Connect with us

INTERNAȚIONAL

G20: Miniștrii digitalizării aprobă o declarație care identifică 12 acțiuni de accelerare a tranziției digitale a economiei și a guvernelor

Published

on

© European Union, 2020/ Source: EC - Audiovisual Service

Miniștrii G20 ai digitalizării au aprobat la 5 august o declarație care identifică 12 acțiuni de accelerare a tranziției digitale a economiei și a guvernelor, în cadrul reuniunii ministeriale G20 privind digitalizarea de la Trieste, potrivit unui comunicat.

Președinția italiană a plasat în centrul dezbaterii chestiunea transformării digitale a activităților productive în vederea unei creșteri economice durabile, acordând o atenție deosebită microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii, incluziunii sociale, guvernanței, precum și dezvoltării și aplicării tehnologiilor inovatoare.

Reuniunea a fost prezidată de ministrul dezvoltării economice, Giancarlo Giorgetti, și de ministrul pentru inovare tehnologică și tranziție digitală, Vittorio Colao. Subsecretarul de stat pentru dezvoltare economică, Anna Ascani, a participat, de asemenea, la reuniune.

Pornind de la realizările și angajamentele președințiilor anterioare și recunoscând impactul crizei Covid-19 asupra economiei, a ocupării forței de muncă și a bunăstării societăților noastre, miniștrii au recunoscut responsabilitatea lor de a lucra împreună pentru a spori efectele pozitive globale ale digitalizării, pornind de la obiective comune și convergând asupra unor principii de acțiune ca mijloc de accelerare a transformării digitale și de reflecție asupra modului în care se pot culege beneficiile acesteia, abordând în același timp provocările viitoare. Activitatea DETF (Grupul operativ pentru economia digitală) a fost îmbogățită de o abordare multilaterală prin organizarea de forumuri de dialog și consultări cu grupuri de implicare.

Membrii G20 au semnat o declarație care identifică 12 acțiuni pentru accelerarea tranziției digitale:

