Franța preia astăzi, 1 ianuarie 2022, de la Slovenia, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, deschizând un trio din care mai fac parte Cehia (iulie-decembrie 2022) și Suedia (ianuarie – iunie 2023).
Pentru preşedinţia semestrială a Consiliului UE – a 13-a exercitată de Franţa şi prima după 2008 -, Parisul a ales ca deviză “Relansare, putere şi apartenenţă”, iar ca logo un U şi un E, albastru şi roşu, traversate de o săgeată albă, simbol al “ambiţiei de a merge înainte”, după cum a explicat secretarul de stat pentru afaceri europene, Clément Beaune, cel care va gestiona afacerile curente ale președinției franceze în cadrul Consiliului Afacerilor Generale, formațiunea care se ocupă de funcționarea politică și administrativă a întregii arhitecturi decizionale a Consiliului.
Prioritățile Președinției franceze se grupează în trei domenii majore: Europa suverană; Europa socio-economică / un nou model european de creștere; Europa umanistă.
În total sunt prevăzute în jur de 400 de reuniuni, majoritatea în primele trei luni, date fiind alegerile prezidenţiale din Franţa.
Evenimentele vor debuta printr-un discurs al lui Emmanuel Macron urmat de o dezbatere în Parlamentul European pe 19 ianuarie şi vor fi repartizate în cele patru colţuri ale Franţei. Un summit european informal va fi organizat pe 10 şi 11 martie, cu exact o lună înaintea primului tur al prezidenţialelor franceze, acela fiind probabil summitul consacrat apărării europene pe care președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-a anunțat în discursul privind Starea Uniunii, pentru a facilita adoptarea Busolei Strategice a Uniunii Europene.
Citiți și Președinția lui Macron peste Europa: Liderul francez propune “o Europă suverană și stăpână pe destinul său” ca prioritate zero a președinției Franței la Consiliul UE
Modelul european este forța noastră, a exclamat la 9 decembrie președintele francez Emmanuel Macron, de pe un podium amplasat la Palatul Elysee de unde a prezentat prioritățile pentru o “Europă suverană” ale președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene.
Liderul francez a susținut o conferință de presă de peste două ore în care a etalat obiectivele Franței într-un “moment rar” în care Parisul va “avea responsabilitatea de a stabili ambițiile pentru Europa”.
Şeful statului francez a stabilit ca obiectiv al viitoarei preşedinţii franceze a Consiliului UE, care va coincide cu campania pentru alegerile prezidenţiale din aprilie şi cele legislative din iunie din ţara sa, o Europă “puternică în lume”, propunând reformarea spaţiului Schengen pentru o mai bună protejare a frontierelor europene, a criteriilor de la Maastricht pentru un nou cadru bugetar, precum și o posibilă suplimentare a fondului de redresare europeană post-COVID-19.
“Dacă ar trebui să rezum într-o frază obiectivul acestei preşedinţii, aş spune că trebuie să trecem de la o Europă de cooperare în interiorul frontierelor noastre la o Europă puternică în lume, deplin suverană, liberă în alegerile sale şi stăpână pe destinul său”, a declarat Macron în faţa a circa o sută de jurnalişti.
Fidel demersurilor sale răsunătoare – Inițiativa pentru o Europă suverană, unită și democratică la Sorbona sau scrisoarea către europeni privind “Renașterea europeană” – unite sub deviza “patru ani de muncă pentru Europa”, Macron a vorbit despre necesitatea unității europene în fața provocărilor interne și externe, mai ales că lucrările Conferinței privind viitorul Europei sunt așteptate a fi concluzionate în timpul președinției franceze.
Citiți și Secretar de stat francez: De aproape un deceniu, România așteaptă aderarea la Schengen și trebuie să adere. România este serioasă în ceea ce priveşte apărarea frontierelor
Printre obiectivele Franței enunțate de Macron se numără și reforma spațiului Schengen pentru ca Europa să își poată apăra frontierele în fața crizelor migratorii. Pentru a evita ca dreptul de azil să fie “deturnat” în Europa, “vom iniţia sub această preşedinţie o reformă a spaţiului Schengen”, a declarat Macron, care doreşte “instituirea unui pilotaj politic al Schengen”, prin reuniuni regulate ale miniştrilor europeni de resort, spre a se putea “întări controalele la frontiere” atunci când se va considera necesar.
Liderul francez a cerut și o reangajare a UE în Balcanii de Vest în faţa noilor tensiuni din regiune şi a interferenţei puterilor regionale care urmăresc să destabilizeze Europa “Această regiune este astăzi traversată de noi tensiuni. Istoria se întoarce şi, uneori, chiar şi tragicul”, a afirmat preşedintele Franţei, anunţând o conferinţă europeană dedicată acestei regiuni în luna iunie, în cadrul preşedinţiei franceze a Consiliului UE, într-un semnal clar de distanțare față de vechea atitudine a Franței, care a blocat în mai multe rânduri începerea negocierilor de aderare cu Albania și cu Macedonia de Nord.
Printre celelalte priorități enunțate de Emmanuel Macron se numără protejarea modelului social european, combaterea defrișărilor și a celorlalte măsuri necesare pentru atingerea neutralității climatice sau adoptarea directivei privind salariul minim european.
Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene se asigură prin rotaţie, la fiecare şase luni, între statele membre ale UE, în decursul acestei perioade statul membru asigurând continuitatea agendei UE în cadrul Consiliului şi conducând reuniunile acestei formaţiuni. Sistemul de conducere rotativă a fost introdus de Tratatul de la Lisabona în 2009.
Trio-ul stabileşte obiective pe termen lung şi pregăteşte o agendă comună, determinând subiectele şi aspectele majore care vor fi abordate de Consiliu pe o perioadă de 18 luni. În baza acestui program, fiecare dintre cele trei ţări îşi pregăteşte propriul său program, mai detaliat, pentru şase luni.
Preşedinţia are două misiuni principale: planificarea şi conducerea reuniunilor din cadrul Consiliului şi al grupurilor sale de pregătire şi reprezentarea Consiliului în relaţiile cu celelalte instituţii ale UE.