucrainei, încercând să o linișteascăBerlinul și-a asumat printr-un acord încheiat cu SUA la 22 iulie ca va impune sancțiuni Rusiei în cazul în care Moscova va amenința securitatea energetică a vecinilor săi și a aliaților SUA din Europa.

În plus, președintele american Joe Biden și cancelarul german Angela Merkel au lansat un parteneriat americano-german privind clima și energia,  prin care economiile emergente vor fi sprijinite în tranziția ecologică, iar încercările de utilizare a energiei ca instrument de coerciție să fie prevenite.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Parlamentul European stabilește repere pentru o administrație mai incluzivă în ceea ce privește chestiunile legate de handicap, orientare sexuală și antirasism

Published

on

© European Commission Twitter

Conducerea Parlamentului European a adoptat o „foaie de parcurs” pentru o abordare incluzivă a chestiunilor legate de handicap, orientare sexuală și antirasism în cadrul administrației sale, potrivit comunicatului oficial. 

Biroul Parlamentului European, format din președinte, vicepreședinți și chestori, a convenit să intensifice eforturile pentru a realiza o administrație mai incluzivă. Pentru a atinge acest obiectiv până în 2024, Biroul a aprobat în unanimitate o foaie de parcurs pe doi ani cu obiective ambițioase privind handicapul, LGBTIQ+ și diversitatea rasială și etnică.

Parlamentul European a recunoscut, de asemenea, necesitatea de a dezvolta o abordare intersectorială pentru a pregăti calea către schimbări durabile în direcția unui loc de muncă complet incluziv și respectabil. 

„Sunt foarte mulțumit de faptul că am reușit să adoptăm în unanimitate o foaie de parcurs cuprinzătoare care urmărește egalitatea, menținând în același timp un dialog strâns și productiv cu grupurile de diversitate din cadrul Parlamentului pentru a asigura că aceste măsuri sunt atât legitime, cât și eficiente. Aceasta reprezintă o altă oportunitate de a ne consolida poziția de lider în materie de diversitate. De asemenea, este esențial ca administrația Parlamentului să fie cu adevărat reprezentativă și accesibilă tuturor. Acum, trebuie să lucrăm împreună pentru a pune în aplicare aceste măsuri în timp util și în mod eficient”, a transmis președintele grupului la nivel înalt al Parlamentului privind egalitate de gen și diversitatea, Dimitrios Papadimoulis. 

În ceea ce privește handicapul, accentul va fi pus pe accesibilitatea digitală și fizică, pe programele de acțiune pozitivă, pe sprijinul financiar și pe sensibilizarea publicului. În ceea ce privește chestiunile legate de LGBTIQ+, stimularea învățării și a dezvoltării tematice oferite personalului și managerilor rămâne o prioritate pe ordinea de zi, precum și garantarea unui sistem de sprijin adecvat pentru toate tipurile de familii într-o varietate de scenarii și situații.

Unul dintre obiectivele privind combaterea rasismului este promovarea diversității etnice în rândul personalului Parlamentului European. Pentru a realiza acest lucru, trebuie să fie ascultată experiența membrilor interni din diverse medii etnice, iar nemulțumirile acestora trebuie evaluate. 

Potrivit comunicatului citat, un sondaj anonim și voluntar realizat în rândul personalului cu privire la diversitatea membrilor, la percepția acestora cu privire la caracterul incluziv al Parlamentului ca loc de muncă și la eficacitatea acțiunilor sale în materie de diversitate, va furniza date esențiale pentru continuarea progresului.