 • Transformarea digitală în producție pentru o creștere durabilă. Miniștrii se angajează să valorifice digitalizarea pentru o redresare economică care intenționează să fie rezilientă, puternică, durabilă și favorabilă incluziunii, în cele trei dimensiuni „oameni, planetă și prosperitate”, fără a lăsa pe nimeni în urmă.  Prin urmare, se angajează să ia măsuri în vederea consolidării politicilor industriale și a cooperării internaționale pentru transformarea digitală a producției în vederea unei creșteri durabile, într-un mod benefic pentru toți.
 • Valorificarea inteligenței artificiale demne de încredere pentru incluziunea IMM-urilor și promovarea startup-urilor. Miniștrii își reafirmă dorința de a pune în aplicare inteligența artificială (AI) demnă de încredere. Aceștia recunosc necesitatea de a consolida capacitățile de inteligență artificială ale IMM-urilor, inclusiv capacitatea acestora de a utiliza date, de a accesa finanțare, de a împărtăși oportunități și de a crea o forță de muncă talentată și calificată.
 • Măsurarea, practica și impactul economiei digitale. Pentru a sprijini un dialog incluziv și multilateral privind măsurarea, miniștrii afirmă că Foaia de parcurs 2020 poate contribui la asigurarea faptului că măsurarea economiei digitale rămâne o prioritate în țările G20 și în cadrul organizațiilor internaționale și că se alocă resurse adecvate pentru punerea sa în aplicare. Aceștia apreciază contribuția schimbului de bune practici, de asemenea în ceea ce privește monitorizarea evoluțiilor economiei digitale dincolo de G20, în special în ceea ce privește măsurarea inteligenței artificiale și a diferențelor de gen în domeniul digital.
 • Conștientizarea și protecția consumatorilor în economia digitală globală. Miniștrii se angajează să ia măsuri de sensibilizare, educare și sprijinire a consumatorilor, inclusiv prin programe de alfabetizare digitală, cu scopul de a preveni prejudicierea consumatorilor și de a asigura protecția consumatorilor în ceea ce privește calitatea și siguranța produselor, confidențialitatea și protecția datelor cu caracter personal și practicile comerciale neloiale, acordând o atenție deosebită consumatorilor vulnerabili. 
 • Protecția și abilitarea copiilor în mediul digital. Pentru a promova un mediu digital sigur, securizat, favorabil incluziunii, transparent și benefic pentru copii, axat pe un conținut online adecvat vârstei și de înaltă calitate, miniștrii se ghidează după principiile la nivel înalt ale G20 privind protecția și responsabilizarea copiilor, extrase din recomandarea OCDE, care pot fi utile pentru a ghida politicile.
 • Încurajarea inovării pentru orașe și comunități inteligente. Miniștrii salută raportul Președinției italiene privind practicile G20 în materie de achiziții publice inovatoare pentru orașele și comunitățile inteligente, ca instrument de creștere și de schimb de cunoștințe.
  Conectivitate și incluziune socială. Miniștrii își afirmă angajamentul de a reduce decalajele de conectivitate și încurajează obiectivul de promovare a accesului universal și la prețuri accesibile la conectivitate pentru toți până în 2025.
 • Libera circulație a datelor în condiții de încredere și fluxurile transfrontaliere de date. Pornind de la activitatea și realizările președințiilor japoneză și saudită și recunoscând activitatea acestora, miniștrii recunosc activitatea OCDE privind cartografierea punctelor comune în abordările de reglementare a transferurilor transfrontaliere de date, care identifică „punctele comune, complementaritățile și elementele de convergență” între diferitele abordări. Astfel de puncte comune pot promova interoperabilitatea viitoare.
 • Instrumente digitale pentru serviciile publice. Plecând de la principiile G20 privind guvernarea digitală din 2018, miniștrii angajează să urmărească și să asigure calitatea, difuzarea și accesibilitatea serviciilor publice digitale și să promoveze competențe mai bune pentru funcționarii publici.
 • Identitatea digitală. Importanța unor soluții de identitate digitală ușor de utilizat, fiabile, sigure, de încredere și portabile este recunoscută ca mijloc de garantare a accesului sigur al cetățenilor și al întreprinderilor la serviciile digitale, protejând confidențialitatea acestora. Se face referire, de asemenea, la potențialul identității digitale în situațiile de urgență și în contextul ajutorului umanitar.
 • Reglementarea flexibilă. Se recunoaște rolul reglementării flexibile în promovarea inovării și a creșterii economice, precum și în controlul și prevenirea eventualelor efecte negative ale progresului tehnologic asupra societății și a planetei. Contribuția sondajului privind reglementarea agilă în rândul membrilor G20 este binevenită, fiind un instrument util pentru a face schimb de experiențe și de abordări comune în ceea ce privește modelele de guvernanță și de reglementare mai agile pentru inovare.
 • Transformarea grupului operativ într-un grup de lucru permanent. Miniștrii se angajează să continue să lucreze în direcția digitalizării pentru o redresare rezilientă, puternică, durabilă și favorabilă incluziunii, abordând în același timp problema inegalităților. În acest sens, aceștia salută transformarea grupului operativ pentru economie digitală (DETF) într-un grup de lucru pentru economie digitală (DEWG).

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

CHINA

UE reacționează în cazul tensiunilor comerciale dintre China și Lituania: Suntem pregătiți să ne opunem măsurilor coercitive îndreptate împotriva oricărui stat membru

Published

on

© European Union, 2020

Uniunea Europeană este pregătită să se opună tuturor tipurilor de presiune politică și măsurilor coercitive aplicate împotriva oricărui stat membru, au transmis Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, și vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, responsabil pentru o economie în serviciul cetățenilor, într-o primă reacție la măsurile adoptate de China împotriva Lituaniei.

”UE a fost imformată că transporturilor lituaniene nu le este permisă trecerea prin vama chineză și că cererile de importat din Lituania sunt respinse. Suntem în strânsă legătură cu guvernul lituanian și strângem în timp util informații prin intermediul Delegației UE din Beijing. De asemenea, luăm legătură cu autoritățile chineze pentru a clarifica rapid situația”, menționează cei doi într-un comunicat al Serviciului European de Acțiune Externă.

Aceștia au subliniat că ”unitatea și solidaritatea în interiorul UE rămân esențiale pentru susținerea intereselor și valorilor noastre în relațiile cu toate țările”.

”UE este pregătită să se opună tuturor tipurilor de presiune politică și măsurilor coercitive îndreptate împotriva oricărui stat membru. Dezvoltarea relațiilor bilaterale ale Chinei cu fiecare stat membru al UE în parte are un impact asupra relațiilor globale UE-China. În cazul în care informațiile primite se vor confirma, UE va evalua, de asemenea, compatibilitatea acțiunii Chinei cu obligațiile sale în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului”, mai este precizat în comunicatul mai sus amintit.

