«meta name="facebook-domain-verification" content-"5blyagw4jqssvhp5k17d22h27afzg" /> Franța denunță ”declaraţii de violenţă, chiar de ură” ale preşedintelui Erdogan și evocă din nou posibilitatea unor sancțiuni împotriva Turciei: Există căi de presiune - caleaeuropeana.ro
Connect with us

U.E.

Franța denunță ”declaraţii de violenţă, chiar de ură” ale preşedintelui Erdogan și evocă din nou posibilitatea unor sancțiuni împotriva Turciei: Există căi de presiune

Published

on

©France Diplomatie/ Twitter

Ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian a denunțat joi discursurile vehemente ale președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, în cadrul unei intervenții la postul radio Europe 1, evocând din nou posibilitatea unor sancțiuni împotriva Turciei, potrivit AFP și BFMTV, citate de Agerpres.

”Sunt în prezent declaraţii de violenţă, chiar de ură, făcute cu regularitate de către preşedintele Erdogan, ceea ceea ce este inacceptabil”, a declarat şeful diplomaţiei franceze la Europe 1.

”Nu doar Franţa este vizată, există o solidaritate totală europeană pe acest subiect, ne dorim foarte mult ca Turcia să renunţe la această logică”, a spus în continuare ministrul francez de externe.

”Şi dacă nu ar fi existat, Consiliul European, care reuneşte şefii de stat şi de guvern din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, a decis că va lua măsurile necesare împotriva autorităţilor turce. Acum este important ca turcii să ia măsurile necesare pentru a evita aceasta derivă”, a completat oficialul francez. ”Există căi de presiune, există o agendă de posibile sancţiuni”, a adăugat Le Drian.

Recep Tayyip Erdogan a lansat acuzații la adresa președintelui francez, care apără dreptul la caricaturi cu profetul Mahomed, spunând că duce ”o campanie de ură” împotriva islamului și a pus la îndoială ”sănătatea mintală” a lui Emmanuel Macron.

Palatul Elysee a reacționat prompt la acel moment, declarând că discursul liderului de la Ankara este ”unul inacceptabil și grosolan”. La scurt timp, președintele Franței l-a rechemat în țară pentru consultări pe ambasadorul din Turcia.

Uniunea Europeană s-a implicat în această dispută. Prin vocea Înaltului Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate , Josep Borrell, UE a criticat cuvintele președintelui Erdogan la adresa omologului francez pe care le-a calificat ”inacceptabile”. ”Facem apel la Turcia să înceteze cu această spirală periculoasă a confruntării”, a precizat la finalul lunii octombrie Borrell într-un mesaj pe Twitter redactat în limba franceză.

Fost ministru spaniol de externe a reamintit că șefii de stat sau de guvern, i-au propus Ankarei, în urma recentului summit al Consiliului European, desfășurat la 15-16 octombrie, ”o reală ofertă de relansare a relațiilor noastre”. Oficialul european a atrans în schimb atenția că este nevoie de ”voință politică” din partea autorităților turce. ”În caz contrar, Turcia va deveni și mai izolată”, a avertizat Înaltul Reprezentant al UE.

Ulterior, în urma reuniunii șefilor de stat sau de guvern ai celor 27 de state membre din 29 octombrie, președintele Consiliului European, Charles Michel, a transmis că UE va regândi relaționarea cu Turcia în decembrie, pe fondul provocărilor ”complet inacceptabile” din Mediterana de Est și în relație cu Franța ale acesteia.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

U.E.

PES salută alegerea lui Olaf Scholz în funcția de cancelar federal: Marchează o nouă etapă pentru Germania și Europa

Published

on

© PES/Facebook

Partidul Socialiștilor Europeni îl felicită pe Olaf Scholz pentru alegerea sa în funcția de cancelar al Germaniei și consideră că noul guvern de la Berlin condus de SPD – primul în care portofoliile sunt distribuite egal între femei și bărbați – marchează o nou etapă pentru Germania și pentru Europa.

