Connect with us

U.E.

Franța urmează exemplul Germaniei și își înăsprește controalele asupra investițiilor străine în companiile țării pentru a-și proteja industriile strategice

Published

on

© European Union, 2022

Ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, și-a asumat responsabilitatea de a consolida controalele asupra investițiilor străine în companiile țării, obiectivul fiind acela de a proteja industriile strategice, anunță Bloomberg, citat de Agerpres.

Companiile vizate de aceste verificări sunt cele care activează în extragerea și procesarea materiilor prime esențiale. În egală măsură, controalele vor fi extinse și la sucursalele franceze ale firmelor străine, pentru a se lua măsuri în cazul eludării controalelor, a explicat oficialul francez, în timpul vizitei în Departamentul Haute-Savoie.

Acesta a adăugat: ”Potenţialul pentru furtul de tehnologie şi know-how nu a fost niciodată mai ridicat”.

Franța se alătură astfel Germaniei care, potrivit Reuters, are în pregătire o legislație care urmărește să consolideze securitatea economică a țării tot prin înăsprirea procedurii de examinare a investițiilor străine.

Acțiunea celor două țări se subscrie recentei strategii a UE privind securitatea economică, care se axează pe reducerea la minimum a riscurilor generate de anumite fluxuri economice în contextul unor tensiuni geopolitice tot mai mari și al unor transformări tehnologice accelerate și totodată pe menținerea unor niveluri maxime de deschidere și de dinamism în plan economic.

Citiți și: Ursula von der Leyen dorește o “reducere a riscurilor, nu o decuplare a UE de China”: Relațiile vor fi definite de modul cum Beijingul se raportează la războiul lui Putin. Echilibrul de putere în relația cu Rusia este în favoarea Chinei

Strategia propusă stabilește un cadru comun pentru garantarea securității economice prin promovarea bazei economice și a competitivității UE, prin protejarea împotriva riscurilor și prin crearea de parteneriate cu un număr cât mai mare de țări pentru a aborda preocupări și interese comune. Principiile fundamentale ale proporționalității și preciziei vor orienta măsurile privind securitatea economică.

De asemenea, trebuie să amintim că Uniunea Europeană dispune de un regulament privind subvențiile străine pentru abordarea denaturărilor cauzate de acestea permițând UE să rămână deschisă la comerț și investiții, asigurând în același timp condiții echitabile de concurență pentru toate întreprinderile care își desfășoară activitatea pe piața unică.

Comisia va fi împuternicită să investigheze contribuțiile financiare acordate de autoritățile publice ale unei țări din afara UE întreprinderilor care desfășoară o activitate economică în UE prin intermediul a trei instrumente:

  • Obligația întreprinderilor de a notifica Comisiei concentrările care implică o contribuție financiară din partea unui guvern din afara UE, în cazul în care (i) întreprinderea achiziționată, una dintre părțile implicate în fuziune sau întreprinderea comună generează o cifră de afaceri în UE de cel puțin 500 de milioane de euro și (ii) contribuția financiară străină în cauză este de cel puțin 50 de milioane de euro;
  • o obligație pentru întreprinderi de a notifica Comisiei participarea la procedurile de achiziții publice, în cazul în care (i) valoarea estimată a contractului este de cel puțin 250 de milioane de euro și (ii) contribuția financiară străină implicată este de cel puțin 4 milioane de euro pentru fiecare țară din afara UE. Comisia poate interzice atribuirea de contracte în cadrul acestor proceduri întreprinderilor care beneficiază de subvenții care denaturează concurența;
  • Pentru toate celelalte situații de piață, Comisia poate demara investigații din proprie inițiativă (din oficiu) dacă suspectează că ar putea fi implicate subvenții străine care denaturează concurența. Aceasta include posibilitatea de a solicita notificări ad-hoc pentru procedurile de achiziții publice și pentru concentrări mai mici.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Parlamentul European pledează pentru suplimentarea bugetului pe termen lung pentru ca UE să poată gestiona provocările actuale determinate de multiplele crize

Published

on

© European Union, 2018/ Source: EC - Audiovisual Service

Eurodeputații și-au stabilit marți poziția privind reforma bugetului UE pe termen lung, punctând urgența de a face bugetul european rezilient pentru viitor.

