G7
G7 condamnă ”atacul abominabil” asupra centrului comercial din Kremenciuk. Ucraina a solicitat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU
Published
2 years agoon
By
Teodora IonLiderii G7 au calificat luni drept un ”atac abominabil” și o ”crimă de război” bombardamentul rusesc cu rachete asupra unui centru comercial din Kremenciuk în care şi-au pierdut viaţa cel puţin 13 persoane, informează marţi AFP, citat de Agerpres.
”Noi, liderii G7, condamnăm cu fermitate atacul abominabil asupra unui centru comercial din Kremenchuk. Uniți în doliu pentru victimele nevinovate ale acestui atac brutal, suntem alături de Ucraina. Atacurile arbitrare asupra civililor nevinovați sunt crime de război. Președintele rus Putin și cei responsabili vor trebui să răspundă pentru acest lucru”, este precizat în declarația comună adoptată de liderii G7, reuniți în cadrul unui summit găzduit de Alpii bavarezi, în sudul Germaniei, țară care deține președinția acestui format.
Într-o postare pe Twitter, președintele francez, Emmanuel Macron, a denunțat o ”oroare absolută” după atacul din Kremenciuk şi a cerut poporului rus să ”privească adevărul în faţă”.
Russia’s bombing of a shopping centre in Kremenchuk is an abomination. We share the pain of the victims’ families, and the anger in the face of such an atrocity. The Russian people have to see the truth:pic.twitter.com/7drortbGSE
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) June 27, 2022
În contextul dat, Ucraina a solicitat luni o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la cele mai recente bombardamente ruseşti împotriva unor ţinte civile, reuniune care va avea loc marţi la ora 19:00 GMT, anunță Agerpres.
Potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, atacul de la Kremenciuk a ucis cel puţin 13 persoane şi făcut peste 40 de răniţi.
În cadrul întâlnirii de marţi va fi dezbătut şi atacul cu rachete de la Kiev care a ţintit duminică un complex rezidenţial din apropierea centrului capitalei ucrainene.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.
You may like
Secretarul de stat american îl acuză pe Lavrov că recurge la un ”tsunami de dezinformare”: Prin proiectul imperialist, Putin urmărește să șteargă Ucraina de pe hartă
Ucraina respinge cu fermitate o soluționare a războiului prin înghețarea frontului sau prin recunoașterea unor zone de influență rusă: Nu va exista o Ialta-2 sau un Minsk-3
Rutte i-a transmis lui Zelenski că aliații NATO au făcut o „prioritate” din livrarea mai multor sisteme de apărare antiaeriană și de muniții Ucrainei
Rusia este „cea mai mare amenințare pentru securitate”, avertizează ministrul german al apărării
Ucraina convoacă o reuniune a AIEA, pe 12 decembrie, cu privire la atacurile Rusiei asupra infrastructurii sale energetice, anunță ministrul ucrainean de externe
Mark Rutte afirmă că Rusia „sprijină” programul nuclear al Coreei de Nord în schimbul soldaților: Războiul ilegal din Ucraina ne amenință pe toți
G7
Uniunea Europeană acordă un sprijin financiar în valoare de 18,1 miliarde de euro pentru Ucraina, în cadrul unui angajament al G7
Published
1 week agoon
November 29, 2024By
Andreea RaduUniunea Europeană a confirmat joi angajamentul său de a acorda Ucrainei un sprijin financiar în valoare de 18,1 miliarde euro, în cadrul unui împrumut acordat de țările G7, ce va fi rambursat din dobânzile aferente activelor ruseşti îngheţate, transmite AFP, potrivit Agerpres.
Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei Europene, a anunţat că a semnat un protocol de acord cu Ucraina pentru o asistenţă macrofinanciară care va servi la „acoperirea nevoilor imediate”.
„Am fost onorat să semnez, în numele UE, un protocol de acord cu Ucraina privind acordarea unei asistențe macrofinanciare în valoare de 18,1 miliarde EUR pentru a ajuta Ucraina să acopere nevoile imediate. Aceasta face parte din inițiativa G7 de a sprijini Ucraina prin utilizarea veniturilor provenite de pe urma activelor ruseşti, garantând astfel că agresorul plăteşte pentru pagubele pe care le-a cauzat”, a scris Dombrovskis pe platforma X.
