Connect with us

U.E.

Germania a propus în mod oficial ca UE să impună sancțiuni Rusiei pentru atacul cibernetic din 2015 împotriva Bundestagului

Published

on

© European Union 2018 - Source : EP

Germania, care se află la cârma Consiliului Uniunii Europene pentru următoarele șase luni,  a propus în mod oficial ca blocul să impună sancțiuni persoanelor de cetățenie rusă responsabile de atacurile cibernetice pe scară largă îndreptate împotriva Bundestagului în urmă cu cinci ani, informează Deutsche Welle

La 3 iunie 2020, guvernul de la Berlin „a fundamentat propunerile de sancțiuni în cadrul UE prin prezentarea unui pachet cuprinzător de dovezi bazate pe rezultatele autorităților de investigare germane și ale serviciilor de informații, precum șipe  surse disponibile publicului.”

Dacă ar fi implementat, planul, recomandat de Berlin luna trecută, ar marca prima utilizare a unui regim de sancțiuni cibernetice al UE împotriva unor entități non-statale. În 2017, Consiliul European a elaborat un cadru pentru un răspuns comun al UE la activitățile cibernetice dăunătoare, cunoscut sub denumirea de „Setul de instrumente pentru diplomația cibernetică a UE”.

Aceste informații au fost trimise spre examinare celorlalte state membre ale UE. O decizie din partea blocului este încă în așteptare.

Detaliile propunerii au fost dezvăluite ca răspuns la o anchetă parlamentară întreprinsă de Partidul de Stânga (Die Linke) din Germania.

Guvernul german consideră că serviciile de informații ruse s-au aflat în spatele unei piratări în rețea, din 2015, în care au fost sifonați aproximativ 16 gigabyte de date, documente și e-mailuri din rețeaua IT a Bundestagului, inclusiv mii de e-mailuri aparținând biroului parlamentar al Angelei Merkel.

De altfel, incidentul de acum cinci ani a fost cel mai mare atac cibernetic efectuat până în prezent împotriva Parlamentului German. 

În mai, Procurorul General al Germaniei a emis un mandat de arestare împotriva cetățeanului rus Dmitry Badin, împotriva căruia există suspiciuni serioase că ar fi fost responsabil pentru atac și care este „membru al grupului APT28”, se mai precizează în răspunsul la ancheta întreprinsă de Die Linke. De asemenea, Germania suspicionează că un hacker al serviciului rus de informaţii militare GRU ar fi fost, de asemenea, implicat.

La acea vreme, cancelarul Angela Merkel reclama atacul cibernetic din partea rusiei drept unul „scandalos” și care „afectează o cooperare de încredere” cu Rusia, legătură pe care liderul german spunea că se străduiește să o îmbunătățească „zilnic”.

 

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

U.E.

UE recunoaște că decuplarea de giganții tehnologici americani este „nerealistă” în viitoarea sa strategie digitală internațională (Politico)

Published

on

© European Union, 2015

Uniunea Europeană se pregătește să recunoască oficial că desprinderea de dominația companiilor tehnologice americane este „nerealistă”, potrivit unui proiect de strategie obținut de Politico înainte de publicarea programată a documentului la începutul verii. Documentul relevă că spațiul european dispune de puține idei noi pentru a restabili Europa ca jucător relevant pe scena tehnologiei globale, chiar dacă adaptarea la noua realitate transatlantică a devenit o prioritate de vârf la Bruxelles.

Întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă și poziția sa combativă față de Europa au reaprins îngrijorările legate de suveranitatea UE asupra tehnologiilor fundamentale — de la rețele sociale și servicii de cloud, la accesul potențial al autorităților americane la datele procesate de giganți precum Amazon, Microsoft și Google.

În acest context de tensiuni comerciale crescânde și amenințări hibride, UE urmează să lanseze noua Strategie digitală internațională pentru Europa pe 4 iunie, conform agendei actuale a Comisiei Europene. Proiectul de document, datat 9 aprilie, afirmă că „competitivitatea tehnologică este o necesitate economică și de securitate pentru toți cei care aspiră la prosperitate și stabilitate durabile”.

Cu toate acestea, în privința actorilor dominanți precum SUA, strategia admite că „decuplarea este nerealistă și cooperarea va rămâne semnificativă de-a lungul lanțului valoric tehnologic”. Pe lângă SUA, documentul menționează că și colaborarea cu țări precum China, Japonia, Coreea de Sud și India va fi esențială.

Strategia propune consolidarea alianțelor tehnologice strategice cu state cu viziuni similare, în scopul dezvoltării unor cercetări comune și de creării unor oportunități sporite pentru companiile europene — o abordare care contrastează cu apelurile tot mai frecvente la protecționism. În ceea ce privește China, documentul subliniază o abordare mai defensivă, reiterând obiectivul UE de a-și menține „leadership-ul în promovarea rețelelor 5G sigure și de încredere la nivel global”, ceea ce implică excluderea furnizorilor chinezi precum Huawei.

Politico notează că ideea unui „Eurostack”, un plan industrial ambițios menit să reducă dependența de tehnologia americană, câștigă tot mai mult sprijin în rândul parlamentarilor europeni. În plus, strategia prevede extinderea modelului de excludere a Huawei și la infrastructuri precum cablurile submarine, care ar trebui dezvoltate împreună cu „țări cu viziuni similare”.

Documentul mai propune colaborări pentru dezvoltarea fabricilor de inteligență artificială în afara UE, pentru a stimula impactul european în acest domeniu emergent, dar și eforturi comune în materie de securitate cibernetică, inclusiv combaterea ransomware-ului.

Continue Reading

PPE

Siegfried Mureșan a fost reales vicepreședinte al Partidului Popular European pentru un al treilea mandat consecutiv: Voi continua să apăr interesele României

Published

on

© EPP/ Flickr

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a fost reales, cu largă majoritate, de peste 70% din voturile valabil exprimate, vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE), în cadrul Congresului popularilor europeni, desfășurat la Valencia.

“Le mulțumesc colegilor din aproape 40 de țări europene care m-au votat astăzi pentru un nou mandat de vicepreședinte al PPE, cea mai mare familie politică europeană. Le sunt recunoscător în mod special colegilor din delegația Partidului Național Liberal, care m-au nominalizat pentru acest nou mandat. Realegerea mea arată şi încrederea de care PNL se bucură la nivel european. În următorii ani, voi continua să apăr interesele României în cadrul PPE, așa cum am făcut-o și până acum”. a declarat Siegfried Mureșan după vot, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

 

El a arătat că în actualul mandat de vicepreședinte al PPE a avut rezultate notabile, aducând, anul trecut, Congresul PPE la București – un eveniment istoric, cu participarea a 13 șefi de stat și de guvern și reprezentanți din 44 de partide europene, și unde a fost adoptat manifestul politic care stă la baza programului de guvernare al actualei Comisii Europene.

Potrivit propriului bilanț, Mureșan a reușit promoveze priorități esențiale pentru România pe agenda PPE: sprijinirea fermierilor, apărarea politicii de coeziune și consolidarea securității.

“Am reușit ⁠să obțin sprijinul PPE pentru aderarea României la spațiul Schengen și⁠ ⁠să asigur susținerea fermă a PPE pentru parcursul european al Republicii Moldova”, a adăugat Siegfried Mureșan.

 

Eurodeputatul român a indicat că lături de colegii din Partidul Național Liberal va continua să lucreze la prioritățile comune ale României și ale Uniunii Europene, respectiv consolidarea economiei, creșterea siguranței cetățenilor, sprijinirea fermierilor și promovarea politicii de coeziune.

“De asemenea, voi întări cooperarea cu primarii și aleșii locali deoarece ei cunosc cel mai bine nevoile oamenilor din comunitățile lor”, a mai spus Mureșan.

 

“Nu în ultimul rând, voi implementa planul de reformă al PPE, la care am lucrat în ultimele luni și care a fost votat astăzi în cadrul congresului. Acest plan prevede întărirea Partidului printr-o mai mare transparență, un dialog mai eficient între membrii noștri și cu partenerii noștri, precum și deschiderea PPE către cât mai mulți oameni care împărtășesc valorile noastre de centru-dreapta”, a adăugat europarlamentarul.

La Congresul PPE din Valencia au participat peste 1.700 de delegați, invitați și jurnaliști din Uniunea Europeană și din țările vecine, inclusiv delegații Partidului Național Liberal. Printre liderii europeni prezenți la congres s-au numărat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, cancelarul desemnat al Germaniei, Friedrich Merz, prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, prim-ministrul Croației, Andrej Plenković, prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson, prim-ministrul Finlandei, Petteri Orpo, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și viceprim-ministrul Italiei, Antonio Tajani.

Siegfried Mureșan a obținut astăzi al treilea mandat de vicepreședinte al PPE, deținând această funcție din 2019.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Premierul Estoniei afirmă că țara sa este pregătită să trimită trupe de menținere a păcii în Ucraina: „Securitatea Ucrainei este securitatea Europei”

Published

on

© Kristen Michal

Estonia este pregătită să contribuie cu trupe la o potențială misiune europeană de menținere a păcii în Ucraina, a declarat miercuri premierul Kristen Michal, relatează dpa, potrivit Agerpes.

Țara baltică, membră a UE și NATO, este pregătită să desfășoare o forță terestră, împreună cu instructori și ofițeri, se arată în comunicatul publicat de biroul premierului la Tallinn.

„Securitatea Ucrainei este securitatea Europei. O Ucraină independentă și suverană, aparținând familiei europene, este cea mai bună garanție strategică pentru noi toți împotriva imperialismului Moscovei. Trebuie să arătăm că putem pune idei bune în practică”, a spus Michal.

Marea Britanie și Franța conduc o coaliție de țări dispuse să trimită trupe în Ucraina în cazul unui acord de pace cu Rusia, deși rămân multe întrebări în legătură cu această chestiune.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat luna trecută că o „forță de reasigurare cu mai multe țări europene” condusă de Franța și Marea Britanie este în curs de planificare pentru Ucraina pentru a proteja o posibilă încetare a focului cu Rusia.

Desfășurarea de trupe de către Estonia ca parte acestei misiuni ar avea nevoie de aprobarea Parlamentului.

Coaliția este un grup informal de țări care susțin Ucraina pentru a obține o pace justă. SUA nu s-au angajat până acum să ofere Ucrainei garanții de securitate.

Informații apărute recent în presa britanică sugerează că Regatul Unit și Franța și-ar putea limita contribuțiile la misiuni de antrenament, la sprijin cu echipamente și misiuni de supraveghere aeriană, în locul desfășurării de trupe.

Coaliția a apărut după ce președintele american Donald Trump a cerut o încetare rapidă a focului între Kiev și Moscova. Multe țări europene se tem că Ucraina ar putea fi forțată să facă concesii dureroase în eventuale negocieri și că, fără garanții ferme de securitate, țara ar putea rămâne vulnerabilă în fața unei noi agresiuni ruse.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
U.E.38 minutes ago

UE recunoaște că decuplarea de giganții tehnologici americani este „nerealistă” în viitoarea sa strategie digitală internațională (Politico)

PPE2 hours ago

Siegfried Mureșan a fost reales vicepreședinte al Partidului Popular European pentru un al treilea mandat consecutiv: Voi continua să apăr interesele României

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Premierul Estoniei afirmă că țara sa este pregătită să trimită trupe de menținere a păcii în Ucraina: „Securitatea Ucrainei este securitatea Europei”

ROMÂNIA3 hours ago

Guvernul a adoptat actul normativ de eliminare a birocrației în domeniul construcțiilor pentru a accelera dezvoltarea țării

U.E.3 hours ago

Social-democrații germani aprobă acordul de coaliție cu CDU/CSU, deschizând calea pentru ca Friedrich Merz să devină noul cancelar. Co-liderul SPD Lars Klingbeil va deveni vicecancelar și ministru de finanțe

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 hours ago

PPE a adoptat o rezoluție prin care cere ca agricultura să fie finanțată în mod adecvat, iar sprijinul să fie distribuit echitabil între țările UE, anunță Dan Motreanu

ROMÂNIA4 hours ago

Ministrul Apărării: România, ca membru al NATO și al UE, beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istorie și de oportunități de consolidare a capacităților de apărare fără precedent

SĂNĂTATE4 hours ago

Săptămâna Europeană a Imunizării. Cum sprijină Comisia Europeană statele UE să crească rata de vaccinare 

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Trump l-a felicitat pe Carney pentru victoria electorală după ce premierul canadian a numit SUA un vecin “uneori ostil”: Vom colabora ca națiuni independente și suverane

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Comisia Europeană va prezenta propuneri pentru ca ”oamenii de știință și cercetătorii din întreaga lume să aleagă Europa” și pentru a descătușa potențialul excepțional al pieței unice europene

ROMÂNIA6 days ago

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

NATO1 week ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA2 weeks ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA3 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA3 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO3 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA3 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA4 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Trending