Franța organizează marți „One Planet Summit”. La reuniunea privind schimbările climatice vor participa peste 50 de lideri mondiali. Donald Trump, marele absent

Franța organizează marți, 12 decembrie, la exact doi ani după semnarea Acordului pentru climă de la Paris, un summit internațional pe tema schimbărilor climatice sub sloganul ”Make our planet great again”. Deviza aleasă face referire directă la decizia președintelui Donald Trump de a retrage SUA din Acordul privind schimbările climatice, acesta fiind marele absent al evenimentului. 

Aproximativ 50 de șefi de state și de guverne vor participa marți la ”One Planet Summit” în condițiile în care starea climei s-a degradat în ritm rapid în 2017. Evenimentul se va concentra pe modalitățile de finanțare atât a tranziției globale de la combustibilii fosili, cât și a măsurilor necesare pentru a se adapta la schimbările deja în desfășurare cauzate de încălzirea globală, potrivit Time.

”Trebuie să facem bilanţul traiectoriei noastre în raport cu angajamentele deja luate. Dacă nu ne accelerăm eforturile, nu vom atinge obiectivul asumat, şi anume de a limita, pînă la sfîrşitul secolului, la numai 1,5 grade creşterea generală a temperaturii. Trebuie să ne dublăm eforturile, trebuie să reacţionăm de urgenţă”, se arată într-un comunicat al Palatului Elysee.

Foto: Twitter/ Comisia Europeana

Cele trei obiective ale summitului, prezentate pe site-ul oficial, sunt:

1. Acțiuni tangibile și colective. ”Există soluții, să le lansăm la nivel global și local cât mai repede posibil”

2. Inovare. ”Să fim creativi și creativi în adaptarea sistemelor noastre la schimbările inevitabile și să ne intensificăm eforturile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră”.

3. Susținere reciprocă. ”Toți suntem afectați de schimbările climatice, dar unii dintre noi sunt mai vulnerabili decât alții. Să lucrăm împreună pentru binele tuturor și să ne spori sprijinul chiar mai mult țărilor și popoarelor care au nevoie cel mai mult”.

Granturi ”Make our planet great again” oferite de Franța. 13 din cei 18 câștigători sunt cercetători americani 

Optsprezece oameni de știință din domeniul climei au câștigat granturi de milioane de euro oferite de  președintele francez Emmanuel Macron. Concursul pentru granturile ”Make our planet great again” au fost anunțate de Macron în luna iunie, după ce Trump a declarat că va retrage SUA din acordul privind clima de la Paris.

Peste 5.000 de persoane din aproximativ 100 de țări și-au exprimat interesul pentru granturi. Majoritatea solicitanților – 13 dintre cei 18 câștigători – sunt cercetători din SUA, potrivit ABC News.

”Vom fi acolo pentru a înlocui finanțarea în domeniul cercetării climatice din SUA” a declarat Macron în fața câștigătorilor. „Dacă vrem să ne pregătim pentru schimbările de mâine, avem nevoie de știință”, a declarat el, promițând să instituie un sistem global de monitorizare a schimbărilor climatice printre alte inovații climatice.

Cercetările beneficiarilor câștigători se concentrează pe poluare, uragane și nori. O nouă rundă a competiției va fi lansată anul viitor, alături de Germania. Aproximativ 50 de proiecte vor fi alese în totalitate și vor fi finanțate cu 60 de milioane de euro (70 milioane dolari) de la stat și institutele de cercetare franceze pe o perioadă de trei până la cinci ani, acoperind astfel mandatul prezidențial al lui Trump.

Emmanuel Macron se declară „destul de sigur că Donald Trump se va răzgândi” în privinţa acordului de la Paris

Un număr de 169 de state au ratificat Acordul de la Paris, din 196 de ţări membre ale Convenţiei-cadru a Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (UNFCCC). Adoptat de comunitatea internaţională în decembrie 2015, Acordul de la Paris vizează să limiteze încălzirea globală la sub 2°C în raport cu revoluţia industrială. Semnat şi apoi ratificat de administraţia preşedintelui american Barack Obama, acordul a fost denunţat de succesorul acestuia, Donald Trump, în iunie.

Ulterior, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că  i-ar fi cerut lui Donald Trump “să-și revizuiască decizia”. „Nu sunteți de acord, însă care este planul vostru B? Nu cunosc planul vostru B”, a spus Macron. 

Într-un interviu pentru postul CBS, preşedintele francez a respins ideea că Trump ar putea negocia un nou acord climatic şi a catalogat retragerea SUA din acord drept o manevră “extrem de agresivă”.  “Îmi pare rău să spun asta, nu este acceptabil, aşa că îmi pare atât de rău, dar cred că este o mare responsabilitate în faţa istoriei şi sunt destul de sigur că prietenul meu, preşedintele Trump, se va răzgândi în lunile sau anii viitori, sper”, a declarat liderul francez.

„Este extrem de agresiv să decizi de unul singur să pleci pur şi simplu, şi nu există nicio cale să-i convingi pe ceilalţi să renegocieze pentru că cineva a decis să se retragă”, a completat Macron.

O creștere cu maxim 2 grade Celsius a temperaturii față de perioada preindustrială este considerată de către oamenii de știință drept pragul dincolo de care există un risc mult mai ridicat să asistăm la schimbări climatice periculoase și potențial catastrofale la nivel global. Din acest motiv, comunitatea internațională a recunoscut necesitatea menținerii încălzirii globale sub pragul de 2 grade Celsius.

Studii ONU arată, însă, că temperaturile medii mondiale urmează să crească cu 3 grade sau peste până în 2100, pe baza tendințelor actuale.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.