Connect with us

EVENIMENTE

Gala PatriotFest: A 5-a ediție a singurului concurs național de inovare în apărare și securitate a premiat performanța românească în domeniile sisteme autonome și inteligență artificială

Published

on

© New Strategy Center

Gala PatriotFest, singurul concurs național de inovare organizat de instituții din domeniul apărării și securității naționale, ediția 2022 a avut loc miercuri, 18 ianuarie 2023, începând cu ora 18.00 la Cercul Militar Național, ocazie cu care au fost decernate premiile celei de a cincea ediții a concursului. Evenimentul a fost transmis LIVE pe CaleaEuropeană.ro.

La a 5-a ediție, s-a premiat performanța românească canalizată mai ales în domeniile sisteme autonome și inteligență artificială. Proiectele selectate de juriu s-au remarcat prin maturitatea subiectelor abordate, iar oamenii din spatele proiectelor au dovedit viziune, competitivitate și spirit de colaborare.

Rezultatul ediției se materializează prin aportul la Comunitatea PatriotFest a următoarelor capabilități:

  • Platformă de inteligență artificială care permite analize automate de text în peste 40 de limbi și reinstruirea modelelor pe baza conceptului „No-code AI”, totul în mediul informatic intern al utilizatorului;
  • Dronă aeriană de tip elicopter cu 2 rotoare capabilă să zboare în regim autonom sau telecomandat timp de 1 oră și cu o sarcină de 80 kg;
  • Robot terestru electric telecomandat, extrem de compact și capabil să transporte greutăți de 1 tonă; dovedește performanță și pe terenuri dificile precum nămol, pietre, scări, pante de 40 grade;
  • Tehnologii pentru evaluarea non-invazivă a calității plăcilor electronice;
  • Sistem autonom (rachete) de stingere a incendiilor care permit intervenția la incendii asigurând protecția personalului care operează în teren;
  • Sistem mobil cu senzori electrochimici pentru detectarea nivelului de nitriți din mediul acvatic;
  • Sistem blockchain cu analize automate de text pe bază de inteligență artificială pentru analiza lanțurilor de logistică;
  • Motor pur pneumatic pentru utilizare în medii cu pericol de explozii;
  • Sistem pentru diagnosticul automat al leziunilor hepatice bazat pe inteligență artificială, ce analizează imagini ecografice cu substanță de contrast.

Premiile ediției 2022 a concursului PatriotFest

Premiul ediției: Emil Ștețco pentru proiectul „Factory – No Code AI”

Premiul I „Sisteme autonome”: Bogdan Gașpar pentru proiectul „heliCOPTER Barry”

Premiul I „Inovare pentru Securitate”: Adrian Donca pentru proiectul „NC4F – Autoturism electric”

Premiul II „Sisteme autonome”: Victor van Puyvelde pentru proiectul „TEC 800 – Robot terestru autonom”

Premiul II „Inovare pentru Securitate”: Raul Ionel pentru proiectul „Boundary Scan – evaluarea calității plăcilor electronice”

Premiul III „Sisteme autonome”: Ramona Budu pentru proiectul „FIRE X – Sistem autonom de stingere a incendiilor”

Premiul III „Inovare pentru Securitate”: Marius Dumitru pentru proiectul „Sistem mobil pentru monitorizarea nivelului de nitriți din mediul acvatic”

Premiul „Debut PatriotFest”: Bogdan Patriniche pentru proiectul „Blockchain with embedded NLP”

Premiul “Cercetare pentru Apărare”: Mihalache Ghinea & UPBAIR pentru proiectul „Motor pur pneumatic”

Premiul “Speranța PatriotFest”: Georgiana Simion pentru proiectul „Sistem IA pentru diagnosticul automat al leziunilor hepatice”

PatriotFest este singurul concurs național de inovare, organizat de instituțiile din apărarea și securitatea națională, în partenriat cu New Strategy Center. Concursul urmărește să contribuie la procesul de inovare pentru a crește apărarea și securitatea României într-o perioadă plină de provocări, generate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, când amenințările hibride devin tot mai variate și sofisticate, în special în contextul conflictelor armate și a crizelor globale.

PatriotFest este o inițiativă dedicată inovării, ce îi reunește pe românii din țară sau din străinătate. Este mai mult decât o competiție, fiind vorba de o comunitate în care se reunesc inovatori, idei, energii și proiecte. Pentru toți și toate acestea, PatriotFest reprezintă cunoaștere și recunoașterea valorilor, instituțiile din apărarea și securitatea națională apreciind în mod deosebit creativitatea de care dau dovadă inovatorii.

PatriotFest este inițiat de Asociația New Strategy Center și organizat cu sprijinul mai multor instituții din domeniul securității naționale: Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul Telecomunicații Speciale și Serviciul de Protecție și Pază.

New Strategy Center este un think-tank românesc fondat în 2015, care își desfășoară activitatea în domeniul relațiilor internaționale, securității și al apărării.

Acesta organizează diverse evenimente și editează studii de specialitate, mai ales pentru a promova importanța strategică a regiunii Mării Negre și a zonei Balcanilor.

 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

EVENIMENTE

Accelerarea transformărilor de mediu, sociale și de bună guvernare pentru societate și mediul de afaceri în România – dezbatere organizată de Global Shapers sub patronajul Ambasadei Elveției

Published

on

Global Shapers Bucharest Hub, organizează marți, 28 martie 2023, sub patronajul Ambasadei Elveției în România, dezbaterea “Accelerating ESG transformations for Businesses and Society”, eveniment care va reuni oficiali, diplomați, experți și oameni de afaceri pentru a iniția un dialog privind înțelegerea stadiului actual al inițiativelor ESG în întreprinderile și societatea din România.

Evenimentul, desfășurat sub egida “Shaping Conversations”, un proiect traditional al Global Shapers Bucharest Hub, va avea loc la One Tower (Calea Floreasca nr. 156, Sala The One, Etaj 17), cu începere de la ora 19.00.

Prin această dezbatere, organizatorii își propun să lanseze un dialog despre perspectivele, prioritățile, abordările inovatoare, provocările și soluțiile cu privire la inițiativele de mediu, sociale și de guvernanță (bună guvernare) în România.

Dezbaterea va fi deschisă cu un discurs principal susținut de Excelența Sa Arthur Mattli, ambasadorul Elveției în România.

În cadrul evenimentului vor lua cuvântul și vor participa la un dialog Alexandra-Maria Bocșe, consilier de stat pentru climă și sustenabilitate în cadrul Administrației Prezidențiale, Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA România, profesionist cu peste 20 de ani de experiență în piețele bancare și financiare, Zuzanna Kurek, manager de relații cu investitorii, fondator al Cornerstone Communications, cea mai mare firmă de consultanță în domeniul relațiilor cu investitorii din România, Magor Csibi, director pentru Leadership and Organizational Culture Practice la Trend Consult Group, și Mihai Toader Pasti, fondator TOWARS 0 și Între Vecini.

Discuțiile vor fi moderate de Roxana Cojocaru, director al Climate Change Summit și director de strategie în cadrul Social Innovation Solutions.

„Factorii de mediu, sociali și de guvernanță joacă un rol din ce în ce mai semnificativ în procesul de evaluare pe care multe companii îl derulează înainte de a lua o decizie investițională. În 2021 și 2022, de exemplu, investițiile străine directe în România au crescut de peste trei ori față de anii anteriori. Aceste evoluții arată dinamica și atractivitatea pieței din România, dar și cât de necesar este să dezbatem despre acești factori care contribuie la construirea unor business-uri sustenabile în România”, a declarat Daria Benghea-Malaies, curator al Global Shapers Bucharest Hub.

„Creșterea profilului ESG nu a devenit evidentă doar în domeniul investițiilor. Pe o piață unică precum cea a UE, la care Elveția participă pe scară largă, raportarea privind sustenabilitatea asigură condiții de concurență echitabile pentru companii și asigură tranziția către un sistem economic durabil”, a declarat și Excelența Sa Arthur Mattli, ambasadorul Confederației Elvețiene în România.

Despre Global Shapers Bucharest Hub

Global Shapers este o inițiativă a Forumului Economic Mondial. În prezent, rețeaua cuprinde 377 de hub-uri urbane din 157 de țări și este prezentă la București din 2013, având 25 de membri, tineri profesioniști cu o varietate de expertiză, fie că este vorba de afaceri, politici publice, sport, ONG-uri, educație sau media, care lucrează împreună pentru a crea impact

Printre proiectele în care Bucharest Hub este partener sau co-organizator, alături de alte organizații, se numără: Social Impact Award, Innovations for Tomorrow, Future Makers Competition, Shaping Conversations, Football. Girls. Flowers. Tablets.

Despre relațiile româno-elvețiene

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, pe lângă domeniile tradiționale de cooperare, în relațiile dintre România și Confederația Elvețiană s-a urmărit diversificarea şi identificarea de noi sectoare, în special în plan economic, academic şi cultural. Există un important potențial de dezvoltare în special în domenii precum turismul, buna guvernare, protecția mediului, reciclarea deșeurilor, educația, cercetarea-inovarea. El poate fi valorificat în contextul derulării proiectelor finanțate prin contribuția elvețiană la politica de coeziune a UE.

Continue Reading

EVENIMENTE

New Strategy Center a organizat o dezbatere dedicată politicii externe și de securitate a Germaniei: “Zeitenwende – a turning point of the German foreign and security policy”

Published

on

© New Strategy Center

New Strategy Center a organizat joi dezbaterea cu titlul „Zeitenwende: a turning point of the German foreign and security policy”, dedicată evoluțiilor din politica externă și de securitate a Germaniei ce au avut loc după 24 februarie 2022, când Rusia a invadat Ucraina.

Evenimentul a beneficiat în deschidere de intervenții din partea lui Peer Gebauer, ambasadorul Germaniei în România, și a lui Iulian Fota, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Invitați în calitate de speakeri au fost doi oficiali de la Berlin: Dominik Mutter, Director General Adjunct, Director pentru politica de securitate, Ministerul de Externe, și generalul de brigadă Maik Keller, Director General Adjunct, Director pentru politica de securitate, Ministerul Apărării.

Evenimentul a fost moderat de către George Scutaru, director general New Strategy Center.

Discuția a vizat diverse aspecte ale politicii externe și de securitate ale Germaniei în contextul războiului din Ucraina și a sprijinului acordat de către Germania pentru respingerea invaziei ruse.

Totodată, s-a avut în vedere și modul în care Berlinul se raportează la regiunea Mării Negre, la Balcani, ținând cont că în curând urmează să fie făcută publică Strategia Națională de Securitate a Germaniei, document ce va avea un impact deosebit de important asupra profilului pe care această țară și-l construiește în domeniul securitar la nivel continental și global.

Continue Reading

EVENIMENTE

Klaus Iohannis găzduiește miercuri, la Palatul Cotroceni, evenimentul “Femei în sustenabilitate” pentru a aduce în prim-plan contribuția femeilor la obiectivele României în domeniul sustenabilității

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis va participa miercuri, 1 martie 2023, la evenimentul „Femei în sustenabilitate”, care va fi găzduit la Palatul Cotroceni, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Reuniunea va aduce în prim-plan contribuția femeilor, inclusiv a celor care sunt la început de carieră, la promovarea și atingerea obiectivelor pe care țara noastră le urmărește în domeniul sustenabilității.

La acest eveniment vor participa doamne cu implicare substanțială în promovarea sustenabilității în sectorul public, asociativ, financiar și de afaceri, educativ și de cercetare. Femeile joacă deja un rol central în adaptarea la impactul schimbărilor climatice, tranziția energetică, economia verde sau educația pentru mediu și climă.

Președintele Klaus Iohannis a susținut constant implicarea femeilor în viața politică, economică și socială, iar evenimentul, care va fi organizat la Palatul Cotroceni, va pune accentul pe sustenabilitate, un domeniu relativ nou, dar relevant pentru o dezvoltare durabilă pe termen lung, arată sursa citată.

Provocările majore legate de limitarea schimbărilor climatice, creșterea economică sustenabilă sau reducerea poluării necesită contribuția tuturor, femei și bărbați deopotrivă. În acest sens, discuțiile dintre invitați, din țară și din străinătate, vor facilita schimbul de opinii și bune practici privind participarea mai consistentă a femeilor la procesele decizionale și politicile legate de sustenabilitate.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA2 hours ago

Liderii Poloniei, României, Slovaciei, Ungariei și Bulgariei i-au scris Ursulei von der Leyen solicitând măsuri pentru protejarea fermierilor UE afectați de importurile ucrainene

NATO3 hours ago

Presa britanică scrie că Ursula von der Leyen va candida la șefia NATO, deși aceasta este președinte al Comisiei Europene până la 30 noiembrie 2024

ROMÂNIA4 hours ago

82 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă. 3.000 de români au fost uciși atunci de trupele sovietice din ordinul lui Stalin

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Maia Sandu, alături de Zelenski la comemorarea unui an de la masacrele de la Bucea: Alegem să rămânem de partea lumii libere, credem în victoria Ucrainei și cerem dreptate

INTERNAȚIONAL4 hours ago

De la Beijing, premierul Spaniei îl încurajează pe Xi Jinping să meargă în Ucraina și să discute cu Zelenski despre planurile de pace

NATO4 hours ago

Ministrul apărării a pledat, la Washington, pentru elaborarea strategiei de securitate a SUA la Marea Neagră și includerea României în programul Visa Waiver

NATO4 hours ago

Nicolae Ciucă: Regiunea Mării Negre, o graniță sau punte geopolitică între Europa, Orientul Mijlociu și Asia. Importanța ei strategică nu mai poate fi ignorată în contextul războiului Rusiei în Ucraina

NATO4 hours ago

“București 9”: Aliații NATO de pe flancul estic solicită o apărare înaintată, creșterea prezenței SUA și tratarea Ucrainei și R. Moldova ca elemente importante ale arhitecturii de securitate europene

ENGLISH19 hours ago

130 years of social democracy in Romania. Marcel Ciolacu: PSD brought the country into the family of nations that base their existence on democracy, paving the way for NATO and EU membership

NATO20 hours ago

Mandatul lui Mircea Geoană de secretar general adjunct al NATO a fost prelungit cu un an, până la 16 octombrie 2024

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Maia Sandu, alături de Zelenski la comemorarea unui an de la masacrele de la Bucea: Alegem să rămânem de partea lumii libere, credem în victoria Ucrainei și cerem dreptate

INTERNAȚIONAL4 hours ago

De la Beijing, premierul Spaniei îl încurajează pe Xi Jinping să meargă în Ucraina și să discute cu Zelenski despre planurile de pace

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Ursula von der Leyen dorește o “reducere a riscurilor, nu o decuplare a UE de China”: Relațiile vor fi definite de modul cum Beijingul se raportează la războiul lui Putin. Echilibrul de putere în relația cu Rusia este în favoarea Chinei

MAREA BRITANIE2 days ago

Regele Charles al III-lea, la Berlin: Regatul Unit și Germania “sunt alături” de Ucraina în “apărarea libertății și suveranității” în fața unei agresiuni neprovocate

ROMÂNIA3 days ago

VIDEO Klaus Iohannis, la summitul pentru democrație organizat de SUA: România este un cap de pod al democraţiei în regiunea noastră. Vom continua să protejăm ce am realizat

ROMÂNIA5 days ago

Înainte de vizita șefului Consiliului European la Chișinău, Charles Michel și Klaus Iohannis condamnă tentativele Rusiei de a destabiliza R. Moldova și promit tot sprijinul din partea UE

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Șeful Consiliului European susține creșterea sprijinului UE pentru fermierii români: România a jucat un rol esențial care a adus venituri vitale Ucrainei

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu: România va apăra suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova și nu vom avea liniște până când nu se va vindeca definitiv de boala rusească

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Președintele Consiliului European vizitează Centrul operațional de coordonare al Poliției de Frontieră: Trebuie să luăm o decizie cât mai rapidă privind aderarea României la Schengen

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Klaus Iohannis se așteaptă că încrederea românilor în UE să revină după aderarea la Schengen: “Dacă e război la graniță și mai vine un refuz pe Schengen, este de înțeles că românii își pierd puțin răbdarea”

Team2Share

Trending