Connect with us

RUSIA

Franța caută soluții pentru ocolirea sancțiunilor americane care împiedică investițiile în Rusia: ”Trebuie să ancorăm Rusia în Europa și Franța este țara din Europa care să permită asta”

Published

on

© Facebook/ Bruno Le Maire

Franța dorește să propună în șase luni soluții pentru ocolirea anumitor sancțiuni americane care îngrădesc investițiile franceze în Rusia, pentru a concretiza apropierea economică susținută de președintele Emmanuel Macron, scrie AFP, potrivit Hotnews.ro.

În vizită la Moscova, ministrul Economiei, Bruno Le Maire, a condamnat sancțiunile extrateritoriale americane, care împiedică printre altele băncile franceze care au afaceri în Statele Unite să finanțeze proiecte în Rusia sau proiecte franco-ruse.

“Ne acordăm șase luni pentru a găsi soluții acceptabile”, “soluții inovatoare” și respectând dreptul internațional, a declarat Le Maire, în cadrul unei întâlniri cu omologul său rus Maxim Oreșkin.

Acesta a promis că avansurile în acest dosar vor fi discutate cu ministrul rus în cadrul Forumului economic de la Davos, în ianuarie, și că va reveni în Rusia în următoarele șase luni.

Trebuie să ancorăm Rusia în Europa și Franța este țara din Europa care să permită asta“, a adăugat Le Maire.

“Președintele Macron a făcut alegerea strategică a Rusiei, vrem ca acest lucru să fie tradus în plan economic”, a adăugat el, regretând că pentru moment “ne împiedicăm la fiecare proiect ambițios la chestiunea finanțării” din cauza sancțiunilor americane.

Fără a preciza natura “soluțiilor” evocate, ministrul a exclus folosirea unui mecanism de troc precum Instex, conceput de europeni pentru a ocoli sancțiunile americane impuse Iranului prin evitarea dolarului. Acest mecanism nu a dat niciun rezultat.

Franța este cel mai mare angajator străin din Rusia. Printre marile proiecte se numără cele ale grupului Total, cu imensele uzine de gaz natural lichefiat în Arctica, unde chestiunea finanțării prin intermediul băncilor franceze este de anvergură.

Președintele francez Emmanuel Macron solicită constant reluarea unui dialog strategic cu Rusia, asumându-și un rol activ în această privință.

În luna august, cu puțin timp înainte de a găzdui summitul G7, președintele francez l-a primit pe omologul său rus la reședința sa de vară, evocând o ”Europă de la Lisabona la Vladivostok”, unde Rusia are un loc complet în familia europeană.

Recent, în ajunul summitului aniversar al NATO de la Londra, Emmanuel Macron a chemat la o reconsiderare a dialogului între Alianța Nord-Atlantică și Rusia.

Trebuie să reconsiderăm mai multe subiecte importante. În primul rând, un dialog lucid, robust și necesar cu Rusia. Și susțin foarte mult faptul că am vrut să acord un nou impuls acestui dialog. Și susțin și faptul că, cu siguranță, nu am arătat niciun semn de slăbiciune sau naivitate în acest sens”, a spus Macron, cel care la 9 decembrie a găzduit un summit în format Normandia alături de președinții Rusiei și Ucrainei și cancelarul Germaniei.

De altfel, Emmanuel Macron este așteptat să efectueze o vizită la Moscova, la 9 mai 2020, pentru a marca 75 de ani de la Ziua Victoriei împotriva Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.

 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

NATO

Comandantul suprem al forțelor NATO și șeful Statului Major rus s-au întâlnit la Baku pentru a discuta ”prevenirea incidentelor militare”

Published

on

©️ SHAPE NATO

Comandantul suprem al forțelor NATO în Europa şi şeful Statului Major al armatei ruse s-au întâlnit joi la Baku, capitala Azerbaidjanului, angajându-se să menţină contactul pentru a evita în special orice “incident” militar, în contextul în care Alianţa Nord-Atlantică urmează să efectueze în lunile mai şi iunie exerciţii militare majore – Defender Europe 20 – care vor constitui cea mai mare desfăşurare de trupe americane în Europa în ultimii 25 de ani.

