Connect with us

G20

G20: SUA, Germania, Regatul Unit și Franța cer Iranului să revină la respectarea acordului nuclear, promițând ridicarea sancțiunilor

Published

on

© Joe Biden/ Twitter

SUA, Regatul Unit, Germania şi Franţa s-au declarat sâmbătă îngrijorate de activităţile nucleare ale Iranului, ele cerând guvernului de la Teheran să revină la masa negocierilor cu comunitatea internaţională, într-o declarație comună adoptată în marja summitului G20 de la Roma de preşedintele american Joe Biden, premierul britanic Boris Johnson, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron.

Cei patru lideri occidentali s-au întâlnit pentru a discuta despre strategia viitoare în tratativele cu Iran privind programul său nuclear.

“Noi, președintele Franței, cancelarul Germaniei, prim-ministrul Regatului Unit și președintele Statelor Unite, ne-am întâlnit astăzi la Roma pentru a discuta despre riscurile pe care le reprezintă pentru securitatea internațională escaladarea programului nuclear al Iranului. Ne-am exprimat hotărârea noastră de a ne asigura că Iranul nu va putea niciodată să dezvolte sau să obțină o armă nucleară și am împărtășit îngrijorarea noastră gravă și crescândă cu privire la faptul că, în timp ce Iranul a întrerupt negocierile privind revenirea la Planul comun de acțiune cuprinzător (JCPOA) din iunie, a accelerat ritmul măsurilor nucleare provocatoare, cum ar fi producția de uraniu puternic îmbogățit și de uraniu metalic îmbogățit. Iranul nu are o nevoie civilă credibilă pentru niciuna dintre aceste măsuri, dar ambele sunt importante pentru programele de arme nucleare“, se arată în declarația publicată de Casa Albă.

Având în vedere că acești pași au devenit și mai alarmanți din cauza reducerii simultane a cooperării și transparenței Iranului cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), cei patru lideri au convenit că progresele continue ale Iranului în domeniul nuclear și obstacolele în calea activității AIEA vor pune în pericol posibilitatea revenirii la JCPOA.

“Situația actuală subliniază importanța unei soluții negociate care să prevadă revenirea Iranului și a SUA la respectarea deplină a JCPOA și să ofere baza pentru un angajament diplomatic continuu în vederea soluționării punctelor de dispută rămase – atât preocupările noastre, cât și ale Iranului”, arată declarația.

Liderii au salutat angajamentul clar demonstrat de președintele Biden de a readuce SUA la deplina conformitate cu JCPOA și de a rămâne în deplină conformitate, atâta timp cât Iranul face același lucru.

Suntem convinși că este posibil să se ajungă rapid la o înțelegere privind revenirea la respectarea deplină și să se asigure pe termen lung că programul nuclear iranian este exclusiv în scopuri pașnice”, au mai precizat semnatarii.

Potrivit celor patru țări aliate, revenirea la conformitatea cu JCPOA va oferi o ridicare a sancțiunilor cu implicații de lungă durată pentru creșterea economică a Iranului, dar acest lucru va fi posibil numai dacă Iranul își schimbă cursul.

Îi solicităm președintelui Raisi să profite de această oportunitate și să revină de urgență la un efort de bună credință pentru a încheia negocierile noastre. Aceasta este singura modalitate sigură de a evita o escaladare periculoasă, care nu este în interesul niciunei țări”, au subliniat Biden, Merkel, Johnson și Macron.

Liderii au salutat eforturile diplomatice regionale ale partenerilor din Golf în vederea detensionării tensiunilor și au arătat că revenirea la JCPOA ar avea ca rezultat atât ridicarea sancțiunilor, permițând consolidarea parteneriatelor regionale, cât și reducerea riscului unei crize nucleare care ar deraia diplomația regională.

