Connect with us

MAREA BRITANIE

Franța și Regatul Unit, poziții contradictorii în disputa diplomatică privind drepturile de pescuit post-BREXIT după discuțiile dintre Emmanuel Macron și Boris Johnson

Published

on

© European Union, 2019

Marea Britanie și Franța au rămas duminică în dezacord în ceea ce privește disputa diplomatică din ce în ce mai profundă privind drepturile de pescuit post-Brexit, ambele țări afirmând că revine celeilalte părți sarcina de a găsi o soluție, relatează dpa, preluat de Agerpres.

Președintele francez Emmanuel Macron și Boris Johnson, prim-ministrul britanic, au avut o discuție tête-à-tête de 30 de minute în marja summitului G20 de la Roma, însă Downing Street și Palatul Elysée au publicat declarații contradictorii cu privire la această întâlnire.

Tensiunile legate de drepturile de pescuit mocnesc de luni de zile, după ce Marea Britanie nu a reușit să elibereze autorizații pentru ca unele ambarcațiuni franceze de mici dimensiuni să pescuiască în apele britanice în cadrul acordului Brexit.

Parisul a anunțat miercurea trecută că va spori controalele vamale și sanitare asupra mărfurilor, va face verificări mai stricte ale camioanelor care intră și ies din Franța și va interzice traulerelor să își debarce capturile în porturile franceze dacă disputa nu va fi rezolvată până marți, 2 noiembrie.

„Mingea este în terenul Marii Britanii”, a declarat Macron la o conferință de presă în marja summitului G20 de la Roma, precizând că se vor aplica măsuri de retorsiune dacă Londra nu acceptă pașii de dezescaladare propuși de Paris.

„Le-am făcut o propunere. Și astfel, dacă britanicii continuă să vorbească și să se comporte ca și cum nu ar dori să ajungă la un acord, care a fost semnat, și nu încep să cedeze, atunci va fi regretabil. Dar nu putem să nu reacționăm și să luăm apărarea pescarilor noștri”, a precizat președintele Franței, citat de BBC.

Oficialii francezi au mai declarat  în cursul zilei de duminică că liderii vor lucra la „măsuri practice” în „următoarele zile” pentru a promova o dezescaladare a disputei privind pescuitul.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al lui Johnson a declarat că „depinde de Franța să decidă dacă dorește să se îndepărteze de amenințările profund îngrijorătoare”.

Premierul britanic Boris Johnson i-a comunicat lui Macron că speră că Franța „va detensiona această retorică și își va retrage amenințările” de a impune controale mai stricte la frontieră, a precizat Downing Street.

Johnson a criticat, de asemenea, Franța pentru o scrisoare oficială a premierului francez Jean Castex către Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, care a fost dezvăluită în presă și pe care Cabinetul din Downing Street a interpretat-o ca susținând că „Marea Britanie ar trebui să fie pedepsită pentru că a părăsit UE”.

În respectiva scrisoare, Castex cere UE să ia măsuri suplimentare în disputa privind pescuitul, acționând „în mod ferm, unitar și proporțional”. „Trebuie să arătăm clar că respectarea acordurilor anterioare nu este negociabilă și că ieșirea din UE provoacă mai multe daune decât rămânerea în UE”, a scris premierul francez.

De cealaltă parte, oficialii de la Whitehall au sugerat că scrisoarea a „distrus orice încredere” între Marea Britanie și Franța, unul dintre aceștia  descriind-o drept „o scrisoare punitivă”.

De asemenea, în cadrul unei conferințe de presă la Roma, Johnson a declarat că a fost „nedumerit” de scrisoarea lui Castex. „Nu cred că este compatibilă nici cu spiritul, nici cu litera Acordului de Retragere cu privire la Acordul de Comerț și Cooperare [TCA]”, a subliniat liderul britanic.

Într-un interviu acordat vineri cotidianului Financial Times, Macron a avertizat că reputația internațională a Regatului Unit este în joc în disputa privind drepturile de pescuit și a avertizat că alte națiuni urmăresc cu atenție.