”Formarea unui guvern progresist în Germania marchează începutul unui nou ciclu. Germania și Europa pot acum să avanseze spre echitate socială și sustenabilitate ecologică, printr-un val de investiții puternic și ambițios. Tranziția ecologică este o oportunitate de a ne moderniza societățile și de a le reconstrui pentru a le face mai echitabile. Acesta este, de asemenea, un semnal clar că alegătorii știu ce își doresc și că familia politică social-democrată poate oferi aceste politici, atunci când i se oferă posibilitatea de a conduce. Am fost întotdeauna o forță politică pivot în Europa și vom fi întotdeauna”, a transmis președintele PES, Serghei Stanișev, care i-a trimis o scrisoare de felicitare noului cancelar federal, potrivit unui comunicat al PES. 

Familia PES așteaptă cu nerăbdare să-l primească pe Olaf Scholz la reuniunea ce va avea loc la 16 decembrie, înainte de primul său summit al Consiliului European, programat pentru 16-17 decembrie.

Susţinut de Partidul Social-Democrat (SPD), de Verzi şi de Partidul Liber-Democrat (FDP), Scholz, în vârstă de 63 de ani, a primit 395 de voturi din totalul celor 736 în Bundestag.

Partidul Social-Democrat, Verzii şi FDP au semnat marţi, la Berlin, acordul de coaliţie care permite instalarea noului guvern, alcătuit dintr-un număr egal de femei şi bărbaţi, posturi cheie precum cel de ministru de externe, de interne şi al apărării fiind ocupate de femei.

Semnarea acordului de coaliţie guvernamentală, un document de 177 de pagini, a fost etapa finală a unui proces de negocieri care a durat aproape 10 săptămâni.

Într-o conferință de presă, Scholz a anunțat că în politica externă se va concentra asupra colaborării cu ţările democratice din întreaga lume, confirmând că prima vizită în străinătate va fi la Paris, unde este așteptat vineri pentru a ”examina modalitățile de reangajare a Rusiei în cadrul formatului Normandia”.

La capătul unor alegeri cu o prezență la vot de 76,6%, social-democrații au obținut cel mai bun scor politic din ultimii opt ani, clasându-se pe primul loc (25,7%) și plasându-l drept favorit pe vice-cancelarul Olaf Scholz să încerce formarea unei majorități în viitorul Bundestag.

De cealaltă parte, CDU/CSU au înregistrat cel mai slab rezultat politic (24,1%) din 1949 încoace, după cel de-al Doilea Război Mondial. La precedentele alegeri, creștin-democrații au obținut 32,9%, iar social-democrații 20,5%.

Continue Reading

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu salută noul guvern german: Olaf Scholz va consolida proiectul european

Published

on

© Corina Cretu/ Facebook

Europarlamentarul Corina Crețu salută noul Guvern Federal al Germaniei condus de Olaf Scholz. Noul parlament german l-a ales pe Olaf Scholz în funcția de cancelar, membrii parlamentului votând cu 395 din 707 voturi exprimate pentru ca Scholz să devină noul șef al guvernului german.

„Sunt convinsă că Olaf Scholz va consolida proiectul european și, în general, direcția pro-europeană a cărei promotor principal este Germania. Pentru că știu activitatea lui și pentru că facem parte din aceeași familie politică, m-am bucurat pentru victoria sa. Olaf Scholz a manifestat întotdeauna o sensibilitate socială aparte – nu doar pe parcursul campaniei, ci de-alungul întregii sale cariere politice de până acum”, a transmis Corina Crețu într-un mesaj pe pagina de Facebook. 

Olaf Scholz a fost numit al nouălea cancelar al Germaniei, într-o scurtă ceremonie care a avut loc la Berlin. Preşedintele Frank-Walter Steinmeier l-a învestit pe Scholz la Palatul Bellevue, după care noul cancelar a revenit în Bundestag pentru a depune jurământul.

De asemenea, Corina Crețu a apreciat numărul portofoliilor din noul Guvern de la Berlin, care este distribuit egal femeilor și bărbaților: „Femeile din Cabinetul lui Olaf Scholz vor ocupa poziții-cheie precum Ministerul de Externe, Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Ministerul Educației și Cercetării. Decizia aceasta este, din punctul meu de vedere, un semn al firescului, un exemplu pe care mai multe țări ar trebui să îl ia în considerare.”

Citiți și: Noul guvern german va avea în premieră un număr egal de femei și bărbați. Femeile vor ocupa posturi-cheie, precum cel de Interne sau al Apărării

„Provocările pe care le va avea de înfruntat noul Guvern Federal al Germaniei nu sunt puține, în special în contextul actualei pandemii – însă obiectivele sale curajoase (energie verde, înnoirea infrastructurii digitale, salarii mai mari, protejarea celor vulnerabili) cred că sunt binevenite tocmai având în vedere această situație. Succesul său va fi un exemplu pentru întreaga Europă”, a conchis aceasta în mesajul său.