În urma propunerii Comisiei Europene privind o revizuire a bugetului UE pe termen lung, eurodeputații au aprobat în plen o suplimentare de 10 miliarde de euro pentru anii 2024-2027, pe lângă cele 65,8 miliarde de euro propuse de Comisie.

Abordarea provocărilor urgente

Având în vedere provocările externe recente, în special războiul Rusiei împotriva Ucrainei și problemele tot mai mari legate de migrație, europarlamentarii au suplimentat domeniile bugetare relevante cu 2 miliarde de euro. Ei au alocat încă 3 miliarde de euro pentru noua ”Platformă de tehnologii strategice pentru Europa” (STEP) și au alocat 5 miliarde de euro pentru a spori capacitatea UE de a răspunde la crize neprevăzute.

Cât privește plățile datoriei rrezultate din planul de redresare, Parlamentul European cere ca acestea să fie încadrate peste plafoanele bugetare ale UE. Eurodeputații doresc astfel ca programele UE de care beneficiază în mod direct cetățenii să nu fie compromise, mai ales având în vedere volatilitatea potențială a acestor costuri odată cu creșterea ratelor dobânzilor.

Calendarul critic

Eurodeputații subliniază că o adoptare rapidă a regulamentului modificat este esențială, deoarece Cadrul Financiar Multianual revizuit ar trebui să fie operațional la 1 ianuarie 2024 pentru a oferi un cadru pentru bugetul anual din acel an.

Raportul provizoriu privind propunerea de revizuire intermediară a cadrului financiar multianual 2021-2027 a fost aprobat cu 393 de voturi pentru, 136 împotrivă și 92 de abțineri.

Negociatorii Parlamentului sunt acum pregătiți să se angajeze în discuții cu Consiliul (statele membre), care nu și-a definitivat încă poziția cu privire la acest pachet.

Comisa Europeană a propus în luna iunie consolidarea bugetului UE pe termen lung pentru a face față celor mai urgente provocări, precum sprijinul pe termen lung pentru Ucraina, gestionarea fluxului migratoriu și promovarea competitivității europene printr-o platformă europeană pentru tehnologii strategice (STEP).

Propunerea de creștere a bugetului pe termen lung al UE avansată de Comisie s-a lovit deja de refuzul unor state membre, precum Germania, Austria, țările nordice sau Ungaria, solicitând ca noile nevoi să fie gestionate financiar prin redirecționarea fondurilor din alte programe europene.

Continue Reading

Cristian Bușoi

Maros Sefcovic răspunde întrebărilor lui Cristian Bușoi adresate în audierea din comisiile reunite ale PE: Trebuie să investim mult mai mult în rețeaua noastră electrică de transport

Published

on

© Cristian Bușoi/ Facebook

Este important să ne axăm pe infrastructura viitorului, să ne pregătim magistralele pentru a putea face față hidrogenului, combustibilul viitorului, a fost răspunsul oferit de Maros Sefcovic întrebării adresate de eurodeputatul Cristian Bușoi, președintele comisiei ITRE din Parlamentul European.

Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene a fost audiat de comisiile reunite ale legislativului european ITRE, ENVI, TRAN și AGRI, în contextul în care urmează să își asume responsabilitatea pentru implementarea Pactului verde european.

”Pentru a realiza țintele din Pactul verde european avem nevoie de o transformare a sistemelor energetice și Comisia ITRE susține foarte mult tehnologiile curate și eficiența energetică. Totuși, în contextul agresiunii ilegale a Rusiei împotriva Ucrainei ne confruntăm cu probleme în securitatea furnizării și cu prețuri ridicate la electricitate, care pun o povară suplimentară pe umerii industriei care deja este afectată. Cum veți reconcilia nevoia de a fi ambițioși privind țintele climatice, să avem o perspectivă mai echilibrată a nevoilor energetice, cu nevoia de a folosi cât mai bine potențialul de capturare și stocare a carbonului și tehnologiile cu emisii reduse de carbon pentru a avea o abordare neutră din punct de vedere tehnologic și nu o abordare dogmatică și excesiv de entuziastă pentru că domnul Timmermans nu a reușit?”, a fost întrebarea adresată de Bușoi.

