Connect with us

U.E.

Franța susține că o “forță de reacție rapidă” a UE ar putea fi înființată în 2025: Există multe crize asupra cărora NATO nu are competențe

Published

on

©️ European Parliament

O “forţă de reacţie rapidă” a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată unor operaţiuni de tipul evacuării de cetăţeni din ţări în criză, ar putea să fie înfiinţată în 2025, a anunţat vineri ministrul francez al forţelor armate, Sébastien Lecornu, informează AFP, potrivit Agerpres.

“Acesta este un subiect cheie asupra căruia doresc să putem avea rezultate încă de anul viitor”, a spus Lecornu într-un interviu la postul France 2.

El a justificat proiectul prin faptul că există “multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe şi în care Franţa, adesea, desfăşoară singură operaţiuni”.

“Există misiuni care sunt militarizate, dar în care NATO nu are de ce să se implice şi în legătură cu care ne spunem astăzi: să o facem în Europa. Aceasta, pentru noi, înseamnă pragmatism”, a mai explicat ministrul francez.

Această forţă de reacţie rapidă, “de plasare în securitate a unor cetăţeni europeni, portughezi, italieni, germani, francezi, trebuie să fim capabili să o punem pe picioare foarte rapid”, a insistat el.

Declaraţiile ministrului francez survin la o zi după ce preşedintele Macron şi-a expus viziunea despre viitorul UE, referindu-se în special la domeniile apărării şi politicilor economice şi comerciale.

Președintele francez Emmanuel Macron a îndemnat joi Europa să se trezească la realitate că nu este suficient de înarmată în fața amenințărilor globale, precum agresiunea Rusiei, care reprezintă o provocare existențială pentru continent.

Într-un important discurs despre Europa rostit la Sorbona (“Sorbona 2.0”), în ceea ce a părut o reeditare a discursului din 2017, Macron a cerut Europei să adopte o strategie de apărare “credibilă” care să fie mai puțin dependentă de SUA, după ce acum șapte ani a propus Inițiativa pentru o Europă suverană, unită și democratică. 

Europa trebuie să se ridice la înălțimea provocărilor unei lumi schimbate și să-și sporească apărarea, a declarat Macron, avertizând că UE nu este suficient de înarmată pentru a face față unor amenințări globale precum războiul Rusiei în Ucraina.

El a descris comportamentul Rusiei după invazia sa în Ucraina ca fiind “dezinhibat” și a spus că nu mai este clar unde se află “limitele” Moscovei.

Macron a tras un semnal de alarmă cu privire la ceea ce a descris ca fiind nerespectarea regulilor comerciale globale atât de către SUA, cât și de către China, făcând apel la Uniunea Europeană să își revizuiască politica comercială.

Europa noastră de astăzi este mortală și poate muri. Poate muri și acest lucru depinde doar de alegerile noastre”, a spus Macron, liderul francez avertizând că Europa nu este “înarmată împotriva riscurilor cu care ne confruntăm” într-o lume în care “regulile jocului s-au schimbat” și în care nu trebuie să fie “vasala” Statelor Unite.

El a spus că supraviețuirea blocului european “depinde doar de alegerile noastre” și a avertizat că “regulile jocului” s-au schimbat și că UE nu este “înarmată împotriva riscurilor cu care ne confruntăm”, Macron fiind recunoscut pentru astfel de declarații tari după ce în 2019, la 70 ani de la înființarea NATO, a afirmat Alianța Nord-Atlantică este în moarte cerebrală.

“Suntem încă prea lenți și nu suntem suficient de ambițioși”, a spus liderul de la Paris, făcând apel la o “Europă puternică”.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

U.E.

Macron și Tusk vor semna la Nancy pe 9 mai, de Ziua Europei, un “tratat premium” Franța-Polonia privind apărarea și securitatea

Published

on

© Kancelaria Premiera/ Flickr

Franța și Polonia vor semna un tratat privind garanții reciproce de securitate la 9 mai, de Ziua Europei, a declarat președintele francez Emmanuel Macron, în timp ce cele două națiuni încearcă să își aprofundeze legăturile în domeniul apărării, pe fondul temerilor legate de Rusia și al îndoielilor privind angajamentul SUA față de NATO, relatează TVP World.

Tratatul va fi semnat la Nancy, în nord-estul Franței, a adăugat Macron.

Acordul, care este în curs de pregătire de luni de zile, va înlocui tratatul existent semnat între cele două țări la începutul anilor 1990, după sfârșitul regimului comunist în Polonia.