Generalul american Tod Wolters şi omologul său rus Valeri Gherasimov au făcut “schimb de opinii asupra unor probleme de stabilitate strategică, situaţii din regiuni aflate în criză şi au discutat despre măsuri practice pentru a preveni incidente militare”, potrivit unui comunicat al armatei ruse, citat de AFP, potrivit Agerpres.

NATO a publicat un comunicat aproape similar, precizând că cei doi responsabili militari “au făcut un schimb de opinii asupra activităţilor şi exerciţiilor militare aferente”, astfel încât “să promoveze predictibilitatea militară şi transparenţa”.

Aceasta a fost a doua întâlnire între generalul Gherasimov şi generalul Wolters, devenit în martie 2019 comandantul suprem al forţelor aliate în Europa. Prima întâlnire datează din iulie 2019, şi a avut loc tot la Baku, cei doi militari comunicând de atunci mai ales telefonic.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a dat asigurări luni că Rusia nu este ţinta exerciţiului militar american de amploare Defender-Europe 20, care va avea loc în lunile mai şi iunie ale acestui an și care reprezintă cel mai mare exerciţiu militar desfăşurat de Statele Unite în Europa în ultimii 25 de ani.

Armata americană a început pe 23 ianuarie pregătirile pentru Defender Europe 20, cel mai mare exerciţiu militar desfăşurat de Statele Unite în Europa în ultimii 25 de ani, la care vor participa peste 28.000 de militari americani.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Statele Unite desfăşoară, în premieră, o armă nucleară de slabă putere pe un submarin, pentru a descuraja Rusia

Published

on

© US Navy/ Flickr

Statele Unite au desfăşurat, pentru prima oară, o armă nucleară de putere slabă, la bordul unui submarin, vrând astfel să descurajeze Rusia să folosească armament similar, relatează AFP, potrivit Adevărul.

”Marina americană (US Navy) a desfăşurat focosul nuclear de slabă putere (de tip) W16-2 pe o rachetă balistică lansată dintr-un submarin”, a anunţat marţi într-un comunicat numărul doi în ierarhia Pentagonului John Rood.  

”Adversari potenţiali, ca Rusia, cred că folosirea armelor nucleare de putere slabă le va oferi un avantaj asupra Statelor Unite şi aliaţilor şi partenerilor acestora”, a adăugat Rood, care confirma astfel informaţii dezvăluite de către un grup de experţi, Federation of American Scientists (FAS).  

La publicarea noii ”posturi nucleare” a Statelor Unite, în februarie 2018, Pentagonul a avertizat că va modifica aproximativ 50 de ogive nucleare, reducându-le puterea, şi le va îmbarca la bordul unor submarine, pentru a răspunde unei ameninţări percepute din partea Rusiei.  

Potrivit Washingtonului, Moscova este pe cale să-şi modernizeze un arsenal de 2.000 de arme nucleare tactice, ameninţând ţările europene de la frontierele sale şi ocolindu-şi obligaţiile pe care şi le-a asumat prin Tratatul de dezarmare New START.   Acest tratat numără doar armele strategice care servesc drept fundament al doctinei disuadiunii bazate pe ”distrugerea reciprocă asigurată”.  

Aceste arme nucleare tactice – de o putere inferioară bombei de la Hiroshima – ar permite Moscovei să se afle în avantaj în faţa Occidentului în cazul unui conflict, întrucât Washingtonul ar ezita să răspundă cu o armă nucleară cu putere deplină, mult mai devastatoare.  

Potrivit Washingtonului, Rusia se teme, de fapt, că ar fi rapid dominată în cazul unui conflict convenţional cu Occidentul. Pentru a compensa acest lucru, Moscova a adoptat o doctrină de ”escaladare-dezescaladare”, care ar consta în a folosi prima o armă nucleară de putere slabă, cu efecte mai limitate.

