Connect with us

U.E.

Serviciile Galileo, sistemul de navigație prin satelit al UE, folosite, în septembrie, de un 1 miliard de utilizatori de smartphones

Published

on

© European Commission

Mâine, Galileo, sistemul de navigație prin satelit al UE, va ajunge la 1 miliard de utilizatori de telefoane inteligente din întreaga lume. Acest jalon important coincide cu cea de a 15-a aniversare a Agenției pentru Sistemul Global de Navigație prin Satelit European (GSA), partenerul principal al Comisiei în administrarea Galileo, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene. 

Începând din decembrie 2016, Galileo oferă așa-numitele „servicii inițiale”, care îmbunătățesc deja viața de zi cu zi a cetățenilor și a întreprinderilor, oferindu-le semnale precise de poziționare, navigație și datare.

În prezent, 95 % dintre întreprinderile care produc cipuri pentru telefoane inteligente pentru navigația prin satelit produc cipuri compatibile cu Galileo. Jalonul de „1 miliard de utilizatori” se bazează pe numărul de telefoane inteligente care folosesc Galileo vândute în întreaga lume. Numărul efectiv de utilizatori ai Galileo este chiar mai mare.

© European Commission

Înainte de un eveniment special organizat la sediul GSA din Praga, Elżbieta Bieńkowska, comisarul pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri, a declarat: 

„Galileo oferă acum servicii de înaltă calitate de datare și navigare unui miliard de utilizatori de telefoane inteligente la nivel mondial. Acesta este rezultatul unui efort cu adevărat european de a construi cel mai precis sistem de navigație din lume, cu sprijinul și dedicarea GSA. Sunt încrezătoare că industria noastră spațială va continua să prospere și să beneficieze de și mai multe eforturi, idei și investiții în cadrul noului program spațial al UE.”

În Europa, toate modelele noi de autoturisme omologate în vedere introducerii pe piață sunt echipate cu sistemul eCall, care utilizează Galileo pentru a comunica localizarea vehiculului serviciilor de urgență. Începând de anul acesta, Galileo este integrat în tahografele digitale ale camioanelor – dispozitivele de înregistrare a vitezei și a distanței – pentru a asigura respectarea normelor privind timpul de conducere și pentru a ameliora siguranța rutieră.

Galileo furnizează de asemenea Serviciul de căutare și de salvare (SAR), un serviciu esențial, care permite reducerea timpului necesar pentru detectarea unei persoane dotate cu o baliză pentru cazuri de urgență la mai puțin de 10 minute pe mare, în munți sau în deșerturi. Cu Galileo, acuratețea localizării s-a îmbunătățit de la 10 km la mai puțin de 2 km. În viitor, sistemul va putea și să îi confirme persoanei în pericol că ajutorul este pe drum.

În sfârșit, Galileo sprijină autoritățile publice prin serviciul public reglementat, pentru cazuri sensibile din punctul de vedere al securității. Acesta furnizează un serviciu robust și complet criptat pentru utilizatorii guvernamentali în situații de urgență sau de criză de la nivel național, precum atacurile teroriste, pentru a asigura continuitatea serviciilor.

Industria spațială europeană, a doua ca valoare din lume, este puternică și competitivă. Pentru a ajuta la menținerea și la promovarea în continuare a poziției de frunte a UE în domeniul spațial, pentru următorul buget pe termen lung al UE, 2021-2027, Comisia a propus un program spațial în valoare de 16 miliarde EUR.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

U.E.

Partidul Socialiștilor Europeni, după anularea alegerilor prezidențiale de către CCR: România are nevoie de stabilitate politică și de un guvern pro-european

Published

on

Partidul Socialiștilor Europeni (PES), familia politică european din care face parte Partidul Social-Democrat, a salutat decizia Curții Constituționale din România de a anula rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale, după ce autoritățile au descoperit o influență externă masivă asupra procesului electoral, iar potrivit serviciilor de securitate române, influența rusă s-a manifestat semnificativ prin intermediul rețelelor sociale, afectând grav integritatea scrutinului.

Deși alegerile prezidențiale urmează să fie reluate, PES subliniază că România se confruntă acum cu nevoia unei stabilități politice și a făcut apel la confirmarea rapidă a mandatului noului parlament ales, astfel încât să poată fi format un guvern pro-european capabil să gestioneze provocările actuale și să asigure o conducere stabilă.

“România are nevoie de stabilitate politică și de un guvern pro-european care să își asume responsabilitatea de a proteja democrația și de a consolida relația cu partenerii săi europeni. Este vital ca această situație să fie soluționată cât mai rapid pentru a evita instabilitatea pe termen lung”, a subliniat PES, formațiune condusă de fostul premier suedez Stefan Lovfen, într-un comunicat oficial.

 

Curtea Constituțională a României a anulat vineri, printr-o decizie în unanimitate a celor nouă judecători constituționali, întregul proces electoral privind alegerea președintelui României.

Procesul electoral pentru alegerea președintelui României va fi refăcut complet, guvernul fiind responsabil de stabilirea unei noi date pentru desfășurarea alegerilor.

Această decizie presupune reluarea de la zero a întregului proces electoral, ceea ce înseamnă că toți candidații vor trebui să se înscrie din nou și să treacă prin validarea Biroului Electoral Central.

„În baza articolului 146 litera f din Constituție, se anulează întregul proces electoral privind alegerea președintelui României”, se precizează în comunicatul oficial. Acest articol din Constituție stipulează că Curtea Constituțională are rolul de a supraveghea respectarea procedurii de alegere a președintelui și de a confirma rezultatele.

Decizia de anulare a alegerilor vine ca urmare a declasificării informațiilor furnizate de serviciile de informații, care au relevat dovezi privind interferența Rusiei în procesul electoral.

Calea Europeană, în calitate de publicație mass-media care și-a asumat promovarea valorilor democratice europene și euro-atlantice în România, a sesizat joi Curtea Constituțională a României privind ilegalitățile identificate și comunicate de CSAT în legătura cu desfășurarea procesului electoral din România pentru turul întâi al alegerilor prezidențiale.

Președintele Klaus Iohannis a declasificat miercuri documente din ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, organizată în data de 28 noiembrie, la patru zile după ce un candidat pe care președintele francez Emmanuel Macron l-a interpretat drept “ambiguu față de Rusia” a câștigat primul tur.

Informațiile desecretizate au indicat că au fost obținute date certe care relevă intențiile unor persoane de pe teritoriul României de a afecta suveranitatea statului român, “stabilindu-și obiectivul comun de a sprijini demersurile politice ale candidatului Călin Georgescu de a accede pe funcția de președinte al României”. Informațiile declasificate au arătat cum conturi de pe rețeaua de socializare TikTok au fost instrumentalizate și activate în acest scop. TikTok nu l-a marcat pe Călin Georgescu drept candidat politic, iar conținutul asociat hashtag-urilor campaniei lui Georgescu a ajuns pe locul 9 la nivel mondial în topul trendurilor de promovare. Totodată, un finanțator a plătit 381.000 de dolari către utilizatori TikTok care să-l promoveze pe Călin Georgescu, iar infrastructura procesului electoral s-a aflat sub presiune, România fiind țintită de 85.000 de atacuri cibernetice prin platforme de criminalitate cibernetică de sorginte rusă, care au fost lansate prin sisteme informatice din peste 33 de țări

Pe cale de consecință, mai multe demersuri publice individuale, inclusiv unul asumat de Calea Europeană în calitate de publicație consacrată valorilor europene și euro-atlantice, au fost îndreptate către Curtea Constituțională a României să ia în considerare noile informații și să asigure ca alegerile din România să se deruleze în condiții de legalitate deplină, cu respect față de cetățenii acestei țări și față de valorile lumii democratice și ale statului de drept. 

Continue Reading

U.E.

Contrele UE-Budapesta continuă. Viktor Orban: ”Noi suntem noua opoziție față de Bruxelles”

Published

on

© European Union, 2024 - Source: EP

Premierul Ungariei, după lungi critici la nivel european la adresa președinției maghiare la Consiliul UE, a declarat că va fi noua opoziție a Bruxelles-ului, potrivit declarației făcute la un post public de radio, preluat de MTI, potrivit Agerpres

Viktor Orban a spus că, pe lângă formarea noii Comisii Europene, Partidul Popular European (PPE), liberalii şi socialiştii europeni au intrat într-un acord politic, cu „consecinţe directe pentru Ungaria” dat fiind că ei sunt „pro-migraţie, pro-gender şi pro-război” şi promovează o politică economică „proastă pentru Ungaria”: „Noi suntem noua opoziţie faţă de Bruxelles. Prin urmare, noi trebuie să acţionăm ca opoziţia faţă de Bruxelles. Trebuie să opunem rezistenţă până când vom reuşi să preluăm majoritatea”, a spus el.

Social-democrații din Parlamentul European au criticat Ungaria pentru modul în care s-a desfășurat președinția maghiară a Consiliului UE în timpul mandatului de șase luni, care se va încheia la sfârșitul lunii decembrie, urmând ca Polonia să preia președinția rotativă la 1 ianuarie 2025. 

   Citiți și: ”Președinția poloneză la Consiliul UE să reafirme angajamentul față de valorile UE, după ce Viktor Orban doar a defăimat”, apelul făcut de social-democrații din PE

„Ne aflăm într-un moment geopolitic crucial, cu un război la porțile Europei și cu puterea forțelor pro-europene, amenințată de jocul unora la două capete. Acum, mai mult ca oricând, viitoarea președinție a Consiliului UE, în mâinile Poloniei, este esențială pentru a vedea ce preferă alții. Imediat după demararea Comisiei Europene și după o președinție maghiară inexistentă, în care prim-ministrul Orbán nu a făcut altceva decât să defăimeze și să răspândească informații false, ne așteptăm din partea președinției poloneze la un angajament față de valorile UE, democrație, statul de drept și leadership pentru a avansa în politicile UE de care Uniunea noastră are nevoie”, a transmis social-democrata într-un comunicat oficial, remis CaleaEuropeana.ro.

Continue Reading

ROMÂNIA

Comisia Europeană solicită TikTok să se alinieze prevederilor electorale ale regulamentului privind serviciile digitale și să remedieze urgent politicile de moderare a conținutului în lumina alegerilor din România

Published

on

© European Union, 2024 - Source: EC - Audiovisual Service

Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene pentru suveranitatea tehnologică, securitate și democrație, Henna Virkkunen, solicită companiei chineze TikTok să remedieze urgent politicile sale de moderare și amplificare a conținutului pe platformă în contextul alegerilor prezidențiale din România.

Într-un mesaj publicat pe platforma X, fostă Twitter, aceasta a detaliat măsurile pe care le-a adoptat Comisia Europeană împotriva TikTok, în conformitate cu Actul european privind serviciile digitale:

  • o solicitare de păstrare a datelor care acoperă întreaga perioadă electorală
  • o solicitare urgentă de informații în lumina ultimelor informații declasificate
  • o solicitare de remediere urgentă a politicilor sale de moderare și amplificare și de respectare a Orientărilor electorale DSA

La 5 decembrie, Comisia Europeană a anunțat că a emis către TikTok un ”ordin de păstrare” în temeiul RSD, prin care obligă această platformă să ”înghețe” și să păstreze datele legate de riscurile sistemice efective sau previzibile pe care serviciul acesteia le-ar putea prezenta în ceea ce privește procesele electorale și discursul civic din UE.

Citiți și: Comisia Europeană intensifică monitorizarea alegerilor din România și ordonă TikTok „să păstreze neatinse toate datele și dovezile” privind riscurile sistemice asupra procesului electoral

Acest lucru are ca scop păstrarea informațiilor și a dovezilor disponibile, în eventualitatea unei investigații suplimentare a Comisiei privind respectarea de către TikTok a obligațiilor care îi revin în temeiul RSD.

TikTok trebuie să păstreze documentele și informațiile interne privind proiectarea și funcționarea sistemelor sale de recomandare, precum și modul în care abordează riscul de manipulare intenționată prin utilizarea neautentică și coordonată a serviciului său.

Comisia dispune păstrarea documentelor și a informațiilor referitoare la orice încălcare sistematică a condițiilor de utilizare ale TikTok care interzic utilizarea elementelor de monetizare pentru promovarea de conținut politic în cadrul acestui serviciu.

Ordinul de păstrare se referă la alegerile naționale din Uniunea Europeană din perioada 24 noiembrie 2024-31 martie 2025.

Până atunci, gestionarea alegerilor prezidențiale din România de către TikTok prin intermediul conținutului electoral difuzat pe platforma chineză va fi discutată în cadrul următoarei reuniuni plenare a Parlamentului European.

Uniunea Europeană dispune de unul dintre cele mai inovatoare regulamente orizontale ale UE menit să garanteze un mediu online mai sigur și mai responsabil: Actul legislativ privind serviciile digitale (DSA)

DSA definește în mod clar răspunderea și responsabilitățile furnizorilor de servicii intermediare, cum ar fi platformele de comunicare socială, piețele online, platformele online foarte mari și motoarele de căutare online foarte mari. Normele sunt concepute în mod asimetric, ceea ce înseamnă că serviciile intermediare de dimensiuni mai mari cu un impact societal semnificativ (platformele online foarte mari și motoarele de căutare online foarte mari) fac obiectul unor norme mai stricte.

În temeiul DSA, platformele nu numai că vor trebui să fie mai transparente, ci vor fi, de asemenea, trase la răspundere pentru rolul lor în difuzarea de conținut ilegal și dăunător. Printre altele, DSA:

  • stabilește obligații speciale pentru piețele online în vederea combaterii vânzării online de produse și servicii ilegale;
  • introduce măsuri împotriva conținutului ilegal online și obligația platformelor de a reacționa rapid, respectând în același timp drepturile fundamentale;
  • sporește protecția minorilor prin faptul că interzice platformelor să recurgă la publicitate direcționată bazată pe utilizarea datelor personale ale minorilor astfel cum sunt definite în legislația UE;
  • impune anumite limite în ceea ce privește prezentarea publicității și utilizarea datelor sensibile cu caracter personal pentru publicitatea direcționată, inclusiv genulrasa și religia;
  • interzice interfețele înșelătoare cunoscute în limba engleză sub denumirea de „dark patterns (elemente de design manipulator) și practicile care vizează inducerea în eroare.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
U.E.43 minutes ago

Partidul Socialiștilor Europeni, după anularea alegerilor prezidențiale de către CCR: România are nevoie de stabilitate politică și de un guvern pro-european

ROMÂNIA2 hours ago

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, salută decizia Curții Constituționale de anulare a procesului electoral privind alegerea președintelui României

POLITICĂ2 hours ago

PNL cere respectarea deciziei CCR de anulare a alegerilor prezidențiale, pe fondul acuzațiilor de ingerință: PNL rămâne un partid de partea legii, care susține stabilitatea țării

POLITICĂ3 hours ago

Nicolae Ciucă face apel la unitate și maturitate după decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale: Interesul țării și apărarea democrației, pe primul plan

ROMÂNIA3 hours ago

Sebastian Burduja: Decizia CCR, ”singura posibilă, în fața unei agresiuni externe brutale și evidente”

U.E.3 hours ago

Contrele UE-Budapesta continuă. Viktor Orban: ”Noi suntem noua opoziție față de Bruxelles”

POLITICĂ3 hours ago

Elena Lasconi critică decizia CCR de anulare a alegerilor, reafirmându-și angajamentul de a ajunge președinte: Voi lupta pentru români și democrația noastră

ROMÂNIA3 hours ago

Comisia Europeană solicită TikTok să se alinieze prevederilor electorale ale regulamentului privind serviciile digitale și să remedieze urgent politicile de moderare a conținutului în lumina alegerilor din România

INTERNAȚIONAL3 hours ago

UE și Mercosur au încheiat acordul de liber schimb, la peste 20 de ani de la începerea negocierilor. Ursula von der Leyen: Acest acord va funcționa pentru oameni și întreprinderi

POLITICĂ4 hours ago

Marcel Ciolacu după decizia CCR de anulare a scrutinului prezidențial: Rezultatul votului românilor a fost denaturat flagrant, în urma intervenției Rusiei. Alegerile trebuie reluate

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm

INTERVIURI2 days ago

INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 days ago

Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni

INTERVIURI3 days ago

INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria

POLITICĂ3 days ago

Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 days ago

Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ5 days ago

Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale

ROMÂNIA6 days ago

Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat

Trending