„Nu înțelegeți greșit, nu este vorba doar de europeni, ci de toți partenerii lor”, a spus Macron. “Pentru că atunci când petreci ani de zile negociind un tratat și apoi, câteva luni mai târziu, faci contrariul a ceea ce s-a decis în privința aspectelor care îți convin cel mai puțin, nu este un mare semn al credibilității tale.”

Sâmbătă, lordul David Frost, ministrul pentru Brexit al lui Johnson, a declarat pe Twitter că Marea Britanie va lansa o procedură de soluționare a litigiilor dacă Franța va pune în aplicare controale suplimentare pe navele de pescuit și la frontieră.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

INTERNAȚIONAL

Volodimir Zelenski, la reuniunea guvernului britanic: Londra are puterea de decizie pentru a conduce războiul spre final

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a participat vineri la reuniunea guvernului britanic, subliniind faptul că Londra are puterea de decizie pentru a conduce spre final războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. 

„Astăzi, m-am adresat cabinetului britanic și am subliniat faptul că Londra are puterea de decizie de a conduce acest război spre final. Și va fi o concluzie corectă – justă și echitabilă”, a scris Volodimir Zelenski pe platforma X.

De asemenea, Volodimir Zelenski l-a invitat pe premierul britanic, Keir Starmer, în Ucraina, unde poate vedea că „toți ucrainenii sunt foarte recunoscători Regatului Unit și întregii sale națiuni”.

„Îl invit pe prim-ministrul Starmer să viziteze Ucraina, unde poate vedea că pentru toți ucrainenii este un privilegiu și suntem foarte recunoscători Regatului Unit și întregii sale națiuni. Putem pune la punct cât mai multe detalii ale aranjamentelor noastre, astfel încât poporul nostru – ucrainenii și britanicii – să poată simți rezultatele cât mai curând posibil”, a declarat Zelenski.

Mai mult, președintele ucrainean a subliniat faptul că parteneriatul în domeniul securității și apărării dintre Ucraina și Regatul Unit este întotdeauna important. 

„Apreciez foarte mult faptul că miniștrii noștri tocmai au semnat Tratatul privind sprijinul industrial pentru apărare. Trebuie să ținem întotdeauna cont de faptul că cooperarea în domeniul securității și apărării dintre Ucraina și Regatul Unit este întotdeauna importantă”, a spus Zelenski. 

Citiți și: În prima întâlnire cu Volodimir Zelenski, noul premier britanic îl asigură de sprijinul de neclintit al Regatului Unit: Schimbarea guvernului nu schimbă cu nimic sprijinul pe care îl vom oferi

Mai mult, în alocuţiunea sa, Volodimir Zelenski şi-a reiterat apelul către aliaţii occidentali de a permite Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acţiune asupra teritoriului rus, informează Agerpres

„În momentul de faţă ne lipseşte principalul răspuns la această întrebare, şi anume capacitatea noastră cu rază lungă. Vă rog, convingeţi-i pe ceilalţi parteneri să renunţe la aceste limite”, a precizat președintele ucrainean. 

Premierul britanic Keir Starmer i-a spus lui Zelenski că Marea Britanie va accelera livrarea de sprijin vital către Ucraina, după ce mai devreme în iulie ministrul britanic al apărării a asigurat că livrările promise de fostul guvern conservator vor fi puse în practică în următoarele 100 de zile.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

UE este deschisă la negocieri cu Regatul Unit pentru un nou pact de securitate și apărare și pentru aprofundarea cooperării în domeniul migrației

Published

on

© European Union, 2024

La summitul Comunității Politice Europene (CPE) găzduit de prim-ministrul laburist al Marii Britanii, Keir Starmer, liderii UE Josep Borrell și Charles Michel au semnalat disponibilitatea de a iniția o nouă eră de cooperare cu Regatul Unit, relatează BBC. Summitul, desfășurat la Palatul Blenheim, din Oxfordshire, locul de naștere al lui Winston Churchill, oferă o platformă pentru discutarea problemelor globale urgente și resetarea relațiilor dintre Marea Britanie și UE.