Sofcovic a pledat pentru o rețea a transportului energetic mai inteligentă, mai digitală.

”În ce privește întrebarea legată de prețurile mari la energie, cred că ați subliniat foarte clar ceea ce reprezintă cea mai frecventă întrebare pe care o primesc din partea industriei: cum ne asigurăm că prețurile energetice vor scădea? Trebuie să investim mult mai mult în rețeaua noastră de transport energetic. Dacă vrem mai multe regenerabile, rețeaua trebuie să fie mai inteligentă, mai digitală. Trebuie să stocăm în mod intermitent energia care vine din producție solară și eoliană. Trebuie să fim mai bine interconectați și să pregătim rețelele noastre ca să ne asigurăm că europenii au de 2-3 ori mai multă capacitate de generare în Europa pentru că în 2050 totul va fi electric și trebuie să ne pregătim pentru asta. Investiția noastră în infrastructură prin facilitatea RepowerEU trebuie să meargă în această direcție. Trebuie să ne asigurăm că vom accelera construirea de regenerabile și să pariem mai mult pe hidrogen pentru că acesta este combustibilul viitorului”, a evidențiat vicepreședintele executiv al Comisiei Europene.

În contextul politic din Slovacia și al declarațiilor îngrijorătoare pro-ruse ale lui Robert Fico, desemnat să formeze guvernul, Cristian Bușoi a cerut asigurări că noile sancțiuni energetice împotriva Rusiei nu sunt în pericol.

”În ce privește Rusia, este absolut clar că trebuie să stimulăm orice întreprindere aflată pe platformă că nu va face comerț cu nicio moleculă de gaz din Rusia și să ne asigurăm că nu vom mai fi dependenți niciodată de gazul rusesc”, a replicat Sefcovic.

Președintele Comisiei ITRE a fost interesat să afle dacă viitorul responsabil pentru implementarea Pactului verde european intenționează să acorde o prioritate sporită interconectorilor de gaze pentru a accelera tranziția ecologică justă.

”Este important să ne axăm pe infrastructura viitorului. Acolo unde este posibil să ne modernizăm, să ne pregătim magistralele pentru a putea face față hidrogenului pe viitor pentru că ai nevoie de un oțel diferit față de gazele naturale. Renovarea, interconectarea ar trebui să țină seama de această necesitate de modernizare a infrastructurii pentru a face față provocărilor de viitor”, a evidențiat Maros Sefcovic.

Așadar, ”avem nevoie contribuția bugetelor naționale, de contribuția Băncii Europene de Investiții, de contribuția sectorului financiar în general pentru că este vorba despre o contribuție în viitor și rețele inteligente, interconectate, care să facă față și necesităților de transport de hidrogen. Sunt investițiile de care avem nevoie pentru a accelera tranziția ecologică și pentru a fi neutri din punct de vedere climatic”, a conchis vicepreședintele executiv al Comisiei Europene.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

UE, apărată de șantajul economic al puterilor străine: Eurodeputații au aprobat un instrument comercial ca “scut de protecție a suveranității UE”

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat un nou instrument comercial pentru a apăra Uniunea Europeană de șantajul economic, scopul principal fiind acela de a descuraja puterile străine să aibă un comportament agresiv față de Uniunea Europeană sau țările sale membre.

Noul instrument comercial este conceput în primul rând ca un factor de descurajare, dar va permite UE să combată constrângerile economice și să ia contramăsuri. Printre posibilele contramăsuri se numără restricții comerciale și restricționarea investițiilor directe și a accesului la piața achizițiilor publice din UE, iar noul instrument ar trebui să servească drept scut pentru a proteja suveranitatea Uniunii Europene.