Luna trecută, prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat că tratatul, pe care l-a descris drept “un punct de cotitură în ceea ce privește garanțiile de siguranță reciprocă”, se află în stadiul final, dar nu a dezvăluit detalii despre acord.

Ulterior, Tusk și Macron au avut o convorbire telefonică la începutul lunii aprilie, stabilind că tratatul bilateral franco-polonez privind apărarea, securitatea, energia și energia nucleară va fi semnat la Nancy.

Vorbind pentru agenția de presă de stat poloneză PAP, ambasadorul francez la Varșovia, Étienne de Poncins, a declarat că noul tratat ar urma să aprofundeze în mod semnificativ legăturile dintre cele două state membre ale UE.

“Acum trebuie să ridicăm relațiile franco-polone la același nivel cu cele pe care le menținem cu partenerii noștri cheie din UE: Italia, Spania și Germania”, a declarat Poncins, după ce în ultimii șase ani Macron a semnat în numele Franței tratate bilaterale cu toate țările amintite, respectiv cu Germania la Aachen (2019), cu Italia la Quirinale (2021) și cu Spania la Barcelona (2023).

Polonia va fi prima țară non-vecină cu care Franța semnează un astfel de acord la nivel înalt sau, după cum a spus Poncins, un “tratat premium”.

Semnarea acestui tratat vine și într-un context în care în Polonia se discută despre umbrela nucleară franceză pe care președintele Emmanuel Macron a propus să o extindă la alte țări din UE.

În vreme ce premierul Donald Tusk a salutat ideea lui Emmanuel Macron de a extinde umbrela nucleară a Franței și către alte țări europene, el a adăugat că preferă ca Polonia să primească și dreptul de a decide cu privire la potențiala utilizare a acestor arme nucleare franceze.

Totodată, președintele Andrzej Duda, aflat la final de mandat și în opoziție cu guvernul, a subliniat că arsenalul nuclear al Franței ar putea contribui la protejarea Poloniei.

Continue Reading

U.E.

Aderarea Ucrainei la UE: Robert Fico și Viktor Orban se opun abolirii unanimității în deciziile de politică externă

Published

on

© Robert Fico/ Facebook

Premierul ungar Viktor Orban și omologul său slovac Robert Fico au avertizat luni Uniunea Europeană cu privire la o eventuală abolire a regulii unanimității, opțiune evocată de diplomați pentru a contracara veto-ul Budapestei privind aderarea Ucrainei la UE, transmit AFP și MTI, potrivit Agerpres.

”Imaginați-vă că unanimitatea nu ar fi necesară în materie de politică externă. Am putea atunci să fim antrenați într-un război, astfel că nici cetățenii noștri, nici guvernele noastre nu doresc asta”, a declarat Orban într-o vizită oficială la Bratislava.

”Aceasta ar însemna negarea suveranității statelor noastre”, a adăugat șeful executivului ungar, care a dat asigurări că Ungaria este ”un membru constructiv al Uniunii Europene” care nu își apără doar propriile interese.


”Democrația nu este în Bruxelles, ci în statele membre. Competențele statelor membre sunt limitate constant de amendamente ascunse și de interpretări greșite sau reinterpretări ale tratatului fundamental. Vrem ca Bruxellesul să arate respect față de statele membre, nu doar în mod simbolic, ci respectându-le interesele”, a subliniat Viktor Orban.

Citiți și Premierul ungar Viktor Orban: Dacă Ucraina aderă la UE, în Ungaria nu vor mai ajunge bani europeni

La rândul său, Robert Fico, care la fel ca Orban este un apropiat al Kremlinului și se opune oricărui ajutor militar pentru Kiev, s-a declarat îngrijorat de ”evoluțiile în desfășurare în UE”.

”A aboli dreptul de veto este un pas către abolirea Uniunii”, a spus el, care a lansat ”un apel la marii actori”. ”Nu luați măsuri care ar amenința distrugerea blocului”, a cerut liderul slovac.

În acest stadiu, 14 dintre cele 27 de state membre UE susțin o schimbare a regulilor, potrivit comisarului european pentru extindere Marta Kos, o perspectivă ce pare totuși puțin realistă dat fiind că însăși această reformă presupune un vot cu unanimitate. 

În ultimii ani, Parlamentul European s-a pronunțat pentru eliminarea dreptului de veto al statelor membre, o decizie care revine acestora din urmă, care compun Consiliul UE și Consiliul European. În ceea ce privește statele membre, președintele francez Emmanuel Macron s-a declarat în favoarea unei reforme, iar cancelarul german demisionar Olaf Scholz, care va fi înlocuit în curând din funcție, a exprimat o opinie similară.