Viziunea lui Starmer pentru securitatea europeană

La două săptămâni după ce a câștigat o majoritate largă în alegeri și proaspăt întors din prima sa călătorie internațională la summitu-ul NATO de la Washington în calitate de prim-ministru, Starmer a găzduit CPE, care reunește peste 40 de națiuni pentru a construi cooperarea în domeniul securității la granițe. Această întâlnire de o zi, stabilită după invazia Rusiei în Ucraina în 2022, îi oferă noului lider al Marii Britanii o oportunitate de a promova o cooperare mai strânsă în domeniul apărării, mai ales în lumina posibilei realegeri a lui Donald Trump, care a sugerat că Europa trebuie să facă mai mult pentru a-și proteja propria securitate.

Liderii europeni au salutat în general planurile de cooperare în domeniul apărării ale lui Starmer, iar Charles Michel, președintele Consiliului European al liderilor naționali ai UE, a declarat că este „încrezător că se poate deschide un nou capitol cu Marea Britanie”.

Înainte de întâlnire, Starmer a subliniat că trecutul nu ar trebui să definească relațiile viitoare ale Marii Britanii: „De aceea securitatea europeană va fi în fruntea priorităților externe și de apărare ale acestui guvern și de aceea sunt concentrat pe valorificarea acestui moment pentru a reînnoi relația noastră cu Europa.”

Pact de securitate și apărare la orizont

Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, a exprimat disponibilitatea Bruxelles-ului de a negocia un nou pact de securitate și apărare cu Marea Britanie.

„Salutăm noul ton al guvernului britanic și așteptăm cu nerăbdare să cooperăm în acest sens. Suntem pregătiți să consolidăm cooperarea noastră în domeniul politicii externe și de securitate,” a declarat Borrell. Subliniind intențiile guvernului laburist, el a adăugat, „Noul guvern laburist și-a exprimat intenția de a reseta relația sa cu Uniunea Europeană și de a căuta o cooperare mai structurată cu UE în domeniul politicii externe, de securitate și apărare.”

Șeful diplomației UE a subliniat importanța unității în abordarea provocărilor de securitate europene.

„Securitatea europeană este în pericol. Ne confruntăm cu o combinație fără precedent de amenințări și provocări. Întâlnirea CPE este o ocazie de a reafirma unitatea noastră în fața provocărilor de pe continentul nostru,” a spus el. Despre conflictul în desfășurare din Ucraina, Borrell a remarcat, „Toți vrem ca războiul să se încheie, toți vrem pace. Ucrainenii doresc pace mai mult decât oricine. Dar doar o pace reală, care respectă suveranitatea Ucrainei și oferă garanții de securitate. Pentru noi, Rusia de astăzi continuă să fie cea mai semnificativă și directă amenințare. Unitatea noastră colectivă rămâne cel mai mare atu pentru gestionarea Rusiei pe termen lung.”

Un nou capitol de cooperare în domeniul migrației și provocărilor globale

Charles Michel, președintele Consiliului European, a oglindit sentimentele lui Borrell, indicând că UE este pregătită pentru un nou capitol de cooperare cu Marea Britanie, în special în domeniul migrației și al altor probleme globale. „În domeniul migrației, putem vedea cum putem adânci legăturile, cum putem coopera mai mult împreună,” a spus Michel. „Este o provocare amplă, este o provocare globală,” a adăugat el, subliniind necesitatea eforturilor colective.

Întrebat despre evoluția relațiilor cu Marea Britanie, Michel s-a arătat optimist. „Sperăm că este un nou capitol. Suntem pregătiți să ne consolidăm legăturile. În privința Ucrainei, suntem foarte aproape, colaborăm și ne coordonăm mult. Și sunt sigur că sunt atât de multe provocări globale… putem lucra împreună,” a declarat el reporterilor.