Honoured to sign MoU with Ukraine on behalf of EU for €18.1 b in macro-financial assistance to help 🇺🇦 cover immediate needs.
It is part of G7 initiative to support Ukraine using revenues from immobilised Russian assets–making sure that aggressor pays for damage it has caused. pic.twitter.com/j1EJDMsCcE
— Valdis Dombrovskis (@VDombrovskis) November 28, 2024
Premierul ucrainean Denis Şmîhal a salutat „demersul curajos” al Uniunii Europene, subliniind că „nu este doar un ajutor, ci este un precedent pentru a trage Rusia la răspundere pentru crimele sale”.
Aceste 18,1 miliarde euro se adaugă ajutorului de aproximativ 120 miliarde de euro acordat Kievului de către UE şi statele sale membre de la începerea invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022.
Acest nou sprijin intervine pe fondul incertitudinilor care planează asupra sprijinului american după revenirea lui Donald Trump la Casa Albă.
La finalul lunii octombrie, liderii țărilor G7 au finalizat detaliile privind un împrumut de 50 de miliarde de dolari destinat Kievului, susținut de profiturile generate de activele suverane rusești înghețate după invazia Ucrainei. Din totalul de 50 de miliarde de dolari (aproximativ 45 de miliarde de euro), 20 de miliarde de dolari vor fi asigurate de Statele Unite.
Aproximativ 210 de miliarde de euro în active sunt deținute în UE și blocate în temeiul sancțiunilor impuse Rusiei după invazia Ucrainei din februarie 2022.
G7
Miniștrii de externe din G7 se reunesc în Italia pentru a discuta despre Orientul Mijlociu, Ucraina și realegerea lui Donald Trump la Casa Albă
Published
2 weeks agoon
November 25, 2024By
Andreea RaduMiniştrii afacerilor externe din G7 se întâlnesc luni în Italia pentru o conferinţă de două zile care va avea ca principale subiecte de discuţie războaiele din Orientul Mijlociu şi Ucraina, şi implicaţiile la nivel global reprezentate de realegerea lui Donald Trump la Casa Albă, relatează dpa, potrivit Agerpres.
Conferinţa va avea loc în oraşul Fiuggi, la circa 80 de kilometri de Roma, şi este ultima reuniune a miniştrilor de externe din G7 programată pentru acest an.
Mandatul de arestare emis recent de Curtea Penală Internaţională (CPI) împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu pentru presupuse crime de război în Fâşia Gaza a provocat o undă de şoc la nivel internaţional.
Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a declarat săptămâna trecută că mandatele de arestare emise de CPI împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu, a fostului său ministru al apărării Yoav Gallant şi a şefului militar al Hamas, Mohammed Deif, trebuie „puse în aplicare”.
De cealaltă parte, președintele american în exercițiu Joe Biden a calificat drept „scandaloase” mandatele de arestare emise de Curtea Penală Internațională.
În ceea ce privește războiul din Ucraina, Rusia a lansat recent o nouă rachetă balistică cu rază medie de acţiune, iar în ultimele zile, Ucraina a lovit ţinte militare din Rusia cu rachete americane ATACMS cu rază de acţiune de până la 300 de kilometri şi cu rachete de croazieră britanice Storm Shadow.
Săptămâna trecută, la inițiativa premierului Italiei, Giorgia Meloni, liderii G7 au adoptat o declarație comună în sprijinul Ucrainei, în contextul apropiatei împliniri a 1.000 de zile de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva acestei țări.
„Reafirmăm sprijinul nostru ferm pentru Ucraina, pentru cât va fi necesar,” au transmis liderii G7, subliniind solidaritatea lor în susținerea luptei Ucrainei pentru suveranitate, libertate, independență și integritate teritorială, precum și pentru reconstrucția sa. De asemenea, aceștia au recunoscut impactul agresiunii Rusiei asupra persoanelor vulnerabile din întreaga lume.
