ROMÂNIA
Germania are un interes major de a investi în domeniul energiei verzi din România, subliniază Nicolae Ciucă după o întâlnire cu o delegație de parlamentari și oficiali din această țară
Published
1 year agoon
By
Teodora IonPreședintele Senatului, Nicolae Ciucă, a discutat joi cu Andre Baumann, secretar de stat în Ministerul Mediului, Protecției Climatice și Sectorului Energiei din Baden-Württemberg, însoțit de o delegație de parlamentari din țara sa de origine, despre îmbunătățirea colaborării dintre instituțiile centrale și locale din cele două țări, impactul diplomației parlamentare asupra agendei publice și despre contextul european de securitate în Europa.
Concret, discuția a vizat îmbunătățirea normelor de protecție a mediului, digitalizarea, inovarea în energie și creșterea ponderii energiei regenerabile în consumul național.
”Germania are o îndelungată experiență în materie de promovare a energiei verzi, așadar avem ce învăța din exemplul lor. În acest aspect, interesul german pentru România este unul major. În primăvara acestui an, compania germană AE Solar a anunțat investirea a un miliard de euro în construcția unei fabrici în România, unde se vor produce panouri fotovoltaice care se vor exporta în toată Europa”, a menționat Ciucă într-un mesaj publicat pe Facebook.
Cu prilejul acestei întâlniri, președintele Senatului a mulțumit parlamentarilor germani pentru sprijinul constant pe care îl acordă României în procesul de aderare la Spațiul Schengen.
Potrivit Biroului Federal de Statistică (Destatis) citat de Camera de Comerț româno-germane, în prima jumătate a anului 2023 schimburile comerciale dintre România și Germania au depășit cu 11% volumul schimburilor din aceeași perioadă a anului trecut.
Importurile și exporturile dintre România și Germania au însumat în perioada ianuarie – iunie 2023 peste 20,5 mld EUR. Creșterea este de 11,4 % față de aceeași perioadă a anului trecut (primele șase luni 2022: 18,4 mld EUR).
Astfel, exporturile către România s-au ridicat la 10,7 mld. EUR, ceea ce înseamnă o creștere de 8,1% față de perioada similară din 2022, în vreme ce importurile Germaniei din România au însumat 9,8 mld. EUR, în creștere cu 15,3% față de primele șase luni ale anului trecut. Aceste rezultate plasează România pe locul 19 în topul partenerilor comerciali ai Germaniei privind exporturile și pe locul 21 privind importurile.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.
You may like
Dan Motreanu devine membru supleant în Comisia pentru sănătate publică din PE: Mă voi lupta ca pacienții UE să aibă acces egal la medicamente
Este esențial să accelerăm absorbția fondurilor din Politica de Coeziune 2021-2027, le-a transmis Marcel Boloș directorilor Autorităților de Management
Într-un răspuns oferit eurodeputatului Dan Motreanu, Comisia Europeană anunță că pregătește recomandări prin care să ajute statele membre să obțină sau să mențină o stare bună a apelor lor
Ministrul Energiei: Banii europeni, atât de huliți de extremiști, sunt cei care asigură suveranitatea reală a României
Eurodeputatul Virgil Popescu îl invită pe comisarul european pentru climă să sprijine Neptun Deep, ținta unui ”război hibrid”: Este un proiect vital care va asigura securitatea energetică regională
PNL trebuie să îi reprezinte pe românii care susțin rămânerea României în UE și NATO, subliniază eurodeputatul Dan Motreanu
ROMÂNIA
Ministrul Tanczos Barna trasează prioritățile de finanțare pentru fiecare domeniu în parte: Investițiile vor depăși 7% din PIB pentru a susține creșterea economică și dezvoltarea țării
Published
6 hours agoon
January 23, 2025By
Andreea RaduMinistrul finanțelor, Tanczos Barna, a anunțat că, împreună cu miniștrii agriculturii, apărării, dezvoltării, justiției, economiei, muncii, energiei, mediului și sănătății, a trasat prioritățile de finanțare pentru fiecare domeniu în parte, urmând să continue discuțiile cu aceștia și în zilele următoare.
„Susținem creșterea economică și asigurăm plata salariilor și pensiilor. Așa cum ne-am angajat, plătim toate drepturile câștigate până la sfârșitul anului 2024. Doar pentru pensii avem alocat un buget de aproape 169 miliarde de lei, comparativ cu anul trecut, când execuția preliminară arată cheltuieli de peste 152 miliarde de lei, și 2023, când au fost plătite 126 miliarde de lei pentru pensii”, a scris Tanczos Barna, pe Facebook.
Mai mult, ministrul finanțelor a precizat că investițiile vor depăși 7% din PIB pentru a susține creșterea economică și dezvoltarea țării.