În context, Comisia Europeană a prezentat pe 3 martie, o Strategie ambițioasă privind drepturile persoanelor cu handicap (2021-2030), pentru a asigura participarea lor deplină în societate, în condiții de egalitate cu celelalte persoane din UE și din afara acesteia, în conformitate cu Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și cu Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, care prevăd că egalitatea și nediscriminarea sunt pietrele de temelie ale politicilor UE. 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
ROMÂNIA10 mins ago

Eurostat: În 2020, România s-a aflat pe ultimul loc din UE privind cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare

U.E.26 mins ago

Donald Tusk consideră că decizia Angelei Merkel de a construi gazoductul Nord Stream 2 reprezintă ”cea mi mare greșeală”

PARLAMENTUL EUROPEAN49 mins ago

Parlamentul European stabilește repere pentru o administrație mai incluzivă în ceea ce privește chestiunile legate de handicap, orientare sexuală și antirasism

U.E.1 hour ago

Statele membre încurajează schimbul de bune practici în UE privind abordările pentru o învățare mixtă cu scopul asigurării unui învățământ de înaltă calitate și favorabil incluziunii

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Ursula von der Leyen atrage atenția că a început ”o cursă contracronometru” împotriva variantei Omicron și face apel la cetățeni să-și ia măsuri de precauție

POLITICĂ2 hours ago

Cristian Diaconescu: PMP a decis înființarea unei comisii privind aplicarea PNRR, care să monitorizeze modul în care sunt cheltuiți banii europeni

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 hours ago

Mircea Hava pune la dispoziția oricărei ”comunități care dorește să cunoască și să acceseze fondurile” UE experiența sa de peste 20 de ani ca primar: Banii europeni pot schimba, din temelii, un oraș

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Miniștrii sănătății din țările G7 se reunesc de urgență, luni, pentru a discuta despre noua variantă de coronavirus Omicron

NATO19 hours ago

UE dorește să-și consolideze cooperarea cu NATO în contextul în care ”amenințările hibride devin din ce în ce mai intense”

NATO21 hours ago

Jens Stoltenberg promite că ”niciun aliat NATO nu este singur” în fața ofensivei hibride a regimului Lukașenko: Criza migrației afectează atât NATO, cât și UE

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 hours ago

Mircea Hava pune la dispoziția oricărei ”comunități care dorește să cunoască și să acceseze fondurile” UE experiența sa de peste 20 de ani ca primar: Banii europeni pot schimba, din temelii, un oraș

ROMÂNIA22 hours ago

Varianta Omicron: România trimite un avion Tarom pentru a-și repatria cetățenii blocați în Africa de Sud și se oferă să ajute și alte state UE care nu au reușit acest lucru, în limita capacității aeronavei

ROMÂNIA1 day ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu ministrul Sănătății: România urmează recomandările ECDC și ale Comisiei Europene. Românii care vin din țări din sudul Africii vor fi carantinați timp de 14 zile

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu: Digitalizarea reprezintă soluția pentru a eficientiza statul. Trebuie să fructificăm oportunitățile financiare europene pentru investiții în acest domeniu

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

INTERVIU Eurodeputatul Victor Negrescu: Salariul minim european are menirea să crească standardele sociale în Europa, oferind oportunități egale pentru toți europenii care lucrează în orice stat membru

Alin Mituța4 days ago

Eurodeputatul Alin Mituța: România va deveni un stat sigur pentru fete și femei atunci când vom taxa fiecare violență fizică, sexuală sau emoțională

POLITICĂ4 days ago

Guvernul Nicolae Ciucă a fost învestit de Parlament cu o majoritate covârșitoare. Membrii cabinetului PNL-PSD-UDMR vor depune jurământul la Palatul Cotroceni

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă îndeamnă companiile farmaceutice care produc vaccinul anti-COVID-19 să deruleze campanii de informare în statele UE pentru a combate dezinformarea

POLITICĂ4 days ago

Premierul desemnat Nicolae Ciucă, în Parlament: Vom garanta stabilitatea României. Vom asigura respectarea statului de drept și o politică externă bazată pe consolidarea rolului în UE și NATO și a Parteneriatului cu SUA

Marian-Jean Marinescu4 days ago

Marian-Jean Marinescu, către comisarul european pentru energie: Vreau să văd energia nucleară și gazul în viitorul act delegat pentru taxonomie. ”Fit for 55” va determina ”o cerere de energie foarte mare”

Team2Share

Trending