Continue Reading

U.E.

Viitorul cancelar german avertizează că „Europa unită este amenințată” atât de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, cât și de ascensiunea electorală a extremei drepte pe plan extern

Published

on

© Friedrich Merz/ Facebook

Viitorul cancelar german Friedrich Merz a atenționat luni că „Europa unită este amenințată” în egală măsură de războiul dus de Rusia contra Ucrainei și de ascensiunea electorală a extremei drepte pe plan extern, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Europa este amenințată din exterior de un război imperialist și autoritar la Est și, de asemenea, în interior, de cetățeni înspăimântați și incerți, chiar radicalizați”, a declarat Merz în timpul congresului partidului său, Uniunea Creștin-Democrată (CDU).

El le-a cerut cetățenilor germani să sprijine în continuare Ucraina în fața agresiunii ruse, apreciind că sunt în joc „pacea și libertatea” în Germania însăși.

„Lupta Ucrainei împotriva agresiunii Rusiei este în același timp o luptă pentru menținerea păcii și a libertății în țara noastră”, întrucât ofensiva Moscovei „se referă la ordinea politică a continentului european în ansamblul său”, a spus Merz.

Citiți și: Merz anunță primele numiri în noul guvern german: CDU revine la conducerea Ministerului de Externe după 60 de ani prin Johann Wadephul. Gunther Krichbaum va fi ministru de stat pentru Europa

Viitorul șef al executivului de la Berlin a deplâns lipsa de încredere în democrație în țara sa, indicator ajuns în prezent la un nivel minim după Al Doilea Război Mondial.

Pe de altă parte, liderul CDU le-a cerut celor aproximativ 150 de delegați să aprobe acordul de coaliție încheiat cu Partidul Social-Democrat (SPD), după ce conservatorii germani au obținut cele mai multe voturi în alegerile parlamentare din 23 februarie.

Aprobarea din partea delegaților CDU este așteptată luni seară, după ce aliatul său tradițional bavarez, Uniunea Creștin-Socială (CSU), și-a dat deja acceptul.

Acordul de coaliție va fi baza unui „guvern stabil și capabil de acțiune”, a explicat Friedrich Merz, care ar urma să preia mandatul de cancelar în 6 mai, după ce membrii Bundestagului (camera inferioară a parlamentului federal) îi vor fi dat votul.

Până atunci, un ultim obstacol constă în votul pe care membrii SPD ar trebui să îl dea acordului până marți seară.

Dacă SPD și o majoritate a deputaților vor aproba noul guvern, „vom putea în cele din urmă să începem rezolvarea problemelor țării noastre”, a declarat Merz.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
U.E.5 minutes ago

Macron și Tusk vor semna la Nancy pe 9 mai, de Ziua Europei, un “tratat premium” Franța-Polonia privind apărarea și securitatea

U.E.35 minutes ago

Aderarea Ucrainei la UE: Robert Fico și Viktor Orban se opun abolirii unanimității în deciziile de politică externă

NATO11 hours ago

70 de ani de la aderarea Germaniei la NATO: A trecut vremea când Alianța dorea să “țină Germania la pământ”. Acum “germanii s-au ridicat”, exact ceea ce ne trebuie în fața unui pericol mai mare

U.E.15 hours ago

Viitorul cancelar german avertizează că „Europa unită este amenințată” atât de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, cât și de ascensiunea electorală a extremei drepte pe plan extern

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Comisia Europeană este în contact cu autoritățile din Spania și Portugalia pentru ”a înțelege cauza principală și impactul” întreruperii majore de curent

ROMÂNIA16 hours ago

Angel Tîlvăr, întrevedere cu comisarul european pentru apărare: „Investițiile în apărare reprezintă nu doar o necesitate de securitate, ci și o oportunitate de consolidare a solidarității europene”

ENERGIE16 hours ago

Ministrul energiei, după întreruperile majore de curent în Spania și Portugalia: România nu are nicio problemă în sistemul energetic național

SUA17 hours ago

UE salută criticile lui Trump cu privire la atacurile Rusiei în Ucraina și afirmă că sprijinul Coreei de Nord acordat Moscovei arată disperarea Kremlinului

INTERNAȚIONAL17 hours ago

Vladimir Putin anunță un armistițiu de trei zile în Ucraina, între 8 și 10 mai

U.E.17 hours ago

Spania, Portugalia și regiuni din Franța, afectate de o pană majoră de curent. Cauza producerii, neclară

ROMÂNIA5 days ago

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

NATO7 days ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA2 weeks ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA3 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA3 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO3 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA3 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA4 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Trending