“De asemenea, afirmăm hotărârea noastră comună de a aborda preocupările mai largi în materie de securitate ridicate de acțiunile Iranului în regiune. Ne angajăm să continuăm să colaborăm îndeaproape cu Federația Rusă, Republica Populară Chineză și cu Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, în calitate de coordonator, în vederea soluționării acestei probleme critice”, au conchis Joe Biden, Angela Merkel, Boris Johnson și Emmanuel Macron.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

G20

G20: Josep Borrell apreciază că se observă ”o mică ameliorare” în plan diplomatic cu Rusia: Cel puțin de data asta Lavrov a rămas în sală când țările occidentale au condamnat invazia rusă

Published

on

© European Union, 2023/ Source: EC - Audiovisual Service

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a apreciat vineri că se observă ”o mică ameliorare” în plan diplomatic cu Rusia pe durata reuniunii G20, în pofida divizărilor legate de Ucraina, anunță AFP, citat de Agerpres.

Oficialul european a detaliat că ministrul rus de externe a rămas de această dată în sală în momentul în care miniștrii de externe din țările occidentale au condamnat invazia rusă, comparativ cu precedenta reuniune a șefilor diplomațiilor G20, desfășurată în Indonezia, în timpul căreia Lavrov a părăsit sala, deranjat de valul de luări de poziție prin care era condamnat războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

”Cel puţin de data asta a rămas şi a ascultat. Este o îmbunătăţire mică, dar importantă”, a estimat Borrell în marja Raisina Dialogue, un forum organizat la New Delhi.

”Cred că e mai bine decât nimic”, a adăugat şeful diplomaţiei UE, care şi-a făcut cunoscută de altfel opoziţia faţă de excluderea totală a Rusiei din G20.

Reuniunea de joi a miniștrilor de externe din G20 s-a încheiat fără un comunicat comun, ca urmare a opoziției Rusiei și Chinei.

În contextul acestei întâlniri, secretarul de stat american, Antony Blinken, a avut o întrevedere cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, căruia i-a cerut ca Rusia ”să revină asupra deciziei sale iresponsabile și să se întoarcă la punerea în aplicare a Noului Tratat START, care impune limite verificabile asupra arsenalelor nucleare ale Statelor Unite și ale Federației Ruse”.

”Respectarea reciprocă este în interesul ambelor noastre țări.  Este, de asemenea, ceea ce așteaptă oamenii din întreaga lume de la noi, ca puteri nucleare.  I-am spus ministrului de externe că, indiferent ce se întâmplă în lume sau în relația noastră, Statele Unite vor fi întotdeauna gata să se angajeze și să acționeze în ceea ce privește controlul armelor strategice, așa cum au făcut-o Statele Unite și Uniunea Sovietică, chiar și în perioada de vârf a Războiului Rece”, a detaliat Blinken temele discutate cu omologul rus.

De asemenea, acesta a ridicat problema reținerii nejustificate a cetățeanului american, Paul Whelan.

”În cele din urmă, i-am spus ministrului de externe ceea ce eu și mulți alții am spus săptămâna trecută la Națiunile Unite și ceea ce mulți miniștri de externe din G20 au spus astăzi: să punem capăt acestui război de agresiune; să ne angajăm într-o diplomație semnificativă care poate produce o pace dreaptă și durabilăPreședintele Zelenski a prezentat un plan în 10 puncte pentru o pace dreaptă și durabilă.  Statele Unite sunt pregătite să sprijine Ucraina prin diplomație pentru a pune capăt războiului pe baza acestui plan. Cu toate acestea, președintele Putin a demonstrat un interes zero în a se angaja, spunând că nu există nimic de discutat dacă și până când Ucraina nu acceptă – citez – <<noile realități teritoriale>>, dublând în același timp brutalizarea Ucrainei”, a mai spus secretarul de stat american.

Continue Reading

G20

SUA și aliații din Quad consideră ”inacceptabile” amenințările Rusiei cu arme nucleare și cer ca Moscova să fie pedepsită pentru războiul din Ucraina

Published

on

© U.S. Department of State/ Flickr

Rusia nu poate rămâne nepedepsită pentru războiul împotriva Ucrainei, au subliniat vineri, într-un comunicat preluat de Reuters, secretarul de stat american, Antony Blinken, și omologii săi din India, Japonia și Australia, țări care formează alături de SUA grupul Quad, informează Agerpres.