Summitul găzduit de prim-ministrul Starmer marchează un pas semnificativ în resetarea relațiilor dintre Marea Britanie și UE post-Brexit. Declarațiile lui Borrell și Michel reflectă un angajament comun de a aborda provocările comune printr-o cooperare sporită. 

Continue Reading

MAREA BRITANIE

În fața “furtunii care se adună deasupra Europei”, Keir Starmer propune reînnoirea relațiilor, cu Marea Britanie “nu parte a UE, dar foarte mult parte a Europei”

Published

on

Premierul laburist britanic, Keir Starmer, a deschis joi summitul Comunității Politice Europene pe care îl găzduiește la Palatul Blenheim, subliniind legătura de încredere care luminează țesătura vieții europene.

Noul prim-ministru britanic, al cărui Partid Laburist a obținut o majoritate zdrobitoare la alegerile generale din 4 iulie din Regatul Unit alungând conservatorii de la putere după 14 ani, este amfitrionul celui important summit politic internațional din ultimul anii pentru Marea Britanie și primul summit cu anvergură europeană post-Brexit.

În Oxfordshire, la vest de Londra, peste 45 de lideri europeni, inclusiv președinții României, Republicii Moldova și Ucrainei, se reunesc la Palatul Blenheim, locul de naștere și casa părintească a fostului prim-ministru conservator Sir Winston Churchill, care a jucat un rol central în lupta împotriva agresiunii și tiraniei în Europa și în favoarea unității europene, cu al său discurs privind Statele Unite ale Europei.

“Vă mulțumesc foarte mult pentru că sunteți aici. Acesta este, desigur, locul de naștere al lui Winston Churchill. Iar noi susținem valorile pe care el le întruchipează în întreaga lume, libertatea și democrația, da, desigur, dar și sfidarea și hotărârea în apărarea lor. Astăzi, când o nouă furtună se adună deasupra continentului nostru, am ales să o întâmpinăm în același spirit și am ales să o întâmpinăm împreună. Și aceasta este alegerea guvernului pe care l-am creat acum două săptămâni. Dorim să lucrăm cu voi toți pentru a reseta relațiile, pentru a redescoperi interesul nostru comun. Și să reînnoim legăturile de încredere și prietenie, dreptul și țesătura vieții europene”, a spus Starmer, citat de The Guardian.

Keir Starmer a reiterat angajamentul Regatului Unit de a sprijini Ucraina “atâta timp cât este necesar”. Flancat în dreapta sa de Volodimir Zelenski, el le-a spus celor 44 de lideri europeni reuniți la Palatul Blenheim că “sarcina” de a ajuta Ucraina “este urgentă, deoarece securitatea noastră este în joc”.

Keir Starmer a declarat că summitul EPC este o oportunitate de a “stabili o nouă cale privind migrația ilegală” și de a spune “gata” cu “criza” traficului de persoane.

Starmer, care a purtat discuții cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, cu președintele francez Emmanuel Macron și cu cancelarul german Olaf Scholz, și-a încheiat discursul plenar de deschidere la summitul CPE prin angajamentul de a fi “prieten și partener” al aliaților europeni.

“Sub conducerea mea, Marea Britanie va fi un prieten și un partener gata să lucreze cu voi. Nu parte a Uniunii Europene, dar foarte mult parte a Europei. Nu concentrată pe diferențele dintre noi, ci pe valorile pe care le împărtășim. Uniți prin hotărârea noastră de a le apăra și siguri de ceea ce putem realiza împreună”, a continuat el.