Borrell și Dombrovskis au dat asigurări că Uniunea Europeană ”își menține angajamnetul față de politica <<o singură Chină>> și recunoaște guvernul Republicii Populare Chineze ca fiind singurul guvern al Chinei. În cadrul acestei politici stabilite de mult timp, UE va continua cooperare și schimburile cu Taiwan în domenii de interes comun”.

China a impus un blocaj vamal asupra exporturilor lituaniene, pe fondul unei dispute diplomatice declanșate de acceptarea Lituaniei ca Taiwanul, teritoriu asupra căruia Beijingul consideră că este suveran, să își deschidă un birou de reprezentare diplomatică la Vilnius.

Acesta este motivul pentru care ministrul lituanian de externe a solicitat sprijinul Uniunii Europene, atrăgând atenția asupra presiunii economice ”inacceptabile” exercitate de China care a ajuns la un nivel ”fără precedent”.

Lituania a anunţat din iulie deschiderea unei reprezentanţe la Vilnius sub numele de ”birou de reprezentare al Taiwanului”, ducând la o campanie de presiune din partea Chinei vizând izolarea Taiwanului pe scena internaţională. Beijingul şi-a rechemat ambasadorul din Lituania şi a cerut în august ca statul baltic să-şi recheme ambasadorul de la Beijing, ceea ce Lituania a şi făcut. Acest lucru s-a soldat cu reducerea relațiilor diplomatice dintre cele două țări la nivelul de ”însărcinat cu afaceri”. 

În același timp, statul baltic s-a retras din Platforma 17+1, formată din China şi ţări din Europa Centrală şi de Est, prin care Beijingul urmărește să-și sporească influența în această parte a Europei.

Comisia Europeană a luat apărarea Lituaniei, și a subliniat că deschiderea unui reprezentare a Taiwanului în această țară nu este o încălcare a politicii Uniunii Europene privind ”o singură Chină”.

Separate politic începând din 1949, Taiwanul şi China continentală sunt rivale în a obţine cât mai mulţi aliaţi diplomatici. Regimul comunist se află însă într-un avantaj net, doar 15 state din lume recunoscând statul taiwanez.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Maia Sandu își exprimă “recunoștința profundă” față de Angela Merkel: Este politicianul-model care a dat tonul politicii europene și a fost prietenul R. Moldova

Published

on

© Maia Sandu/ Facebook

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a felicitat miercuri pe noul cancelar al Germaniei, Olaf Scholz, exprimându-și totodată “recunoștința profundă” față de Angela Merkel pentru că a fost prietenul Republicii Moldova.

“Bundestagul german a ales astăzi un nou Cancelar Federal – domnul Olaf Scholz. Îi transmit sincere felicitări și urări de succes cu acest prilej, și îmi exprim speranța într-o bună colaborare pe viitor, așa cum a fost mereu în relația cu Germania. Îmi exprim, totodată, recunoștința profundă față de doamna Angela Merkel, pe care am avut onoarea să o cunosc personal. Este Politicianul-model care, în cei 16 ani cât a fost Cancelar Federal, a condus cu înțelepciune și hotărâre propria țară, a dat tonul politicii europene și internaționale, dar și a reușit să fie prietenul unor țări aflate la începutul construcției democratice, precum Republica Moldova”, a scris Sandu, pe Facebook.

“Îi mulțumesc, în numele cetățenilor Republicii Moldova, pentru prietenie și pentru mâna de ajutor pe care Germania ne-a întins-o de fiecare dată în momentele grele, pentru proiectele comune dezvoltate în localitățile țării noastre și pentru susținerea puternică pe care ne-a oferit-o pe calea integrării europene. Danke, Frau Merkel!”, a adăugat ea.

Un lung capitol al istoriei contemporane a Germaniei și a Europei s-a încheiat miercuri și a început o nouă eră, post-Angela Merkel. Ziua de 8 decembrie 2021 va intra în istoria Germaniei și a Europei drept momentul în care s-a încheiat epoca Angela Merkel după ce Parlamentul german (Bundestag) l-a ales pe social-democratul Olaf Scholz în funcția de cancelar federal al țării, punând capăt unei perioade de 16 ani în care creștin-democrații au condus cancelaria de la Berlin și marcând revenirea socialiștilor în fruntea țării.