Textul final a fost adoptat cu 578 voturi pentru, 24 împotrivă și 19 abțineri, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Instrumentul comercial va permite Uniunii să răspundă, în conformitate cu dreptul internațional și în ultimă instanță, în cazul în care UE sau un stat membru este șantajat economic de o țară din afara UE care încearcă să influențeze o anumită alegere sau poziție politică. Instrumentul de contracarare a acțiunilor coercitive (ACI) urmărește să protejeze suveranitatea UE și a statelor membre într-un mediu geopolitic în care comerțul și investițiile sunt folosite din ce în ce mai des ca mijloace de constrângere de către diverse puteri străine.

Ce este constrângerea?

Potrivit regulamentului, constrângerea economică are loc atunci când o țară din afara Uniunii încearcă să exercite presiuni asupra UE sau a unui stat membru urmărind să-l determine să facă o alegere specifică prin aplicarea sau amenințarea de a aplica măsuri comerciale sau de investiții. Deși acest tip de constrângere subminează autonomia strategică a Uniunii Europene, nu face obiectul acordului Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

Mecanismul OMC de soluționare a litigiilor nu este disponibil în mod specific pentru cazurile de constrângere economică, cu excepția cazului în care implică și aspecte care încalcă normele OMC.

În conformitate cu noile norme, Comisia Europeană va avea la dispoziție patru luni pentru a investiga un act potențial de constrângere. Pe baza constatărilor ei, Consiliul va avea la dispoziție între opt și zece săptămâni pentru a decide, cu majoritate calificată, dacă există o constrângere. Deși obiectivul principal va fi de a porni un dialog pentru a convinge autoritățile din țara din afara Uniunii să înceteze constrângerea, dacă aceste eforturi eșuează, atunci UE va dispune de o gamă largă de contramăsuri. Dacă se constată existența unor măsuri de constrângere economică, iar țările Uniunii sunt de acord, Comisia va avea la dispoziție șase luni pentru a găsi răspunsul adecvat, informând Parlamentul și Consiliul în toate etapele.

Contramăsuri potențiale

Eurodeputații au îmbunătățit aspectul disuasiv al instrumentului prin includerea unei liste cuprinzătoare de măsuri potențiale cu care ar putea reacționa Uniunea Europeană, inclusiv restricționarea comerțului cu bunuri și servicii, a drepturilor de proprietate intelectuală și a investițiilor străine directe. De asemenea, se va putea restrânge accesul la piața achizițiilor publice din UE și la piața de capital și se va putea restricționa autorizarea produselor în temeiul normelor chimice și sanitare.

Repararea prejudiciului

În conformitate cu noile norme, Uniunea ar putea solicita repararea prejudiciului de către țara din afara UE care practică constrângerea economică. Comisia poate, de asemenea, să aplice măsuri pentru a garanta repararea prejudiciului.

“Acest instrument permite o reacție rapidă împotriva măsurilor de constrângere, împotriva presiunii exercitate de alte țări. Am introdus termene și definiții clare pentru a explica ce este o măsură de constrângere și cum să reacționăm la ea. Acum avem la dispoziție o gamă largă de contramăsuri și instrumente defensive. Deși această modalitate de combatere a constrângerii ar trebui să acționeze ca un factor de descurajare, vom putea, de asemenea, să luăm măsuri, dacă este necesar, pentru a apăra suveranitatea Uniunii Europene”, a declarat Bernd Lange (S&D, Germania), raportor și președinte al Comisiei pentru comerț internațional.

După adoptarea oficială de către Consiliu, prevăzută în octombrie, regulamentul va produce efecte la 20 de zile de la data publicării în Jurnalul Oficial.

Comisia Europeană a propus mecanismul în decembrie 2021, ca urmare a unei cereri din partea Parlamentului European și ca răspuns la presiunea economică exercitată de SUA în timpul administrației Trump, împreună cu numeroase confruntări între UE și China.

Acest nou instrument completează o serie de instrumente de apărare comercială adoptate în ultimii ani.

În luna mai, liderii G7 au anunțat lansarea unei platforme de coordonare împotriva constrângerii economice, care reflectă inițiativa UE.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA49 seconds ago

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei: Sunt convins că prin proiecte comune putem contribui la promovarea imaginii României în lume

PARLAMENTUL EUROPEAN9 mins ago

Parlamentul European pledează pentru suplimentarea bugetului pe termen lung pentru ca UE să poată gestiona provocările actuale determinate de multiplele crize

ROMÂNIA52 mins ago

Ambasadorul Daniel Ioniță, în vizită de lucru la Göteborg: Ambasada României în Suedia susține ideea înființării unui consulat general în acest oraș, dar momentan va continua organizarea de consulate itinerante

Cristian Bușoi57 mins ago

Maros Sefcovic răspunde întrebărilor lui Cristian Bușoi adresate în audierea din comisiile reunite ale PE: Trebuie să investim mult mai mult în rețeaua noastră electrică de transport

PARLAMENTUL EUROPEAN1 hour ago

UE, apărată de șantajul economic al puterilor străine: Eurodeputații au aprobat un instrument comercial ca “scut de protecție a suveranității UE”

PARLAMENTUL EUROPEAN1 hour ago

Legea UE pentru libertatea presei: Parlamentul European cere interzicerea programelor-spion împotriva jurnaliștilor, transparența proprietății și alocarea echitabilă a publicității de stat

U.E.2 hours ago

Polonia și Ucraina fac progrese pentru rezolvarea disputei privind tranzitul de cereale ucrainene către țările terțe

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Liderii UE, gata să își asume că extinderea va consolida “suveranitatea europeană” și va fi o “investiție geostrategică” în pacea, securitatea și prosperitatea Europei

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Charles Michel îi invită pe liderii europeni la summitul de la Granada pentru a declanșa reflecția asupra agendei strategice 2024-2029 și extinderii UE

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Pierre Agostini, Ferenc Krausz și Anne L’Huillier au câștigat Premiul Nobel pentru fizică folosind ”impulsuri de lumină de atosecunde pentru studiul dinamicii electronilor în cadrul materiei”

ROMÂNIA3 hours ago

Nicolae Ciucă: Noua disciplină ”Istoria Evreilor. Holocaustul” va crea ”anticorpii sociali împotriva antisemitismului, împotriva urii și a intoleranței față de cei din alt neam sau altă religie”

ROMÂNIA4 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu: Predarea disciplinei „Istoria Evreilor. Holocaustul” va contribui la consolidarea unei democrații reziliente în România

Victor Negrescu6 hours ago

Victor Negrescu a cerut Comisiei Europene „să reacționeze public la acțiunile anti-democratice direcționate împotriva educației” de către partidele extremiste

CONSILIUL UE1 day ago

Odobescu, la Kiev pentru o reuniune istorică a miniștrilor de externe din UE: România va rămâne alături de Ucraina cât timp va fi nevoie; Fiind statul cu cea mai lungă graniță cu Ucraina, înțelegem consecințele războiului

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

STEP: Marian-Jean Marinescu explică într-un interviu eforturile depuse în PE pentru ca România și alte țări din coeziune să aibă la dispoziție 3,7 miliarde de euro din cele 5 suplimentare destinate Fondului de inovare

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Interviu | Marian-Jean Marinescu a reușit să introducă energia nucleară pe lista tehnologiilor cu zero emisii nete: Fără energie nucleară nu putem susține economia. Energia eoliană sau solară nu este una continuă

ROMÂNIA5 days ago

Președintele Coaliției pentru Economie Digitală, îngrijorat de potențialul impact al normelor UE privind lucrătorii pe platforme asupra modului de dezvoltare al companiilor de pe piața din România

INTERNAȚIONAL5 days ago

Ministrul Odobescu, la Forumul CEPA: Suntem vecinii Ucrainei și angajamentul nostru ferm este de a sprijini Ucraina cât timp va fi nevoie

SUA5 days ago

“Păcat, Vladimir. Tu ai atras-o asupra ta”: Hillary Clinton l-a ironizat pe Putin privind extinderea NATO la ceremonia prezentării portretului său de secretar de stat al SUA

U.E.1 week ago

Pactul verde european s-a născut din necesitatea de a proteja oamenii și planeta, dar a fost conceput și ca o oportunitate de a ne construi viitoarea prosperitate, evidențiază Ursula von der Leyen

Trending