“Arcul de conflict și instabilitate” care amenință frontierele Europei este în centrul viitoarei reuniuni a Comunității Politice Europene (CPE) de lângă Londra, a declarat noul guvern al Regatului Unit.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și reprezentanții Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa și Consiliului Europei participă pentru prima dată la o reuniune a CPE, “demonstrând importanța unității ca răspuns la arcul de conflicte și instabilitate din interiorul și din apropierea granițelor Europei”.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
INTERNAȚIONAL11 mins ago

Volodimir Zelenski, la reuniunea guvernului britanic: Londra are puterea de decizie pentru a conduce războiul spre final

ROMÂNIA35 mins ago

România, interesată de un vot favorabil pentru aderarea la Spațiul Schengen, nu va boicota reuniunile de lucru ale președinției Ungariei la Consiliul UE (surse MAE)

ROMÂNIA1 hour ago

Premierul Marcel Ciolacu prezintă principalele aspecte convenite în cadrul reuniunii Comandamentului pentru Energie: Am stabilit un calendar de punere în funcțiune a unor noi capacități de producție

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 hour ago

Până la finele anului, România va îndeplini jumătate dintre cele 26 de condiții principale pentru aderarea la OCDE

ROMÂNIA2 hours ago

Trebuie să accelerăm investițiile în infrastructura energetică a României, subliniază ministrul Sebastian Burduja: În ultimul an, am atras 13,6 miliarde de euro fonduri europene nerambursabile

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

UE și Serbia semnează un parteneriat strategic privind materiile prime durabile, lanțurile valorice ale bateriilor și vehiculele electrice

ROMÂNIA2 hours ago

Marcel Boloș: Vedem o eficientizare reală a activităților de control fiscal și control antifraudă, ce sunt îndreptate față de operatorii economici cu risc fiscal ridicat

ROMÂNIA2 hours ago

Eurostat: Copiii din România sunt cei mai expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială din UE

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 hours ago

În ce comisii și subcomisii ale Parlamentului European au intrat cei 33 de eurodeputați români în cea de-a zecea legislatură europeană 2024-2029

ROMÂNIA3 hours ago

Poliția Română recuperează un iconostas valoros în cadrul Operațiunii Europol ”Pandora VIII” împotriva traficului de artă

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Ursula von der Leyen, realeasă președintă a Comisiei Europene de Parlamentul European, după un prim mandat de “cinci ani ca niciun altul din istoria UE”

PARLAMENTUL EUROPEAN1 day ago

Președinta Grupului S&D din PE îi cere Ursulei von der Leyen să pună Europa socială în centrul acțiunilor viitoarei Comisii Europene: Avem nevoie de un buget consolidat și de o capacitate de investiții mai mare

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Vicepreședintele PPE Siegfried Mureșan echivalează votul pentru Ursula von der Leyen la șefia CE cu un vot pentru democrație și valori europene

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Strategia de securitate economică va deveni pilon al politicii externe UE. von der Leyen: Cursa cu rivalii sistemici a început. Europa trebuie să schimbe viteza și să aprofundeze piața unică

COMISIA EUROPEANA1 day ago

UE are nevoie de o schimbare a tratatului, transmite Ursula von der Leyen în plenul Parlamentului European: Reformele devin indispensabile pentru extinderea UE

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Ursula von der Leyen propune crearea unui panel al cetățenilor europeni care să recomande politici Comisiei: “Ne aflăm într-o perioadă de anxietate profundă pentru europeni”

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Von der Leyen propune pentru următorii cinci ani în fruntea CE consolidarea competitivității UE printr-un Acord Industrial Ecologic și un Fond European pentru Competitivitate

COMISIA EUROPEANA1 day ago

O “veritabilă UE a apărării” cu “NATO pilon al apărării”: Către un nou mandat, Ursula von der Leyen propune o “piață unică pentru apărare” și un “scut aerian european”

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Din casa democrației europene, Ursula von der Leyen promite că nu va permite ca “polarizarea” și “extremiștii” să distrugă UE: Alegerile sunt balamalele destinului. Destinul Europei depinde de ce vom face mai departe

COMISIA EUROPEANA1 day ago

În aplauzele eurodeputaților, von der Leyen îl ia la țintă pe Viktor Orban: Rusia mizează că Europa se înmoaie, iar unii îi fac jocul printr-o “misiune de aliniere”

Trending