Funcţionarii UE ar putea intra în grevă. A fost propusă reducerea cu 5% a numărului angajaţilor comunitari până în 2017

Funcţionarii instituţiilor Uniunii Europene ar putea declanşa, curând, o grevă în semn de protest faţă de modificarea statutului lor, în contextul în care comisarul UE pentru Administraţie propune reducerea cu 5% a numărului angajaţilor comunitari până în 2017, scrie mediafax.

Comisia UE pentru Administraţie propune, de asemenea, creşterea programului săptămânal de la 37,5 la 40 de ore de lucru şi a vârstei de pensionare de la 63 la 65 de ani.

Salariile funcţionarilor instituţiilor UE ar urma să fie majorate cu 1,7% anul acesta, dar puterea de cumpărare va scădea cu 1,8% ţinând cont de rata ridicată a inflaţiei la nivelul UE, recunoaşte Comisia Europeană, conform Le Figaro. Creşterea salariilor sub nivelul inflaţiei este rezultatul unui sistem automat de calcul, bazat pe puterea de cumpărare evaluată în opt state membre UE.

Săptămâna trecută, sindicatul Frontul Comun Interinstituţional pentru Reprezentarea Personalului a depus un preaviz de grevă pentru perioada 23 noiembrie – 7 decembrie, în urma eşecului unei reuniuni de reconciliere cu Comisia Europeană.

Greva, care urma să înceapă zilele trecute, a fost amânată, în speranţa continuării negocierilor şi obţinerii unor rezultate acceptabile. În cazul eşecului negocierilor cu Comisia Europeană şi Consiliul UE, sindicatele au primit mandatul de a “întreprinde toate acţiunile necesare, inclusiv o grevă”.

Un funcţionar european are un salariu brut de debut de 2.650 de euro, în timp ce salariul unui director-general ajunge la 18.300 de euro, iar al unui comisar european la 23.000 de euro.

Sursa articol: mediafax
Sursa foto:   europarl.europa.eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.