Connect with us

CHINA

Franța dorește un acces mai bun la piața chineză și o relație comercială mai ”echilibrată”, nu o ”decuplare” de China, subliniază ministrul francez de finanțe după întâlniri cu înalți oficiali chinezi

Published

on

© European Union, 2022

Franța dorește un acces mai bun la piața chineză și o relație comercială mai ”echilibrată”, nu o ”decuplare” de a doua cea mai mare economie a lumii, a declarat duminică ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, după o întâlnire cu înalți oficiali chinezi, informează Reuters.

”Nu dorim să ne confruntăm cu unele obstacole legislative sau cu alte bariere pentru a avea acces la piețele chineze”, a declarat Le Maire într-o conferință de presă la Beijing, la o zi după ceea ce a avut discuții comerciale ”constructive” cu vicepremierul He Lifeng.

”Acest lucru a fost, desigur, în centrul discuțiilor noastre. Dorim să obținem un acces mai bun și un acces mai echilibrat la piața chineză”, a completat acesta.

La întâlnirea de sâmbătă, He a declarat că China speră că Franța ar putea ”stabiliza tonul” relațiilor UE-China, în timp ce Beijingul este dispus să aprofundeze cooperarea cu Parisul în anumite domenii.

”Reducerea riscului nu înseamnă că China este o sursă de risc”, a spus Le Maire. ”Reducerea riscului înseamnă că dorim să fim mai independenți și că nu vrem să ne confruntăm cu niciun risc în lanțurile noastre de aprovizionare în cazul în care ar exista o nouă criză, precum cea de COVID, cu ruperea totală a unor lanțuri valorice”.

China este al treilea partener comercial al Franței, dar firmele franceze sunt din ce în ce mai îngrijorate că ar putea fi prinse în focul încrucișat al rivalității crescânde dintre Washington și Beijing, superputerile economice ale lumii.

Dorința de a reduce riscul, dar nu de a opta pentru o decuplare de China se înscrie în strategia Uniunii Europene referitoare la China.

Vizita lui Le Maire vine după cea a secretarului american al Trezoreriei, Janet Yellen, și a secretarului de stat american, Antony Blinken.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

CHINA

NATO adoptă, la Washington, cea mai dură poziție din istorie cu privire la China, acuzând Beijingul că stimulează “decisiv” războiul Rusiei în Ucraina prin parteneriatul “fără limite” cu Moscova

Published

on

© NATO

Corespondență din Washington

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a acuzat miercuri China, la finalul primei zile a summitului aliat la Washington, că este un “facilitator” al agresiunii Rusiei în Ucraina, în timp ce Declarația finală de la Washington tratează Beijingul în cea mai dură formulă de când China este inclusă în comunicatele finale ale summit-urilor NATO, de la summitul aniversar de 70 de ani de la Londra, din 2019.

China este un facilitator decisiv al războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei… China furnizează echipamente cu dublă utilizare, microelectronică, o mulțime de alte instrumente care permit Rusiei să construiască rachete, să construiască bombe, să construiască avioane, să construiască armele pe care le folosesc pentru a ataca Ucraina și faptul că acest lucru este acum clar declarat, convenit de toți aliații NATO, este un mesaj important pentru China”, a spus el.

Atestând competiția strategică globală, liderii aliați încadrează în continuare China la statutul de “provocare sistemică pentru securitatea euro-atlantică” și afirmă că Beijingul a devenit un facilitator (stimulator) decisiv al războiului Rusiei împotriva Ucrainei prin așa-numitul său parteneriat “fără limite” cu Moscova și prin sprijinul său pe scară largă pentru baza industrială de apărare a Rusiei, în ceea ce reprezintă cea mai dură linie politico-diplomatică adoptată vreodată de NATO la adresa Chinei.

Parteneriatul fără limite sino-rus a fost confirmat în ajunul Olimpiadei de iarnă de la Beijing din februarie 2022, între președinții Xi Jinping și Vladimir Putin, înainte ca președintele rus să declanșeze ofensiva armată la scară largă împotriva Ucrainei. De atunci, aliații NATO au avertizat China cu represalii dacă va susține efortul de război al Moscovei.