Continue Reading

RUSIA

Rusia va finaliza construcția gazoductului Nord Stream 2 pentru a proteja companiile europene din proiect de sancțiunile SUA

Published

on

© www.nord-stream2.com

Rusia va finaliza construcția gazoductului Nord Stream 2 de sub Marea Baltică fără ajutorul companiilor europene, pentru a le proteja de sancțiunile impuse de Statele Unite pentru a împiedica finalizarea proiectului, informează Agerpres

Nord Stream 2 este aproape de finalizare și urmărește în mare parte traseul conductei Nord Stream existente, care livrează deja gaz din Rusia în Germania pentru distribuire mai departe în Europa. Potrivit consorţiului, până acum au fost amplasate conducte cu o lungime de 2.300 de kilometri în cadrul proiectului Nord Stream 2 iar la finalizare gazoductul va avea o lungime totală de 2.460 de kilometri.

„Proiectul Nord Stream 2, care este deja finalizat în proporție de 94%, va fi finalizat de partea rusă”, a declarat vicepreședinta Gazprom, Elena Burmistrova, la Conferința Europeană a Gazelor din Viena, după ce compania elveţiană Allseas, angajată de gigantul rus pentru a construi secţiunea offshore a gazoductului, a suspendat lucrările de instalare a celor 160 km de conducte rămase su presiunea sancțiunilor impuse de SUA.

De altfel, președintele rus Vladimir Putin declarase în urmă cu două săptămâni, cu ocazia vizitei cancelarului german Angela Merkel la Moscova, că speră ca, „până la finalul acestui an sau în primul trimestru al anului viitor, lucrările să fie finalizate și gazoductul să fie funcțional”, precizând că Rusia „cu siguranță” va putea să finalizeze Nord Stream 2 fără ajutor străin. 

Parlamentarii americani au criticat în repetate rânduri proiectul, spunând că acesta va permite Moscovei să evite tranzitul de gaze prin Ucraina și va oferi gigantului energetic Gazprom un monopol pe exportul către piețele energetice europene, spre deosebire de promotorii săi care îl consideră ca fiind strategic pentru aprovizionarea Europei.

În acest context, preşedintele american Donald Trump a promulgat pe 21 decembrie legea care impune sancţiuni companiilor implicate în construirea gazoductului rus Nord Stream 2, proiect aflat în mijlocul unei bătălii economice şi geopolitice între SUA şi Europa.

Sancţiunile vizează companiile care colaborează la construirea în Marea Baltică a acestui gazoduct, care ocoleşte în special Ucraina – ţară aliată Occidentului, şi prin care trece până acum o mare parte din gazul rus, informează AFP, potrivit Agerpres.

Măsurile punitive, care fac parte dintr-o lege mai cuprinzătoare vizând bugetul apărării americane pentru anul fiscal 2020, prevăd îngheţarea activelor şi revocarea vizelor americane antreprenorilor implicaţi în realizarea proiectului. 

Legea oferă administrației Trump 60 de zile pentru a identifica acele companii și persoane care furnizează astfel de servicii și permite revocarea vizelor pentru SUA și blocarea proprietăților deținute de aceste persoane. De asemenea, acordă 30 de zile celor vizați de sancțiuni pentru a-și opri operațiunile.

Proiectul, în valoare de peste 11 miliarde de dolari și finanţat jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper şi Shell), vine în sprijinul relației sensibile dintre Rusia şi Germania și ar putea aduce Berlinul în poziţia de punct central al pieţei europene a gazelor.

Se preconizează că noua conductă va dubla capacitatea de gaz la 110 miliarde de metri cubi anual. Proponenții susțin că gazul va înlocui cărbunele din amestecul de energie din Europa și va oferi o rezervă pentru surse regenerabile, precum energia eoliană și solară.

În 2017, Gazprom şi-a majorat exporturile de gaze naturale spre Europa cu 8,1%, până la valoarea record de 193,9 miliarde de metri cubi, în contextul în care dependența Uniunii Europene de importul gazelor naturale este în creștere și, potrivit evaluărilor europene, această tendință este așteptată să continue. 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending