Connect with us

SUSPENDAREA PRESEDINTELUI

Gabriel Liiceanu: “Dacă românii vor alege prost, vor cădea într-o prăpastie economică”

Published

on

Eseistul Gabriel Liiceanu, invitat aseară la Realitatea TV, a lansat un atac dur la adresa USL și a modului în care este organizat referendumul de demitere a președintelui suspendat Traian Băsescu, transmite EVZ.ro.

Cele mai importante declarații ale lui Gabriel Liiceanu, preluate de pe realitatea.net:

 • Românii au impresia că se află la un circ: că mergem să îl dăm jos ori pe unul ori pe altul (…) Pericolul e ca nu cumva ce am trăit noi ca democraţie să nu vireze către coşmarul unei majorităţi dictatoriale, ca în locul unui joc de fair play să ne pomenim cu un joc în care o majoritate obținută prin trecerea unor jucători de la o echipă la alta, ne pomenim cu o dictatură a majorităţii sau o majoritate dictatorială. (…) Lucrurile pot vira către ceva groaznic şi atunci viaţa, liniştea tuturor va fi în pericol.
 • Până acum o lună-două, televiziunea publică era una în care oamenii nu simţeau, deschizând ecranul, unde anume e aşezată puterea, în mâna cui. În aceste săptămâni, jucătorul care trebuie să-şi apere şansele, preşedintele suspendat Traian Băsescu nu are pătrundere în acest post. Ce spun acum nu mă transformă nicidecum în partizanul unei persoane. Dacă ar fi Iliescu în locul lui Băsescu, aş pleda pentru aceeaşi cauză.
 • Mă sperie abaterea de la regulile statului de drept. Tehnicile amintesc de ce am cunoscut în tinereţea mea, rapiditatea cu care condamni, tai capul, în care dai senzaţia că opţiunea ta politică poate să cadă sub o judecată de infracţiune, s-a vorbit de criminalizarea opţiunii politice.
 • Am voie să aleg fără ca cineva să mă aresteze pentru că am optat pentru cutărică. Sunt liber să votez pentru Iliescu, Băsescu sau Vadim. Cum să ajung să aud că aşa ceva e incriminabil şi seamănă cu un delict
 • Votul care se conturează la finalul săptămânii e vot emoţional. Aici nu e vorba de persoane, ci în ce fel de stat vrem să trăim. România e ]ntr-o febră emoţională. Nenorocirea e că trăim într-o asemenea febră încât nu mai e loc nici de investiţii, nici de seninătate și certitudine pentru muncă, ci una isterizată de politică, cu politicieni care își urmăresc interesele lor.
 • Când auzi că urmează să fie judecat cineva care a pus intr-o lumină negativă statul sau că trebuie să judeci un politican pentru felul în care a dus economia de râpă – sunt vorbe de tip comunist pur. Dacă trebuie să faci asta, înseamnă că trebuie să judeci FMI cu care s-a făcut proiectul de traversare a crizei, italienii trebuie să judece premierul care le propune un program de austeritate, spaniolii să-şi dea în judecată guverul, grecii să-şi bage în tribunal guvernul care le propune o variantă de traversare a unei crize. Asemenea limbaje nu mai țin de persoane, ci de realitățile pe care le produc.
 • Noi trăim în alegeri fără intrerupere. Au fost locale, a fost suspendare, vine referendum, vin alegeri din nou, toată România e într-un un şoc electric de câţiva ani. Această febră şi isterie ne duc în râpă economic.
 • Când în Parlament avem aleşi reprezentanţi ai poporului, după ce am ales unul care e la PSD şi pe urmă îl văd cum trece fluierând în echipa adversă, rămân cu gura căscată. Eu l-am ales pentru că e de centru-stânga, ce caută pe dreapta.
 • Marea problemă a României după 90 este corupţia care a ajuns în stadiul ultim. Trăim în această situaţie de 22 ani. Aţi mai văzut o ţară în care se fac în 10 ani averi de 100 milioane euro, de funcții guvernamentale la care să ai sute de milioane nejustificate?
 • Dvs. vreți cu orice preţ să echivalați pe cel suspendat cu cei care l-au suspendat? Ce mă ghidează nu e în numele lui Băsescu, Antonescu sau Ponta, ci ceea ce fac aceşti oameni. Dacă unul a încercat să dea garanții pentru funcționarea justiţiei …
 • Nu cred că după locale aveam nevoie de referendum. E un bâlci care nu se mai termină, după referendum vin alegeri. România trăieşte numai pe scena politică.
 • Poporul român e perfect responsabil de cum votează la referendum, la toamnă, vorbele noastre ating foarte puţini oameni. Treaba s-a făcut cu posturi care au funcționat neincetat timp de 3 ani, cu inechitatea mijloacelor de propagandă şi nivelul de cultură politică şi democratică al unei ţări. Dacă românii vor vota împotriva lor inşişi, vor plăti cu propria lor calitate a vieții, dacă vor alege prost, vor cădea într-o prăpastie economică, vor ieşi din Europa. Nimeni nu poate forţa votul: fiecare îşi asumă gradul de înțelegere al lui.
 • O societate responsabilă e una care, când constată gesturile dictatorile petrecute în cascadă într-o lună jumate, curmările în plan economic, se trezește și spune: s-a petrecut un rău, dar nu vine unul de 10 ori mai mare peste mine?
 • Într-o ţară aşezată, intelectualii nu au rol public. Într-o țară în febră, ei devin un fel de medici. De ani de zile posturi TV – unele poartă nume foarte apropiate de locul unde ne aflăm – au ajuns să otrăvească creierele unor oameni.
 • Ţara, în clipa de faţă, nu e guvernată
 • Văd deja o propagandă votaţi DA, pai dacă e pe aşa ce spun, votaţi nu, unde ajungem? Un referendum e un loc în care îi lași singuri pe oameni să judece, nu e campanie electorală.
Sursa: EVZ.ro
Foto: ro.wikipedia.org

POLITICĂ

Victor Ponta: Suspendarea preşedintelui presupune nişte implicaţii interne şi internaţionale, PSD nu a luat încă o decizie politică

Published

on

rp_ponta-gov.ro_1-300x200.jpgPresedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat marti ca social-democratii nu au luat inca o decizie cu privire la sustinerea demersului initiat de Calin Popescu Tariceanu pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu, aratand ca suspendarea presupune o procedura constitutional-juridica si politica si, totodata, “niste implicatii interne si internationale”.

“Noi (PSD, n.r.) nu am luat inca o decizie politica. In ce ma priveste, stiti ca am votat pentru suspendarea lui Basescu si in 2007 si in 2012 si cred in continuare ca, din punct de vedere moral si social, el nu poate pur si simplu sa plece asa din functie, dupa toate lucrurile rele pe care le-a facut la adresa Romaniei si romanilor, fara niciun fel de sanctiune morala. Dar, dincolo de acest lucru, suspendarea presedintelui presupune o procedura constitutional-juridica si politica si niste implicatii interne si internationale. Din acest punct de vedere, pot sa trec peste ceea ce simt in acest moment, si anume faptul ca orice zi fara Traian Basescu presedinte este un act de dreptate la adresa romanilor, si pot sa asum responsabilitatea ca prim-ministru si candidat la Presedintie a evaluarii tuturor rezultatelor si efectelor implicatiilor unei asemenea actiuni. Din acest punct de vedere, o sa discutam in cadrul PSD, o sa facem o analiza responsabila si vom lua o decizie”, le-a declarat Ponta jurnalistilor, la Palatul Parlamentului, potrivit HotNews.

Seful Guvernului a mai declarat ca Romania este “cea mai stabila si mai predictibila tara din regiune, atat din punct de vedere politic, cat si economic”. “Orice procedura constitutionala, daca este inceputa, trebuie explicata foarte bine”, a precizat Ponta.

.

 

.

Continue Reading

Alegeri Prezidentiale

Ponta: Nu declanşez suspendarea preşedintelui dacă CC decide că a încălcat Constituţia

Published

on

pontaPremierul Victor Ponta a afirmat, miercuri, răspunzând unei întrebări, că nu va declanşa o nouă procedură de suspendare a preşedintelui în cazul în care Curtea Constituţională va decide că Traian Băsescu a încălcat Constituţia purtând un tricou cu sigla PMP.

Întrebat dacă va fi declanşată o nouă procedură de suspendare a preşedintelui dacă Curtea Constituţională va decide că acesta a încălcat Constituţia, Victor Ponta a spus că nu, afirmând că nu se antepronunţă, dar că dacă CC va decide că preşedintele nu are voie să se implice în campania electorală, atunci şeful statului va trebui să respecte această decizie.

Nu. Dacă CC decide şi eu sper că aşa se va întâmpla, dar nu pot să mă pronunţ eu, doar domnul Zegrean se poate antepronunţa, eu nu am voie să mă antepronunţ. Pe 21 mai se decide acest lucru. Dacă Curtea Constituţională va decide că preşedintele ţării, aşa cum sunt judecătorii, procurorii, ambasadorii, militarii, înalţii funcţionari, are drept de vot, dar nu are voie să facă campanie electorală, evident că până şi domnul Băsescu trebuie să respecte această decizie a Curţii Constituţionale să nu încalce Constituţia. Dar asta putem să stabilim pe 21, în funcţie de decizia Curţii Constituţionale”, a afirmat Victor Ponta miercuri, la Giurgiu, la finalul unei întâlniri cu autorităţile locale, citat de Gandul.info.

.

.

Continue Reading

COABITARE

Ponta: Potrivit INS, la referendumul din 29 iulie a fost cvorum de 50%. Replica lui Traian Băsescu

Published

on

victor ponta traian basescuPremierul Victor Ponta a declarat, referindu-se la rezultatele Institutului Naţional de Statistică privind recensământul din 2011, că, potrivit acestor date, referendumul privind demiterea preşedintelui a îndeplinit condiţia de cvorum de 50%, astfel că şeful statului ar fi trebuit demis.

“Am văzut şi eu datele finale ale recensământului. Mai bine mai târziu decât niciodată, doar că, din păcate, am fost peste 50% în 29 iulie 2012, data la care am dat lovitura de stat cum ar spune unul din rămaşii în urmă. Am fost peste 50%, nu ne mai foloseşte foarte mult acum, însă o să vă rog dl ministru de Interne şi cu ministrul Administraţiei să vedem cum adaptăm toată legislaţia noastră (…) Dacă o dată s-a întâmplat nu mai trebuie să se întâmple şi a doua oară”, a declarat Ponta, citat de Jurnalul.ro.

“Dacă Victor Ponta a făcut asemenea declaraţii, atunci dovedeşte că este acelaşi om lipsit de responsabilitate”, a fost replica lui Traian Băsescu.

Sursa: Jurnalul.ro
Foto: preisdency.ro

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL17 mins ago

Adunarea Generală ONU: Premierul Marii Britanii Boris Johnson promite că va folosi președinția G7 de anul viitor pentru “a uni lumea” împotriva unor viitoare pandemii

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Adunarea Generală ONU: Papa Francisc deplânge “eroziunea multilateralismului” și cere încetarea “climatului de neîncredere” în relaţiile internaţionale

CONSILIUL EUROPEAN7 hours ago

Președintele Consiliului European: În competiția marilor puteri SUA – China, UE este profund conectată cu Statele Unite. Împărtășim idealuri și valori consolidate prin încercări ale istoriei

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Bogdan Aurescu, la reuniunea Alianței pentru Multilateralism: Pentru a creşte rezilienţa societăţilor este necesară reconsolidarea valorilor democratice

Cristian Bușoi8 hours ago

Eurodeputatul Cristian Bușoi le-a prezentat miniștrilor sănătății din PPE prioritățile sale ca raportor pentru EU4Health: Sănătatea are nevoie de un buget generos

NATO9 hours ago

NATO: Șase avioane de vânătoare F-16 ale SUA vor apăra spațiul aerian al Bulgariei

INTERNAȚIONAL10 hours ago

Estul Mediteranei: De la ONU, Grecia și Turcia fac apel reciproc “să dea o şansă diplomaţiei” și la “un dialog sincer bazat pe dreptul internaţional”

INTERNAȚIONAL12 hours ago

România condamnă ferm atacul terorist de lângă Charlie Hebdo: Suntem deplin solidari cu Franța și uniți în lupta împotriva terorii

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Ursula von der Leyen susține suspendarea fondurilor europene pentru țările UE ce nu respectă drepturile persoanelor LGBTI

CONSILIUL EUROPEAN1 day ago

Mesajul Uniunii Europene la cea de-a 75-a Adunare Generală a ONU: Vom continua să fim o forță motrice a multilateralismului 

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Charles Michel, apel la liderii lumii la 75 de ani de la crearea ONU: Curajul nostru de astăzi va crea oportunități pentru ca generațiile de mâine să-și deschide aripile

ROMÂNIA1 week ago

Ludovic Orban, la începerea lucrărilor la conducta submarină Midia – MGD: Susținem investițiile în gaze naturale care pot genera dezvoltare economică și creșterea calității vieții

Dragoș Pîslaru1 week ago

Dragoș Pîslaru: România trebuie să găzduiască viitoarea agenție a UE pentru cercetări biomedicale. Nu mai putem rata o nouă ocazie

Dacian Cioloș1 week ago

Dacian Cioloș: Legătura dintre bani și valori și consolidarea resurselor proprii sunt două aspecte esențiale în reconstrucția proiectului european

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Seceta pedologică din România, menționată de Ursula von der Leyen în pledoaria pentru salvarea ”planetei noastre fragile”: Am văzut tot ce se întâmplă în jurul nostru: de la incendiile din Oregon până la culturile din România distruse de cea mai puternică secetă de zeci de ani

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Comisia Europeană va numi în premieră un coordonator anti-rasism care să lucreze direct cu societatea civilă și instituțiile

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Ursula von der Leyen anunță investiții de până la 20% din valoarea fondului de redresare Next Generation EU pentru a pava „calea europeană spre era digitală”

U.E.2 weeks ago

Grecia: Președintele Consiliului European îndeamnă statele membre să se mobilizeze pentru primirea de migranți după incendiul din tabăra Moria

U.E.2 weeks ago

Statele membre din sudul UE susțin îndemnul Franței la sancțiuni economice suplimentare împotriva Turciei

Dragoș Pîslaru2 weeks ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru, amendament care prevede alocarea a 10% din planurile de redresare economică ale statelor din UE pentru măsuri care vizează tinerii

Advertisement
Advertisement

Trending