“Declarația pe care am convenit-o astăzi este cel mai puternic mesaj trimis vreodată de aliații NATO cu privire la contribuțiile Chinei la războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei. Prin urmare, acesta este în sine un mesaj puternic”, a confirmat Stoltenberg.

Citiți și La 75 de ani de NATO, liderii aliați au adoptat Declarația de la Washington: “Cale ireversibilă” a Ucrainei către NATO și o “Alianță capabilă” să apere flancul estic împotriva oricărui adversar

Secretarul general al NATO a apreciat că această poziţie cuprinsă în comunicatul final de la Washington nu este una “temporară”, ci “o schimbare mare şi strategică”.

El a avertizat NATO trebuie să fie atent la “ameninţări” şi afirmă că războiul lui Putin este susţinut de cei “care nu ne împărtăşesc valorile”, respectiv Iran, Coreea de Nord şi China.

Stoltenberg a asigurat că “cea mai rapidă cale de a pune capăt războiului este de a-l pierde, dar asta nu va aduce pace, numai ocupaţie. Aşa că, dacă nu vrem ca Ucraina să piardă, dacă nu vrem să ne înclinăm, trebuie să dăm dovadă de angajament şi hotărâre”.

Astfel, la Washington, liderii NATO au aprobat planurile secretarului general Jens Stoltenberg privind înființarea misiunii NATO de asistență de securitate și instruire pentru Ucraina, un angajament financiar de 40 de miliarde de euro pentru anul următor și decizia de a înființa o poziție de Înalt Reprezentant al NATO pentru Ucraina. 

Liderii euro-atlantici au stabilit că Alianța va prelua coordonarea și furnizarea majorității asistenței internaționale în materie de securitate pentru Ucraina, cu un comandament condus de un general cu trei stele și aproximativ 700 de persoane care vor lucra la un comandament dedicat acestei misiuni, cu sediul în Germania și la punctele logistice ce vor fi amplasate în partea de est a Alianței, unele dintre aceste structuri urmând a fi create și în România.

În conformitate cu Conceptul Strategic de la Madrid din 2022, și în Declarația finală de la Washington Rusia rămâne “cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității aliaților”, drept pentru care au consolidat postura de descurajare și apărare “pentru a preveni orice posibilitate de agresiune din partea oricărui potențial adversar” prin cea mai mare consolidare a apărării colective după finalul Războiului Rece, prin planurile regionale de apărare de nouă generație, prin desfășurarea de forțe pregătite de luptă pe întreg flancul estic și printr-o apărare antiaeriană integrată.

Continue Reading

CHINA

Viktor Orban se întâlnește cu Xi Jinping ca „emisar al păcii”: China este o putere-cheie în crearea condițiilor pentru pace în războiul Rusia-Ucraina

Published

on

HU24EU

Premierul Ungariei, Viktor Orban, s-a întâlnit luni la Beijing cu liderul Chinei, Xi Jinping, curtând un alt partener autoritar după discuțiile purtate săptămâna trecută la Moscova cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, relatează AFP și Reuters, preluat de Agerpres.

Anunțând vizita lui Orban la Beijing, agenția oficială de presă chineză Xinhua a declarat doar că Xi va purta o „discuție aprofundată cu premierul pe teme de interes reciproc”. Cei doi liderii s-au întâlnit ultima dată în urmă cu două luni, când Xi a vizitat Budapesta ca parte a unei campanii de restabilire a influenței chineze în Europa.

Televiziunea chineză de stat a declarat că Xi și Orban au purtat discuții în Diaoyutai State Guesthouse, dar nu a oferit alte detalii.

Această întâlnire le va oferi lui Xi și lui Orban, un personaj izolat în Uniunea Europeană în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina și alte probleme, o șansă de a îndemna blocul să se distanțeze de Washington. Ungaria și-a început luna aceasta președinția semestrială prin rotație a Consiliului Uniunii Europene, ceea ce îi conferă lui Orban o vizibilitate mai mare, deși nu o influență mult mai mare, în afacerile europene în sens larg.

„Cele două țări ale noastre, China și Ungaria, au filosofii similare și ambele prețuiesc independența și acțiunea din proprie inițiativă”, i-a spus Xi lui Orban în mai, potrivit unui rezumat oficial chinez al discuțiilor lor.

Orban a descris călătoria sa la Beijing ca o continuare a misiunii pentru „pace” în Ucraina, un termen folosit de Ungaria pentru a descrie o înțelegere bazată pe capitularea Ucrainei în fața cererilor Rusiei. Vizita sa în Rusia de săptămâna trecută a marcat prima deplasare a unui lider al Uniunii Europene pentru discuții oficiale cu Putin de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

„China este o putere-cheie în crearea condițiilor pentru pace în războiul dintre Rusia și Ucraina. Acesta este motivul pentru care am venit să mă întâlnesc cu președintele Xi la Beijing, la doar două luni după vizita sa oficială la Budapesta”, a transmis acesta, luni, într-un mesaj pe X.

 

Înainte de a vizita Moscova, Orban s-a întâlnit la Kiev cu Zelenski, întâlnire pe care observatorii au perceput-o ca o încercare a liderului maghiar de a pune capăt izolării sale în Europa din cauza Ucrainei. Vizitele sale în Ucraina, Rusia și China nu au fost anunțate în prealabil.

Vizita lui Orban în China are loc înaintea unui summit NATO de trei zile la Washington, care începe marți. În cadrul acestor discuții, este probabil ca președintele Biden și alți lideri occidentali să ofere Ucrainei mai mult sprijin în războiul împotriva invaziei rusești, dar nu și aderarea la NATO pe care a solicitat-o președintele său, Volodimir Zelenski.

Liderii vest-europeni distanțati deja de multă vreme de Orban, au subliniat că premierul ungar nu a reprezentat Uniunea Europeană în discuțiile cu Vladimir Putin. Este de așteptat ca aceștia să adopte o atitudine la fel de sceptică față de discuțiile lui Orban cu Xi la Beijing.

 

 

Continue Reading

CHINA

Comisia Europeană impune taxe vamale provizorii de până la 37,6% pentru vehiculele electrice din China. Odată ce țările membre vor fi luat o decizie finală, tarifele vor deveni definitive pentru următorii cinci ani

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Comisia Europeană a instituit taxe compensatorii provizorii la importurile de vehicule electrice alimentate cu baterii (BEV) din China, la nouă luni după ce a decis să deschidă o anchetă anti-subvenții din oficiu.

În urma anchetei, Comisia a concluzionat că lanțul valoric al BEV din China beneficiază de subvenții neloiale, ceea ce reprezintă o amenințare cu prejudicii economice pentru producătorii de BEV din UE.

Potrivit unui comunicat al instituției, Comisia a examinat, de asemenea, consecințele și impactul probabile ale acestor măsuri asupra importatorilor, utilizatorilor și consumatorilor de BEV din UE.

Consultările cu guvernul chinez s-au intensificat în ultimele săptămâni, în urma unui schimb de opinii între vicepreședintele executiv Valdis Dombrovskis și ministrul chinez al comerțului Wang Wentao.

”Continuă contactele la nivel tehnic pentru a se ajunge la o soluție compatibilă cu OMC, care să răspundă în mod adecvat preocupărilor exprimate de Uniunea Europeană. Orice rezultat negociat al anchetei trebuie să fie eficient în abordarea formelor prejudiciabile de subvenționare identificate”, precizează executivul european.

Taxele individuale aplicabile celor trei producători chinezi incluși în eșantion sunt următoarele:

  • BYD: 17,4%;
  • Geely: 19,9%;
  • SAIC: 37,6%.

Ceilalți producători de BEV din China, care au cooperat la anchetă, dar nu au fost incluși în eșantion, sunt supuși unei taxe medii ponderate de 20,8%. Taxa pentru alte societăți care nu au cooperat este de 37,6%.

Comparativ cu nivelurile comunicate anterior la 12 iunie 2024, taxele provizorii au fost ajustate ușor în jos pe baza observațiilor privind acuratețea calculelor prezentate de părțile interesate. Toate concluziile detaliate ale anchetei sunt reflectate în regulamentul de punere în aplicare care este publicat în prezent în Jurnalul Oficial.