Astfel, prima femeie și primul est-german care a condus Germania, Angela Merkel s-a aflat 5.860 de zile la putere, eşuând cu doar nouă zile în a bate recordul de longevitate al mentorului său, Helmut Kohl.

Mesajul de felicitare pentru Olaf Scholz transmis de Maia Sandu se alătură celor deja consemnate ale președintelui francez Emmanuel Macron, președintele român Klaus Iohannis, președinții Comisiei Europene și Consiliului European, dar și cele ale administrațiilor de la Moscova și Beijing.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Lideri din întreaga lume l-au felicitat pe Olaf Scholz după alegerea sa în funcția de cancelar al Germaniei

Published

on

© Bundesregierung

Lideri din întreaga lume i-au transmis miercuri felicitări noului cancelar al Germaniei, Olaf Scholz, după alegerea sa de către parlamentul federal de la Berlin, transmit agenţiile de presă internaţionale, potrivit Agerpres.

Președintele Franţei, Emmanuel Macron, a salutat miercuri alegerea lui Scholz. „Dragă Olaf, să scriem împreună continuarea. Pentru francezi, pentru germani, pentru europeni”, a scris Macron pe Twitter.

Palatul Elysee a confirmat că președintele francez Emmanuel Macron îl va primi vineri la Paris pe Olaf Scholz, în prima lor întrevedere bilaterală după instalarea în funcție a șefului guvernului federal de la Berlin pentru a marca “continuarea” cooperării bilaterale în interesul Franței, Germaniei și Europe. 

Citiți și: Emmanuel Macron, ultim omagiu pentru Angela Merkel: Mulțumesc pentru că m-ai învățat multe lucruri și m-ai acceptat ca pe un lider tânăr și furtunos

Reacții au venit și din partea președinților Comisiei Europene și Consiliului European, Ursula von der Leyen, respectiv Charles Michel. Aceștia l-au felicitat pentru Olaf Scholz în urma alegerii în funcția de cancelar federal.

„Felicitări, Olaf Scholz, pentru alegerea ta şi numirea în funcţia de cancelar federal. Îţi doresc un început bun şi mă bucur să ne continuăm colaborarea cu deplină încredere pentru o Europă puternice”, a scris preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un mesaj pe Twitter.

 

De asemenea, și președintele Klaus Iohannis a transmis miercuri un mesaj de felicitare către noul cancelar al Germaniei, Olaf Scholz, subliniind că așteaptă să lucreze împreună cu acesta la nivel bilateral și în cadrul Consiliului European.

Kremlinul şi-a exprimat dorinţa de a stabili o „relaţie constructivă” între preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi noul cancelar. „Contăm pe o continuitate”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a făcut apel la promovarea relaţiilor între ţara sa şi Germania la un nou nivel. El a arătat că Beijingul ar dori să profite de ocazia aniversării a 50 de ani de relaţii diplomatice bilaterale, anul viitor, pentru consolidarea şi aprofundarea încrederii politice reciproce, pentru extinderea schimburilor şi a cooperării.

Liderul chinez a apreciat că cele două state sunt parteneri strategici, iar în timp au ajuns la un respect reciproc, căutând punctele comune şi lăsând la o parte diferendele, urmărind o cooperare reciproc avantajoasă care a dat rezultate pentru ambele ţări, ambele popoare şi pentru întreaga lume, transmite Xinhua.

Din partea Beijingului, i-a transmis felicitări lui Scholz şi premierul Li Keqiang.

Susţinut de Partidul Social-Democrat (SPD), de Verzi şi de Partidul Liber-Democrat (FDP), Scholz, în vârstă de 63 de ani, a primit 395 de voturi din totalul celor 736 în Bundestag.

Partidul Social-Democrat, Verzii şi FDP au semnat marţi, la Berlin, acordul de coaliţie care permite instalarea noului guvern, alcătuit dintr-un număr egal de femei şi bărbaţi, posturi cheie precum cel de ministru de externe, de interne şi al apărării fiind ocupate de femei.

Semnarea acordului de coaliţie guvernamentală, un document de 177 de pagini, a fost etapa finală a unui proces de negocieri care a durat aproape 10 săptămâni.

La capătul unor alegeri cu o prezență la vot de 76,6%, social-democrații au obținut cel mai bun scor politic din ultimii opt ani, clasându-se pe primul loc (25,7%) și plasându-l drept favorit pe vice-cancelarul Olaf Scholz să încerce formarea unei majorități în viitorul Bundestag.

De cealaltă parte, CDU/CSU au înregistrat cel mai slab rezultat politic (24,1%) din 1949 încoace, după cel de-al Doilea Război Mondial. La precedentele alegeri, creștin-democrații au obținut 32,9%, iar social-democrații 20,5%.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI13 hours ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Angela Merkel, un cancelar creștin-democrat care a condus Germania cu determinare și fermitate

U.E.13 hours ago

IMAGINEA ZILEI în Europa. Fostul cancelar al Germaniei Angela Merkel i-a predat ștafeta lui Olaf Scholz și se retrage din politică

CHINA13 hours ago

UE reacționează în cazul tensiunilor comerciale dintre China și Lituania: Suntem pregătiți să ne opunem măsurilor coercitive îndreptate împotriva oricărui stat membru

REPUBLICA MOLDOVA14 hours ago

Maia Sandu își exprimă “recunoștința profundă” față de Angela Merkel: Este politicianul-model care a dat tonul politicii europene și a fost prietenul R. Moldova

COMISIA EUROPEANA14 hours ago

Comisia Europeană oferă acces deschis la soluțiile sale de software în beneficiul întreprinderilor, al inovatorilor și al domeniilor de interes public

ROMÂNIA14 hours ago

Klaus Iohannis, întâlnire cu ambasadorii statelor membre la București: Reiterez sprijinul puternic al României pentru parcursul european al Republicii Moldova

INTERNAȚIONAL14 hours ago

Lideri din întreaga lume l-au felicitat pe Olaf Scholz după alegerea sa în funcția de cancelar al Germaniei

U.E.15 hours ago

Președintele Germaniei Frank-Walter Steinmeier îl îndeamnă pe noul cancelar Olaf Scholz ”să își ia în serios marea responsabilitate care atârnă pe umerii” săi în combaterea pandemiei

U.E.15 hours ago

Emmanuel Macron îl primește vineri la Paris pe Olaf Scholz, în prima vizită externă a noului cancelar german: Să scriem împreună cooperarea franco-germană pentru Europa

Alin Mituța15 hours ago

Europarlamentarul Alin Mituța: Românii trebuie să aibă acces la servicii de sănătate la același nivel cu ceilalți europeni

SUA19 hours ago

UE-SUA lansează un dialog comun privind politica de concurență în domeniul tehnologiei

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Nicolae Ciucă atrage atenția că trebuie elaborată cât mai rapid OUG privind cadrul de implementare a PNRR

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis a decorat cadre medicale, profesori și reprezentați ai societății civile cu prilejul Zilei Naționale a României: O recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre

MAREA BRITANIE1 week ago

Ziua Națională a României. Ambasadorul Regatului Unit la București: Combaterea problemelor climatice va reprezenta un ”aspect important al cooperării” dintre țările noastre

POLITICĂ1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă, îndemn la unitate de Ziua Națională: Marea Unire rămâne cea mai frumoasă pagină din istoria României, o lecție despre coeziune care acum ne este necesară

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Ursula von der Leyen salută decizia OMS de a începe negocierile pentru un tratat internațional privind pandemiile: Spiritul de acțiune colectivă, singurul răspuns pentru combaterea pandemiilor

U.E.1 week ago

Charles Michel, la sesiunea specială a Adunării Mondiale a Sănătății pentru un tratat internațional privind pandemiile: Sper că vom face istorie. Abordarea „O singură sănătate” este un „must-have”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Mircea Hava pune la dispoziția oricărei ”comunități care dorește să cunoască și să acceseze fondurile” UE experiența sa de peste 20 de ani ca primar: Banii europeni pot schimba, din temelii, un oraș

ROMÂNIA2 weeks ago

Varianta Omicron: România trimite un avion Tarom pentru a-și repatria cetățenii blocați în Africa de Sud și se oferă să ajute și alte state UE care nu au reușit acest lucru, în limita capacității aeronavei

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu ministrul Sănătății: România urmează recomandările ECDC și ale Comisiei Europene. Românii care vin din țări din sudul Africii vor fi carantinați timp de 14 zile

Team2Share

Trending