„În domeniul agriculturii, prioritățile rămân sprijinirea dezvoltării sectorului zootehnic, continuarea programului INVESTALIM și finanțarea sistemelor de irigații. La Ministerul Economiei, continuăm sprijinul masiv pentru întreprinzători prin programele Start-up Nation și Construct PLUS, iar industria apărării va primi și anul acesta peste 2% din PIB”, a adăugat Tanczos Barna.
El a transmis că la Ministerul Transporturilor va continua creșterea finanțării alocate investițiilor, la fel ca în anii precedenți.
„În 2025, ministerul va avea la dispoziție cel puțin 31 miliarde de lei pentru investiții, comparativ cu execuția preliminară din 2024 de 26,1 miliarde de lei și cu 16,4 miliarde de lei în 2023. Din acest buget, 20 de miliarde de lei sunt alocate infrastructurii rutiere, care se vor concretiza în autostrăzi, drumuri expres și îmbunătățirea rețelei de drumuri naționale”, a detaliat ministrul.
Amintim că, marți, Consiliul ECOFIN, reunit la Bruxelles, a aprobat Planul Fiscal pe termen mediu al României. Privind deficitul bugetar al țării noastre, Consiliul a stabilit o periodă de timp pentru corectara situației de deficit excesiv până în 2030.
„Semnal de încredere din partea Consiliului UE, la ECOFIN. A fost aprobat Planul Bugetar-Structural privind consolidarea fiscală graduală de care are nevoie România. Încadrarea ajustării pe un termen de 7 ani, în loc de 4, va permite economiei româneşti să îşi menţină un nivel adecvat al investiţiilor publice, prin evitarea dezechilibrelor şi prin asigurarea premiselor pentru o creştere economică sustenabilă. Proiectul de buget anual care urmează a fi adoptat până la sfârşitul lunii va oglindi această abordare, prin care ne asumăm investiţii de cel puțin 7% din PIB, reducere cheltuielile statului și fără creșteri de taxe și impozite”, a transmis ministrul finanțelor, Tanczos Barna, după participarea la reuniune.
ROMÂNIA
Președintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților: În România, Strategia de digitalizare în sănătate va reduce timpul de așteptare pentru pacienți
Published
6 hours agoon
January 23, 2025By
Diana ZaimPreședintele Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor, Alexandru Rogobete, subliniză importanța integrării Inteligenței Artificiale (IA) în sistemul de sănătate din România, în contextul în care viitorul digitalizării oferă soluții inovatoare în sectorul medical.
„Inteligența artificială (IA) joacă un rol din ce în ce mai important în domeniul sănătății, oferind soluții inovatoare care contribuie la îmbunătățirea calității serviciilor medicale, optimizarea proceselor și creșterea accesului la îngrijiri de sănătate personalizate. În România, Strategia de digitalizare în sănătate vizează integrarea soluțiilor digitale pentru a facilita interoperabilitatea datelor medicale, a reduce timpul de așteptare pentru pacienți și a îmbunătăți luarea deciziilor clinice prin utilizarea informațiilor bazate pe dovezi”, a transmis deputatul Alexandru Rogobete într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.
Oficialul român a informat că Agenția Europeană pentru Medicamente și Șefii Agențiilor de Medicamente (HMA) au publicat un plan de lucru pentru inteligența artificială (AI) până în 2028, „care stabilește o strategie de colaborare și coordonată pentru a maximiza beneficiile IA pentru părțile interesate, gestionând în același timp riscurile.”
De asemenea, acesta a anunțat lansarea unei conferințe dedicată politicilor de îmbunătățire a sănătății digitale care va avea loc în luna martie: „Pe 25 martie vom discuta despre digitalizarea sănătății – unde suntem, ce urmează și care vor fi beneficiile pentru sistemul de sănătate, medici și pacienți.”
ROMÂNIA
UE a aprobat înscrierea vinului Jidvei în Registrul denumirilor de origine protejată
Published
6 hours agoon
January 23, 2025By
Teodora IonComisia Europeană a aprobat înregistrarea denumirii de vinuri ”Jidvei” în Registrul denumirilor de origine protejate (DOP), recunoscând calitățile sale distinctive.
Denumirea ”Jidvei” (înregistrată ca denumire de origine protejată) cuprinde vinuri albe, rosé, roșii, spumante și licoroase produse din soiuri de struguri cultivate în regiunea Alba din centrul-vestul României.
Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, podgoriile sunt organizate atât în parcele mari, cât și pe terase și platforme orientate spre sud, ceea ce favorizează producția de struguri.
Păstrarea tradiției viticole locale și utilizarea de tehnologii inovatoare în podgorii conferă vinurilor un profil aromatic larg și intens, cu concentrații de zaharuri și arome.
