Connect with us

U.E.

Franța lansează o competiție internațională pentru reconstrucția turlei catedralei Notre Dame, care va fi închisă pentru 6 ani. Experții avertizează, însă, că lucrările de restaurare ar putea dura zeci de ani

Published

on

@Wikipedia

Prim-ministrul francez, Edouard Philippe,  a anunțat o competiție internațională pentru arhitecți pentru a reconstrui turla prăbușită a Catedralei Notre Dame. Edouard Philippe a anunțat concursul în urma unei întâlniri speciale a cabinetului, cu privire la reconstrucția catedralei, prezidată de președintele francez Emmanuel Macron, informează The Guardian.

Turla, cu o înălțime de 93 de metri, s-a prăbușit luni într-un incendiu care a început la baza sa și care s-a răspândit prin acoperișul cu nervuri al catedralei, alcătuit din sute de grinzi de stejar, unele datând din secolul al XIII-lea.

Concursul urmărește să ,,ofere Notre Dame o turlă adaptată tehnicilor și provocărilor din epoca noastră”, a declarat Philippe. El a mai spus că autoritățile nu au încă o estimare a costului total al lucrărilor de renovare fiind, ,,evident, o provocare imensă, o responsabilitate istorică”, menționează sursa citată. 

Anunțul a venit după ce custodele catedrale Notre Dame, episcopul Patrick Chauvet, a declarat că va închide catedrala arsă din Paris pentru o perioadă de timp de până la șase ani. Episcopul a recunoscut că ,,un segment al catedralei a fost foarte slăbit” de foc și că nu știe încă ce se va întâmpla cu cei 67 de angajați ai edificiuliui în viitor.

Emmanuel Macron a anunțat marți că ar dori să vadă catedrala Notre Dame reconstruită ,,mai frumos decât înainte” în termen de cinci ani, însă specialiștii avertizează că reparațiile ar putea dura zeci de ani și vor implica provocări substanțiale.

Principalele probleme includ aprovizionarea cu materiale și lucrările minuțioase care trebuie executate pentru păstrarea elementelor bisericii care au supraviețuit focului, dar care au fost grav afectate de incendiu, au subliniat experții.

Eric Fischer, directorul fundației care restaurează Catedrala din Strasbourg cu o vechime de o mie de ani, a declarat că, în opinia sa, reconstruirea catedralei Notre Dame ar dura, probabil, câteva decenii. De asemenea,  Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, organizația culturală a ONU, a declarat că ,,restaurarea Notre Dame va dura mult timp și va costa mulți bani”.

Un alt expert în artă medievală și arhitectură de la Universitatea din Warwick, Jenny Alexander a precizat că cel mai probabil superbele vitralii ale catedralei au suferit un șoc termic de la căldura imensă degajată de foc, urmată de apă rece. ,,Asta înseamnă că sticla, așezată în plumb, ar putea să fie îndoită sau slăbită și va avea nevoie de o examinare minuțioasă”, a afirmat aceasta, citată de The Independent

Prima provocare pentru restauratori va fi, însă, să asigure soliditatea clădirii fără a deranja reziduurile rămase în urma incendiului.

,,Unele dintre aceste materiale pot fi reutilizabile, dar acesta este un exercițiu minuțios. Este ca o săpătură arheologică “, a declarat Duncan Wilson, directorul executiv al organizației de conservare Historic England, citat de The Guardian.

Obținerea materialelor poate fi, de asemenea, o provocare, atenționează Tom Nickson, profesor de artă medievală și arhitectură la Institutul Courtauld din Londra: ,,Acoperișul catedralei a fost făcut din grinzi de stejar tăiate din copaci vechi de secole, care au fost dificil de găsit chiar și în secolul al XIII-lea. Posibil să nu existe nicio țară în Europa care să aibă copaci destul de mari în zilele noastre”, a precizat acesta, potrivit sursei de mai sus.