Cei patru miniștri de externe au calificat, de asemenea, că utilizarea armelor nucleare sau amenințarea cu acestea în Ucraina este ”inadmisibilă”.

”Dacă am permite Rusiei să facă nepedepsită ceea ce face în Ucraina, ar fi un mesaj pentru potenţialii agresori de oriunde că pot scăpa şi ei”, a afirmat Blinken la New Delhi, unde se afla cu ocazia unei reuniuni a şefilor diplomaţiilor din G20.

În contextul acestei reuniuni, oficialul american a avut o întâlnire cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, căruia i-a cerut ca Rusia ”să revină asupra deciziei sale iresponsabile și să se întoarcă la punerea în aplicare a Noului Tratat START, care impune limite verificabile asupra arsenalelor nucleare ale Statelor Unite și ale Federației Ruse”.

”Respectarea reciprocă este în interesul ambelor noastre țări.  Este, de asemenea, ceea ce așteaptă oamenii din întreaga lume de la noi, ca puteri nucleare.  I-am spus ministrului de externe că, indiferent ce se întâmplă în lume sau în relația noastră, Statele Unite vor fi întotdeauna gata să se angajeze și să acționeze în ceea ce privește controlul armelor strategice, așa cum au făcut-o Statele Unite și Uniunea Sovietică, chiar și în perioada de vârf a Războiului Rece”, a detaliat Blinken temele discutate cu omologul rus.

Comunicatul miniştrilor din Quad s-a referit – foarte puţin voalat – şi la China, denunţând acţiunile care intensifică tensiunile în Marea Chinei de Sud şi ”militarizarea” teritoriilor disputate din regiunea respectivă.

Continue Reading

G20

SUA sunt pregătite să sprijine prin diplomație Ucraina pentru a obține o ”pace dreaptă și durabilă” pe baza planului prezentat de Zelenski, anunță Antony Blinken

Published

on

© U.S. Department of State/ Flickr

18 din cele 20 de națiuni membre ale G20 au reconfirmat poziția liderilor acestei formațiuni exprimată în Bali prin care ”condamnă cu fermitate războiul din Ucraina, care provoacă o imensă suferință umană și augmentează fragilitățile existente în economia globală”, a anunțat secretarul de stat american, Antony Blinken, într-o conferință de presă susținută la finalul reuniunii miniștrilor de externe din G20, clarificând că cele două state care nu au fost de acord să semneze acest document au fost Rusia și China.

De altfel, aceleași 18 țări reprezentate de șefii diplomațiilor lor au reafirmat că ”este esențială sprijinirea dreptului internațional și a sistemului multilateral”, aspect care include apărarea tuturor principiilor consacrate în Carta Națiunilor Unite și achiesarea la dreptul umanitar internațional.

”Ne-am întâlnit în Delhi la aproximativ un an de când președintele Putin a lansat acest război de agresiune împotriva Ucrainei, și la distanță de o săptămână de când 141 de țări au adoptat în Adunarea Generală a ONU o rezoluție prin care și-au exprimat sprijinul pentru o pace cuprinzătoare, justă și de durată, în acord cu Carta Națiunilor Unit și cu principiile suveranității și integrității teritoriale ale acesteia și au deplâns consecințele umanitare și asupra drepturilor omului ale agresiunii Rusiei”, a amintit Blinken în conferința de presă, conform Departamentului de Stat al SUA.

Acesta a evidențiat că războiul pornit de Moscova are impact asupra fiecărui stat membru al G20 și asupra fiecărei țări.

