Gazprom amenință cu suspendarea livrărilor de gaze naturale destinate Ucrainei. Ruşii vorbesc deja despre o nouă CRIZĂ ca cea din 2009

Ucraina nu și-a onorat factura pentru gazele naturale livrate în luna februarie, astfel că grupul rus Gazprom a lăsat să se înțeleagă că ar putea suspenda livrările de gaze naturale destinate Ucrainei, așa cum a mai făcut și în 2009 când a fost perturbată aprovizionarea mai multor țări europene, transmit AFP și Reuters, citate de Agerpres.

gaze naturale‘Astăzi, 7 martie era termenul limită pentru plata gazelor naturale livrate Ucrainei în luna februarie. Gazprom nu a primit banii. Incluzând reducerea de preț pentru primul trimestru, factura de plată totală se ridică în prezent la 1,890 miliarde de dolari’, a declarat directorul general de la Gazprom, Alexei Miller. ‘Nu putem livra gaze gratuit. Fie Ucraina își achită datoriile sau există riscul revenirii la situația de la începutul lui 2009. Vom înștiința guvernul rus de situația care se profilează’, a adăugat Alexei Miller.

Tensiunile politice dintre Rusia și Ucraina au escaladat luna trecută când președintele ucrainean Viktor Ianukovici, susținut de Moscova, a fost înlăturat de la putere în urma unor proteste de stradă care s-au soldat cu aproximativ 80 de morți. Președintele rus Vladimir Putin și Gazprom au anunțat deja că în luna aprilie Ucraina nu va mai beneficia de reducerea de preț acordată anterior pentru că nu și-a plătit la timp factura la gaze naturale.

În luna decembrie 2013, Rusia a convenit să acorde Ucrainei un program de sprijin în valoare de 15 miliarde de dolari, precum și reducerea cu 33% a prețului gazelor naturale rusești livrate Ucrainei, după ce autoritățile de la Kiev au refuzat să semneze un acord de liber schimb cu Uniunea Europeană.

Gazprom livrează aproximativ jumătate din gazele naturale destinate Europei printr-o serie de conducte care traversează Ucraina. Anul trecut grupul rus a livrat Uniunii Europene și Turciei o cantitate record de 162 de miliarde metri cubi de gaze naturale, dintre care 86 miliarde metri cubi au trecut via Ucraina.

Pentru cei care nu mai ţin minte, în 2009, în luna ianuarie, pentru că nu s-a înţeles cu ucrainenii asupra datoriilor şi a preţului gazului, Gazprom a redus drastic livrările că Ucraina. Din păcate pentru Europa, o mare parte din gazul rusesc destinat ţărilor europene trece prin Ucraina şi cel puţin zece state au avut de suferit: ori nu au mai primit gaze deloc ori au primit mult mai puţine ca de obicei. Bulgaria, Turcia, Grecia, Macedonia, Austria, Ungaria, Croaţia, Slovenia, Serbia, Cehia, Bosnia, Polonia, Germania şi Romania au fost printre ţările afectate de această criză care a durat mai bine de două săptămâni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.