Cu toate acestea, pe lângă eforturile de păstrare a stilului arhitectural și a esteticii catedralei într-un mod cât mai fidel,  experții care își vor desfășura activitatea de restaurare vor trebui să se asigure că Notre Dame se va conforma la standardele de sănătate și siguranță moderne pentru a evita pe cât posibil un alt incident precum incendiul de luni, care a pus în pericol nu numai integritatea structurală a edificiului, ci și viața pompierilor care au intervenit la fața locului. 

În orice caz, odată ce clădirea a fost stabilizată și daunele evaluate, lucrările de restaurare pot începe. Cel mai probabil se va face un efort internațional în acest sens. De altfel, donații pentru refacerea catedralei au fost oferite din întreaga lume, momentan strângându-se o sumă de peste aproximativ 900 de milioane de euro, potrivit guvernului francez. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

COMISIA EUROPEANA

Ursula von der Leyen, promisiune fermă: Nu va exista niciun compromis din partea Comisiei Europene în ce privește apărarea statului de drept

Published

on

© European Parliament

Ursula von der Leyen, candidata propusă de Consiliul European pentru a deveni prima femeie președintă a Comisiei Europene, și-a asumat un angajament ferm pentru apărarea statutul de drept în Uniunea Europeană, în primul său discurs în fața plenului Parlamentului European în urma căruia speră să devină prima femeie președintă a Comisiei Europene.

Făcând referire la originile Europei – civilizația greacă și legislața romană – von der Leyen a arătat că, timp de secole, europenii s-au luptat pentru câștigarea libertății și a democrației.

Statul de drept este instrumentul cel mai puternic pe care îl avem la dispoziție pentru a ne apăra valorile. De aceea nu putem face compromis în ce privește apărarea statului de drept. Nu va exista niciun compromis din partea Comisiei Europene”, a spus Ursula von der Leyen, în aplauzele eurodeputaților

”De aceea, propun un mecanism european privind statul de drept. Acest instrument nu este o alternativă, ci un instrument suplimentar. Comisia va fi întotdeauna gardianul Tratatelor. Statul de drept este fundamental”, a mai spus ea.

Anterior dezbaterii din plen, ce va fi urmată de un vot marți seară, Ursula von der Leyen a promis că va adopta măsuri în spiritul solicitărilor pe care le-a primit de la grupurile S&D și Renew Europe în Parlamentul European pentru ca cele două formațiuni din hemiciclu să îi acorde votul pentru a deveni prima femeie președintă a Comisiei Europene.

În scrisorile către S&D și Renew Europe, ministrul german al Apărării a promis că dacă va fi validată în funcția de președinte al Comisiei Europene, ea va propune revizuirea modului în care este monitorizată respectarea statului de drept în ţările UE.

Ea a promis reformarea modului în care UE monitorizează respectarea statului de drept în țările membre”, scrie Reuters, în condițiile în care Comisia Europeană a propus un mecanism de condiționare a acordării fondurilor UE de statul de drept, iar țări precum România și Bulgaria sunt monitorizate sub Mecanismul de Cooperare și Verificare, prevăzut în tratatele de aderare ale celor două state. Deși o temă de actualitate, propunerea nu este una inovatoare, Comisia Europeană publicând în 2014, pentru prima și singura dată, rapoarte anti-corupție în fiecare țară UE, evaluări ale căror publicări au fost ulterior sistate.

Propunerea unui mecanism european privind statul de drept a venit din partea grupului Renew Europe condus de Dacian Cioloș și a fost formulată de eurodeputații Alianței USR PLUS.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Ursula von der Leyen, în discursul de candidatură la șefia Comisiei Europene: ”Dacă vrem să alegem calea europeană, trebuie să ne redescoperim unitatea”

Published

on

© European Parliament/ Facebook

Ursula von der Leyen, candidata Consiliului European la șefia Comisiei Europene, a făcut marți un apel la unitatea europenilor pentru alegerea căii europene și la apărarea ordinii internaționale bazate pe reguli și multilateralism, în primul său discurs în fața plenului Parlamentului European în urma căruia speră să devină prima femeie președintă a Comisiei Europene.

