Connect with us

U.E.

Aplicația Galileo Green Lane: Comisarul european Adina Vălean încurajează transportatorii să o utilizeze pentru a fi la curent cu fluxurile de trafic și timpii de așteptare de la frontiere

Published

on

galileo green lane
© gsa.europa.eu

Pentru a menține fluiditatea transportului de marfă în timpul pandemiei, Agenția Europeană GNSS (GSA) și Comisia Europeană și-au unit forțele pentru a lansa aplicația Galileo Green Lane luna trecută. Aplicația este un instrument cheie în răspunsul la coronavirus al UE și cu peste 2.500 de descărcări de la începutul lunii mai, se dovedește a fi foarte populară în rândul șoferilor de camioane, informează un comunicat.

Prin ușurarea fluxului de trafic prin granițele UE, aplicația sprijină libera circulație a mărfurilor pe piața internă – un principiu fundamental al UE.

„Prin aplicația Galileo Green Lane, demonstrăm valoarea tehnologiilor și aplicațiilor bazate pe spațiu pentru a oferi soluții inovatoare și concrete, de exemplu în sprijinul liberei circulații de mărfuri pe piața unică”, a declarat Thierry Breton, comisarul pentru piața internă.

„În timp ce frontierele se închideau și restricțiile de carantină erau la orizont, am deschis culoare verzi de transport, prevenind astfel o criză a lanțului de aprovizionare. Statele membre au îmbrățișat acest concept și l-au făcut operațional foarte repede. Aplicația Galileo Green Lane este un rezultat direct al coordonării UE în sectorul transporturilor și încurajez lucrătorii și operatorii de transport să o descarce și să o folosească”, a declarat Adina Vălean, comisar pentru transport.

Aplicația folosește serviciile de poziționare ale Galileo-Sistemul global de navigare prin satelit (GNSS) din Europa pentru a monitoriza și a facilita libera circulație a mărfurilor. Pentru șoferi și autoritățile naționale, aplicația vizualizează situațiile de frontieră relevante oferind informații despre fluxurile de trafic și timpii de așteptare. Inițiativa se bazează pe așa-numitele orientări privind liniile verzi, prezentate de Comisie la 23 martie 2020, pentru a stabili care puncte de trecere a frontierei sunt deschise tuturor vehiculelor de marfă de-a lungul rețelei transeuropene de transport (TEN-T).

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA

UE își intensifică eforturile pentru a opri răspândirea pestei porcine africane în Europa prin extinderea campaniei sale la alte nouă țări, inclusiv România

Published

on

© European Union, 2015/Source: EC - Audiovisual Service

UE își intensifică eforturile pentru a opri răspândirea pestei porcine africane în Europa prin extinderea campaniei sale la alte nouă țări, inclusiv România, anunță Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA).

Vara trecută, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) a lansat o campanie majoră de sensibilizare cu privire la această boală în sud-estul Europei. Campania s-a desfășurat în parteneriat cu autoritățile locale din țările care alcătuiesc o “regiune de interes” – Albania, Bosnia și Herțegovina, Croația, Grecia, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia și Slovenia – din cauza apropierii lor de țările în care este prezentă pesta porcină africană.

În prezent, EFSA extinde campania – care se adresează în primul rând fermierilor – la Bulgaria, Republica Cehă, Lituania, Letonia, Polonia, Slovacia, Estonia, Ungaria și România.

Pesta porcină africană (PPA) este o boală virală care afectează porcii domestici și porcii mistreți. Virusul este inofensiv pentru oameni, dar a provocat perturbări economice semnificative în multe țări. Nu există vaccinuri, astfel încât un focar poate necesita sacrificarea unui număr mare de porci crescuți în ferme în zonele afectate.

În calitate de organizație științifică, lucrăm neobosit pentru a produce evaluări și a face recomandări care pot ajuta țările amenințate de pesta porcină africană să își protejeze animalele și economiile. Anul trecut, am decis să ne ducem știința pe teren și să arătăm că EFSA se angajează să ajute fermierii și alte persoane care trăiesc în umbra acestei boli teribile. Campania a fost bine primită în primul val de țări, iar acum mergem mai departe cu mesajul nostru de a detecta, preveni și raporta”, a declarat Nikolaus Kriz, șeful Unității de sănătate animală și fitosanitară a EFSA.

Campania completează eforturile în curs de desfășurare ale Comisiei Europene și ale altor organizații internaționale care vizează eradicarea bolii în Europa.

 

Continue Reading

ROMÂNIA

România vinde Irlandei 700.000 de doze de vaccin Pfizer-BioNTech. Premierul Irlandei: O veste fantastică și un impuls pentru campania noastră de vaccinare

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

Premierul Irlandei, Micheál Martin, a anunțat printr-un mesaj publicat pe Twitter că țara sa a încheiat un acord cu România pentru achiziționarea a 700.000 de doze suplimentare de vaccin Pfizer-BioNTech.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății din Irlanda, vaccinurile vor fi asigurate direct de compania mai sus amintită, sub forma redistribuirii stocurilor care fuseseră inițial comandate de România.

”Am încheiat un acord prin care ne-am asigurat 700.000 de doze suplimentare de vaccin anti-COVID-19 din România. O veste fantastică și un impuls binevenit pentru campania noastră, care continuă să se bucure de un sprijin imens din partea populației irlandeze”, a precizat premierul Martin.

La rândul său, ministrul irlandez de Sănătate, Stephen Donnelly, a ținut să mulțumească ”colegilor noștri din România, inclusv președintelui Iohannis și oficialilor. Acordul evidențiază beneficiile solidarității europene privind achizionarea vaccinurilor. Mai mult de 500 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 au fost distribuite în prezent în întreaga Uniune Europeană. Disponibilitatea crescută a aprovizionării cu vaccin a permis Irlandei să accelereze campania de vaccinare în ultimele luni, iar în această săptămână se așteaptă ca în Irlanda să fie atins pragul de șase milioane de doze administrate e de la începutul campaniei”, a menționat Donnelly.

Conform unor declarații pentru Agerpres ale secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, prețul la care se revând aceste doze de vaccin va fi același cu care ele au fost achiziționate. 

Irlanda a convenit în principiu să cumpere un milion de doze de vaccin anti-COVID-19 din România. Țara noastră a mai vândut și Danemarcei alte circa un milion de doze de vaccin din surplusul său.

Irlanda are în prezent una dintre cele mai ridicate rate de vaccinare anti-COVID-19 din Europa. Circa 45% din populaţia sa adultă de 3,8 milioane de persoane a fost vaccinată cu schema completă şi 65% cel puţin cu prima doză, potrivit Digi24.

Guvernul irlandez speră că decizia sa de accelerarea a vaccinării tinerilor va încetini răspândirea variantei Delta a coronavirusului şi va permite o redeschidere a economiei aflată în întârziere.

Potrivit informațiilor obținute de AFP, jumătate din populația Uniunii Europene este de acum vaccinată cu schemă completă împotriva COVID-19. 

Citiți și:
Jumătate din populația UE a fost imunizată complet împotriva COVID-19. România, printre țările membre cu cea mai scăzută rată de vaccinare

În total, 223,8 milioane de persoane din UE au primit ambele doze ale unor vaccinuri anti-COVID-19, o singură doză de vaccin după ce s-au vindecat de această boală sau un vaccin administrat într-o singură doză.

Dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, 13 au depăşit deja pragul de 50% de persoane vaccinate cu schemă completă, după modelul celor mai populate patru state din blocul european: Spania (58%), Italia (54%), Franţa (53%) şi Germania (52%).

Ţările din UE cu cele mai mari procente de populaţie complet vaccinată sunt Malta (74%), Belgia (59%) şi Spania (58%). La polul opus se situează, la mare distanţă, Bulgaria (14%) şi România (25%).

Potrivit ultimelor date publicate de Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 la data de 3 august, România are peste 5 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză, iar cei mai mulți români au ales să se imunizeze cu vaccinul Pfizer. 

Continue Reading

Corina Crețu

Corina Crețu atenționează: 50% din fondurile alocate prin Programul Operațional Infrastructură Mare sunt încă necheltuite. Ele pot fi accesate până în 2023

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Guvernul României a accesat doar jumătate din totalul fondurilor alocate din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020, cu mult sub media europeană, a afirmat miercuri europarlamentarul Corina Crețu, fost comisar european pentru politică regională, la împlinirea a șase ani de la semnarea POIM.

“Se împlinesc șase ani de la momentul semnării Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020, pe care l-am lansat în 2015 alături de fostul Premier Victor Ponta. Prin intermediul POIM, România avea la dispoziție in jur de 10 miliarde EUR din partea Uniunii Europene pentru finanțarea principalelor priorități de dezvoltare în sectorul de transport. POIM a fost însoțit de realizarea Master Planului de Transport, document care definește nevoile specifice ale României. (…) Încă de la semnarea acestui document primordial, mi-am exprimat convingerea fermă că fără o infrastructură modernă, România nu se va putea dezvolta și nu va putea deveni ceea ce ne dorim cu toții – o țară în care oamenii sa aibă o viața mai bună, economia locală și cea națională să prospere, iar tinerii să-și dorească să rămână, să studieze, să lucreze și să-și întemeieze o familie. Și în calitate de Membru al Parlamentului European, rămân o susținătoare a investițiilor în autostrăzi, căi ferate și aeroporturi, care să conecteze localitățile României între ele, dar și țara noastră la Uniunea Europeană”, a scris Corina Crețu, pe pagina sa de Facebook.

În pofida acestui fapt, europarlamentarul român susține că asistăm în continuare la declinul infrastructurii din România, identificând drept cauze managementul deficitar, gradul ridicat de uzură și întreținerea inadecvată.

Ea a mai indicat că, pentru a încuraja proiectele de infrastructură din țară, în 2018 a modificat POIM, alocând mai multe fonduri europene pentru proiecte de importanță majoră pentru România. Prin decizia luată în calitate de comisar european, rata de cofinanțare europeană a crescut de la 75% la 85% pentru proiectele privind dezvoltarea rețelei transeuropene de transport, a rețelei de metrou și a celor de transport multimodal. 

“Cu toate acestea, până acum Guvernul României nu a accesat decât jumătate din totalul fondurilor alocate, cu mult sub media europeană”, a deplâns Crețu.

Europarlamentarul a mai atras atenția că Guvernul nu a transmis în acești ani niciun proiect pentru regiunea Moldovei, deși Comisia Europeană s-a arătat interesată să realizeze până în 2020 studiul de fezabilitate pentru Autostrada Unirii Tîrgu Mureș – Iași – Ungheni.

Crețu a precizat că “la ora actuala, 50% din sumele alocate perioadei 2014-2020, care pot fi accesate pana in 2023, sunt necheltuite“.

“Atât timp cât Guvernul României nu-și va clarifica obiectivele și până când dezvoltarea infrastructurii României nu va deveni o prioritate, din păcate românii vor fi privați de șansa unor standarde de viață la nivel european”, a mai adăugat ea.

Fostul comisar european a subliniat că a semnat, totuși, finanțarea prin POIM a câtorva proiecte de infrastructură: construirea secţiunii dintre localitățile Dumbrava şi Deva, din autostrada Lugoj-Deva (336 milioane EUR), rețeaua de infrastructură rutieră integrată pentru zona orbitală din București (Centura Bucureștiului), îmbunătățirea serviciilor de transport pe liniile de metrou din Capitală și modernizarea rețelei de cale ferată Gurasada – Simeria (1,3 miliarde EUR).

Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) a fost elaborat pentru a răspunde nevoilor de dezvoltare ale României identificate în Acordul de Parteneriat 2014-2020 şi în acord cu Cadrul Strategic Comun şi Documentul de Poziţie al serviciilor Comisiei Europene. Strategia POIM este orientată spre obiectivele Strategiei Europa 2020, în corelare cu Programul Naţional pentru Reformă şi cu Recomandările Specifice de Ţară, concentrându-se asupra creșterii durabile prin promovarea unei economii bazate pe consum redus de carbon prin măsuri de eficienţă energetică şi promovare a energiei verzi, precum şi prin promovarea unor moduri de transport prietenoase cu mediul şi o utilizare mai eficientă a resurselor.

Priorităţile de finanţare stabilite prin POIM contribuie la realizarea obiectivului general al Acordului de Parteneriat prin abordarea directă a două dintre cele cinci provocări de dezvoltare identificate la nivel naţional.

POIM finanţează activităţi din patru sectoare: infrastructura de transport, protecţia mediului, managementul riscurilor şi adaptarea la schimbările climatice, energie şi eficienţă energetică, contribuind la Strategia Uniunii pentru o creştere inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii.

POIM beneficiază de o alocare financiară de cca. 11,8 mld. Euro, din care: 6,94 mld. euro prin Fondul de Coeziune; 2,48 mld. euro prin Fondul European de Dezvoltare Regională și 2,46 mld. euro co-finanțare.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
ROMÂNIA14 mins ago

UE își intensifică eforturile pentru a opri răspândirea pestei porcine africane în Europa prin extinderea campaniei sale la alte nouă țări, inclusiv România

ROMÂNIA16 mins ago

România vinde Irlandei 700.000 de doze de vaccin Pfizer-BioNTech. Premierul Irlandei: O veste fantastică și un impuls pentru campania noastră de vaccinare

POLITICĂ49 mins ago

Klaus Iohannis a vizitat Parcul Natural Comana: Să conştientizăm importanţa extraordinară a acţiunilor care combat schimbările climatice și să protejăm mediul

POLITICĂ1 hour ago

Klaus Iohannis, despre eventuale restricții pentru persoanele nevaccinate: Nu putem să învingem pandemia prin discriminare, ci prin vaccinare

Corina Crețu2 hours ago

Corina Crețu atenționează: 50% din fondurile alocate prin Programul Operațional Infrastructură Mare sunt încă necheltuite. Ele pot fi accesate până în 2023

U.E.2 hours ago

Jumătate din populația UE a fost imunizată complet împotriva COVID-19. România, printre țările membre cu cea mai scăzută rată de vaccinare

NATO2 hours ago

NATO a furnizat materiale medicale și echipamente pentru forțele afgane angajate în lupte împotriva talibanilor: Situația de securitate din Afganistan rămâne una extrem de dificilă

SUA2 hours ago

Joe Biden promite că SUA vor fi „arsenalul de vaccinuri” al lumii în lupta cu COVID-19

U.E.3 hours ago

Bogdan Aurescu, convorbire telefonică cu Josep Borrell: UE este solidară cu România după atacul asupra navei petroliere “Mercer Street”

U.E.3 hours ago

Ministrul german de finanțe, Olaf Scholz: După inundațiile majore, efortul total de reconstrucție al Germaniei va costa peste șase miliarde de euro

ROMÂNIA2 days ago

Primele 5000 de cărți electronice de identitate vor fi emise de MAI în cadrul unui proiect-pilot din Cluj-Napoca

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Comisarul european Janez Lenarcic îi răspunde premierului sloven, care l-a acuzat că acționează împotriva intereselor țării sale: Prejudiciile sunt provocate de cei care subminează statul de drept

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Emmanuel Macron, aflat la Tokyo pentru Jocurile Olimpice, a discutat cu premierul japonez despre lupta împotriva schimbărilor climatice și despre o regiune ”indo-pacifică liberă”

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Republica Moldova: Bogdan Aurescu a anunțat un nou sprijin de 300.000 euro pentru societatea civilă și presa independentă

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Vizita lui Bogdan Aurescu la Chișinău: România va fi mereu alături de Maia Sandu. R. Moldova poate deveni un model de orientare pro-europeană în vecinătatea estică a UE

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu apreciază că viteza cu care România va face tranziția la o economie verde va fi diferită de cea a altor țări UE: Partenerii europeni trebuie să ne sprijine mai mult

IMAGINEA ZILEI2 weeks ago

IMAGINEA ZILEI Militari ai Forțelor Aeriene SUA ajută localnicii afectați de inundațiile devastatoare din Germania

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Se vor construi trei centre de mari arși la București, Timișoara și Târgu Mureș. Finanțarea se va face printr-un program cu Banca Mondială

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Recunoștință și respect față de militarii români care au participat la acțiunile din Afganistan. Sunt eroi ai României

ROMÂNIA2 weeks ago

România: CE constată o îmbunătățire a cadrului general privind situația statului de drept în 2021, dar subliniază necesitatea desființării SIIJ și modificarea codurilor penale

Team2Share

Trending