Este ”un război pe care președintele Putin ar putea să-l încheie mâine, dacă ar alege să facă acest lucru.  Statele Unite nu au vrut acest război.  Am lucrat din greu pentru a-l preveni.  Ca majoritatea țărilor, dorim să ne concentrăm asupra provocărilor fundamentale care afectează viața de zi cu zi a poporului nostru. Chiar dacă suntem alături de Ucraina în timp ce se apără, așa cum ar face orice națiune în această poziție, suntem, de asemenea, hotărâți să continuăm să lucrăm cu alte țări pentru a oferi soluții la aceste provocări comune”, a dat asigurări secretarul de stat american, listând o parte dintre aceste provocări: ”abordarea crizei climatice, ajutând comunitățile să se adapteze la schimbările inevitabile pe care aceasta le provoacă, consolidând securitatea sanitară globală, astfel încât să fim mai bine pregătiți să prevenim, să detectăm și să răspundem la viitoarele urgențe sanitare”.

Dincolo de aspectele discutate în acest format, Antony Blinken a avut și o serie de întâlniri bilaterale, cea care a atras cel mai mult atenția publică fiind cea cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

”Am îndemnat Rusia să revină asupra deciziei sale iresponsabile și să se întoarcă la punerea în aplicare a Noului Tratat START, care impune limite verificabile asupra arsenalelor nucleare ale Statelor Unite și ale Federației Ruse.  Respectarea reciprocă este în interesul ambelor noastre țări.  Este, de asemenea, ceea ce așteaptă oamenii din întreaga lume de la noi, ca puteri nucleare.  I-am spus ministrului de externe că, indiferent ce se întâmplă în lume sau în relația noastră, Statele Unite vor fi întotdeauna gata să se angajeze și să acționeze în ceea ce privește controlul armelor strategice, așa cum au făcut-o Statele Unite și Uniunea Sovietică, chiar și în perioada de vârf a Războiului Rece”, a detaliat Blinken temele discutate cu omologul rus.

De asemenea, acesta a ridicat problema reținerii nejustificate a cetățeanului american, Paul Whelan.

”În cele din urmă, i-am spus ministrului de externe ceea ce eu și mulți alții am spus săptămâna trecută la Națiunile Unite și ceea ce mulți miniștri de externe din G20 au spus astăzi: să punem capăt acestui război de agresiune; să ne angajăm într-o diplomație semnificativă care poate produce o pace dreaptă și durabilă. Președintele Zelenski a prezentat un plan în 10 puncte pentru o pace dreaptă și durabilă.  Statele Unite sunt pregătite să sprijine Ucraina prin diplomație pentru a pune capăt războiului pe baza acestui plan. Cu toate acestea, președintele Putin a demonstrat un interes zero în a se angaja, spunând că nu există nimic de discutat dacă și până când Ucraina nu acceptă – citez – <<noile realități teritoriale>>, dublând în același timp brutalizarea Ucrainei”, a mai spus secretarul de stat american.

Întrebat dacă SUA a abordat cu aliații chestiunea impunerii de sancțiuni împotriva Chinei în cazul în care aceasta furnizează Rusiei arme letale pentru a întreține războiul din Ucraina, Antony Blinken, a detaliat că un astfel de gest ar reprezenta ”o problemă gravă pentru țările noastre”.

”Nu voi detalia care ar fi acestea, dar, desigur, avem diverse tipuri de autorități care pot sancționa și ar fi cu siguranță unul dintre lucrurile pe care noi și alții le-am analiza.  Și spun alții pentru că această preocupare că Beijingul ia în considerare furnizarea de asistență militară letală Rusiei este o preocupare comună.  Și mulți alți parteneri au ridicat această problemă, și nu doar cu noi, ci – din câte am înțeles – au ridicat-o direct cu China, inclusiv astăzi aici, la Delhi”, a spus oficialul american.

Nu mai târziu de joi cancelarul german, Olaf Scholz, a lansat un apel la adresa Beijingului de a-și folosi influența asupra Moscovei pentru a o convinge să pună capăt războiului din Ucraina și l-a avertizat să nu furnizeze Rusiei arme.

Pentru Uniunea Europeană ar reprezenta o linie roșie, atenția Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell.

Întâlnirea dintre cei doi șefi ai diplomațiilor are loc la scurtă vreme după ce China a prezentat un plan în 12 puncte pentru ”soluționarea politică a crizei ucrainene”.