Acum exact 40 de ani, prima președintă a Parlamentului European, Simone Veil, a fost aleasă și și-a prezentat viziunea unei Europe mai unite și mai echitabile. 40 de ani mai târziu, este cu mare mândrie să vă pot spune că o femeie este candidată la postul de președinte al Comisiei Europene. Sunt aici datorită tuturor celor care au trecut peste bariere și convenții”, a spus von der Leyen, în debutul discursului său, în aplauzele sălii.

von der Leyen, care și-a început discursul în franceză, continuând ulterior în germană și în engleză, a făcut recurs la memoria integrării europene.

”Sunt aici datorită tuturor celor care au construit o Europă a păcii, o Europă a valorilor. Această convingere europeană este cea care m-a ghidat în toată cariera, ca mamă, ca medic și ca politician. Acesta va fi și spiritul care va ghida și Comisia pe care am intenția să o prezidez. Părinții fondatori au reușit să ridice Europa din cenușa războaielor mondiale”, a mai afirmat ea.

Arătând că 500 de milioane de europeni trăiesc între Riga și Limassol și între Lisabona și Atena, von der Leyen a spus că ”trebuie să ne ridicăm pentru această Europă a noastră”.

Candidata susținută de liderii europeni la capătul unor negocieri europeni a făcut referire și la spectrul global, precizând că ”întreaga lume este provocată să facă față unor unor schimbări disruptive. 

”Niciuna din aceste provocări nu va dispărea. Unii se îndreaptă spre regimuri autoritare. Alții își creează dependență globală, investind în timp ce alții se întorc spre protecționism”, a afirmat ea, referindu-se la Rusia, China sau SUA, fără a le nominaliza.

”Niciuna din aceste opțiuni nu sunt pentru noi. Noi susținem multilateralismul și apărăm o ordine bazată pe reguli. Trebuie să alegem calea europeană. Dar dacă vrem să alegem calea europeană, trebuie să ne redescoperim unitatea. Dacă noi suntem uniți în interior, nimeni nu ne poate dezbina”, a mai spus Ursula von der Leyen.

Citiți și Sesiune plenară// Toate privirile spre Parlamentul European: Eurodeputații decid marți dacă Ursula von der Leyen va fi prima femeie președintă a Comisiei Europene

Citiți și Ursula von der Leyen susține monitorizarea respectării statului de drept în toate țările UE. Ce reforme le mai promite eurodeputaților în schimbul alegerii sale la șefia Comisiei Europene

 

Continue Reading

CONSILIUL UE

Consiliul a adoptat concluzii privind prioritățile UE pentru cea de a 74-a Adunare Generală a ONU. Statele membre se vor axa pe trei priorități care se consolidează reciproc

Published

on

© European Commission

Consiliul Uniunii Europene a adoptat, ieri, 15 iulie, concluzii privind prioritățile UE pentru cea de a 74-a Adunare Generală a ONU (septembrie 2019–septembrie 2020). Aceste concluzii completează concluziile Consiliului UE privind consolidarea multilateralismului, care au fost adoptate la 17 iunie 2019.

Pe parcursul celei de a 74-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite UE și statele sale membre se vor axa pe trei priorități care se consolidează reciproc:

  1.  Prevenirea conflictelor, pace și securitate
  2. O agendă pozitivă comună
  3. Implicarea cu privire la provocările globale

În comunicatul Consiliului UE sunt reitarate valorile comune ce stau la baza angajamentului UE: ”Angajamentul UE pentru o lume mai pașnică, bazată într-o mai mare măsură pe cooperare și mai echitabilă este întemeiat pe valori comune – pacea, democrația, drepturile omului, statul de drept, egalitatea de gen, dezvoltarea durabilă –, precum și pe angajamentul profund al UE față de un multilateralism eficace.”

În contextul global actual, UE urmărește să reafirme valoarea adăugată și relevanța ONU și să demonstreze că aduce beneficii cetățenilor din întreaga lume. ”UE va continua să colaboreze și să sprijine Organizația Națiunilor Unite, ca parte a eforturilor sale de a promova, a dezvolta și a reforma ordinea internațională bazată pe norme.”, se mai regăsește în comunicat.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending