Connect with us

ENERGIE

George Agafiței, director pentru afaceri instituționale și sustenabilitate al PPC, a fost ales președinte al Asociației Române pentru Energie Eoliană

Published

on

Consiliul Director al Asociației Române pentru Energie Eoliană (Romanian Wind Energy Association RWEA) l-a ales pe George Agafiței, Director Afaceri Instituționale și Sustenabilitate al Grupului PPC România, în funcția de Președinte al Asociației, potrivit unui comunicat al companiei.

Agafiței preia conducerea de la Carlo Pignoloni, cel care a condus Asociația în ultimii trei ani.

George Agafiței și-a început cariera în mediul privat, iar în ultimii 11 ani a activat în sectorul public în cadrul Guvernului României unde a fost, începând din 2016, Consilier Personal al Viceprim-ministrului și Ministrului Economiei, Consilier al Ministrului Apărării Naționale, precum și Consilier de Stat pentru sectorul economic și energetic în cadrul Cancelariei Prim-ministrului, coordonând comitetul interministerial pentru energie în perioada decembrie 2021 – iulie 2023.

Sub coordonarea lui George Agafiței, RWEA va continua promovarea energiei regenerabile și a Tranziției Energetice în România, capitalizând experiența internațională a membrilor Asociației, arată comunicatul.

“Este un context  celebrativ și un moment special pentru asociație, astfel că vreau să îi felicit pe toți cei care au ajutat la parcursul neîntrerupt și plin de dinamism al asociației. Este o onoare să preiau poziția de președinte în RWEA și sper ca acest moment reper să marcheze intrarea asociației într-o noua etapa, în care să predomine stabilitatea, dezvoltarea sustenabilă și buna funcționare a pieței. RWEA are multe motive de celebrare: a 15-a aniversare, un număr de peste de membri, buna reprezentativitate în peisajul industriei și implicarea continuă în definirea unor politici strategice pentru dezvoltarea energiei regenerabile.” a declarat George Agafitei.

“În perioada următoare, RWEA va continua  promovarea energiei regenerabile şi a tranziţiei energetice în România. Asociația are ca mandat să continue expansiunea, să rămână receptivă la nevoile industriei și mereu prezentă în dezbaterile la nivel naţional şi european. Reglementările și actele legislative care stau la baza dezvoltării surselor regenerabile necesită consecvență și armonizare cu liniile directoare europene, iar RWEA va semnala și aborda în mod continuu discrepanțele care ar putea perturba sau periclita dezvoltarea surselor regenerabile”, mai arată asociația.

RWEA este prezentă în România din 2008, fiind vocea tranziției energetice și a industriei energiei eoliene din România. RWEA reprezintă membri ce dețin caoacități cu o putere instalată în România de aproximativ 3 GW de energie eoliană, realizate prin investiţii de peste 5 miliarde de euro.  Asociaţia și-a mărit numărul de membri în ultimul an la peste 50 de companii – producători de energie electrică, producători de turbine, dezvoltatori, case de avocatură, bănci și furnizori de servicii conexe acestei industrii.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ENERGIE

Ministrul Energiei, veste în premieră: Din fondurile PNRR, România are puse în funcțiune sau în teste parcuri solare și eoliene de peste 500MW

Published

on

© Guvernul României

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunță că au fost puse în funcțiune sau în teste, din fondurile PNRR, parcuri solare și eoliene de peste 500MW.

„ (…) Și o veste în premieră: deja din fondurile PNRR avem puse în funcțiune sau în teste parcuri solare și eoliene de peste 500MW. Iar până la jumătatea anului viitor ne propunem să ajungem, doar din acel apel, la proiecte finalizate de peste 1300MW. Avem cu toții nevoie de energie pentru o nouă Românie. Toate aceste investiții, fără precedent după 1989, înseamnă șansa românilor să aibă facturi mai mici și șansa mediului economic să fie mai competitiv. Iar România trebuie să treacă de la o țară dependentă de importuri energetice, în cele mai multe zile, la un mare exportator de energie și securitate la nivel regional”, a transmis Ministrul Energiei într-o postare pe pagina de Facebook.

Reamintim faptul că Executivul a stabilit un nou ritm pentru programele derulate cu ajutorul fondurilor din PNRR.

Prin Planul Național de Redresare și Reziliență, România beneficiază de 28,5 miliarde euro (14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi, 13,6 miliarde euro sub formă de granturi) . Documentul acoperă 66 de reforme și 111 investiții (177 de măsuri), fiind structurat în jurul a 16 componente. Planul revizuit conține 518 ținte și jaloane.

Reformele din PNRR pot contribui la îndeplinirea obiectivului țării de a adera la OCDE, depunându-și cererea de accedere cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012, şi a reînnoit-o anual începând cu 2016, potrivit MAE.

De asemenea, țara noastră și-a asigurat în această dimineață tot necesarul de energie electrică din producția proprie: „Azi dimineață, la un consum relativ mare, de peste 7000MW, România își asigura tot necesarul de energie electrică din producția proprie. Ba chiar exportam cateva sute de MW. La aceasta ora, exportam peste 1400MW, iar centralele eoliene produc din nou o treime din toata energia țării noastre.”

Potrivit Ministrului Sebastian Burduja, România are în prezent un „mix energetic echilibrat și divers”: „Iar asta înseamnă securitate energetică. Vedem aportul bateriilor, deja tot mai consistent. Pe hidro, producția este ceva mai bună decât în perioada recentă, chiar dacă avem în continuare secetă. Nuclearul își face treaba, ca de obicei, iar din 2027 unitatea 1 intră în retehnologizare pentru până la doi ani, conform calendarului. Combustibilii fosili contează în continuare, atât gazul, cât și cărbunele, și asigură energie în bandă, în total aproape 30% din mixul de producție.”

Continue Reading

ENERGIE

Burduja, la Budapesta: Putem înlocui dependența energetică a Ungariei de Rusia cu o dependență de România. Suntem un partener corect, cu valori europene

Published

on

© Peter Szijjarto/ Facebook

Bucureștiul nu este deranjat să înlocuiască dependenţa Ungariei faţă de Rusia cu o dependenţă faţă de România, deoarece România este “un partener corect, cu valori europene”, a declarat, luni, la Budapesta, ministrul român al energiei, Sebastian Burduja, după o întrevedere bilaterală cu ministrul de externe maghiar Peter Szijjarto în contextul găzduirii de către Ungaria unei reuniuni a miniștrilor de energiei din țările coridorului de energie verde, respectiv Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, România și Ungaria.

Burduja a făcut aceste afirmații în cadrul unei conferințe de presă desfășurată după ce ministrul român a semnat cu ministrul de externe ungar un acord de solidaritate energetică în domeniul gazelor naturale, denumit “Acordul între Guvernul României şi Guvernul Ungariei privind măsuri de solidaritate pentru asigurarea securităţii aprovizionării cu gaze naturale”.

”Într-un moment foarte complicat pentru Europa, dar mai ales pentru regiunea în care ne aflăm, consolidăm cooperarea în domeniul energiei cu ţările vecine. Singura soluţie este să strângem rândurile, pentru a fi mai bine pentru toţi. România şi Ungaria îşi asumă responsabilitatea de a reacţiona rapid în situaţii de criză, pentru a proteja consumatorii din cele două ţări, fără a afecta piaţa internă”, a transmis Burduja.

Ministrul liberal a explicat faptul că a prezentat şi stadiul proiectului Neptun Deep şi a reiterat că România joacă un rol activ pentru reducerea dependenţei europene faţă de gazul rusesc.

I-am spus şi ministrului maghiar: nu ne deranjează deloc să înlocuim dependenţa Ungariei faţă de Rusia cu o dependenţă faţă de România. Suntem un partener corect, cu valori europene. Mai mult, strict din ceea ce nu vom avea nevoie pentru consumul intern, vom putea exporta la un preţ bun, în interesul românilor — pentru dezvoltare, locuri de muncă şi creştere economică”, a mai transmis ministrul energiei.

Urmăriți și VIDEO Szijjarto și Burduja au semnat, la Budapesta, un acord “istoric” de solidaritate energetică în domeniul gazelor naturale între Ungaria și România

Potrivit acestuia, ”rămâne de maximă urgenţă ca statele central-europene să îşi dezvolte interconectările către graniţa de est a UE, ca Europa să continue să îşi diversifice sursele de energie şi să îşi mărească producţia”.

”Sunt paşi mari pe care continuăm să îi facem şi nu ne vom opri, indiferent de manipulări şi de încercările de destabilizare ale celor care nu vor nici o Românie, nici o Europă pe picioarele lor, fără dependenţe energetice toxice”, a mai transmis ministrul.

 

Ungaria dorește să își extindă cooperarea cu România în sectorul gazelor naturale pentru a-și diversifica sursele de energie, iar companiile lor relevante negociază deja un acord, a punctat șeful diplomației maghiare, la conferința de presă ce a urmat ceremoniei de semnare a acordului.

Szijjarto a declarat că Ungaria dorește să coopereze cu România în domeniul energiei, în condițiile în care România va deveni un exportator net de gaze naturale în perioada următoare, cu zăcământul Neptun Deep de gaze offshore care urmează să intre în producție în curând.

Forajul la zăcământul de gaze Neptun Deep din Marea Neagră, unul dintre cele mai importante zăcăminte de gaze din Uniunea Europeană, care va dubla producția României și o va transforma potențial într-un exportator net, ar putea începe în câteva săptămâni.

Potrivit datelor furnizate de autoritățile de la Budapesta, interconectorul de gaze dintre cele două țări a fost utilizat anul trecut pentru a comercializa un total de 1,8 miliarde de metri cubi. Capacitatea totală a interconectorului este de 2,6 miliarde de metri cubi pe an.

Aproximativ două treimi din importurile de gaze ale Ungariei provin din Rusia, însă presiunile cresc pentru ca această țară, împreună cu unii dintre vecinii săi, să se diversifice mai rapid de la energia rusească, în urma invaziei Ucrainei de către Moscova în 2022.

Anul trecut, Ungaria a importat aproximativ 7,5 miliarde de metri cubi de gaz rusesc prin conducta Turkstream și cantități suplimentare prin România, a declarat prim-ministrul Viktor Orban în decembrie. De asemenea, Ungaria are o producție internă de aproximativ 1-1,5 miliarde de metri cubi de gaz.

Continue Reading

ENERGIE

VIDEO Szijjarto și Burduja au semnat, la Budapesta, un acord “istoric” de solidaritate energetică în domeniul gazelor naturale între Ungaria și România

Published

on

© Peter Szijjarto/ Facebook

Ungaria și România au semnat luni, la Budapesta, un acord de solidaritate în domeniul gazelor naturale, înțelegere pe care ministrul de externe maghiar Peter Szijjarto a descris-o drept un “acord istoric” după ce a semnat documentul împreună cu ministrul român al energiei Sebastian Burduja.

Szijjarto a avut o întrevedere bilaterală cu Burduja în contextul găzduirii de către Ungaria unei reuniuni a miniștrilor de energiei din țările coridorului de energie verde, respectiv Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, România și Ungaria.

“Astăzi încheiem un acord istoric cu România, care va aduce cooperarea în domeniul securității energetice între cele două țări mai aproape ca niciodată! Acordul de solidaritate în domeniul gazelor va stabili modalitățile de asistență de urgență, va îmbunătăți în continuare securitatea aprovizionării noastre cu energie și va menține rezultatele reducerii tarifelor. Importanța rutei sudice pentru aprovizionarea cu gaze a Ungariei a crescut foarte mult în ultimii ani și va crește și mai mult în viitor”, a scris Szijjarto, pe Facebook, după semnarea acordului.

 

Ungaria dorește să își extindă cooperarea cu România în sectorul gazelor naturale pentru a-și diversifica sursele de energie, iar companiile lor relevante negociază deja un acord, a mai punctat șeful diplomației maghiare, citat de Reuters.

Szijjarto a declarat că Ungaria dorește să coopereze cu România în domeniul energiei, în condițiile în care România va deveni un exportator net de gaze naturale în perioada următoare, cu zăcământul Neptun Deep de gaze offshore care urmează să intre în producție în curând.

Forajul la zăcământul de gaze Neptun Deep din Marea Neagră, unul dintre cele mai importante zăcăminte de gaze din Uniunea Europeană, care va dubla producția României și o va transforma potențial într-un exportator net, ar putea începe în câteva săptămâni.

“Acest nou zăcământ de gaze va fi singura sursă de gaze proaspete din regiune care poate contribui la diversificarea energetică. Companiile noastre sunt deja angajate în negocierile comerciale necesare și sperăm că vor ajunge la un acord care să reprezinte un progres pentru ambele țări”, a declarat Szijjarto după ce a semnat un acord de solidaritate energetică cu Sebastian Burduja, ministrul energiei din România.

Potrivit datelor furnizate de autoritățile de la Budapesta, interconectorul de gaze dintre cele două țări a fost utilizat anul trecut pentru a comercializa un total de 1,8 miliarde de metri cubi. Capacitatea totală a interconectorului este de 2,6 miliarde de metri cubi pe an.

Aproximativ două treimi din importurile de gaze ale Ungariei provin din Rusia, însă presiunile cresc pentru ca această țară, împreună cu unii dintre vecinii săi, să se diversifice mai rapid de la energia rusească, în urma invaziei Ucrainei de către Moscova în 2022.

Anul trecut, Ungaria a importat aproximativ 7,5 miliarde de metri cubi de gaz rusesc prin conducta Turkstream și cantități suplimentare prin România, a declarat prim-ministrul Viktor Orban în decembrie. De asemenea, Ungaria are o producție internă de aproximativ 1-1,5 miliarde de metri cubi de gaz.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
U.E.16 minutes ago

Premierul Danemarcei cere UE să-și schimbe „mentalitatea specifică vremurilor de pace”: Sunt complet în favoarea reînarmării Europei pentru a descuraja „o Rusie foarte agresivă”

ROMÂNIA43 minutes ago

România și Bulgaria își consolidează cooperarea în Schengen pentru a garanta mobilitatea ”în siguranță” a cetățenilor 

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI47 minutes ago

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită Comisiei Europene explicații privind adoptarea unei strategii a UE pentru fuziunea nucleară

ROMÂNIA49 minutes ago

ICI București, prezent la Cybersecurity Forum pentru a promova securitatea cibernetică și dezvoltarea de soluții pentru protejarea infrastructurii critice și a datelor

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Premierul Canadei anunță un acord cu Australia pentru întărirea securității în Arctica: Prioritățile SUA, altădată strâns aliniate cu ale noastre, încep să se schimbe

ROMÂNIA1 hour ago

MIPE și Camera de Comerț și Industrie Franceză în România vor organiza grupuri de lucru tematice pentru accelerarea absorbției fondurilor europene

ROMÂNIA2 hours ago

Bolojan și Ciolacu s-au pus de acord privind poziția României la Consiliul European axat pe competitivitate, simplificare, apărare și Ucraina

U.E.2 hours ago

De la Berlin, Macron salută “votul istoric” al Bundestagului privind investițiile în apărare: “O veste bună pentru Germania și o veste bună pentru Europa”

PARLAMENTUL EUROPEAN2 hours ago

Gabriela Firea a organizat în Parlamentul European o dezbatere privind egalitatea de gen la nivelul UE: Nu vrem să lăsăm generațiilor viitoare un sistem injust

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Macron, Scholz și Starmer salută “progresul lui Trump către o încetare a focului”, dar cer ca Ucraina să fie la masa discuțiilor: Ucraina poate conta pe Europa. Nu vom dezamăgi Kievul

INTERNAȚIONAL2 days ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE2 days ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE4 days ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL5 days ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI7 days ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ1 week ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 weeks ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

NATO2 weeks ago

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

Trending