Europa este neliniștită că țările din Asia nu depun suficiente eforturi pentru a condamna Rusia pentru că a încălcat dreptul internațional prin invadarea Ucrainei, care ar trebui sprijinită, astfel că își intensifică eforturile de a a-i convinge pe oficialii asiatici în persoană, informează Politico Europe.
Vineri, o delegație europeană formată din membri de rang înalt se va reuni în Singapore, la Dialogul Shangri-La, cel mai important forum de securitate din Asia.
Prim-ministrul estonian Kaja Kallas va fi prezent, la fel ca și șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, însoțit de ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov.
Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, este, de asemenea, așteptat să participe în persoană, la fel ca și Boris Pistorius, Kajsa Ollongren și Pål Jonson, miniștrii apărării din Germania, Olanda și Suedia.
Scopul comun al acestor oficiali este acela de a convinge mai multe țări asiatice să ajute Kievul.
Chiar dacă multe națiuni din această parte a globului au făcut front comun cu UE și SUA în condamnarea invaziei ruse din Ucraina în cadrul acțiunile întreprinse la Națiunile Unite, țări precum India și Vietnam continuă să se bazeze pe livrările militare sau energetice rusești, în timp ce aliații occidentali, Japonia și Coreea de Sud, din cauza legilor interne, nu pot livra arme letale Ucrainei. Până acum, Singapore, un mic oraș-stat, se numără printre cele câteva țări asiatice care s-au alăturat Occidentului în sancționarea Rusiei.
”Trebuie să apărăm principiile fundamentale de securitate ori de câte ori și oriunde sunt amenințate, din Ucraina până în Marea Chinei de Sud. UE s-a angajat să facă exact acest lucru și contează pe partenerii săi să facă același lucru”, este unul dintre mesajele centrale pe care Borrell le va susține în cadrul forumului, conform unor destăinuiri ale personalului său făcute pentru Politico.
”Forțele navale ale statelor noastre membre sunt angajate în exerciții navale” în regiunea Asia-Pacific, va mai spune Borrell, care dorește ca ”cooperarea noastră este cât se poate de operațională și că este un drum cu dublu sens”.
Borrell va prezenta, de asemenea, UE ca fiind ”un partener de securitate de încredere”, unul diferit de ”o alianță militară clasică” sau ”o mare putere care își exercită puterea”, referiri voalate la SUA și China.
”Războiul împotriva Ucrainei schimbă Europa (în ceea ce privește) antrenamentul, muniția, capacitățile”, le va spune Borrell omologilor săi asiatici. ”(Acesta) spulberă tabuuri și accelerează rolul și capacitățile (UE) în materie de securitate și apărare. Această transformare strategică a (UE) ne face, de asemenea, un partener mai capabil pentru Asia”, va mai spune oficialul european.
O absență notabilă în delegația europeană este cea a ministrului francez al forțelor armate, Sebastien Lecornu, care a renunțat în ultimul moment.
Un alt punct cheie de pe agenda europenilor din Singapore va fi, de asemenea, implicarea Chinei – în special a ministrului chinez al apărării, Li Shangfu.
Li se află pe lista neagră a sancțiunilor americane pentru rolul său în gestionarea livrărilor militare chineze către Rusia. Prin urmare, nu sunt așteptări mari privind o posibilă întâlnire între acesta și omologul american, Lloyd Austin, fapt ce reprezintă o întrerupe a tradiției ca cei mai importanți oficiali din domeniul apărării din cele două mari superputeri ale lumii să se întâlnească în timpul forumului de la Singapore.
Cu toate acestea, se așteaptă ca oficialul chinez să se întâlnească cu nii dintre omologii săi europeni. Borrell, care este, de asemenea, responsabil cu politicile de securitate, a confirmat o întâlnire cu Li, potrivit unor diplomați familiarizați cu planificarea evenimentului.
Germania și Olanda, care au organizat mai multe întâlniri cu oficiali chinezi în ultimele săptămâni, analizează, de asemenea, o întâlnire cu Li, au declarat diplomații.