Potrivit unui comunicat al Reprezentanței Comisiei Europene în România, etichetele de calitate protejează și promovează originile, tradițiile și caracteristicile unice a numeroase produse europene cu caracteristici specifice. România are 13 produse protejate în Uniunea Europeană.
Indicațiile geografice stabilesc drepturi de proprietate intelectuală pentru anumite produse ale căror calități sunt legate strâns de arealul de producție.
Indicațiile geografice pot fi:
- DOP – denumire de origine protejată (pentru alimente și vin)
- IGP – indicație geografică protejată (pentru alimente și vin)
- IG – indicație geografică (pentru băuturi alcoolice și vinuri aromatizate).
Sistemul de indicații geografice al UE protejează denumirile produselor care provin din anumite regiuni și au anumite calități sau ale căror renume este legat de teritoriul în care sunt produse.
Diferența dintre DOP și IGP ține de cantitatea de materie primă provenită din acea zonă geografică sau de cât din procesul de producție trebuie să se desfășoare în acea regiune. Indicația geografică (IG) se aplică doar băuturilor alcoolice și vinurilor aromatizate.
România are 13 produse protejate în Uniunea Europeană, dintre care 11 cu indicație geografică protejată: salinate de Turda, pită de pecica, plăcinta dobrogeană, telemeaua de Sibiu, cârnații de Pleșcoi, scrumbia de Dunăre afumată, novacul afumat din Țara Bârsei, salamul de Sibiu, magiunul de prune de Topoloveni, cașcavalul de Săveni, salata de icre de știucă de Tulcea,
Telemeaua de Ibănești este indicație geografică protejată, în vreme ce salata tradițională cu icre de crap este specialitate tradițională garantată.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Olaf Scholz: Vom aminti fiecărei noi generații responsabilitatea sa permanentă de a nu accepta nicio relativizare a tragediei istorice a Holocaustului
Ministrul Tanczos Barna trasează prioritățile de finanțare pentru fiecare domeniu în parte: Investițiile vor depăși 7% din PIB pentru a susține creșterea economică și dezvoltarea țării
Președintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților: În România, Strategia de digitalizare în sănătate va reduce timpul de așteptare pentru pacienți
UE a aprobat înscrierea vinului Jidvei în Registrul denumirilor de origine protejată
Franța, Germania, România și alte opt state UE denunță interferențele Rusiei și ale actorilor pro-Kremlin: Trebuie să le expunem, să furnizăm fapte și adevărul și să sprijinim presa independentă
MApN: Presa rusă dezinformează cu privire la atacurile executate de propriile forțe în proximitatea granițelor României cu Ucraina
Cine sunt eurodeputații români care vor activa în cele patru noi Comisii ale PE pentru securitate, sănătate, democrație și criza locuințelor
Secretariatul General al Guvernului a găzduit evaluarea OCDE privind modul în care România a implementat recomandările organizației în domeniul guvernanței corporative
PE condamnă utilizarea de către Rusia a dezinformării pentru a-și justifica războiul din Ucraina
Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene Roxana Mînzatu pledează pentru o inteligență artificială ”centrată pe om, bazată pe egalitate, drepturi sociale” și ancorată în ”valorile europene”
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Donald Tusk le reamintește europenilor că au descoperit America și îl parafrazează pe Kennedy: Întrebați-vă ce poate face Europa pentru securitatea ei, nu SUA. Pentru a evita repetarea istoriei, trebuie să fim înarmați
INTERVIU | La 62 de ani de la Tratatul de la Élysée, ambasadorii Franței și Germaniei asigură că motorul franco-german pentru Europa nu va eșua și au încredere că România va rămâne un partener și aliat valoros în NATO și UE
Noul șef al diplomației SUA, Marco Rubio, promite “o politică externă a interesului național” și a păcii prin forță. Primele întâlniri, în format “Quad”, cu omologii din Australia, India și Japonia, pentru securitatea indo-pacifică
Vicepreședintele Chinei subliniază la Forumul Economic de la Davos că ”protecționismul nu duce nicăieri”: Multilateralismul este ”calea corectă pentru menținerea păcii mondiale”
Donald Trump proclamă debutul “epocii de aur” în discursul inaugural: Declinul Americii a luat sfârșit. Am fost salvat de Dumnezeu pentru a face America măreață din nou
Donald Trump a depus jurământul solemn și a devenit oficial cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie
În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
Trending
- SUA1 week ago
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
- ROMÂNIA1 week ago
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: 10 riscuri, 10 conflicte și 5 adnotări complementare pentru 2025
- SUA1 week ago
În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”
- ROMÂNIA1 week ago
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%