Propunerea a fost primită cu scepticism de SUANATO și UE, care au explicat că Beijingul nu are prea multă credibilitate ca mediator, poziție lesne de justificat, având în vedere că mesajele Occidentului la adresa Chinei de a-și folosi influența pe lângă Rusia pentru a pune capăt ostilităților din Ucraina s-au pierdut într-o ureche surdă.

Continue Reading

Facebook

CONSILIUL UE2 hours ago

Statele UE și-au stabilit mandatul de negociere pentru Regulamentul privind datele: UE trebuie să devină lider în societatea bazată pe date în care trăim

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Președintele Consiliului European, Charles Michel, vine luni în România, unde va fi primit de președintele Klaus Iohannis

CONSILIUL EUROPEAN16 hours ago

Consiliul European: Klaus Iohannis a cerut sprijin suplimentar pentru R. Moldova și a solicitat Comisiei Europene să reanalizeze nivelul sprijinului financiar acordat fermierilor români

EVENIMENTE18 hours ago

Accelerarea transformărilor de mediu, sociale și de bună guvernare pentru societate și mediul de afaceri în România – dezbatere organizată de Global Shapers sub patronajul Ambasadei Elveției

SUA19 hours ago

Vicepreşedinta SUA, Kamala Harris, începe un turneu în Africa pentru a contracara prezența tot mai are a Chinei și Rusiei pe acest continent considerat de Washington ”viitorul lumii”

CHINA20 hours ago

Înainte de vizita lui Macron la Beijing, China propune un “consens strategic” cu Europa privind încetarea focului și o soluție politică a războiului din Ucraina

ROMÂNIA20 hours ago

Ambasadoarea SUA la București va depune eforturi pentru a ”extinde prezența companiilor și investițiilor americane” în țara noastră: Vom continua să sprijinim România în lupta împotriva corupției

ROMÂNIA21 hours ago

Nicolae Ciucă, către AmCham România: Suntem o țară care are un mare potențial de investiții. Oferim sprijin și R. Moldova, a cărei prosperitate poate fi asigurată prin relații cu mediul de afaceri din România, SUA

COMISIA EUROPEANA21 hours ago

Ursula von der Leyen reacționează după criticile lui Klaus Iohannis: Ajutorul dat fermierilor români nu este suficient. Sunt recunoscătoare României că a depus o moțiune pentru creșterea sumelor

SUA22 hours ago

Antony Blinken nu exclude, pe termen lung, negocieri privind granițele Ucrainei, dar reiterează: ”Sunt decizii pe care ucrainenii trebuie să le ia cu privire la modul în care îşi văd viitorul”

ROMÂNIA21 hours ago

Nicolae Ciucă, către AmCham România: Suntem o țară care are un mare potențial de investiții. Oferim sprijin și R. Moldova, a cărei prosperitate poate fi asigurată prin relații cu mediul de afaceri din România, SUA

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Prioritatea strategică a R. Moldova este de a ”accelera reformele pentru aderarea la UE până în 2030”, subliniază premierul Dorin Recean: Mulțumim României pentru sprijinul ”necondiționat”

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Nicolae Ciucă asigură R. Moldova de sprijin în fructificarea ”capitalului de simpatie fără precedent” pentru a deveni ”stat furnizor de stabilitate în regiune”

CHINA2 days ago

Secretarul de stat al SUA: Rusia și China au intrat “într-o căsătorie de convenienţă, nu din convingere”. Rusia este în mod clar “partenerul junior” în această relaţie

Daniel Buda3 days ago

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE, cere Comisiei Europene să evalueze corect poziția fermierilor în protejarea mediului: Sunt parte a soluției, nu a problemei

NATO3 days ago

Raport NATO: România a ratat din nou ținta de 2% din PIB pentru apărare, dar găzduiește trei structuri de comandă aliate, un grup de luptă, un sistem antirachetă și misiuni de poliție aeriană

NATO1 week ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE1 week ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

Team2Share

Trending