Italia deţine până la sfârşitul anului preşedinţia G7, din care mai fac parte SUA, Canada, Marea Britanie, Japonia, Franţa şi Germania. Anul viitor, Canada va prelua preşedinţia G7.
G7
G7 marchează 1.000 de zile de la invazia Rusiei în Ucraina cu o declarație de solidaritate: „Vom sprijini Ucraina cât va fi necesar”
Published
3 weeks agoon
November 17, 2024La inițiativa premierului Italiei, Giorgia Meloni, liderii Grupului celor Șapte (G7) au adoptat o declarație comună în sprijinul Ucrainei, în contextul apropiatei împliniri a 1.000 de zile de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva acestei țări.
„Reafirmăm sprijinul nostru ferm pentru Ucraina, pentru cât va fi necesar,” au transmis liderii G7, subliniind solidaritatea lor în susținerea luptei Ucrainei pentru suveranitate, libertate, independență și integritate teritorială, precum și pentru reconstrucția sa. De asemenea, aceștia au recunoscut impactul agresiunii Rusiei asupra persoanelor vulnerabile din întreaga lume.
Declarația subliniază rezistența extraordinară a poporului ucrainean, care, în pofida unor suferințe imense, a demonstrat o determinare de nezdruncinat în apărarea teritoriului, culturii și poporului său.
Rusia, „singurul obstacol” în calea păcii
G7 a reiterat că Rusia rămâne principala piedică în calea unei păci juste și durabile, subliniind angajamentul de a impune costuri severe Moscovei prin sancțiuni, controale la export și alte măsuri eficiente. „Rămânem alături de Ucraina,” au declarat liderii.
Această poziție marchează încă un moment de solidaritate internațională cu Ucraina, în contextul în care țara continuă să reziste agresiunii ruse și să caute sprijin global pentru reconstrucție și stabilitate.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Partidul Socialiștilor Europeni, după anularea alegerilor prezidențiale de către CCR: România are nevoie de stabilitate politică și de un guvern pro-european
Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, salută decizia Curții Constituționale de anulare a procesului electoral privind alegerea președintelui României
PNL cere respectarea deciziei CCR de anulare a alegerilor prezidențiale, pe fondul acuzațiilor de ingerință: PNL rămâne un partid de partea legii, care susține stabilitatea țării
Nicolae Ciucă face apel la unitate și maturitate după decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale: Interesul țării și apărarea democrației, pe primul plan
Sebastian Burduja: Decizia CCR, ”singura posibilă, în fața unei agresiuni externe brutale și evidente”
Contrele UE-Budapesta continuă. Viktor Orban: ”Noi suntem noua opoziție față de Bruxelles”
Elena Lasconi critică decizia CCR de anulare a alegerilor, reafirmându-și angajamentul de a ajunge președinte: Voi lupta pentru români și democrația noastră
Comisia Europeană solicită TikTok să se alinieze prevederilor electorale ale regulamentului privind serviciile digitale și să remedieze urgent politicile de moderare a conținutului în lumina alegerilor din România
UE și Mercosur au încheiat acordul de liber schimb, la peste 20 de ani de la începerea negocierilor. Ursula von der Leyen: Acest acord va funcționa pentru oameni și întreprinderi
Marcel Ciolacu după decizia CCR de anulare a scrutinului prezidențial: Rezultatul votului românilor a fost denaturat flagrant, în urma intervenției Rusiei. Alegerile trebuie reluate
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm
INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea
Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni
INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria
Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării
Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România
Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România
Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE
Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale
Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat
Trending
- U.E.7 days ago
Eurobarometru: 56% dintre români au încredere în Uniunea Europeană, iar 68% se simt atașați de Europa. 61% dintre români au încredere în NATO
- POLITICĂ4 days ago
Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta
- INTERVIURI2 days ago
INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea
- NATO1 week ago
În contextul electoral actual, Asociația Română pentru Clubul de la Roma își reafirmă angajamentul ferm pentru valorile euroatlantice
- NATO2 days ago
SUA, reacție după raportul desecretizat al CSAT: Îndepărtarea României de alianțele occidentale ar avea “un impact negativ grav” asupra cooperării SUA-România în domeniul securității