Aceste taxe provizorii se vor aplica de la 5 iulie 2024, pentru o perioadă maximă de patru luni. În acest interval de timp, trebuie luată o decizie finală privind taxele definitive, prin votul statelor membre ale UE.

Odată adoptată, această decizie va face ca taxele să devină definitive pentru o perioadă de cinci ani.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA7 mins ago

Premierul Marcel Ciolacu prezintă principalele aspecte convenite în cadrul reuniunii Comandamentului pentru Energie: Am stabilit un calendar de punere în funcțiune a unor noi capacități de producție

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE26 mins ago

Până la finele anului, România va îndeplini jumătate dintre cele 26 de condiții principale pentru aderarea la OCDE

ROMÂNIA48 mins ago

Trebuie să accelerăm investițiile în infrastructura energetică a României, subliniază ministrul Sebastian Burduja: În ultimul an, am atras 13,6 miliarde de euro fonduri europene nerambursabile

COMISIA EUROPEANA53 mins ago

UE și Serbia semnează un parteneriat strategic privind materiile prime durabile, lanțurile valorice ale bateriilor și vehiculele electrice

ROMÂNIA1 hour ago

Marcel Boloș: Vedem o eficientizare reală a activităților de control fiscal și control antifraudă, ce sunt îndreptate față de operatorii economici cu risc fiscal ridicat

ROMÂNIA1 hour ago

Eurostat: Copiii din România sunt cei mai expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială din UE

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 hours ago

În ce comisii și subcomisii ale Parlamentului European au intrat cei 33 de eurodeputați români în cea de-a zecea legislatură europeană 2024-2029

ROMÂNIA2 hours ago

Poliția Română recuperează un iconostas valoros în cadrul Operațiunii Europol ”Pandora VIII” împotriva traficului de artă

INTERNAȚIONAL3 hours ago

O primă victorie pentru Macron după alegerile legislative din Franța. Yaël Braun-Pivet, reprezentanta partidului său, a fost realeasă președintă a Adunării Naționale

ROMÂNIA3 hours ago

Proiect ambițios al ICI București: Cercetări Avansate în Inteligență Artificială pentru aplicații biomedicale și vedere artificială

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Ursula von der Leyen, realeasă președintă a Comisiei Europene de Parlamentul European, după un prim mandat de “cinci ani ca niciun altul din istoria UE”

PARLAMENTUL EUROPEAN1 day ago

Președinta Grupului S&D din PE îi cere Ursulei von der Leyen să pună Europa socială în centrul acțiunilor viitoarei Comisii Europene: Avem nevoie de un buget consolidat și de o capacitate de investiții mai mare

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Vicepreședintele PPE Siegfried Mureșan echivalează votul pentru Ursula von der Leyen la șefia CE cu un vot pentru democrație și valori europene

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Strategia de securitate economică va deveni pilon al politicii externe UE. von der Leyen: Cursa cu rivalii sistemici a început. Europa trebuie să schimbe viteza și să aprofundeze piața unică

COMISIA EUROPEANA1 day ago

UE are nevoie de o schimbare a tratatului, transmite Ursula von der Leyen în plenul Parlamentului European: Reformele devin indispensabile pentru extinderea UE

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Ursula von der Leyen propune crearea unui panel al cetățenilor europeni care să recomande politici Comisiei: “Ne aflăm într-o perioadă de anxietate profundă pentru europeni”

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Von der Leyen propune pentru următorii cinci ani în fruntea CE consolidarea competitivității UE printr-un Acord Industrial Ecologic și un Fond European pentru Competitivitate

COMISIA EUROPEANA1 day ago

O “veritabilă UE a apărării” cu “NATO pilon al apărării”: Către un nou mandat, Ursula von der Leyen propune o “piață unică pentru apărare” și un “scut aerian european”

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Din casa democrației europene, Ursula von der Leyen promite că nu va permite ca “polarizarea” și “extremiștii” să distrugă UE: Alegerile sunt balamalele destinului. Destinul Europei depinde de ce vom face mai departe

COMISIA EUROPEANA1 day ago

În aplauzele eurodeputaților, von der Leyen îl ia la țintă pe Viktor Orban: Rusia mizează că Europa se înmoaie, iar unii îi fac jocul printr-o “misiune de aliniere”

Trending