Citiți și: S-a încheiat “epoca Angela Merkel”: Olaf Scholz a fost ales cancelar al Germaniei, fiind așteptat de liderii UE să lucreze pentru o Europă suverană și puternică

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană propune un nou instrument pentru a contracara utilizarea măsurilor economice coercitive de către țările terțe

Published

on

© Ursula von der Leyen - Twitter

Comisia Europeană a propus miercuri un nou instrument pentru a contracara utilizarea măsurilor economice coercitive de către țările terțe, instrumentul juridic reprezentând un răspuns la faptul că, în ultimii ani, UE și statele sale membre au devenit ținta unor presiuni economice deliberate, informează comunicatul oficial. 

Instrumentul juridic îi va permite Uniunii Europene să se apere mai bine pe scena mondială. Scopul este de a descuraja țările terțe să restricționeze sau să amenințe să restricționeze comerțul sau investițiile pentru a determina o schimbare a politicii UE în domenii precum schimbările climatice, fiscalitatea sau siguranța alimentară.

Instrumentul anti-coerciții este conceput să detensioneze relațiile economice și să determine stoparea unor măsuri coercitive specifice prin intermediul dialogului, ca prim pas. Orice contramăsuri luate de UE ar fi aplicate numai în ultimă instanță, atunci când nu există nicio altă modalitate de a contracara intimidarea prin măsuri economice, care poate lua multe forme.

Acestea variază de la instrumente explicite de coerciție și de apărare comercială îndreptate împotriva UE utilizate de unele țări, la controale selective la frontieră sau controale în sfera siguranței alimentare vizând produsele dintr-o anumită țară a UE, până la boicotarea unor produse cu o anumită origine. Scopul contramăsurilor este de a menține dreptul legitim al UE și al statelor membre de a face alegeri și de a lua decizii în materie de politici în mod suveran, precum și de a preveni interferențele grave în suveranitatea Uniunii sau a statelor sale membre.

 „Într-o perioadă de tensiuni geopolitice tot mai accentuate, comerțul este din ce în ce mai mult utilizat ca armă, iar UE și statele sale membre devin ținte ale intimidării economice. Avem nevoie de instrumente adecvate pentru a răspunde în mod corespunzător. Prin această propunere, transmitem mesajul clar că UE își va apăra cu fermitate interesele. Principalul obiectiv al instrumentului anti-coerciții este de a acționa ca un factor de descurajare. Dar de acum dispunem de mai multe instrumente atunci când suntem nevoiți să acționăm. Acest instrument ne va permite să răspundem provocărilor geopolitice din următoarele decenii, menținând Europa puternică și flexibilă”, a transmis Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv și comisar pentru comerț. 

Cu acest nou instrument, Uniunea Europeană va fi în măsură să răspundă măsurilor economice coercitive într-un mod structurat și uniform. Un cadru legislativ dedicat asigură previzibilitate și transparență; el evidențiază aderarea UE la o abordare bazată pe norme, inclusiv la nivel internațional.

Mai mult, UE va colabora direct cu o țară în cauză pentru a pune capăt intimidării economice. Dacă intimidarea economică nu se oprește imediat, noul instrument va permite Uniunii să reacționeze rapid și eficient, oferind un răspuns personalizat și proporțional pentru fiecare situație, de la impunerea de tarife și restricționarea importurilor din țara în cauză, la restricții vizând serviciile sau investițiile sau la măsuri de limitare a accesului la piața internă a UE.


Propunerea Comisiei vine în urma solicitărilor inițiate de Parlamentul European și de mai multe state membre. Ea a fost făcută cunoscută într-o Declarație comună a Comisiei, a Consiliului și a Parlamentului European privind un instrument pentru descurajarea și contracararea acțiunilor coercitive desfășurate de țări terțe, emisă în 2 februarie.

Propunerea a fost elaborată în urma unei consultări publice laborioase desfășurate la nivelul UE (inclusiv a unei evaluări a impactului), în cadrul căreia multe dintre părțile interesate – în special întreprinderile, asociațiile industriale și grupurile de reflecție – au semnalat problema intimidării economice și a măsurilor coercitive îndreptate împotriva intereselor UE și au sprijinit elaborarea la nivelul UE a unui instrument disuasiv.

În prezent, propunerea trebuie discutată și aprobată de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene. Ea va fi luată în considerare în cadrul procedurii legislative ordinare, prin care Parlamentul și Consiliul își vor elabora pozițiile la nivel intern înainte de a negocia între ele în cadrul discuțiilor din cadrul trilogului, cu participarea Comisiei. În următoarele două luni, părțile interesate și cetățenii pot oferi puncte de vedere suplimentare cu privire la care Comisia va prezenta un raport Consiliului și Parlamentului.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
U.E.15 mins ago

PES salută alegerea lui Olaf Scholz în funcția de cancelar federal: Marchează o nouă etapă pentru Germania și Europa

Corina Crețu36 mins ago

Eurodeputatul Corina Crețu salută noul guvern german: Olaf Scholz va consolida proiectul european

ROMÂNIA39 mins ago

Spitalul Regional Iași: Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea contractului de finanțare dintre România și Banca Europeană de Investiții

COMISIA EUROPEANA51 mins ago

Comisia Europeană propune un nou instrument pentru a contracara utilizarea măsurilor economice coercitive de către țările terțe

U.E.55 mins ago

Emmanuel Macron, ultim omagiu pentru Angela Merkel: Mulțumesc pentru că m-ai învățat multe lucruri și m-ai acceptat ca pe un lider tânăr și furtunos

ROMÂNIA1 hour ago

Directorul SRI: Construirea parteneriatelor strategice rămâne piatra de temelie a proiectului european

CONSILIUL EUROPEAN1 hour ago

Klaus Iohannis îl felicită pe Olaf Scholz, noul cancelar al Germaniei: Aștept să cooperăm în Consiliul European și la nivel bilateral

U.E.2 hours ago

Președinții Comisiei Europene și Consiliului European așteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu noul cancelar german Olaf Scholz pentru o ”Europă suverană și puternică”

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

“Înscăunarea” lui Olaf Scholz în fruntea Germaniei schimbă echilibrul puterii în Consiliul European: Socialiștii, cei mai influenți, în timp ce România devine cel mai mare stat UE condus de un lider PPE

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Casa Albă intenționează să folosească gazoductul Nord Stream 2 ca „pârghie” pentru a descuraja Moscova să invadeze Ucraina

SUA2 hours ago

UE-SUA lansează un dialog comun privind politica de concurență în domeniul tehnologiei

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Nicolae Ciucă atrage atenția că trebuie elaborată cât mai rapid OUG privind cadrul de implementare a PNRR

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis a decorat cadre medicale, profesori și reprezentați ai societății civile cu prilejul Zilei Naționale a României: O recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre

MAREA BRITANIE1 week ago

Ziua Națională a României. Ambasadorul Regatului Unit la București: Combaterea problemelor climatice va reprezenta un ”aspect important al cooperării” dintre țările noastre

POLITICĂ1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă, îndemn la unitate de Ziua Națională: Marea Unire rămâne cea mai frumoasă pagină din istoria României, o lecție despre coeziune care acum ne este necesară

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Ursula von der Leyen salută decizia OMS de a începe negocierile pentru un tratat internațional privind pandemiile: Spiritul de acțiune colectivă, singurul răspuns pentru combaterea pandemiilor

U.E.1 week ago

Charles Michel, la sesiunea specială a Adunării Mondiale a Sănătății pentru un tratat internațional privind pandemiile: Sper că vom face istorie. Abordarea „O singură sănătate” este un „must-have”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Mircea Hava pune la dispoziția oricărei ”comunități care dorește să cunoască și să acceseze fondurile” UE experiența sa de peste 20 de ani ca primar: Banii europeni pot schimba, din temelii, un oraș

ROMÂNIA1 week ago

Varianta Omicron: România trimite un avion Tarom pentru a-și repatria cetățenii blocați în Africa de Sud și se oferă să ajute și alte state UE care nu au reușit acest lucru, în limita capacității aeronavei

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu ministrul Sănătății: România urmează recomandările ECDC și ale Comisiei Europene. Românii care vin din țări din sudul Africii vor fi carantinați timp de 14 zile

Team2Share

Trending