Rezultatul alegerilor prezidenţiale americane, oricare va fi acesta, nu va avea un impact comercial major pentru Europa, pentru care Statele Unite nu mai constituie un partener amical, a afirmat miercuri ministrul francez al finanțelor și economiei, Bruno Le Maire, contribuind la seria de reacții europene în urma alegerilor prezidențiale din SUA unde cursa dintre Donald Trump și Joe Biden este strânsă.
“Nu trebuie să ne facem nicio iluzie. Statele Unite nu mai sunt deja de foarte mulţi ani un partener amical al statelor europene. Sunt în rivalitate, câteodată în confruntare, când suntem ameninţaţi cu sancţiuni, când suntem loviţi de sancţiuni americane“, a explicat Le Maire, pentru Radio Classique, informează Agerpres.
Ministrul francez a remarcat că “singurul pivot al reflecţiei americane este China, este relaţia lor cu China şi, mai larg, cu Asia” și a spus “Europa este de acum pentru Statele Unite o variabilă de ajustare”.
Asemenea lui Emmanuel Macron, președintele țării sale, Bruno Le Maire a chemat statele europene să “conştientizeze” această realitate şi să “construiască o suveranitate europeană”.
“Fie că Joe Biden sau Donald Trump va fi ales în această seară, mâine de către americani, nu schimbă cu nimic acest fapt strategic”, a mai afirmat ministrul francez, în opinia căruia “continentul american s-a detaşat de continentul european”.
Poziție dură a Franței cu privire la rezultatele alegerilor din SUA vine după o primă reacție europeană din partea Germaniei, prin vocea ministrului apărării Annegret Kramp-Karrenbauer, care a avertizat că există riscul unei crize constituționale în SUA, având în vedere că Donald Trump a spus că se va adresa Curții Supreme în cazul în care va fi nevoie, sugerând fraudarea alegerilor.
În schimb, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a subliniat miercuri că “UE este dispusă să continue să construiască o puternică asociere transatlantică”, indiferent cineva va câştiga alegerile prezidenţiale din SUA, păstrând o linie asumată în mai multe capitale europene, îndeosebi Berlin, și anume aceea a disponibilității Europei de a relansa relația transatlantică.
Tot pe plan european, dar non-UE, ministrul de externe britanic Dominic Raab a declarat miercuri că relaţiile dintre Regatul Unit şi Statele Unite sunt “în mare formă” şi şi-a exprimat convingerea că legăturile se vor consolida şi mai mult, indiferent dacă scrutinul prezidenţial american va fi câştigat de republicanul Donald Trump sau de democratul Joe Biden. Comentariile sale au venit și în contextul unor speculații apărute că guvernul Boris Johnson amână o decizie privind negocierile viitoarei relații cu UE în funcție de rezultatul alegerilor americane.
Cetățenii Statelor Unite ale Americii s-au prezentat marți la urne pentru un scrutin istoric pentru viitorul țării și al relațiilor internaționale în care au fost chemați, pe fondul unei țări divizate, polarizate și cel mai puternic afectate de pandemia de COVID-19, să își aleagă președintele dintre cei doi contracandidați care își dispută fotoliul prezidențial din Biroul Oval, președintele în funcție Donald Trump (Partidul Republican) și fostul vicepreședinte Joe Biden (Partidul Democrat).
Potrivit celor mai recente estimări publicate de mass-media americană, în special Fox News, Joe Biden este creditat cu 238 de electori, în timp ce Donald Trump cu 213 de electori. De asemenea, mai sunt așteptate rezultatele voturilor din statele Pennsylvania, Georgia, North Carolina, Michigan, Wisconsin, Nevada și Alaska. Viitorului preşedinte îi sunt necesari 270 de electori pentru a câştiga alegerile prezidenţiale americane.
Germania, în particular, și Europa, în general, se pregătesc pentru deznodământul alegerilor prezidențiale din SUA în care se confruntă actualul președinte Donald Trump și fostul vicepreședinte Joe Biden. Într-un editorial publicat luni, ministrul german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, a făcut un apel pentru susținerea relațiilor transatlantice, vorbind în ajunul alegerilor prezidențiale din SUA despre “nevoia strategică copleșitoare” pentru o puternică cooperare transatlantică. Ea a făcut acest apel la o zi după ce colegul său din guvernul federal, ministrul de externe Heiko Maas, a spus într-un interviu pentru publicația Tagesspiegel am Sonntag că, după alegerile prezidențiale din Statele Unite, Berlinul dorește o reconfigurare a relațiilor transatlantice, indiferent de cine va câștiga alerile prezidențiale.
Pe ansamblu, relațiile transatlantice au fost afectate de politica administrației Trump care critică puternic Germania pentru că nu alocă cei 2% din PIB pentru apărare și pentru că urmărește să consolideze relațiile energetice în Rusia, aceste animozități culminând cu tensiunile Washington-Berlin de la Summitul NATO din 2018 și cu retragerea parțială a trupelor americane staționate în Germania, 11.900 de soldați urmând a fi relocați.
În ce privește Uniunea Europeană, președintele Donald Trump a susținut în repetate rânduri că UE a fost creată pentru a profita economic de SUA. Pe plan regional însă, administrația republicană a consolidat legăturile cu țările de pe flancul estic al NATO, îndeosebi Polonia și România.
În ce-i privește, Joe Biden și Kamala Harris, candidata democrată pentru vicepreședinția SUA, și-au exprimat intenția ca Uniunea Europeană să redevină “un partener preferențial al SUA” și au afirmat angajamentul față de articolul 5 din Tratatul NATO privind apărarea colectivă.